Siirry pÀÀsisÀltöön

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23      

                                               Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen. 

Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla. 



EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia. 

     Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot olivat rennon ilmavat. Vire oli hyvĂ€ ja niin oli mielikin. Ihanan kirpeĂ€ ja pitkĂ€stĂ€ aikaa tuuleton sÀÀ teki juoksusta helppoa. Juostessani tein hiljaista huomisen suunnitelmaa. Se on kivaa ettĂ€ kisapaikkana Vantaa on tuttu, niin reitin puolesta kuin muutenkin. Vantaan Maraton on mun lempimaraton, niistĂ€ kaikista minkĂ€ olen suomessa juossut. 



Niin alkoi varusteiden tsekkaus. Geelit ja suolat,sadevaatteet, vaihtovarusteet ja kengĂ€tkin. Toivoin vielĂ€ hyvĂ€t yöunet ja olin rauhallinen. 


Lauantai 14.10.2023

   Hyvin nukutun yön jĂ€lkeen herĂ€sin energisenĂ€ ja melko itsevarmana. SÀÀ ulkona oli mukavan syksyinen. Aamupalaksi teetĂ€ hunajalla ja puuro banaanilla hillon kera. Nesteytys ratiopharm poreet otan aina ennen maratonia. 




TÀllÀ ilmeellÀ lÀhdettiin


    Olin  jĂ€lleen pÀÀttĂ€nyt olla kisapaikaikalla pari tuntia aikaisemmin. KĂ€vin hakemassa kilpailunumerot ja tĂ€ytin osaanoton varmistuksen. Juoksijoita oli jo melko paljon paikalla ja ilma henki juoksutunnelmaa. 

Aikani kuluksi kĂ€vin hypistelemĂ€ssĂ€ kaikkia tapahtumatorin tuotteita ja juttelin kesĂ€llĂ€ Torniossa tapaamani juoksijan kanssa pĂ€ivĂ€n tunnelmaa. 



SÀÀ oli mukavan syksyinen ja parin kilometrin veryttelyyn lisĂ€sin pari vetoa maraton vauhdilla. Ruokailut ja juomat olin ajoittanut niin hyvin ettei mitÀÀn mahdotonta vessarallia tarvinnut tehdĂ€. Paikalla oli paljon tuttuja ja odottelu aika hurahti ihan hetkessĂ€. Kauden toinen maraton oli starttaamassa. 

Olin ostanut kirpparilta kahdella eurolla lasten fleecetakin. Se oli minulle juuri sopiva ja pidin sen startissa ihan lĂ€htölaukaukseen saakka. LĂ€hdössĂ€ myttĂ€sin sen nyrkkiin ja heitin toimitsijoille. Uskon sen pÀÀtyvĂ€n  vaatekerĂ€ykseen ja myöhemmin sitĂ€ joskus tarvitsevalle. 




    Maraton juostiin neljĂ€nĂ€ 10.5 km kierroksena.  Aloitin rauhassa 6.20 vauhdeilla ja pikkuhiljaa nostin 6.15 tuntumaan. Juoksu rullasi kivasti ja pakotin itseni malttamaan. Tihkusade alkoi melko pian startin jĂ€lkeen. 

     EnsimmĂ€isen kierroksen jĂ€lkeen olin lĂ€pimĂ€rkĂ€nĂ€ niin kuin kaikki muutkin. Toisella kierroksella sade ja tuuli yltyi. Keskityin vain juoksemaan. Kolmannelle kierrokselle lĂ€hdettĂ€essĂ€ tiesin ettĂ€ lĂ€pimenoa mennÀÀn. Tavoite ajat olin heittĂ€nyt romukoppaan. Jalat olivat  kylmĂ€stĂ€ kuin puupökkelöt eivĂ€tkĂ€ ne toimineet edes tahdon voimalla. Reisi kramppasi ja jouduin siinĂ€ jonkun aikaa kĂ€velemÀÀn. Jatkoin sitten juoksua mutta nousuun jalka ei työntĂ€nyt yhtÀÀ. Oma harmituksensa kyllĂ€, sillĂ€ muuten vointi oli oikeinkin hyvĂ€. 

   Mietin keskeytystĂ€ kolmannen kierroksen lopulla mutta sitten mietin ettĂ€ samat palauttelut minulla  siinĂ€ tulee kuin maratoninkin jĂ€lkeen. Lepojakso ja kevyt aloitus  harjoitteluun, eikĂ€ tarvinnut sÀÀstellĂ€ tulevaan kilpailuun.  Nyt vain viimeiselle kierokselle kilometri kilometriltĂ€. VĂ€lillĂ€ tuntui jopa hetkellisesti hyvĂ€ltĂ€ kun sade lakkasi ja kahdentoista asteen aurinkoinen lĂ€mpö hetken helli juoksijaa. Uutta kramppia ja vĂ€pĂ€tystĂ€ reidessĂ€ silti ja joitain pĂ€tkiĂ€ kĂ€velin taas. En oikeastaan miettinyt lopun  kilometrejĂ€. Juostava on kunnes maaliviiva ylittyy. PÀÀtin ottaa itsestĂ€ni henkisen yliotteen enkĂ€ kiusannut jĂ€ljellĂ€ olevalla raastolla. 

Loppuaika 4.51.36 on hĂ€vettĂ€vĂ€n surkea. Mutta sellaista se urheilu on. Huippu urheilijat nielevĂ€t omat pettymyksensĂ€ 25. sijalta eivĂ€tkĂ€ aina nouse bodiumille. Samanlaiset sairastelut siellĂ€ on takana kuin minullakin. Nyt varmasti voisi jossitella lĂ€hdinkinkö viivalle liian aikaisin tai sitten en. Syyskuun lĂ€mpöisten pĂ€ivien harjoitukset siirtyivĂ€t espanja kolmenkymmenen asteen helteeseen. Lokakuun kirpeĂ€t kylmĂ€t olivat juoksuttaneet vain muutamat treenit harjoitus tauon jĂ€lkeen. 

  Vaikka lopputulos oli mitĂ€ oli. Kaikki valmistautuminen sujui hyvin. Pystyin syömÀÀn kisan alus viikolla enkĂ€ jĂ€nnittĂ€nyt. Kerrankin keskityin tankkaukseen laskemalla hiilihydraatit. Juoksun aikana otin geelit viiden kilometrin vĂ€lein.  Huollosta joka toinen kerta vettĂ€ ja urheilujuomaa vuorotellen. Suolakide huuleen sulamaan puolessa vĂ€lissĂ€. TĂ€mĂ€ toimi minulla jĂ€lleen oikein hyvin. 




Minulla on tapana teipata jalat niistĂ€ kohdista jonne oletan rakkojen muodostuvan ja harvoin niistĂ€ kĂ€rsin. Nyt kuitenkin likomĂ€rkĂ€ kenkĂ€ oli irroittanut teippauksen ja juoksun aikana tunsin kuinka teippi mukavasti liikahteli askeleella edestakaisin. MikĂ€ ihme saa ihmisen jatkamaan. JĂ€rjettömyys kai. 

Oli vaikeaa saada kaikki likomÀrÀt vaatteet pois. Sormet olivat niin kohmeessa ettei oikein mikÀÀn onnistunut. Istuin tuskissani ja yritin kiskoa sÀÀrystimet jaloista ja kuvittelin lÀmpimÀn suihkun ihanuutta. Pakkauduin lopulta kaikkiin mahdollisiin lÀmpimiin vaatteisiini ja kuten voi kuvitella...Nautin kuitenkin...



Vaikka lopputulos oli surkea, en voi olla pettynyt. Juoksu on minulle... jÀlleen sanottuna... elinvoimaa. Se on sitÀ joka kerta, silloinkin kun menee huonosti. Saan huonosta suorituksesta hirvittÀvÀn adrenaliini rysÀyksen. Oma sisÀinen luonne pistÀÀ korvat luimuun, silmÀt viiruille... ootapa vaan ensimmÀinen treenini.

Juoksu on paljon muutakin kuin juoksemista. Vaikka aina on olemassa jokin tavoite mitĂ€ kohti mennÀÀn. On erityisesti ihanaa saada olla osa juoksijayhteisöÀ ja vain juoksija voi asettua siihen tunnetilaan tai kokemukseen jota hetkenĂ€si elĂ€t. HĂ€n nauttii sinun onnitumisestasi ja heikkona hetkenĂ€ on pahoillaan puolestasi. Oli valtavan kivaa tavata taas tuttuja ja erityisesti nĂ€hdĂ€ livenĂ€ someystĂ€viĂ€ ensimmĂ€istĂ€ kertaa. 

Nyt nautin tulevan lepojakson ja viikon pÀÀstĂ€ palataan kevyesti harjoitteluun. Suunnitelmat on ensi vuodelle tehty, kisarunkoa rakennettu.  Osa harjoittelusta tulee siirtymÀÀn Espooseen ja Helsinkiin. 


Hieno kausi on joka tapauksessa takana. Olen saanut nauttia Juoksuvalmentaja Pasi PÀÀllysahon harjoitusohjelmasta ja on hienoa ettĂ€ saan nauttia jatkossakin. Katseet on suunnattu tulevaan ja kyllĂ€ me tiedĂ€mme mikĂ€ siellĂ€ siintÀÀ. 


... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ hĂ€vettĂ€vĂ€n surkeasta sinne missĂ€ se meidĂ€n tietĂ€mĂ€ siintÀÀ...🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan