Siirry pÀÀsisÀltöön

Gel Kayano... Vuokatin lumilomalla ....🐞


              Olihan aikamoinen keli kun ajelin vaihteeksi Vuokattiin. Ihanaa, edessĂ€ viikon  talviloma ja juoksu tietysti lĂ€hti tĂ€llĂ€kin kertaa mukaan. En kyllĂ€ muista yhtÀÀn kertaa ettĂ€ olisin tammikuussa ajellut vesisateessa Kainuuseen. Aina viimeistÀÀn perillĂ€ on ollut ihanat talviset kelit ja kivasti lunta. Nyt vettĂ€ tuli matkan aika vĂ€lillĂ€ ihan kaatamalla ja perillĂ€ plussakeli. 



No ei anneta kelien hĂ€iritĂ€. MennÀÀn sillĂ€ mitĂ€ annetaan. Varustetta on taas sen verran mukana ettĂ€ treenit voin tehdĂ€ kelissĂ€ kuin kelissĂ€. Vuokattiin on aina niin kiva palata ja tehdĂ€ kaikkea kivaa oman harjoittelun lisĂ€ksi. 

         Lauantai iltaa oli kiva vietellĂ€ rauhassa, saunoa ja purkaa tavaroita. Pertsan ja vaparin sukset jĂ€tin kotiin ja ajattelin ettĂ€ kĂ€yn ehkĂ€ vĂ€hĂ€n vain laskettelemassa omien treenien lisĂ€ksi. Seuraava kisa on ensi lauantaina ja sunnuntaille vielĂ€ pitkÀÀ treeniĂ€ pÀÀlle. 

         Sunnuntai herĂ€ili sateisena ja mietin kovasti mitĂ€ vaatetta laittaisin lenkille. Harjoitusohjelmassa oli kevyt 12 km lenkki. Ei tarvinnut varautua pakkas varusteisiin. Eilinen matkustuspĂ€ivĂ€ oli toiminut hyvĂ€nĂ€ lepopĂ€ivĂ€nĂ€ ja oli kivan kevyt olo ennen treeniĂ€. PÀÀdyin ohuisiin juoksutrikoisiin ja siihen pÀÀlle Inovin sadejuoksuhousut, talvijuoksupaita ja ohut tuulen/veden  pitĂ€vĂ€ takki. Tiesin ettĂ€ alusta on jÀÀtĂ€ ja lumimöhjöÀ. JĂ€tin kuitenkin nastakengĂ€t laittamatta ja lĂ€hdin matkaan ihan tavallisilla juoksukengillĂ€. Ajattelin ettĂ€ nyt koitetaan nĂ€in ja katsotaan miten pitkĂ€lle juoksu onnistuu.


               YleensĂ€ on ollut niin ihanaa ihailla talvimaisemia mutta tĂ€nĂ€ vuonna ensimmĂ€inen lomapĂ€ivĂ€ oli harmaata. Otin Naavan vyölle mukaan juoksemaan ja valitsin reitin vilkkaimmille kevareille. Juoksuhan vei minut mennessÀÀn siinĂ€ vaiheessa kun kroppa oli lĂ€mmennyt. En tehnyt alle mitÀÀn valmisteluja vaan lĂ€hdin juoksuun todella hiljaa. Olivathan nuo maisemat aika surkeanlaiset mutta juoksu tuntui hyvĂ€ltĂ€. PysĂ€htelin niissĂ€ kohdissa missĂ€ Naava halusi haistella ja vĂ€lillĂ€ se taas loikki lumisia ojan pohjia. 


         Muistan miten testaus vaiheessa olin todennut ettĂ€ Kayanoilla pystyn varmasti juoksemaan myös talvikeleillĂ€. Pohjan kuviointi antoi tuntuman aivan kuin kitkarenkailla. Tiesin ettĂ€ pĂ€rjÀÀn niillĂ€ koko harjoituksen ihan hyvin. Ja niin pĂ€rjĂ€sin, matkan varrella oli vain muutama vesinen peilijÀÀ ja nuo kohdat hiippailin pientareen vanhalla lumella. Muuten luotin jokaiseen askeleeseen ja sain kivan lenkin Naavan kanssa. Kevyt 12 km hurahti hetkessĂ€ ja olisin voinut juosta vaikka kuinka pitkÀÀn mutta olin uskollinen harjoitusohjelmalle. 


                       Maanantaina oltiin myös ihan suojakelissĂ€. En pitĂ€nyt mitÀÀn kiirettĂ€ mihinkÀÀn vaan köllöttelin pitkÀÀn ja aamupalankin söin vasta tavallista myöhempÀÀn. Kevyt 8 kilometriĂ€ oli pĂ€ivĂ€n treeni ja ajattelin sijoittaa sen enemmĂ€n illan puolelle. Oli kivaa touhuilla kaikenlaista ja tehdĂ€ ruokaa  valmiiksi. TykkÀÀn kokkailla silloin kun on aikaa.
Taas kevyttĂ€ vaatetta pÀÀlle ja pÀÀtin lĂ€hteĂ€ tĂ€llĂ€kin kertaa ilman nastoja. Alusta juostessa oli vaihteleva. LumijÀÀmöhjöstĂ€ ihan sielÀÀn jÀÀhĂ€n. KenkĂ€ piti hyvin, tosin Naava vyöllĂ€ juostessa sain aika paljon ohjata sitĂ€, varsinkin kun tuli muita koiria vastaan. Piti vĂ€hĂ€n aina ennakoida milloin alan himmailemaan. Nastoilla se olisi ollut vĂ€hĂ€n eri juttu. Mutta juoksu tuntui hyvĂ€ltĂ€ normijuoksukengillĂ€ ja sain kuopasun onnistumaan ihan hyvin. KĂ€vin  Vuokatin toisella puolella missĂ€ en ollut juurikaan aiemmin juossut. Tiet asunto- ja teollisuusalueella oli hyvin aurattu ja oli mukavaa juosta. 
Juoksun jĂ€lkeen oli ihanaa istua rauhassa ruokapöytÀÀn, saunoa ja tehdĂ€ talven ensimmĂ€inen lumienkeli, ei ihan  eteiseen vaan suojalumelle nyt kuitenkin. 



Annoin kylmĂ€n pysyĂ€ iholla vielĂ€ pitkÀÀn ennen kuin menin saunaan lĂ€mmittelemÀÀn. Ihana pistely ja kihelmöinti iholla toi lopulta kivan raukean olon maanantain iltaan. 


          Tiistaina keli oli jo vĂ€hĂ€n kuivunut ja mittari nĂ€ytti - 1 astetta. Yön aikana oli tullut pikku höttökerros uutta lunta koppuran pÀÀlle, hanki nĂ€ytti nĂ€tiltĂ€. Treeniohjelmassa oli Puntti ja 8 km kevyt lenkki. Puntille lĂ€hdin perinteiseen tapaan Holiday Club Katinkullan salille. Sinne oli kivan lyhyt matka kĂ€vellĂ€ ja viidellĂ€ eurolla sain treenata kunnolla  hyvin varustetulla salilla. Ohjelmassa oli takakyykkyĂ€, Bulgarialaista askelkyykkyĂ€, Hip Thrust vuoroin yhdellĂ€ jalalla, YlĂ€taljaa, kulmasoutua ja pohjetreeniĂ€. On kivaa tehdĂ€ punttitreeniĂ€ kun se on hyvin suunniteltu harjoitusohjelmaan
  lĂ€pi vuoden. Itse en osaisi ilman voimavalmennusta tehdĂ€ mitÀÀn muuta kuin pyöriskellĂ€ salilla laitteelta laitteelle. 




             Puntin jĂ€lkeen alkuvalmistelin ruuan jotta on sitten kivaa pÀÀstĂ€ ruokapöytÀÀn kun pĂ€ivĂ€n treenit on tehty. Ja kaikkea kivaa meillĂ€ oli vielĂ€ suunnitelmissa. 
 
HyvissĂ€ ajoin nappasin Naavan vyölle ja vuorossa kevyt lenkki. Gel Kayanot jalkaan ja mittari nĂ€ytti nyt jo perĂ€ti -2. Huomasi heti kun veti keuhkot tĂ€yteen ilmaan miten paljon raikkaammalta tuntui kun keli oli pakkasen puolella. Vanhalla tutulla kevarivĂ€ylĂ€llĂ€ juoksin ihan hiukka vajaa tunnin lenkin. Puntin ja juoksun vĂ€lissĂ€ oli aika lyhyt vĂ€li, se toimi silti hyvin. Perheen kanssa tehty muu puuha suunnitelma sai minut tekemÀÀn toisen treenin hieman aikaisemmin mitĂ€ ajattelin. 
Itse juoksu oli kevyttĂ€ tasavauhtia jossa vĂ€lillĂ€ karkailin musan tahtiin. 


Myös Naavan kulku oli ihan hallittua. VĂ€lillĂ€ minua naurattaa kun se on koko ajan kintereillĂ€ni, joko mennÀÀn. Sanoin Naavalle ettĂ€ tĂ€mĂ€ on tĂ€llaista kevyttĂ€ treeniĂ€, vaikka olisit tainnut haluta sen satasen viikon mikĂ€ viime syksynĂ€ juostiin. JĂ€lleen olen uskollinen harjoitusohjelmalle ja teen niin kuin siinĂ€ sanotaan. 

       Keskiviikko oli lumisateinen ja mietin pĂ€ivĂ€n tekemisiĂ€. Niin paljon kaikkea olisi kiva touhuta. LĂ€hdettiin pojan kanssa laskettelemaan ja huomasin miten paljon helpompaa oli laskea lyhyemmillĂ€ suksilla. PÀÀtin ottaa kokeeksi vuokrasukset jotka olivat 8 senttiĂ€ lyhyemmĂ€t kuin vanhat sukseni. Rinne ei tĂ€nÀÀn ollut missÀÀn parhaassa kunnossa, niin paksu kerros oli tuoretta lunta. Pari tuntia siinĂ€ sitten laskettiin. Oli kivaa kun suojakeli oli vaihtunut pakkaselle. 

Illalla sitten juoksin pĂ€ivĂ€n treenin. Vuorossa oli 2km alkuun veryttelynĂ€, vĂ€liin veto osuudet 6x 5 minuuttia /2 min kĂ€vely palautus ja loppuun veryttely 2km. 




Juoksin treenin taas ilman nastoja. Alusta hyvin aurattua lumista pohjaa. Toki normikengillĂ€ sai työntÀÀ enemmĂ€n kuin nastoilla, askel ei irronnut alustasta yhtĂ€ pitĂ€vĂ€sti mutta silti oli hyvĂ€ juosta. Veto osuuksien vauhdeissa en pÀÀssyt ihan siihen mihin asfaltilla olisin pÀÀssyt. Olin kuitenkin tyytyvĂ€inen siihen ettĂ€ sÀÀren etuosan kipu oli helpottanut juoksumatolla harjoittelun tuloksena ja normikengĂ€llĂ€ sain tosiaan kuopasun toimimaan askeleessa paremmin. TĂ€mĂ€ taisi olla ensimmĂ€inen lumilomapĂ€ivĂ€ ihan oikeasti. 

              Torstaina tunsin jo aamusta ettĂ€ reisissĂ€ oli kireyttĂ€. Palautuminen ei ollut ihan parhaimmillaan ja ajattelin ettĂ€ tĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n kevyt treeni varmasti aukaisisi jĂ€ykĂ€t lihakset. Arvasin jo salilla Bulgarialaista kyykkyĂ€ tehdessĂ€ni ettĂ€ nyt kyllĂ€ mummeli kyykkÀÀ ihan tehokkaasti. PÀÀtin tehdĂ€ treenin vĂ€hĂ€n myöhemmin sillĂ€ pĂ€ivĂ€lle oli jo varattu mönkkĂ€ri ajelua ja crosscartingia. Muistan miten radalla ajellessani ajattelin ettĂ€ miten kivaa on kun voi lomalla ollessa unohtaa ihan kaiken arkisen ihanan. Lomamoodi kyllĂ€ palauttaa kivasti. 
           Asunnolle palattuani tein ihan nopean lyhyen venyttelyn ja vaihdoin juoksuvaatteet pÀÀlle. Vuorossa Kevyt 6 km + 3x20 sek veto kĂ€velypalautuksella. 
Koko pĂ€ivĂ€n oli satanut tuoretta lunta, painavaa plussakelin möhjöÀ. Kevyen liikenteenvĂ€ylĂ€t olivat auraamattomat ja joissain kohti lumi ylettyi melkein nilkkoihin. 



       Kevyt juoksu oli lumimöhjön pÀÀllĂ€ pyörimistĂ€. Lunta satoi kasvoille niin paljon ettĂ€ vĂ€lillĂ€ oli pakko pysĂ€htyĂ€ putsaamaan naamaa ettĂ€ nĂ€ki eteensĂ€. Naava juoksi vyöllĂ€ ja oli ihan vallaton. PÀÀtin ettĂ€ vien sen kĂ€mpille ennen lopun vetoja vaikka vain lyhkĂ€isistĂ€ olikin kyse. Tunsin ettĂ€ vedot avasivat jalkoja hyvin vaikka suurin energia meni siihen etten muljauta jalkoja vaan keskityn ja pidĂ€n vauhdin rauhallisena. No en edes viitsinyt kovin kiihdytellĂ€, ihan sama miten tarvoin hangessa. 


         No lopputuloksena kuitenkin ihan mielettömĂ€n kiva fiilis. Juoksu ja harjoitukset olivat lomalla mukana. Sain taas kaiken sujautettua mukavasti meidĂ€n muuhun puuhaan. Vuokatissa on aina niin kivaa. Kaikenlaista puuhaa ja niin mukavaa vaihtelua. Ja voihan sitĂ€ olla puuhaamattakaan ja vain nauttia olosta. Itse en koskaan halua mitÀÀn ihmeen aikataulujuttuja ja jos ei tee mieli touhuta niin ollaan sitten vaan. 


                   Kivoja muistoja ne kuitenkin antaa. Ja jokainen kerta on aina erilainen vaikka jo vuosia ollaan tÀÀllĂ€ kĂ€yty. Ja monesti lĂ€htiessĂ€ jo mietitty, taas sitĂ€ seuraavaa kertaa. 

    Juoksuvarusteiden suhteen selvisin helpolla. Ei mitÀÀn paukkupakkasia ja melkein joka kerta huomasin ettĂ€ olisin selvinnyt kevyemmĂ€llĂ€kin vaatetuksella. NastakengĂ€t oli mukana mutta en juossut niillĂ€ kertaakaan. Asicsin Gel Kayano oli ihanteellinen kenkĂ€ tĂ€hĂ€n talvijuoksuun. TĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n kelistĂ€  huolimatta luotin niihin kuin kitkarenkaaseen ja sain mukavan kimmon askeleeseen kuin askeleeseen. Lumi pisti työntĂ€mÀÀn enemmĂ€n mutta uskon ettĂ€ kevÀÀllĂ€ kun tiet ovat sulat tuntuu niin paljon helpommalta kuin nyt tuolla möhjössĂ€. Talvijuoksu on kivaa vaikka olosuhteet monesti muokkaavat sen tunnelmaa. 

     Huomenna vietĂ€n lepopĂ€ivÀÀ. Pakkaan tavarat ja suuntaan kotiin. Paljon on vielĂ€ tĂ€mĂ€n viikon juoksuja juostavana mutta ihan hyvĂ€llĂ€ mallilla tĂ€llĂ€ hetkellĂ€ ollaan. 



.... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu.... lennĂ€ suojalumelta pakastuneen kautta Gel Kayanoilla ehkĂ€ sinne seuraavan kisan juureen... 🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol