Siirry pÀÀsisÀltöön

Polkuja unohtamatta.... 🐞

Pari vuotta   juoksin oikeastaan lĂ€hes aina poluilla vielĂ€  tĂ€n vuoden kesÀÀn saakka. KesĂ€llĂ€ siirsin harjoittelua enemmĂ€n tasaiselle alustalle edessĂ€ olevaa maratonia ajatellen. Nyt olen löytĂ€nyt itselleni hyvĂ€n balanssin, vaihtelen juoksualustaa ja lenkkiĂ€ aina vĂ€hĂ€n niinkuin treenin mukaan. Poluilla pyrin juoksemaan ainakin kerran viikossa. 
 

MestĂ€ssĂ€ kulkeminen on mulle siten tuttua,  olen kulkenut siellĂ€ enemmĂ€n halulikko olalla kuin juoksennellen. Se hetki kuitenkin oli aika wau kun tajusin ettĂ€ voin juosta metsĂ€ssĂ€. Polkujuoksu vei mennessÀÀn ja pari polku-ultraa on kivoina muistoina juoksujeni  arkistossa, sinne on kiva aina vĂ€lillĂ€ kurkistaa ja tiedĂ€ hĂ€ntĂ€ vaikka joskus vielĂ€ polku-ultralle lĂ€hdenkin , tosin nyt on hieman muut suunnitelmat , polkujuoksua unohtamatta.

  
KotimetsĂ€ssĂ€ on kivaa juoksennella, kuunneella ja katsella mitĂ€ tĂ€nne tĂ€nÀÀn kuuluukaan.  EdellisellĂ€ kerralla ei ollut kaatunutta puuta polulla, nyt niitĂ€ oli kolme ja löysin itseni jostain ihme pöheiköstĂ€ mukamas tutulla   aluella ja ihan vieraalta nĂ€ytti kuitenkin.  

MetsĂ€ on oikeastaan siitĂ€ jĂ€nnĂ€ paikka ettĂ€ siellĂ€ on aina ihan eri nĂ€köistĂ€ riippuen siitĂ€ mikĂ€ on vuodenaika onko aamu vai ilta, kesĂ€ tai talvi, sataako vai paistaako. Mun lempimetsĂ€ on syksyinen ja sateinen. SyksyllĂ€ on kivaa otsavalon loisteessa  seurata edessĂ€ aukeavaa polkua tai ihan vaan polutonta metsÀÀ. MetsĂ€ssĂ€ kulkiessa teen itselleni maamerkit. Jos on paljon lunta, polku katoaa mutta suuri kivi pysyy paikoillaan. Jos eksyn polulta, löydĂ€n kiven, se on hauskaa ja vĂ€lillĂ€ ihan haastavaakin. Tosin kotimetsĂ€ssĂ€ ei haittaa, sinne voi eksyĂ€ aina uudestaan ja uudestaan. PÀÀkaupunkiseudun poluilla on se hyvĂ€ puoli, jos eksyt, jatkat vaan suoraan kyllĂ€ siellĂ€ joku tie joskus vastaan tulee, eikĂ€ taida mennĂ€ kauaakaan.  

TapaninpĂ€ivĂ€nĂ€ oli kivaa karata metsÀÀn, antaa vaan juoksun viedĂ€ mennessÀÀn. No ei nyt ehkĂ€ ihan niin. KyllĂ€hĂ€n mĂ€ jonkinlaisen suunnitelman tein. Treeniohjelmassa oli kevyt 15km. Kivaa lĂ€hteĂ€ kotimetsÀÀn kun sen on niin lĂ€hellĂ€. Ajattelin ettĂ€ ihanaa vaan hölkötellĂ€ ja katsella kuka metsĂ€ssĂ€ tĂ€nÀÀn on kulkenut. 


Sorsaperhe uiskenteli joella ja pulasi siinĂ€ vielĂ€ palatessani. JĂ€rvessĂ€ oli ohuen ohut jÀÀpeite joka oli pettĂ€nyt kun kettu 🩊 oli yrittĂ€nyt sitĂ€ ylittÀÀ, rannalle pÀÀssyt kuitenkin. Peurat ja hirvet samalla polulla kuin minĂ€kin.  Monesti mietin , mitĂ€hĂ€n  ne miettii kun taas tuo tÀÀllĂ€ juoksee, katselevat kuitenkin, ihan hiljaa siellĂ€ puskissaan. Moni on mulle tuttu ja minĂ€ heillekin. 

Polkujuoksussa on oikeastaan kivaa kun siinĂ€ aika kuluu ihan hujauksessa. Koko ajan maisema vaihtuu ja on ajateltavaa. Kilometrit menee ohi vĂ€hĂ€n niin kuin itsestÀÀn. On kivaa nuuskutella ja katsella. Viistoista kilsaa kului ihan itsekseen, fiilis oli waun kevyt mutta lopussa huomasi ettĂ€ oli taas vĂ€hĂ€n kulunut aikaa kun viimeksi juoksin polulla.  Askeleen rytmitys vaatii hallintaa motoriikassa ja lihasvoimassa ihan eri tavalla kuin tasaisella juostessa. Molemmissa on omat haasteensa ja mun mielestĂ€ niitĂ€ on ihan turhaa verrata. VĂ€hĂ€n niinkuin pertsa on pertsaa ja luikka on luikkaa.  


Kropan hallintaa voi harjoitella. EsimmĂ€inen kerta poluilla voi olla haparoivaa mutta samoin voi kĂ€ydĂ€ kun palaat poluilta tasaiselle. Sopivassa suhteessa molempia on mulle parasta. On kivaa kĂ€ydĂ€ poluilla nuuskuttelemassa metsĂ€n tuoksua mutta on ihanaa juosta tasaisella ja antaa juoksun rullata. MetsĂ€ssĂ€ juoksen tunteella, tasaisella ainakin minĂ€ tarvitsen tahtoa. Tasaisella juoksu on parhaimmillaan tanssia mutta niin se on metsĂ€ssĂ€kin. Koita siinĂ€ nyt sitten pÀÀttÀÀ kumpi on parempaa, tehokkaampaa, hienompaa.... voin sanoa, ei kumpikaan...   mutta juoksu on ihanaa....



....  lennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu....    mutta juoksu on ihanaa.....🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol