Siirry pÀÀsisÀltöön

Juoksijan Toinen Puoli....🐞


        Olen aina pitĂ€nyt kaikesta fyysisestĂ€ toiminnasta. MitĂ€ pidempÀÀn, raskaampaa, sen parempi tunne  aina kun suoritus oli tehty. Oli se sitten halkojen hakkuu, hevosen kengitys, heinĂ€talkoot tai vaikkapa juoksu. TĂ€hĂ€n kaikkeen fyysiseen on rinnalla kulkenut myös ajattelutyötĂ€ vaativa toiminto. Olen kutonut ja laskenut kuvioita, lukenut koko ikĂ€ni, rakastan kirjoja ja niiden tuoksua. Kirjasto on paikka jossa voisi viettÀÀ aikaa vaikka kuinka ja kauan. 

MielestĂ€ni tĂ€mĂ€ ajatteluhomma on tosi kivaa vastapainoa fyysiselle harjoittelulle. Ja varsinkin nyt kun harjoittelu on sÀÀnnöllistĂ€ on kivaa istahtaa opiskelemaan espanjan sanoja tai uppoutua jonkun kirjan tarinaan. 




         En ole koskaan ollut mikÀÀn kielihirmu, pĂ€rjÀÀn englannilla ja ruotsilla jollain lailla. Silloin kun niitĂ€ kieliĂ€ piti opiskella, itse huitelin jossain tanssisalilla. Vasta myöhemmin aikuisena panostin opiskeluun ja sairaanhoitaja opintojen yhteydessĂ€ oli vapaavalinnaisissa  yksi espanjan kurssi. TykkĂ€sin kielestĂ€ ja sitĂ€ oli jotenkin helppo oppia. Ajattelin ettĂ€ toivottavasti palaan myöhemmin kielen pariin. 

   SiinĂ€ vaiheessa kun aloin kulkemaan espanjassa lomillani aloitin kielen opiskelun. Valitsin ryhmĂ€n jossa opiskelun eteneminen oli rauhallinen. Oma oppimiseni oli toki hyvin pitkĂ€lle kiinni siitĂ€ miten motivoin itseni lukemaan. Ei ollut sanakokeita eikĂ€ muitakaan kokeita. KĂ€vin nĂ€illĂ€ tunneilla kolmen-neljĂ€n vuoden ajan ja opin kieltĂ€ sen verran ettĂ€ pĂ€rjĂ€sin pĂ€ivittĂ€is asioinneissa espanjan  kielellĂ€. Jonkin verran itseopiskelin mutta herkĂ€sti lukeminen jĂ€i kun ei ollut kokeita eikĂ€ muitakaan testejĂ€.  Myöhemmin turhauduin ja opiskelu oli enÀÀ satunnaista. 

          Innostuin kuitenkin kielestĂ€ uudelleen kun juoksin siskoni kanssa 2019 syyskuussa Sarriasta Santiago de Compostellaan. ViidessĂ€ pĂ€ivĂ€ssĂ€ n. 130 km lĂ€pi pikku kylien  ja upeiden maisemien. PikkukylissĂ€ huomasin miten hyvĂ€ oli ettĂ€ osasi edes joitain espanjan sanoja. 

Santiago de Compostella katedraali nollapiste

        Olin ajatellut jatkaa kielen opiskelua mutta korona tuli vĂ€liin ja myöhemmin jĂ€rjestetĂ€viin etĂ€opetuksiin en lĂ€htenyt. Silloin tĂ€llöin availin vanhoja oppikirjojani mutta vĂ€hĂ€istĂ€hĂ€n se itsekseen oli. 
Kun korona hellitti ja lĂ€hitunteja jĂ€rjestettiin lĂ€hdin taas opiskeluun mukaan. TĂ€llĂ€ kertaa turhauduin minulle sekavaan opetustyyliin ja olisi ehkĂ€ ollut helpompaa jos espanjan kielinen opettaja olisi osannut suomen kieltĂ€ paremmin kuin englantia jota kĂ€ytti kielioppi asioissa. Lopetin kurssin syyslukukauden lopulla. 

        Olin jo aiempina vuosina harkinnut lukion espanjan kursseja. Hieman vierastin ajatusta ettĂ€ eteneminen olisi reippaampaa kuin aiemmilla kursseilla. Olisiko arjestani aikaa lohkaista palaa tĂ€llaisen toteuttamiseen. PÀÀtin kuitenkin ettĂ€ aloitan kielen opiskelun ihan alusta ja yritĂ€n edetĂ€ kurssista seuraavalle. Ja nĂ€in tein. 

Olen huomannut ettĂ€ ihan hyvĂ€ pohja nĂ€iltĂ€ B kursseilta tuli mutta lukion kurssi on selkeyttĂ€nyt itselleni monia epĂ€selviĂ€ kielioppi asioita. Ja mikĂ€ kivointa. On sanakokeita, pistareita ja kurssikokeita. 



Joita ainakin itse opiskelun tueksi kaipaan. Ja ihan hyvinhĂ€n nuo ovat menneet. On jotenkin hassua ettei itsestÀÀn saa irti sitĂ€ ettĂ€ lukisi sanoja ilman kokeita. Toki tuli luettua muttei sillĂ€ intensiteetillĂ€  mitĂ€ nyt kun opiskelu on tavallaan tavoitteellista. Aivan sama minulla oli juoksun kanssa. Vasta kun aloitin ohjatun harjoittelun suhde juoksuun ja tekemiseen muuttui valtavasti. Tarvitsen tietynlaista "kurinpitoa ja seurantaa" jos haluan pÀÀstĂ€ tavoitteeseeni.

          Juoksijan toinen puoleni on vastapainoa fyysiselle harjoittelulle. On ollut kivaa huomata miten mukava on sellainen pĂ€ivĂ€ kun ensin teen normi työpĂ€ivĂ€n, heti perÀÀn treeni ja sieltĂ€ espanjan tunnille. Leppoisa olo vie ajattelun vain ja ainoastaan kielen opiskeluun. Aika tunneilla hurahtaa hetkessĂ€ ja loppu illan olo on ihan wau. Monesti intoilen kertaamaan asioita vielĂ€ tunnin jĂ€lkeen kotona ja sitten pidĂ€n ns. leparin ja palaan kielen pariin vasta pĂ€ivĂ€n tai parin pÀÀstĂ€. 

       Työ on hektistĂ€ ja harjoitusohjelman lĂ€pi vienti pitÀÀ minut pitkÀÀn siinĂ€ fyysisyydessĂ€ mitĂ€ rakastan mutta tarvitsen paikallaan oloa ja ihan muuta tekemistĂ€. Lukeminen rentouttaa ja jos on tilanteita etten pysty keskittymÀÀn lukemaani tiedĂ€n ettĂ€ nyt jollain osa-alueella mennÀÀn kierroksilla. Sama myös kielen opiskelussa. Jos jokin hĂ€iritsee keskittymistĂ€ni, ajattelutyö ei riitĂ€ kaikkialle. 




      En ota kielen opiskelua kuitenkaan kauhean vakavasti mutta haluan edetĂ€ siinĂ€kin tietyllĂ€ tavalla tavoitteellisesti. Vaikken koskaan oppisikaan kunnolla  puhumaan espanjaa niin viimeistÀÀn siinĂ€ vaiheessa kun jÀÀn elĂ€kkeelle juoksen osan talvestani jossain Valencian alueella. Olkoon se pÀÀtavoitteeni. 

     Olen tosi tyytyvĂ€inen ettĂ€ lĂ€hdin lukion kursseille mitĂ€ pitkÀÀn harkitsin. Vaikka ehkĂ€ eteneminen on nopeampaa kuin B-kursseilla niin silti se on helpompaa koska eteneminen on mielestĂ€ni hyvinkin jĂ€rjestelmĂ€llistĂ€. Paljon vertaan siinĂ€ harjoitusohjelman toteuttamiseen juoksun tavoitteellisessa harjoittelussa. 

    NĂ€in tĂ€ssĂ€ vaiheessa elĂ€mÀÀ. Olen sanonut ettĂ€ juoksen niin kauan kuin kroppa kestÀÀ ja jos ei kestĂ€ niin sitten keksin taas jotain muuta. Opiskelen espanjaa niin kauan kuin jaksan ja opin. Jos en enÀÀ opi niin keksin sitten jotain muuta. Aina kuitenkin ovat kulkeneet fyysinen tekeminen ja ajattelua vaativa rinnakkain. Nuorena tanssin ja luin, nyt juoksen ja luen. Ja niinĂ€ hetkinĂ€ kun en tee yhtÀÀn mitÀÀn, istun omassa rauhallisuudessani, nautin pitkĂ€n hiljaisen aamupalan ja katselen ulos, vĂ€lillĂ€ aurinko on vasta nousemassa, toisinaan jo aika korkealla. Sellaista  hetkeĂ€ en halua rikkoa millÀÀn tekemisellĂ€, se on liian lyhyt ja hiljainen rikottavaksi. 



...LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ VK1 vetojen jĂ€lkeen epĂ€sÀÀnnöllisten verbien juureen... 🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol