Siirry pÀÀsisÀltöön

Juoksijan Mielet...🐞

             

         Toukokuun ensimmĂ€inen arkipĂ€ivĂ€ herĂ€ili sateiseen ja koleaan maisemaan,hassua miten aamukahvilla mietin, matolle vai maastoon. PÀÀtin kuitenkin etten ala kirimÀÀn tĂ€ssĂ€ vaiheessa harjoituksia kiinni. Se mikĂ€ eiliseltĂ€ jĂ€i juoksematta saa olla juoksematta. TĂ€nÀÀn harjoitusohjelmassa on lepo joten tĂ€mĂ€n  enempÀÀ rytmiĂ€ en enÀÀ riko, onhan maratoniin  enÀÀ vain alle kaksi viikkoa. 


Tiistain työpĂ€ivĂ€n  jĂ€lkeen istuin pitkÀÀn ja hiljaa katsellen mitalli rivistöjĂ€ni  ja paria pokaalia. Oli jotenkin nuopea olo ja tunsin kaikki hetkeksi jotenkin niin merkityksettömiksi. Olin kai itselleni myös vihainen siitĂ€ ettĂ€ viime viikolla putosin harjoitusohjelman kyydistĂ€. Teinkö sen tahallani, olisinko halutessani oikein voinut pinnistÀÀ. TĂ€nÀÀn minĂ€ tunnen etten ole yhtÀÀn mitÀÀn, tehty työ ei tunnu missÀÀn ja kaikki nuo roikkuvat mitalit oikeastaan vain Ă€rsyttĂ€vĂ€t. Se mitĂ€ on tapahtunut viime syksynĂ€ juostun Joensuu night run 12h rataultran jĂ€lkeen, minun pitĂ€isi puhkua malttamatonta intoa, mutta ei.Tuntuu etten enÀÀ haluakaan tĂ€tĂ€, en koko juoksua, enÀÀ koskaan.

 Tiistai on kuljettanut minua tĂ€ssĂ€ alakulossa jota en kovin vielĂ€ työpĂ€ivĂ€n aikana ajatellut. Tai en huomannut. Vasta siinĂ€ vaiheessa kun siirsin huoneen tavaroita ja nostin pokaalin kĂ€teeni, ajattelin...mitĂ€ vĂ€liĂ€...


Ennen keskiviikkoa aloin tarkistamaan harjoitusohjelmasta seuraavan pÀivÀn treeniÀ. JÀlkeen kerran totesin - ÀlÀ luota ulkomuistiin. Huusin tiistai iltana tuolissani kun olin uppoutunut Puuvillatehtaan PerijÀ tarinaan ... ei juma mun olis pitÀnyt tÀnÀÀn juosta... Poika huusi huoneestaan, no niin, ei muuta kuin juoksemaan. Kello oli jo melkein yhdeksÀn, olin "raivoissani" Treeni siirtyi keskiviikolle.



Keskiviikon kevyt 8km peekoo vauhdeilla taivaltui HelsingissĂ€. Oli ihan mielettömĂ€n ihanaa juosta vanhoja tuttuja alueita ja kÀÀrmetalon kohdalla mietin miten jĂ€nnittĂ€vĂ€ltĂ€ se oli joskus lapsena nĂ€yttĂ€nyt. TuusulantietĂ€ MĂ€kelĂ€nkadulle ja sitĂ€ pitkin keskustaan auton penkillĂ€ istuessa sitĂ€ usein katselin ja ihmettelin. Nyt se nĂ€ytti nĂ€tisti kunnostetulta mutta sĂ€ilyttĂ€nyt henkensĂ€ ja istui KĂ€pylĂ€n maastoon aivan kuten ennenkin. 

Juoksin Velodromilta KĂ€pylĂ€n ohi SörnĂ€isiin. HĂ€meentietĂ€ pitkin Merihakaan ja hieman Kalliota kierrellen takaisin ja tietysti kurkkien URHEAN ikkunoihin. 


Tuuli oli puuskaista ja vaikka auringossa oli lĂ€mmin niin silti pÀÀllĂ€ oli ihan mukavasti lĂ€mmittĂ€vĂ€t varusteet. Tuo reitti ei ollut itse juoksulle mitĂ€ parhain sillĂ€ liikennevalot ja vastaan tulijat tekivĂ€t juoksusta hieman katkeilevan. En antanut sen hĂ€iritĂ€nĂ€ vaan muistelin mennessĂ€ni niitĂ€ Helsingin vuosiani joiden muistot elĂ€vĂ€t kirkkaina mielessĂ€ni. Tutut tietyömaat olivat vain vaihtaneet paikkaansa ja kevĂ€t hymyili pienten tulppaanien punaisissa nupuissa. 


            Torstaina piti työpĂ€ivĂ€n ja espanjan tunnin jĂ€lkeen juosta veryttelyt ja veekoo ykköstĂ€. Varusteet valmiina ajattelin ettĂ€ starttaan heti koulun pihalta. Olen aiemminkin vaihtanut treenivaatteet nopeesti wc:ssĂ€ ja startannut treeniin. Ennen tuntia autosta noustessani kirkas auringon sĂ€de hĂ€ikĂ€isi silmĂ€ni sivu suunnasta eikĂ€ mennyt kauaa kun tunnilla huomasin ettĂ€ tekstistĂ€ pystyn nĂ€kemÀÀn kunnolla vain toisen puolen, sama taululle katsoessa. NĂ€mĂ€ ovat aina migreenin ensi oireet ja silloin pitÀÀ heti ottaa sĂ€rkylÀÀke ettei pÀÀnsĂ€rky pÀÀse yltymÀÀn pahaksi. 

Taitaa olla jotain kisajĂ€nnitystĂ€ kun viimeiset valmistelut eivĂ€t suju sitten millÀÀn. PÀÀnsĂ€rky ja pahoinvointi yltyi eikĂ€ mennyt ohi, sillĂ€ lÀÀkkeen pÀÀsin ottamaan vasta kotona. Ilta meni odotellessa ettĂ€ kuvottava olo hĂ€viÀÀ. 

Treeni ei mahtunut perjantain aamuun eikĂ€ iltaankaan. Kisavalmisteluihin kuului myös hierojalla kĂ€ynti jonka olin varannut heti työpĂ€ivĂ€n jĂ€lkeen. Hienosti kĂ€sittelyssĂ€ huomasi miten sÀÀrten etuosa oli rauhoittunut kun olin siirtynyt juoksemaan 0-korkeintaan 5mm droppin kengillĂ€. TĂ€hĂ€n olin pÀÀtynyt Valmentajani sekĂ€ urheiluhierojani vinkeillĂ€. Askellus videokuvattiin sekĂ€ korkean ettĂ€ matalan droppin kengĂ€llĂ€. Mielenkiinnolla olin lukenut J. Holmenin kolumnia Juoksija-lehdestĂ€ v. 2011 matalan ja kantakorotetun kengĂ€n eroista sekĂ€ akillesjĂ€nteen tehtĂ€vĂ€stĂ€. 

JĂ€nniĂ€ juttuja tosiaan. 
Kipu on elimistön hĂ€lytysilmoitus ja itse olen pyrkinyt siihen ettĂ€ kiputilanteessa en ryntÀÀ ensimmĂ€isenĂ€ lÀÀkĂ€riin vaan lĂ€hden selvittĂ€mÀÀn mistĂ€ kipu voisi mahdollisesti aiheutua, silloin kun ei ole kyse mistÀÀn vakavasta. Pari vuotta sitten luulin ettĂ€ lonkka on nivelrikko kypsĂ€ mutta sÀÀnnöllisellĂ€ lihashuollolla ei lonkassa ole ollut mitÀÀn vaivaa. KĂ€yn urheiluhierojalla neljĂ€n viikon vĂ€lein ja suunnitellusti  ennen ja jĂ€lkeen kisojen. 

Lauantaina huokuin intoa pÀÀstĂ€ juoksemaan, kroppa oli ilmavan kevyt vaikka mieliala ailahteli taas tuttuun tapaan kuten aina kisojen alla. Viikon treeni rytmi oli ihan sekaisin ja mietin mielessĂ€ni ettĂ€ tĂ€mĂ€hĂ€n menee just hyvin. Otti tavallaan vietĂ€vĂ€sti pÀÀhĂ€n mutta tĂ€ssĂ€ mennÀÀn ja yritetÀÀn olla pilaamatta  lopun valmisteluja. 

SÀÀ oli kirpakka, tuulinen mutta kuitenkin kuiva. Torstain harjoitus siirtyi tĂ€hĂ€n lauantaille mutta harjoituksena sellainen minkĂ€ halusin tehdĂ€. Veryttelyt alkuun ja loppuun kevyesti 2km ja vĂ€liin 35 minuuttia tasavauhtista reippaampaa. Treenin alle tein lĂ€mmittelyssĂ€ drillit ja siinĂ€ jo huomasi miten hyvin kroppa aukesi. Juoksu lĂ€hti hyvin rullaamaan ja yritin olla tarkkana ettĂ€ veryttely sĂ€ilyy veryttelynĂ€ eikĂ€ reipas lĂ€htisi liikaa veekoolle. 
TĂ€mĂ€n harjoituksen aikana korvissa soi taukoamatta Tina Turnerin biisi - The Best... se sai minut kertaamaan pitkĂ€n pimeĂ€n talven harjoituksia ja niitĂ€ tunnetiloja kun aamuisin nousin lĂ€mpimĂ€n peiton alta ja starttasin puoli kuuden ja kuuden vĂ€lillĂ€ pĂ€ivĂ€n ensimmĂ€isiin harjoituksiin. Ja niinĂ€ hetkinĂ€ en voinut kuvitellakaan miten kevĂ€t launtain harjoituksessa juoksisin. 
Vaikken enÀÀ koskaan juoksisi samanlaista juoksua kuin eilen, oli se silti ainutlaatuista ja teki minusta onnellisen juoksijan. Jos juoksu voi  liikuttaa mielen, eilen se teki niin. Loppu veryttelyn viimeisellĂ€ kilometrillĂ€ kyyneleet taistelivat tuulessa. Mieli oli pakahtua ja olisi vaan tehnyt mieli jatkaa juoksua toivoen etten pysĂ€htyisi enÀÀ koskaan. 


Minun viikkoni kisaili kanssani. Arki ja ihmisen fysiologia asettui vastustajaksi ja jouduin vĂ€lillĂ€ nöyrtymÀÀn niiden edessĂ€ yrittĂ€en kuitenkin pitÀÀ juoksustani kiinni. Ja juuri sillĂ€ hetkellĂ€ kun olisin toivonut ettĂ€ voin jatkaa siinĂ€ rytmissĂ€ kuin talvellakin. Viikkoon mahtui monenlaista mielialaa ja vaikka tiistai oli alakuloa, lauantai nĂ€ytti sen miten eri pĂ€ivissĂ€ eletÀÀn ja voidaan olla juuri sen pĂ€ivĂ€n onnellisimmillaan. 

TĂ€mĂ€n kaiken tulevan jĂ€nnĂ€n ÀÀrellĂ€, viikko maratoniin, viimeisiĂ€ Tinan rytmejĂ€ juostessani toistan ehkĂ€ hieman huutaenkin  Ă€Ă€neen ... simply the best ...


...LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu ... lennĂ€ Tinan tahdeissa Air Balticin siivillĂ€ kohti maraton starttia...🐞 

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol