Siirry pÀÀsisÀltöön

Juoksijan Vuokatti...🐞


                    Oli ihanaa palata Juoksijan Vuokattiin. Ainakin viimeiset vuodet juoksu on ollut mahtava matkakumppani.  Odotan jokaista hetkeĂ€ kun puen juoksukengĂ€t jalkaan ja astun ovesta ulos. Juoksijan Vuokatti on minulle aina myös rentoutumisen aikaa, vaikka viime vuonna juoksinkin mÀÀrĂ€viikolla suunnitellusti yli 100 km. Juoksijan loma muovautuu juuri sen nĂ€köiseksi kuin sen milloinkin haluan muovata. Harjoitusohjelma on juuri sellainen ettĂ€ juoksijan on kiva olla ja lomailla.  Minulla on selkeĂ€ pĂ€ivĂ€rutiini  mikĂ€ vie minun hetkeni eteenpĂ€in. Saattaa olla ettĂ€ olen vetĂ€mĂ€ssĂ€ tasavauhtista vk 1 vetoa palautuksineen tai sitten nuuskuttelen polun  tuoksuja ja etenen rauhallisesti nauttien. EhkĂ€ istun lukemassa tunti tolkulla... kaikki kuitenkin juuri sitĂ€,
mikĂ€ saa minut elĂ€mÀÀn tĂ€tĂ€ hetkeĂ€. 





            Joka syksy saa jĂ€nnittÀÀ, millaisessa kelissĂ€ sitĂ€ mennÀÀn, kerran satoi kaatamalla melkein  koko viikon, usein on ollut pakkasen puolella ja aurinko paistanut kirkkaasti. TĂ€mĂ€n vuoden lumihöttökerros ei ollut yllĂ€tys ja varustein varauduin monenlaiseen keliin. Pakkanen asettui  sinne  -5 astetta ja vĂ€lillĂ€ -8 tuntumaan. 

          Harjoitusohjelman osalta maantaina vietettiin lepopĂ€ivÀÀ ja ennĂ€tin tapaamaan  tuttuja. Oli kivaa vaihdella kuulumisia pitkĂ€stĂ€ aikaa ja istua vohvelilla. Tiistaina ohjelmassa ensimmĂ€inen vauhtikestĂ€vyys harjoitus sitten maratonin. Alkuun rauhalliset 2 km veryttelyĂ€, vĂ€liin vedot vk1 teholla, 6x 1 km ja loppuun kahden kilometrin veryttely. Minulla on tuttu suoran pĂ€tkĂ€ missĂ€ olen aiempinakin vuosina vetoja tehnyt. KevyenliikenteenvĂ€ylÀÀ edestakaisin. Treenin alussa kropasta huomasi hyvin miten vasta aloitettu voimaharjoittelu tuntui ja oli muistutettava kehoa tehon nostosta. Kun treeni eteni, viimeiset vedot olivat nautinnollisen kivoja. Hieman yritti vauhti karata ja oli todella vaikeaa pitÀÀ veryttely veryttelynĂ€.




Hieman piti  juostessa  hassutella, niin kuin lokakuun viimeiseen pĂ€ivÀÀn  on kuulunut jo vuosia. Rauhallinen teehetki lĂ€mmitti viiman kiusaaman kropan ja oli mukava istua viltin alle lukemaan. 

      Onneksi juoksukelit olivat vielĂ€ keskiviikkona aamupĂ€ivĂ€stĂ€ niin hyvĂ€t ettĂ€ pÀÀsin vielĂ€ ulkoilureiteille ja poluille ennen lumisateen yltymistĂ€. TykkÀÀn mennĂ€ reittejĂ€ ristiin rastiin ja joka vuosi on pienoinen yllĂ€tys missĂ€ kunnossa polut ovat. Viime vuonna sade oli tehnyt mutavelliĂ€ ja pakkanen jÀÀdyttĂ€nyt polun pinnan. Silloin en juossut kertaakaan pienempÀÀ polkua. 




     Vuokatissa on niin hyvĂ€t mahdollisuudet kaikenlaiseen ulkoiluun ja tekemiseen. Reitit hyvin merkittyjĂ€ ja pĂ€ivistĂ€ saa mukavan vaihtelevat. 

    Keskiviikon harjoitus oli kevyt kahdeksan kilometriĂ€ peruskestĂ€vyys vauhdilla. Ajattelin juosta PiimĂ€-Heikin polun jolle tulee matkaa 5 km ja siihen lisĂ€ksi joku pieni lenkura. Valitsin helpon polun sillĂ€ arvelin sÀÀn muuttuvan treenin aikana. Pakkanen oli kireĂ€ 7-8 asteen tuntumassa ja tuuli oli kohtalaista. Poluilla oli kiva pieni lumihöttökerros eivĂ€tkĂ€ ne olleet lainkaan jÀÀssĂ€. Ajoin autolla Vuokatti Sportin parkkiin josta  lĂ€hdin reitille. 

   Olin pukenut ihan liikaa vaatetta ylle vaikka pakkasen vaikuttama kylmyys olikin kertautunut tuulessa. Matkalla oli sekĂ€ leveÀÀ ulkoilureittiĂ€ ettĂ€  kapeaa polkuakin. Hieman mentiin ensilumen ladun sivua joka nĂ€ytti olevan hyvĂ€ssĂ€ kunnossa. Valmis vastaanottamaan Hiihdon Suomen Cupin tulevana  viikonloppuna.                                                                                                                                        Oma treeni sujui ihan ookoo mutta koko ajan tuuli navakoitui ja lumisade yltyi. Polku alkoi nĂ€yttĂ€mÀÀn aina vain valkoisemmalta mutta onneksi lumi oli kevyttĂ€ höttöÀ ja oli helppoa edetĂ€. Vauhti oli poluille rauhallinen ja sehĂ€n se oli myös harjoituksenkin tarkoitus. 


     Lopulta tuuli ja lumisade yltyi niin ettĂ€ maa peittyi valkoisuuteen. Oli kivaa ettĂ€ pÀÀsin tĂ€llĂ€ reissulla edes pari kertaa reiteille juoksemaan. Illalla kuuntelin takkatulen lĂ€mmössĂ€, rauhoittava kasvonaamio kasvoillani, kuinka talvimyrĂ€kkĂ€ muovasi maaston talviseksi. Polut tĂ€yttyivĂ€t lumesta ja seuraavan aamun aura-auton jĂ€ttĂ€mĂ€t kinokset pihalla kertoivat sen, etten enÀÀ lĂ€hde sinne kahlaamaan. 


Torstai aamu oli talvinen. Ikkunan lĂ€pi nĂ€kyvĂ€ maisema oli valkoinen. Aurat ajelivat ristiin rastiin ja pientĂ€ höttöÀ vielĂ€ leijaili hiljalleen. Pakkanen oli lauhtunut jonka huomasi jo sisĂ€tiloissa. 

Rauhallinen aamiainen jatkui rentouttavalla lukuhetkellĂ€. Annoin aamupalan sulaa ja toihuilin niitĂ€, nĂ€itĂ€ ennen pĂ€ivĂ€n treeniĂ€. Vuorossa oli 3km veryttely + koordinaatiot ja hyppelyt + 3km. TĂ€mĂ€n harjoituksen pÀÀtin tehdĂ€ auratuilla kevyenliikenteen vĂ€ylillĂ€. 



Oli sanottu hyvĂ€stit syksylle vaikka vasta marraskuussa oltiinkin. Veryttely sujui mukavan kevyesti. Lumi pyöri kengĂ€n alla, sillĂ€ kerran aurattu oli saanut pienen hötön ennen kuin sade oli lakannut kokonaan. Onneksi olin vĂ€hentĂ€nyt vaatetuksen, eikĂ€ talvipuvun alla ollut kuin ohut tekninen kerrasto. Tuubihuivi oli pipoa parempi ja pÀÀ sai hengittÀÀ. KerĂ€sin veryttelyssĂ€ lĂ€histön kilometrit ja vein Pikku Kielon kolmen kilometrin jĂ€lkeen asuntoon sisĂ€lle ja jatkoin koordit siinĂ€ lomakotini hoodeilla. Koordinaatiot terĂ€vöitti kroppaa kivasti ja loppuverkassa kĂ€vin katselemassa missĂ€ oli aurattu ja missĂ€ ei. Ulkoilureitit olivat auraamaatta, minkĂ€ tiesinkin. Kohta ne ovat tulevaa latupohjaa ja odottavat hiihtĂ€jiĂ€ laduilleen. Tervetuloa talvi, ainakin tĂ€nne Kainuuseen. 

    Perjantai aamun ulkoÀÀnet olivat vaimentuneet valkoisen hangen pehmentĂ€mĂ€nĂ€. Liikkujia oli jo liikkeellĂ€, sÀÀ tyyni ja pilvinen. Vaikka ulkoterassin mittari nĂ€ytti -7 pakkasta, ilma tuntui talvisen lempeĂ€ltĂ€. Vuorossa oli kahdet harjoitukset. Ensin juoksu ja sitten voimaharjoittelu. 

Juoksutreeni 2km + 5x 3 min / 1 min + 2 km osoitti minulle sen ettĂ€ nyt on kroppa valmiina treeniin maratonin jĂ€lkeen. VielĂ€ varmasti palautuminen on osittain kesken ja siksi mÀÀrĂ€t ja tehot maltilliset. MielestĂ€ni on hienoa miten ystĂ€vĂ€llisesti ja lempeĂ€sti harjoitusohjelma totuttaa taas treenaamaan. Ilman valmentajaa olisin kyllĂ€ ihan pulassa. Paahtaisin menemÀÀn sen enempÀÀ miettimĂ€ttĂ€. Vaikka hyvĂ€ltĂ€ tuntuu, voi olla ettei hermostoni olisi samaa mieltĂ€. 



      AamupĂ€ivĂ€n vedot tein tasaisella suoralla, auringon paiste sai nauttimaan ja samassa mielen valtasi pieni haikeus. Viikon treenit on kohta takana ja paluu arkeen alkaa. Mutta nautitaan vielĂ€ hetkessĂ€, katsellaan ympĂ€rille ja jutellaan ihmisten kanssa. Voimaharjoittelu  salilla teki pÀÀtöksen viikkoon. Aika paljon oli treenaajia paikalla, jokainen tekemĂ€ssĂ€ omaansa. SiinĂ€ samalla sarjojen palautuksen aikana kĂ€vin viikkoa lĂ€pi mielessĂ€ni. TĂ€llĂ€ kertaa ei paahdettu satasen viikkoa, eikĂ€ ollut tarkoituskaan.

Olen tyytyvĂ€inen siitĂ€ miten paljon juoksusta ja harjoittelusta olen oppinut viimesen neljĂ€n vuoden aikana. TĂ€rkeimpĂ€nĂ€ pidĂ€n sitĂ€, ettĂ€ kuuntelen itseĂ€ni. Aivan samoin kun kuuntelen auton ÀÀntĂ€ ajaessani. Jos se muuttuu, mistĂ€ mahdollisesti johtuu. Pohdin jokaisen harjoituksen jĂ€lkeen, miten treeni sujui, miltĂ€ se tuntui. NĂ€mĂ€ pohdinnat minĂ€ vĂ€litĂ€n aina valmentajalle ja uskallan olla rehellinen. 

TĂ€mĂ€n viikon pohdinnoissa voin sanoa ettĂ€ keskityin kovasti siihen ettĂ€ kevyt pysyy oikeasti kevyenĂ€. En juossut lisĂ€kilometrejĂ€ vain juoksemisen ilosta vaan toin harjoitukset sellaisenaan Vuokattiin. Sain juosta ja harjoitella vapaasti loma ajan rentoudessa ja nauttia pĂ€ivien viemÀÀ. 



Olin varautunut kaikenlaiseen keliin ja jos rehellinen olen, olisin toivonut ettÀ syksy jatkuu koko viikon. Lumiseen Vuokattiin olisin voinut tulla myöhemmin. Mukana olivat neljÀt juoksukengÀt mutta vain yhdet kÀytössÀ. Asics Gel Kayano 30 oli minun monitoimi kenkÀni kuten aikaisemmin blogipostauksessani kirjoitinkin. Kolmekymppinen oli niin ketterÀ vetoihin, kuin kitkarengas talvisÀÀllÀ ja salilla mukavan tukeva.

Niin se meni, loma Vuokatissa ja sanon taas sanan IHANAA... sillĂ€ minusta vaan oli ihanaa nauttia lomalla ja on ihanaa palata arkeen, töihin. Mieli on iloinen ja ihanaa sanoa...voi miten kivaa meillĂ€ on ollut... 


.... LennĂ€ LennĂ€ KesĂ€kerttu ... lennĂ€ Vuokatin valkoisen syksyn lĂ€pi...  ehkĂ€ etelĂ€n harmauteen...🐞 

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol