Siirry pÀÀsisÀltöön

Naisten Kympille Toukokuussa 2023....🐞





                                Naisten KympillĂ€ on ollut ihan valtavan suuri merkitys oman juoksuharrastukseni                   synnyssĂ€ ja kulussa.   En olisi uskonut millaiselle taipaleelle ajauduin. Vaikka matkan varrella on ollut  vuosiakin kestĂ€viĂ€ taukoja on juoksu vietellyt minut aina uudestaan.  Se sai minut janoamaan sitĂ€ tunnetta kun startti kajahtaa ja mikĂ€ fiilis on kun maaliviiva ylittyy.    Muistan vielĂ€kin miltĂ€ tuntui odottaa ensimmĂ€istĂ€ juoksuani. 


         Naisten Kympin 10-vuotis juhlatapahtuma sai minut innolla odottamaan edessĂ€ olevaa. Se oli ensimmĂ€inen juoksutapahtuma mihin osallistuin. Sanoin siskolleni etten varmasti jaksaisi juosta koko matkaa mutta kĂ€velen sitten vĂ€lillĂ€. Olimme samalla lĂ€htöviivalla ja muistan miten salaa kĂ€vimme puun takana tupakalla siinĂ€ odotellessamme. Ja voihan yök, onneksi tupakka jĂ€i -90 luvun historiaan. 

            Alkujumpassa soi menevĂ€ musiikki joka sai naiset nauramaan ja taputtamaan. Oli huikeeta nĂ€hdĂ€ miten paljon vĂ€keĂ€ oli kokoontunut tapahtumapaikalle. Ja vielĂ€ mahtavampaa oli huomata miten iloisesti ja vaivattomasti matka taittui. Olen hyvin monina hetkinĂ€ pysĂ€htynyt muistelemaan tuon pĂ€ivĂ€n tapahtumia. Niin merkityksellinen se on ollut ettĂ€ maalissa saatu kuohuva on sĂ€ilynyt vuosieni matkassa  kaikkien muuttojenkin mukana. 

    Naisten Kymppi 30.5.1993 kĂ€ynnisti vuosia jatkuneen tapahtuma sarjan joka piti juoksun ja liikunnan janoa yllĂ€. Se sai hakemaan taas seuraavaa tapahtumaa jossa voisin kokea tuon saman tunteen kuin Helsingin Kaivopuistossakin. 



Aloin kerÀÀmÀÀn juoksuja. Harmi ettei ensimmĂ€iseltĂ€ Naisten KympiltĂ€ ja sitĂ€ seuranneesta Kunnon Nainen tapahtumasta ole kuvia. Vasta 1995 aloin ottamaan maalin jĂ€lkeisen kuvan joilla sitten tĂ€ytin valokuvatauluani. Kuva, pĂ€ivĂ€mÀÀrĂ€ ja tĂ€ts it. Ei siihen aikaan ollut Instagramia missĂ€ olisin voinut pitÀÀ juoksupĂ€ivĂ€kirjaani. 



TĂ€mĂ€ on ensimmĂ€inen kuvattu Naisten Kymppi vuodelta 1995, maaliin tulon jĂ€lkeen.  Muistan miten siskoni kanssa sovimme ettĂ€ laitetaan punaiset lippikset pÀÀhĂ€n jotta löydĂ€mme toisemme juoksutreffeillĂ€. Ja voi sitĂ€ punaisten lippisten mÀÀrÀÀ mitĂ€ juuri tuolla kerralla juoksija naisilla oli pÀÀssÀÀn. 










                     Naisten Kymppi innosti kĂ€ymÀÀn lenkillĂ€ ja muistan miten siskoni kanssa mietimme ettĂ€ olisi kivaa osallistua juoksutapahtumiin ympĂ€ri vuoden. Ja sen seurauksena Naisten Kympin kavereiksi löytyivĂ€t Linnan Neito HĂ€meenlinnasta ja Kunnon Nainen Lahdesta. Linnan Neito ja Naisen Kymppi juostiin molemmat toukokuussa, Kunnon Nainen syyskuussa. NĂ€mĂ€ kolme tapahtumaa vuodessa pitivĂ€t juoksu innostusta yllĂ€ ja oli kivaa olla yksi kaikkien juoksijoiden joukosta. 




               Naisen kymppi oli kuitenkin vuoden pÀÀtapahtumani. Sinne ilmoittauduttiin heti kun vaan ilmoittautuminen aukesi. Muistan ajatelleeni ettei haittaa vaikka Linnan Neito menisi jotenkin huonosti sillĂ€ olihan Naisten Kymppi vielĂ€ edessĂ€. 
Ajan ottoa nĂ€issĂ€ juoksuissa ei ollut. Oli vain oman itsensĂ€ tutkiskelua ja yhdessĂ€ juoksemisen nautintoa. Oli kivaa lĂ€hteĂ€ jĂ€rjestettyyn tapahtumaan ja niin niitĂ€ tapahtumia siinĂ€ sitten kertyi. 



               Tapahtuma paikka  hieman siirtyi  vuosien varrella, vĂ€lillĂ€ startattiin Stadionin portista ja toisella kertaa Töölön Kisahallilta. Aina oli kuitenkin ihana energinen ja iloinen tunnelma. Alku jumpissa musiikki nosti tunnelman ilmaan ja ympĂ€rille jĂ€rjestetty ohjelma sai kaiken tuntumaan niin kivalta ettĂ€ oli vaan aina ihanaa palata Naisten Kympille juoksemaan. 



                                                                                                                                                                    Naisten KympiltĂ€ sain joka kerta intoa lisÀÀ ja vaikka joskus lĂ€ssĂ€htĂ€nyt liikunnan into olisikin lopahtanut se jotenkin ponkaisi kaiken kĂ€yntiin taas uudelleen. Jatkoin lenkkeilyĂ€ ja aina seuraavalla  Naisten KympillĂ€ oli ihanaa nauttia itsestĂ€ oman pĂ€ivĂ€ni juoksijana, nauttia yhteenkuuluvuuden tunteesta ja saada voimaa jokaiseen juoksuaskeleeseen muiden naisten tuomasta energiasta. Miten paljon helpompaa oli juosta isossa ryhmĂ€ssĂ€ kuin yksin omalla lenkillĂ€. 

                                                                                                                                                             
Olen osallistunut 12:lle Naisten Kympille, ensimmĂ€inen -93, viimeisin  2007.




           Naisten Kymppi sai minut janoamaan juoksua lisÀÀ ja lisÀÀ. Pikku hiljaa rohkeus ja intohimo saivat pidentĂ€mÀÀn juoksumatkojani. Lenkkeily ja harjoittelu muuttuivat enkĂ€ todellakaan siellĂ€ Kaivopuistossa olisi koskaan voinut uskoa ettĂ€ tĂ€nÀÀn minĂ€ katson harjoitusohjelmaa joka odottaa suorittajaa. 2 km verkka + 2 x 10x20 sek /1 min   / 3 min  + 2km loppujÀÀhdyttely. En olisi ymmĂ€rtĂ€nyt yhtÀÀn mistĂ€ on kyse. 





                 Naisten Kymppini vuosina  1993, 1995, 1996, 1997, 1998, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 olivat tie ja tutkimusretki siihen millainen juoksija olen tĂ€nĂ€ pĂ€ivĂ€nĂ€. Havahduin siihen ettĂ€ ensimmĂ€isestĂ€ Naisten KympistĂ€ni tulee tĂ€nĂ€ kevÀÀnĂ€ kuluneeksi kolmekymmentĂ€ vuotta. Se on ihan hirvittĂ€vĂ€n pitkĂ€ taival. Tuona aikana on elĂ€mĂ€ssĂ€ tapahtunut kaikenlaista, ehkĂ€ juoksu on antanut minulle voimaa niinĂ€kin vuosilukuina jotka eivĂ€t nĂ€y tĂ€llĂ€ listalla. Juoksu on kulkenut mukana muutoksessa ja kasvussa mutta silti minusta tuntuu ihan samalta kuin Kaivopuistossa 1993.

       TĂ€mĂ€n vuoden toukokuussa minĂ€ palaan Naisten Kympille, viidentoista vuoden tauon jĂ€lkeen juhlistamaan kolmekymmen vuotista taivaltani juoksun parissa.  Ajatella, en uskonut laskemaani vaan tarkistin sen laskimella. Voiko siitĂ€ todella olla noin kauan. MinĂ€ lĂ€hden nauttimaan  tapahtuman tuomaa iloa ja energiaa. LĂ€hden nuuskuttelemaan niitĂ€ entisiĂ€ Kaivopuiston haikeita tunnelmia. 





                       

Naisten KymppiĂ€ kahdentoista vuoden ajan, kahdeksan maratonia, viisi ultraa, tavoitteellinen harjoittelu ammattilaisen ohjauksessa . VielĂ€ kolmenkymmenen vuoden jĂ€lkeen haluan haastaa itseni aina ensi toukokuun Naisten KympiltĂ€ sitĂ€ seuraavalle Naisten Kympille. LĂ€hteĂ€ kerÀÀmÀÀn taas Naisten KymppejĂ€ni kaiken muun juoksun rinnalla, teen ehkĂ€ niistĂ€ taas valokuvatauluni muistoiksi vuosiksi eteenpĂ€in. 

Valtava mÀÀrĂ€ muistoja vuosien varrelta. On ihana palata hetkiin aina toisen jĂ€lkeen. Valkokuvataulut ovat pudonneet seiniltĂ€ ja pölyttyvĂ€t vĂ€lillĂ€ jossain ylĂ€hyllyllĂ€. Mutta vielĂ€ ei pölyty juoksu. Se antaa voimaa ja intoa tĂ€hĂ€n pĂ€ivÀÀn ja kiusaa minua malttamatonta niinĂ€ hetkinĂ€ kun en voi juosta. 



.... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ Naisten Kympille viidentoista vuoden jĂ€lkeen.... vuosikymmenten takaisiin muistoihin ... 🐞


Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol