Siirry pÀÀsisÀltöön

Copenhagen Marathon ... 🐞

 



                               Kööpenhamina Maraton juostiin sunnuntaina 14.5.2023. Sain olla yksi niiden tuhansien juoksijoiden joukosta joka pÀÀsi nauttimaan hyvin jĂ€rjestetyn maratonin kaikki mukavuudet aina siihen saakka kun haikeana kĂ€velin kilpailu alueelta pois. Köpis oli antanut minulle enemmĂ€n kuin lopputuloksen, se oli antanut upean juoksumuiston niiden monien muidenkin juoksujen joukkoon ja uskon  kun aikaa kuluu, on sillĂ€ aivan erityinen merkitys.


đŸ“·@runstinde

            Maraton matkalle lĂ€hdettiin perjantaina 12.5.23 Tampere Pirkkalan kentĂ€ltĂ€. Oli kivaa katsella pienen lentokentĂ€n pikkuruista ihmisvilinÀÀ. Tunti riitti hyvin kenttĂ€touhuihin ennen koneen lĂ€htöÀ. Olin matkaamassa Köpikseen kolmatta kertaa mutta ensimmĂ€inen maraton siellĂ€ edessĂ€. 

Lentomatka sujui pienessĂ€ hujauksessa. Puolentoista tunnin aikana kuvittelin vastassa olevaa. Olin rauhallisin mielin, vaikka jĂ€nnitti, se ei ollut yhtÀÀn sellaista jĂ€nnitystĂ€ mitĂ€ aikaisemmin oli ollut. Olin hyvin luottavainen itseeni. JĂ€nnitys oli sitĂ€ malttamattomuuden odotusta.  Toivoin ettei esteitĂ€ tulisi,                            sillĂ€  mitĂ€ vaan voi vielĂ€ tapahtua ennen kuin maraton starttaa.                                             Ja  kun kone lopulta laskeutui oli edessĂ€ lyhyt junamatka Köpiksen keskustaan, hotelli oli varattu aivan rautatieaseman vierestĂ€. 




EhkĂ€ yksi jĂ€nnityksen pĂ€ivistĂ€ oli pÀÀssyt iltaansa. TÀÀllĂ€ sitĂ€ nyt ollaan.  Ja sillĂ€ aikaa kun zero-olut odotti pitsaansa oli kivaa tutustua expon kartaan ja tutkiskella huomista matkaa kisa-alueelle. 

       Hotellilta oli vajaa neljĂ€ kilometriĂ€ kisapaikalle. KiirettömĂ€sti me sinne kĂ€veltiin. Koko pĂ€ivĂ€ oli aikaa oleskeluun. EikĂ€ ollut lainkaan tarkoitus lĂ€hteĂ€ tekemÀÀn mitÀÀn suurempaa kaupunkikierrosta. SÀÀ oli aurinkoisen lĂ€mmin jo heti aamusta. 






Asiointi expossa oli helppoa, kisanumero ja tapahtumapaita nopeasti haettu. Tapahtumapaita oli valkoinen CPH 42.195, ihanan kevyt ja ilmava.  Tuotteiden esille asettelu sai hypistelemÀÀn lisÀÀ  kaikenlaista juoksujuttua ja  ihmisten virta huokui huomista maratonia. 


             Kisa aamuna herĂ€sin puoli kuuden aikaan melko hyvin nukutun yön jĂ€lkeen. Olin hankkinut huoneeseen aamupalatarvikkeet ja keittelin pikakahvia.  Hotellin aamiainen alkoi vasta seitsemĂ€ltĂ€ ja minulle paras vĂ€li  ruokailussa ennen juoksun alkua on vĂ€hintÀÀn kolme tuntia. Startti oli puoli kymmenen.  Olin pÀÀttĂ€nyt hölkkĂ€-kĂ€vellĂ€ kisapaikalle. Kevyt hölkkĂ€ lyhyillĂ€ kĂ€velypĂ€tkillĂ€ herĂ€tteli kivasti kroppaa ja loppuun otin vielĂ€ parit reippaat vedot. Ja niin sitĂ€ oltiin maraton aamussa. 



       Startissa asetuin 4.30 lĂ€htöryhmĂ€n tuntumaan. Ajattelin ettĂ€ tuon loppuajan tavoittelu olisi itselleni melko realistinen. Ilma oli ihanan raikas ja pidin vielĂ€ lĂ€mmittely paidan yllĂ€ni aamun viileydessĂ€.  Tavarat olin jĂ€ttĂ€nyt sĂ€ilytykseen mutta kĂ€ytĂ€n aina lĂ€mmittelyssĂ€ jotain vanhaa juoksupaitaa tai takkia jonka voi sitten huoletta heittÀÀ pois juuri ennen kuin starttaa. Niin kutkuttava oli tunnelma, lĂ€htösuora tĂ€ynnĂ€ juoksijaa ja juoksijaa. 


       Juoksu oli heti alkuun hyvin sujuvaa. PÀÀtin juosta ensimmĂ€isen kymmenen kilometriĂ€ vĂ€hĂ€n rauhallisemmalla tahdilla ja sitten kiristÀÀ toiselle kympille.   Kello heitteli paljon ja oli vaikeaa seurata vauhtia, pÀÀosin menin omaa tuntumaa ja seurasin sykkeitĂ€. NĂ€in ettĂ€ 4.30 pallot olivat,  jo jonkin verran kaukana ja vaikken ensimmĂ€isillĂ€ juomapisteillĂ€ pysĂ€htynyt vaan tankkasin vauhdissa, ne olivat sitten hĂ€vinneet kokonaan. MennÀÀn omaa juoksua, ihan vain omaa juoksua. Jossain ehkĂ€ yhdeksĂ€n kilometrin kohdilla 4.40 pallot menivĂ€t ohi. Ajattelin ettĂ€ ei tĂ€mĂ€ nyt nĂ€in voi mennĂ€ ja aloin kiristĂ€mÀÀn tahtia, ihan niin kuin olin kympin jĂ€lkeen suunnitellut tekevĂ€nĂ€ni. Aurinko paistoi taivaalla. 

         Juoksu oli helppoa ja rullaili paremmin kuin alussa. NĂ€in se on aina. EnsimmĂ€inen kymppi takana ja sitten alkaa sujumaan. Kuulin takaa jonkun sanovan englanniksi, olenko suomesta ja osoitti hiusponnaria. TarkkasilmĂ€inen miesjuoksija oli. Sen verran piti KÀÀrijÀÀ olla mukana. VihreĂ€ ponnari herĂ€tti keskustelun, kivaahan olisi ollut jutella mutta tĂ€nne on tultu juoksemaan. YstĂ€vĂ€lliset muutamat sanat ja sitten omaan juoksumaailmaan jatkamaan. 

Aurinko oli korkealla. Juoksin jokaisen vesisuihkun alta. Otin geelin viiden kilometrin vĂ€lein. VettĂ€ ja urheilujuomaa vuorotellen joka juomapisteellĂ€. Suolakide huuleen sulamaan aina jokaista kymmentĂ€ kilometriĂ€ kohden. Kaasin kerran vettĂ€ pÀÀhĂ€n, loput kerrat niskaan joka vilvoitti paremmin. Aina vain kun oli mahdollista juoksin talon reunan varjoa. Vaikka lĂ€mpötila ennuste oli kivan kesĂ€istĂ€ lukemaa, oli eilinen lĂ€mmin pĂ€ivĂ€ muuttunut paahtavan kuumaksi. LĂ€mpö nosti sykkeitĂ€ 4-6 pykalÀÀ samoilla vauhdeilla. Ajattelin jossain 23-24 km vĂ€lillĂ€ ettĂ€ nyt on pudotettava vauhtia niin ettĂ€ sykkeet pysyvĂ€t aisoissa, muuten tulee totaalinen lĂ€ssĂ€hdys lopussa. PÀÀtin juosta nĂ€in aina kolmeen kymppiin saakka, syke alle 153 ja sitten lopun voi ottaa riskillĂ€. 


 


Taktiikka oli oikea ja sain pidettyĂ€ kropan hyvin kasassa. Meno oli ponnekasta ja ilmavaa vaikka hitusen vauhti tippuikin. Kolmen kympin jĂ€lkeen kiristin tahtia niihin vauhteihin jota olisin halunnut juosta koko ajan. Sykkeet nousi mutta enÀÀ 12 km, se on lyhyt matka. Aurinko porotti.  Kun matkaa oli jĂ€ljellĂ€ kuutisen kilometriĂ€, tunsin etten ehkĂ€ enÀÀ jaksaa pitÀÀ hyvÀÀ vauhtia. LĂ€mpö alkoi todella painamaan. Kiitin jokaista voimaharjoittelua, sillĂ€ kropan hallinta oli hyvÀÀ ja se varmasti auttoi tĂ€llĂ€ matkalla. 

Otin vielĂ€ yhden ylimÀÀrĂ€isen geelin matkalla. JĂ€rjestĂ€jĂ€n pöydĂ€llĂ€ yksi ainoa. Sain sen kaikki roiskumaan kasvoille, paidalle ja kĂ€siini. Geeli olikin mehumainen ja kohta kaikkialla oli tahmeeta. Työnsin koko paketin suuhun ja imin loput vĂ€hĂ€t ja nĂ€in kuinka 4.40 pallot ohitti salaa takaa. Nyt on pakko pysyĂ€ perĂ€ssĂ€ ja ne nĂ€ytti karkaavaan. Kiristin taas tahtia. Pysyn perĂ€ssĂ€, en luovuta. Lopputuloksen piti alkaa 4.3... ja jotain kai muuta lukua. Tulin viimeiselle juomapisteelle ja kaadoin vedet molempiin kĂ€siin, niissĂ€ oli kerros kuivaa tahmeeta. Pallot loittoni, ne on pakko saavuttaa. 

Lopun kaksi kilometriĂ€ oli pitkĂ€, nyt on pakko polkea. Pallot lĂ€heni ja lĂ€heni. Nyt vaan tasaista tahtia. 600 metriĂ€ lukee taulussa, lasken pÀÀssĂ€ni minuuttia. Ei riitĂ€ ei, ei jÀÀ alle 4.40 millÀÀn, on pakko ohittaa noi pallot. En ollut varma ajasta. Oma kello oli edistĂ€nyt matkassa ja arvioin lopputulosta. 

200 metriĂ€ taulussa, pallot on melkein kohdalla. Nyt on loppu kirin aika, jaksanko loppuun,  ne on pakko ohittaa. 



Nyt on 4.40 pallot takana. YlitĂ€n maaliviivaa ja huudan aivan onnellisena. Voitto on voitto. 

PB 4.40.19.   Oma ennĂ€tys parani 4,13 min. Hieman tuo 19 sek Ă€rsytti mutta ei anneta sen hĂ€iritĂ€ ihan mahtavaa juoksua. 

Köpis oli niin hyvin jĂ€rjestetty ettei juoksijan tarvinnut muuta kuin juosta. Ei ollut liikennettĂ€ hĂ€iritsemĂ€ssĂ€ ja alusta oli hyvÀÀ, leveÀÀ, sileÀÀ asfalttia jossa oli hyvĂ€ polkea. Huolto pelasi ja kannustus matkan varrella nostatti tunnelman sinne niin uskomattomaan. Olin juoksija osana tĂ€tĂ€ tuhansien joukkoa. 




Niin se meni. Leijailen vielĂ€ vĂ€hĂ€n aikaa vaikkei paluu lento pitkĂ€ ollutkaan. Nautin tĂ€tĂ€ tunnetta. Kertaan jokaista kilometriĂ€ ja tunnelmaa.  Kivaa pitkÀÀ viikonloppua KöpiksessĂ€, sisko mukana matkassa. Juoksijana tietÀÀ juoksijan. 


         Juoksuvalmentaja Pasi PÀÀllysaho tietÀÀ ja tuntee minut aina sieltĂ€ tasotestistĂ€ saakka. Tekee minulle niin ÀÀrettömĂ€n hyvin sopivan harjoitusohjelman. HĂ€nen voimavalmennuksella olen saanut juoksuun potkua ja kestĂ€vyyttĂ€. Tuolla helteisellĂ€ reitillĂ€ kiitin kaikki voimaharjoitukset jotka selkeĂ€sti auttoivat pitĂ€mÀÀn kropan kasassa ja helpottivat vaikean olosuhteen juoksua. Iso kiitos PB:stĂ€ni hĂ€nelle. 


...LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ Air Balticin siiviltĂ€ lepojakson kautta uuteen  juoksu-unelmaan...🐞



Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol