Siirry pÀÀsisÀltöön

Juoksua Harmauteen...🐞


     Vuoden harmain aika tekee oman haasteensa harjoittelulle.  Vaikken koskaan olekaan ollut sÀÀn kanssa sumplija. Ainoastaan viime talvena juoksin paljon juoksumatolla, sillĂ€ kotihoodini reitit olivat koko talven surkeassa kunnossa. YritĂ€n tĂ€nĂ€ vuonna vĂ€hentÀÀ maton kĂ€yttöÀ ihan vain siksi, ettĂ€ työpĂ€ivĂ€n jĂ€lkeen voisin olla vielĂ€ ulkona. Toivon ettei jÀÀkoppura pilaa suunnitelmaani. 


đŸ“·Kemir 

             En ole oikeastaa koskaan  vĂ€littĂ€nyt marraskuun harmaudesta minua rajoittavana.  Se ei ole tehnyt treeniin lĂ€htöÀ vaikeaksi, vaikka valoa kaipaankin. EhkĂ€ ensimmĂ€iset illat kellon siirtyessĂ€ talviaikaan, havahduttavat minut siihen, miten paljon mukavampaa on juosta kun on vĂ€hĂ€n valoa otsalla.Kotihoodeillani katuvaloja puuttuu aina sieltĂ€ tÀÀltĂ€ ja on pĂ€tkiĂ€ missĂ€ ei valaistusta ole lainkaan. Kokemuksen kautta olen löytĂ€nyt reitit ja varusteet tĂ€hĂ€n harmaimpaan aikaan. 

     Otsalamppua kĂ€ytĂ€n oikeastaan kahteen tarkoitukseen, heijastimena ja reitin turvalliseen kulkuun. Kaikki otsalamput eivĂ€t sovellu kotireiteillĂ€ni siihen ettĂ€ nĂ€kisin mihin astua. Siksi olenkin tĂ€ssĂ€ vuosien aikana kokeillut kaikenlaista. 

Kaupunki aluella pidĂ€n riittĂ€vĂ€nĂ€ hyvÀÀ heijastin liiviĂ€ ja matala tehoisempi kevyt otsavalo helpottaa minua seuraamaan ainakin kellon kĂ€yttöÀ esim. vetoharjoituksissa. Kun taas juoksen treenini metsĂ€- ja peltoteitĂ€, tarvitsen lampun joka valaisee reitin kunnolla. Lumoniteen olen luottanut jo vuosia. 



     Pimeyteen lĂ€htö työpĂ€ivĂ€n jĂ€lkeen on minusta kaikkein helpoin kun pimeyden sijaan mietin sitĂ€ miten vĂ€hĂ€n kello vasta on. Melko usein pĂ€ivĂ€n treenit ovat takana viimeistÀÀn kuuteen mennessĂ€.  

       TĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n vetoharjoituksissa samalla pohdin sitĂ€ mikĂ€ harjoituksiin lĂ€hdössĂ€ on sanoisinko niin... Ă€rsyttĂ€vintĂ€. ÄrsyttĂ€vintĂ€ on pukeutuminen. Mutta kun taas alkaa talveen tottumaan, on luontevaa kerĂ€tĂ€ valmiiksi hieman lĂ€mpimĂ€mmĂ€t treenivaatteet.  TĂ€hĂ€n pimeyteen kun lisÀÀ vesisateen, tĂ€ytyy toivoa enemmĂ€n lĂ€mpöasteita. 
Sateeseen varustaudun takilla, jonka vesipilariarvo on vĂ€hintÀÀn 10000 mm. Vaikeinta on ollut löytÀÀ mukavia kevyitĂ€ sadehousuja. Monet kastuvat lĂ€pi kymmenen kilometrin jĂ€lkeen. Parhaat ovat olleet Haltin pyörĂ€ilyyn tarkoitetut, veden pitĂ€vĂ€t aina kaatosateeseen saakka. Takamuksen vahvike vaan on alkuun juoksijalle Ă€rsyttĂ€vĂ€, tosin niin se on sadekin vĂ€lillĂ€. 


     PimeĂ€,  harmaa juoksuareenani kutsuu minut kaikesta huolimatta. En aio antaa sen lytĂ€tĂ€ juoksuintoani tĂ€nĂ€kÀÀn vuonna. Muistelen niitĂ€ vuosia kun vielĂ€ osallistuin marrasputkeen. ViimeisellĂ€ kerralla 2018 juoksin 300.3 km. SiinĂ€ mentiin monessa muuttuvassa harmaudessa. Putki johti siihen ettĂ€ marraskuu kului aivan hujauksessa ja voi ettĂ€ miten kivaa meillĂ€ oli kpk:laisten kanssa. Ei kai siinĂ€ mitÀÀn jĂ€rkeĂ€ ollut, mutta valtavan hauskana se elÀÀ muistoissa. Tavoitteellisen harjoittelun aloitettuani jĂ€tin putket ja keskityin harjoitteluun sekĂ€ palautumiseen. 
 


TĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n vetotreenin pohdintani jatkuu sillĂ€, miten vĂ€hĂ€n sitĂ€ ihanteellista olosuhdetta suomen vuoden ajat meille antaa. PitĂ€isi ehkĂ€ ensi vuonna oikein laskea ne pĂ€ivĂ€t. Ja vaatimuksissa ottaisin myös huomioon ihanteellisen juoksu alustan. Saas nĂ€hdĂ€ kuinka kĂ€y. 
Vetotreenin, jossa juostaan veryttelyn jĂ€lkeen kiihtyvĂ€ vauhtikestĂ€vyys ykköseltĂ€ kakkoselle ja pÀÀtetÀÀn veryttelyyn, vaati hyvĂ€n otsavalon, pitĂ€vĂ€t juoksukengĂ€t. Alusta oli osin jÀÀssĂ€, eikĂ€ sitĂ€ erottanut muuta kuin vasta hieman ennen kohdalle tuloa. Jos minulla olisi ollut heikompi tehoinen lamppu, voi olla ettĂ€ olisi kĂ€ynyt hullusti. EhkĂ€ pimeys osittain tekee juoksusta varovaisempaa, kun en ihan luota ettĂ€ huomaan alustan muhkurat ja jÀÀt ajoissa. 
 
On kyllĂ€ totta kun tuonne pimeyteen astuu, ettĂ€ tuntuu siltĂ€, kuin olisi jo unien aika ja kello valtavan paljon vaikka ihan virkeĂ€ onkin. Aivan kuin tumma kupu olisi laskeutunut vieden mukanaan tummuuden syleilyyn joka salakavalasti yrittÀÀ samalla tuudittaa kaamoksen armottomaan voittoon. 




Voittoa minĂ€ en harmaudelle anna edes niinĂ€ pĂ€ivinĂ€ kun vesipilari arvo takkini pitÀÀ minut kuivana ja otsalle lisĂ€tty aurinkolippa estÀÀ edes hieman niitĂ€ kylmiĂ€ pisaroita kasvoitani. Otsavalo loistaa iloisesti sen pÀÀllĂ€ ja tiedĂ€n miten ÀÀrettömĂ€n tyytyvĂ€inen olen kun kello vihdoin kÀÀntyy kesĂ€aikaan ja pÀÀsen viimein riisumaan koristeet kuusestani. 

Mutta Wuhuu... tĂ€ssĂ€ vĂ€lissĂ€ tapahtuu vielĂ€ paljon kaikenlaista kivaa... eniten odotan ettĂ€ pÀÀsen avaamaan tyttĂ€reltĂ€ni saman adventtikalenterin ja siitĂ€ olen 100 varma... saan KIRJOJA❤️



...LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ lĂ€pi harmauden ottamalla voitto kaamoksesta...🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol