Siirry pÀÀsisÀltöön

PaljasjalkakengillĂ€, balettitossuilla ja korkeadroppisillakin..... 🐞

Juoksuharrastus urallani olen aika monia asioita oppinut oikeesti kantapÀÀn kautta. Alkuun minulla ei ollut mitÀÀn ymmĂ€rrystĂ€ juoksukengistĂ€ saatika siitĂ€ ettĂ€ on olemassa   jalan  fysiologia. Anatomian ymmĂ€rsin kyllĂ€.

Treenasin ensimmĂ€iselle maratonille, puolikas oli jo juostu, kilometrejĂ€ kertyi enemmĂ€n kuin aikaisempina vuosina. JalkaterĂ€ kipeytyi ja könkkĂ€sin töissĂ€. Napsin Buranaa ettĂ€ voin taas juosta. Ihan Ă€lytöntĂ€. Yhdet ja samat juoksukengĂ€t, juoksin niillĂ€ koska ne tuntuivat niin hyviltĂ€. Vaihdoin  mallia uudenpaan kun vuosi vaihtui mutta kenkĂ€ pysyi samana. NiillĂ€ tehtiin pitkĂ€t lenkit nii kuin lyhyet nopeammatkin.  No tuo kostautui keppikĂ€velyksi, juoksutauoksi, kipu oli niin sietĂ€mĂ€tön ettei jalalla voinut astua lainkaan. Plantaarifaskiitti jota parantelin useamman kuukauden sai minut miettimÀÀn syitĂ€. No syitĂ€ on tietysti muitakin  kuin vain yksipuoliset jalkineet, kasvaneet kilometrimÀÀrĂ€t ja varmasti myös epĂ€sopivat työjalkineetkin. Työpaikkakeskusteluissa sain hyvĂ€t ortopedin vinkit. 


KilometrejĂ€ on kertynyt ja vuosia kulunut, jalkavaivoja ei ole tuon plantaarifaskiitti jĂ€lkeen ollut. Olen pyrkinyt vaihtamaan juoksukenkiĂ€ ja balettitossujakin. En tiedĂ€ onko se, ettĂ€ pyrin juoksemaan mahdollisimman monilla erilaisilla  kengillĂ€ ollut suoja rasitusvammoilta. Se oli ainakin sen työpaikkakeskustelun vinkki. 

Vaihdan myös juoksualustaa. Viimeiset kilometrit ovat olleet hyvin asfaltti ja rata painotteisia mutta juoksen myös paljon hiekka-ja metsĂ€teitĂ€ toki myös metsĂ€isillĂ€ poluillakin. 

Villasukkajuoksu talvisessa pakkaskelissĂ€ valkoisella hangella on aivan wau . Lenkin jĂ€lkeen jaloilla on tunne kuin hieronnassa olisi kĂ€ynyt. EtelĂ€n talvissa ei  aina lunta ole ja  se sai minut hankkimaan paljasjalkakengĂ€t. Pyrin juoksemaan  kerran viikossa paljasjalkakengillĂ€ tai sitten teen pikkutreenin balettitossuilla vahvistaakseni jalkaterĂ€n pieniĂ€kin lihaksia. 

 Poluille omat, pitkĂ€lle peruslenkille  tukevammat ja paremmin vaimennetut. Lyhyille, nopeille ja veto treeneihin  ketterĂ€mmĂ€t. Jalkahoitolenkit villasukilla tai paljasjalkakengillĂ€. 


SuosikkikenkĂ€ni oli vuosia Asicsin gel  Ds trainer. Jossain vaiheessa malli kuitenkin hieman muuttui eikĂ€ se enÀÀ tuntunut niin sopivalta, varpaat olivat kiinni pÀÀlikankaan pinnassa vaikka koko oli muuten sopiva. Seuraavat  jĂ€ivĂ€t hankkimatta. 

Nyt kun olen juossut uusilla Asicsin GT 2000 kengillĂ€ se nosti mieleeni tunteen miten hyvĂ€t, pehmeĂ€t ja kevyet kengĂ€t nuo trainerit oli juosta. KetterĂ€mmĂ€t kuin GT 2000. PÀÀtin kĂ€ydĂ€ testaamassa trainerit urheiluliikkeessĂ€ ja hyvĂ€ltĂ€hĂ€n tuo malli taas tuntuikin. Tuossa olisikin hyvĂ€ yhdistelmĂ€, GT 2000  pitkille peruslenkille, Ds trainerit ketterĂ€mmĂ€ksi ja kisoihin. PolkujuoksukengĂ€t poluille ja paljasjalkakengĂ€t vĂ€lillĂ€ minne vaan.Paljas jaloin lepopĂ€ivÀÀn leppoisaan. 


.... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu.... tossulla kuin tossulla, assulla ja  polulla..... 🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol