Siirry pÀÀsisÀltöön

Tulevan Vuoden EnsimmĂ€iset...🐞

 

         Tulevalla vuodella tarkoitan sitĂ€ ettĂ€ seuraava maraton juostaan vasta ensi syksynĂ€. Nyt kun maratonin jĂ€lkeinen totaali lepoviikko on vietetty, on aika palata treeneihin, harjoittelu jatkuu hyvin kevyenĂ€. Tuntui hyvĂ€ltĂ€ vetÀÀ juoksukengĂ€t jalkaan ja suunnata syksyiseen maastoon. 


                 Maanantain Harjoitusohjelmassa luki                                      kevyt 3km + koordinaatiot ja                                   hypyt + kevyt 3 km.                                                                  Minun mielestĂ€ni treeni oli ihan ÀÀrettömĂ€n hyvĂ€ herĂ€ttĂ€mÀÀn maratonin jĂ€lkeinen kroppa taas juoksuun. Alun veryttely  lĂ€mmitti lihakset ja huolella tehdyt koordinaatiot antoivat kropalle Ă€rsykettĂ€ erilaisin harjoituksin. Koordinaatioihin kuuluivat ; polvennostokĂ€vely, kuopaisu, polvennostojuoksu, sakset, vuoroloikka, polvnnosto vĂ€lihypyllĂ€ ja pikkuvuoro hyppelyt. 
Treenin edetessĂ€ huomasi sen, miten levossa kroppa on ollut, mutta hyvin nopeasti se pÀÀsi juonesta kiinni. Tekniikkaharjoituksissa  tulee hyvin myös voimaharhoittelua vaikkei sitĂ€ ihan heti uskoisikaan. 
Lopun veryttelyjuoksu palautti kivasti yllĂ€ttyneet lihakset ja tĂ€stĂ€ oli hyvĂ€ jatkaa lepopĂ€ivĂ€n kautta seuraavaan treeniin. 




Keskiviikon harjoitus kevyt 6km hurahti kevysti maastossa. Alun polkupĂ€tkÀÀ seurasi kilometri soratietĂ€ jonka jĂ€lkeen suuntasin peltoteille. Syksyinen pelto nĂ€ytti paljaalta ja kauniilta, kauempana kynnettiin ja kyllĂ€ se vuoro tulee nĂ€illekin pelloille. Oli nautinnollista juosta ja katsella miten alhaalla ehkĂ€ hieman salaperĂ€isetkin pilvet roikkuivat.                                             TreeniĂ€ seurasi jĂ€lleen lepopĂ€ivĂ€.  

Perjantain kevyt 6 km  oli seuraavaa harjoitus. JĂ€lleen suuntasin maastoon. Tein reitille kuitenkin  hieman vaihtelua. Asfalttijuoksun sijaan ajattelin ettĂ€ kroppa herĂ€ilee kivasti erilaiseen maaston vaihteluun ja auttaa myös minua pitĂ€mÀÀn vauhdin tarpeeksi rauhallisena.



      Kun otin ensimmĂ€iset askeleet, tuntui miten jalat olisivat painaneet tonnin. Ihmettelin lyijyistĂ€ efektiĂ€ ja ajattelin ettei lenkistĂ€ tule mitÀÀn. Lyhyt soratien osuus kÀÀntyi heti polulle ja ajattelin ettĂ€ edetÀÀn vaikka kĂ€velen jos muuten ei suju. Pidin alun juoksun todella kevyenĂ€ hölkkĂ€nĂ€ ja kas kummaa kroppa aukesi nopeasti. Aukesi niin hyvin ettĂ€ olisi tehnyt mieli vain kiihdytellĂ€.                                                                   Olin tosi tarkkana siinĂ€ ettĂ€ vauhti on enemmĂ€n pk1 ja pyrin vĂ€lttĂ€mÀÀn sen karkaamista pk kakkoselle. Viime kevĂ€isen maratonin jĂ€lkeen minulle tuli hieman viiveellĂ€ lyijyvaihe ja silloin siirryttiin heti kevyempÀÀn harjoitteluun. Muistin etten ehkĂ€ noudattanut tarpeeksi kevyttĂ€ paluuta harjoitteluun mitĂ€ ohjelman mukaan olisi pitĂ€nyt noudattaa. Nyt keskityn tĂ€ysin siihen keveyteen.EnsimmĂ€isen kerran havahduin myös siihen ettĂ€ ilta hĂ€mĂ€rtyy nopesti joten heijastimet ja valokin voi olla matkalla aika hyvĂ€ juttu. 

      Lauantai kului taas lepopĂ€ivĂ€illen ja viikon viimeiset harjoitukset osuivat tietysti sunnuntaille. Aamu herĂ€ili ihanan kirpeÀÀn ensimmĂ€iseen talviajan pĂ€ivÀÀn. Lomalaisella ei ollut kiire mihinkÀÀn ja aamu sai jatkua omaan loppuunsa. Harjoitusohjelmassa oli kaksi harjoitusta; kevyt 10km ja Puntti. 



   EnsimmĂ€inen hieman pidempi sitten maratonin, vaikkei kymppi nyt niin pitkĂ€ olekaan mutta rauhallisella vauhdilla maastoa vaihtaen siitĂ€ toteutui kivaa sunnuntain viettoa. Keskisyke pysyi hyvin kurissa, alle sovitun 136. Paikoitellen sai olla tarkkana mutta hyvin pĂ€rjĂ€sin ihan normi juoksukengillĂ€. Oli todellinen nautinto juosta kirpakkaan pakkasen lĂ€pi pikku Kielo kaverina. Treenin jĂ€lkeen oli ihanan voimallinen  olo vaikka pelkkÀÀ höntsĂ€ilyĂ€hĂ€n minun juoksuni oli. 

EnpĂ€ ole koskaan aikaisemmin tehnyt voimaharjoittelua kympin lenkin pÀÀlle. Oli ihanaa vaihtelua  sunnuntain pitkikselle. 



    Juoksun jĂ€lkeen pakkailin salikamppeet ja tunsin itseni voimaharjoitteluun aika lĂ€ssĂ€htĂ€neeksi. Edelliset puntit oli tehty ennen maratonin viimeisiĂ€ keventelyjĂ€. Tuntui jotenkin saamattomalta ja pitkÀÀn pohdin, mitĂ€ tekosyyksi ettei tarvitsisi mennĂ€ salille lainkaan... tsot tsot soo... oliko terveydellinen syy? Se on muuten vain mentĂ€vĂ€ jos haluat joskus jotain. Ja niin sitĂ€ mentiin. 

Takakyykky, polven koukistus yhdellĂ€ jalalla, tietty molemmat jalat 😂, hip thrust, tÀÀ kans yhdellĂ€ jalalla vuorotellen, avusteinen leuan veto, pystypunnerrusta ja pohkeita. Vaikka olo olikin lĂ€ssĂ€htĂ€nyt ennen harjoitusta. Lopputulos oli lopulta hyvin voimallinen. Lihakset saivat kunnon Ă€rsykkeen ja herĂ€sivĂ€t voimaharjoittelun lepotiloista. Kun keskityin heti alussa puhtaaseen liikkeeseen ja noudatin palautuksen pituuden, oli seuraavaa sarjaa taas helppo jatkaa. 

   TĂ€llainen  oli tulevan vuoden ensimmĂ€iset harjoitukset. NĂ€in alkoi harjoittelu maratonin jĂ€lkeen. Kropalla ja mielellĂ€ on hyvĂ€ olla. Seuraava maraton juostaan syksyllĂ€ 2024 mutta paljon muuta mahtuu tuohon vĂ€liin. Omat surkeudet on eletty niin kuin pitÀÀkin. Nyt sitten katseet eteenpĂ€in ja tulevaan. JĂ€nnÀÀ lĂ€hteĂ€ katsomaan millainen vuosi tĂ€stĂ€ tuleekaan. Juoksu on ottanut uuden askeleen, enkĂ€ minĂ€kÀÀn tule vastaan panemaan. MikĂ€ sen kivempaa kuin juosta ja harjoitella tavoitteellisesti valmentajan ohjeilla. Ihan mielettömĂ€n kivaa ja vĂ€hĂ€n jĂ€nnÀÀkin. 


...LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ aloitetun vuoden matkassa sinne seuraavaan maratoniin...🐞

 

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol