Siirry pÀÀsisÀltöön

Kuin Surmaisi Satakielen...🐞


               Maratonin juokseminen vaatii itseltĂ€ni taustalle hyvĂ€n valmistautumisen harjoittelussa mutta myös valtavan ison henkisen latauksen. Vaikka olenkin hyvin malttamaton odottamaan yhtÀÀn mitÀÀn, tykkÀÀn kuitenkin pitkĂ€llĂ€ matkalla siitĂ€ ettĂ€ se kestÀÀ pitkÀÀn. Toisinaan aika hurahtaa ihan hetkessĂ€ mutta silti joudun tekemÀÀn koko ajan pitkĂ€n tĂ€htĂ€imen suunnittelua juostessani.  Kuulostelen omaa itseĂ€ni ja jatkan kilpailua oman sen hetkisen kuntoni kanssa. 

Viimeinen maraton oli onnistunut taktinen taistelu josta jĂ€i ÀÀrettömĂ€n hyvĂ€ mieli. Ja tuo maratonin aiheuttama leijailu on jatkunut koko lepojakson, jota olen tunnollisesti viettĂ€nyt. 

đŸ“·kemir

    PitkĂ€n kisan jĂ€lkeen en koskaan lĂ€hde harjoittelemaan tai juoksemaan ellei harjoitusohjelma niin sano. Ja minun ohjelmissa on aina ollut selkeĂ€ lepojakso. Annan itseni levĂ€tĂ€ ja nauttia kiirettömyyttĂ€, miten se nyt muuten arkeni kanssa on mahdollinen. Juoksemaan olisin voinut lĂ€hteĂ€ saman tien maratonin jĂ€lkeen jos olisin halunnut. Kropassa ei ollut mitÀÀn tuntemuksia, ei jaloissa eikĂ€ missÀÀn muuallakaan. Tuntui ehkĂ€ vain siltĂ€ raukealta, aivan kuin  olisin tehnyt jonkin pitkĂ€n treenin. 

            Vaikka hyvĂ€ltĂ€ tuntuukin, ei se tarkoita sitĂ€ ettĂ€ olisin palautunut. Se on sitĂ€ nĂ€kymĂ€töntĂ€ ihmisen fysiologiaa. SiellĂ€ se omassa salassaan jyllÀÀ ja touhuaa.

On jĂ€nnÀÀ miten paljon maraton kokemus saa pohtimaan niin juostua tapahtumaa kuin sitĂ€ seuraavaa vastaan tulevaa. Aivan kuin haluaisi edelleen vaan olla siinĂ€ juuri viimeksi juostussa ja nauttia kaikki sen hetket  uudestaan. 


Kööpenhamina Maraton 14.5.2023

           Lepoviikon aikana on ennĂ€ttĂ€nyt muistelemaan kaiken uudelleen. Viimeisten harjoitusten merkitykset tunnetiloineen, henkisen valmistautumisen ja koko matkalle lĂ€hdön. Oikeastaan nĂ€issĂ€ valmisteluissa en muuttaisi mitÀÀn. Kokemus on opettanut laatimaan itselle sen oikean. En tankannut ohjeen mukaisesti  hiilihydraatteja. Mutta turvasin sen ettĂ€ sitĂ€  oli kisan aikana riittĂ€vĂ€sti matkalla. YhdeksĂ€n maratonia olen juossut ja vain kolmeen hiilihydraattia erikseen  tankannut. Toki mietin etten syö kovin maustettua ruokaa, enkĂ€ sellaista joka herkĂ€sti juoksuttaa wc:ssĂ€ mutta saa kuitenkin jatkamaan matkalla. Sopiva mÀÀrĂ€ croisanttia toi kivasti kaloria muttei vaivannut vatsassa.

Tavoitteellinen harjoittelu on kivaa siinĂ€ omassa rytmissÀÀn ja etapeissaan. On kivaa kun harjoitus on istutettu arjen aikatauluihin ja mietitty kaikki jaksaminen. TĂ€rkeimpiĂ€ ajatteluja harjoittelussa  on se,ettĂ€ palaudun kunnolla. Niin on myös maratonin jĂ€lkeen. 

Lepoviikko on ihan kuin lomalla oloa ja sitĂ€ nauttii tekemĂ€ttömyydestĂ€. Pakollisen arkityöni lisĂ€ksi olen nauttinut oleskelusta ja pienen pienistĂ€ puuhasteluista. Kuin Surmaisi Satakielen 



On vienyt minut aivan toisenlaiseen ajattelun maailmaan. Vaikka juoksu innostaa mieltĂ€ ja olen selaillut euroopan maratoneja, on lukeminen minulle aina sitĂ€ ihanaa irtautumista ihan kaikesta. Miten moniin tarinoihin olenkaan pÀÀssyt kulkemaan mukaan. 
Lukeminen rentouttaa minut ja silloin kun pystyn lukemaan, tiedĂ€n ettĂ€ sisĂ€llĂ€ on hyvĂ€ ja pystyn keskittymÀÀn. Jos töissĂ€ on ollut hulabaloota tai jokin muu pyörittÀÀ mieltĂ€, on turha ottaa kirjaa kĂ€siin. Silloin ajatus vaan harhailee, eikĂ€ lukemisesta tule yhtÀÀn mitÀÀn. Nyt kuitenkin kansien takana voin nauttia lepopĂ€ivĂ€ni loppuun. VĂ€lissĂ€ kerrata saavutettu tavoitteeni ja todeta miten rauhallisin mielin olen. Aivan kuin olisin saanut sen mitĂ€ lĂ€hdin etsimÀÀn... ja sitĂ€ minĂ€ juuri sainkin. 



Harjoittelu on tuonut minut kilpailun kautta taas kynnykselle jota pystyn kapuamaan. Kiipesin, kiipesin ja kiipesin, kunnes pÀÀsin askelmalle korkeimpaan. Olen antanut itseni laskeutua portaiden alle rauhassa odottamaan. VielĂ€ on edessĂ€ pari lepopĂ€ivÀÀ ja sitten pÀÀsen taas jatkamaan. Aloitan kapuamisen uudestaan. 
En kuitenkaan lĂ€hde sieltĂ€ ihan alhaalta vaan olen jo pitkĂ€llĂ€ etumatkalla, ehkĂ€ alhaalta katsottuna, sopivan kaukana tai korkealla. 

Oma halu innostaa itseni, hypistelen juoksutossua. Nyt on liidelty maratonin  huumassa, kohta pÀÀsee jatkamaan. 
Juoksuni on odottamassa; ...  sieltĂ€ sinĂ€ kohta kuitenkin,
 ettei minun yksin tarvitse ollenkaan....


...LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu...lennĂ€ maratonin huumasta NaistenKympin matkaan alkavaan...🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol