Siirry pääsisältöön

Nastalenkillä ja lenkillä .... 🐞

                                                        Oli ihanan energinen olo heti aamusta. Oli kivaa tunnustella miten hyvin palautuminen oli tapahtunut. Polari sanoi että "  olet valmis valloittamaan maailman!" Huiskis haiskis painelin menemään heti aamusta. Naava seurasi tarkkaan tekemiseni ja seurustelin sen kanssa ennen tarhaan vientiä. Se luki minua koko ajan ja välillä nauratti miten inhimilliseltä se vaikutti. 

                      Treeni ohjelmassa oli vain kevyt kuuden kilometrin lenkki ja ajattelin että juoksen sen ennen kun menen HyJu:n pikkujouluihin, vaikka siellä olikin yhteislenkkiä tiedossa. Olin lupautunut viemään pojan harjoituksiin ja totesin etten yhteislenkille ennätä millään mutta menen sitten juhlaan mukaan myöhemmin. 

       Ennen lenkille lähtöä siivoilin, tein ruan valmiiksi ja paistoin banaanipannarin illaksi. Musat soi samalla korvissa ja tanssin omaa onnellisuuttani. 
Oli kivaa kun ei tarvinnut startata autoa aamun pimeydessä vaan sai viettää vapaapäivää. Vapaapäivät vaan kuluvat aina niin hujauksessa. 

          Ultrakisan jälkeinen toinen treeni käynnistyi. Keli oli pikkupakkasella ja sateli hiljalleen lunta. Valitsin nastakengät jalkaani ja suuntasin kotimetsän maastoteille. Nastoilla oli yllättävän kevyt juoksennella vaikka ne ovat  kiertojäykemmät kuin assukengät, tosin ei nyt ihan kiertojäykät. Siinä juostessani ajattelin samalla että tänä talvena yritän juosta myös normi juoksukengillä ja jonkun verran matollakin, että jalat saavat vähän vaihtelua. Toivoin ettei jääkoppuran ja loskan vaihtelu olisi läheskään sama mitä viime talvena oli. Se oli ihan karseeta. 


               Reitillä oli ihan hiljaista. Oltiin Naavan kanssa ainoat liikkujat. Puut olivat hiljaa paikoillaan ja oli nätin näköistä kun pienet hiutaleet istahtivat oksille toisensa jälkeen. Yhdessä meno oli niin mieletöntä, tuntui että sydän pakahtuu hyvän olon tunteeseen. Välillä hymyilin ja vedin keuhkot täyteen ja huokaisin. Naava jolkotteli kevyesti, välillä hyppien ojan pohjalle, työnsi  kuonon lumeen ja taas ampaisi raviin sieltä.  Ravi ja jolkottelu vaihtelivat roolejaan kun minä juoksin perässä. Kevyt kuusi kilometriä oli nopeasti juostu. 

           Siinä juostessasi tein talvijuoksu suunnitelmaani. Nastajuoksukengät olivat tulleet yleisimmiksi viimeisten vuosien aikana. Ja itsellänikin niitä  oli Sarvasta Asicsiin. Oma lempparini ovat tällä hetkellä Asicsin Gel Fujisetsut . 
           Olin juuri saanut uudet  toisen parin kaksi vuotta vanhojen rinnalle. Ajattelin  että käytän niitä vuorotellen mutta pidemmille lenkeille uudemmat kuitenkin. Tykkään juosta näillä kengillä sillä saan niillä mukavan maa tuntuman. Droppi on itselleni maltillinen 7-8 mm. Nastoihin olen luottanut joka ikisellä koppura jääkelillä jopa koira vyöllä juostessani.   

     Yhdistin kenkiin vielä Asicsin talvijuoksusukat, lopputulos oli tosi kiva. Sukissa kivan korkea ja lämmin varsi sekä hyvin tuettu jalkaterän osuus. Luiskahtaa kenkään sujuvasti. Nämä talvisukat ovat niin kivat ja lämpimät jalassa että olen käyttänyt niitä muutenkin arkena. 

                 Nastakengät takaavat kyllä hyvän ja turvallisen lenkin mutta siitä huolimatta suunnittelin että juoksen tosiaan myös ihan tavallisilla juoksukengillä aina kun vain pystyy. Niinä aikoina kun olen juoksuharrastukseni aloittanut ei juurikaan nastakenkiä ollut ja silloin juoksin läpi talven yksillä ja samoilla kengillä. Yllättävän hyvin niillä pärjäsi. 

Viime talvena huomasin että säären etuosa kipeytyi herkästi ja luulen että se johtui kovalla jääkoppuralla juoksusta. Tänä talvena aion nuo jääkoppurakelit juosta matolla. Varsinkin jos on pitkästä treenistä kyse. Ja harjoitusohjelman vetotreenit tulen kyllä myös miettimään kelin mukaan ja ajattelin että ehkä teen ne Esport Arenalla jos olosuhteet muuttuvat kovinkin huonoiksi. Voi kun ensi talvena voisi juosta kuukauden espanjassa, mutta katsotaan nyt sitten mihin suunnitelmat johtaa. 

        Eilen sateli hiljalleen lunta ja jäin töiden jälkeen tekemään treenin Hyvinkään Juoksijoiden lyhyemmälle reitille. Luvassa kevyt 8 km. Juoksin tavallisilla kengillä ja pärjäsin niillä ihan hyvin. Asfaltti alusta oli luminen ja siinä seassa aiemmin heitettyä hiekoitushiekkaa siellä täällä. Vain tien ylityskohdat risteyksissä olivat jäässä, ja ne etenin kävellen. Toki tunnustelin ja olin ehkä tarkempi seuratessani reittiä. Askel piti ihan hyvin ja vähän enemmän toki sai jalalla työntää että sai askeleen pidettyä suunnilleen samana kuin sulalla juostessa. Tekee kuitenkin hyvää ja keväällä sitten huomaa miten kevyttä meno on.                 Kivaa olla taas nastalenkillä ja lenkillä. Kevyt herättely viikko on takana ja treeniohjelmassa alkaa jo näkymään ihan kunnon treenejäkin. Voimaharjoittelu ja vauhtikestävyys on jo tämän viikon ohjelmassa ja määräkin sitten lisääntynee pikkuhiljaa taas. Niin on ylimenoa vietetty ja alkaa olemaan taas kivaa ajatella että vielä yksi juoksu juostaan numerolappu rinnassa. Juoksuvuosi saa päätöksensä uuden vuoden aattona, voi olla että raketit paukkuvat ainakin sitten illalla myöhemmin. Eilisellä lenkillä huomasi myös sen miten kiva oli vähän mukamas kiihdytelläkin, mäkeen nousu meni yllättävän kepeästi ja oli irtonainen olo koko ajan. Tänä vuonna en ollut ultran jälkeen väsynyt ja paluu harjoitteluun tapahtui mukavan sujuvasti. 

      Nyt sitten vaan nauttimaan talvijuoksusta. Toivotaan että saadaan hienoja kelejä eteläänkin. On ihana juosta ulkona kun ilma on raikas ja lumi tuo iltaankin valoa ja vaimentaa liikenteen ääniä. Talvijuostessa ei helteet haittaa ja kun osaa pukeutua sopivasti on kivaa huomata miten hauskaa se on....Lennä lennä Kesäkerttu... lennä talvijuoksuissasi treeniohjelman juureen...🐞


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              Edellistä kirjoitustani päättäessä mietin, olisiko se pitänyt päättää vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta heräsin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtäkkiä Polarin kello näyttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin että no näyttää mitä näyttää ja mietin että kello on ollut yöllä huonosti kädessä tai jotain muuta  ja vempeleitä ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidä liikaa tuijottaa.       Hyppään edellisen postauksestani kohdasta siihen mitä en siis vielä kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljän aikaan perjantai iltapäivällä pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmä oli. Säädin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kädet täristen hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennätti vielä merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltävän yön pienessä horroksessa ja olin tosi väsynyt. Ajattelin että sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielä viileämpää ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiä on  vähemmän liikkeellä.         Sunnuntaina heräsin  kuitenkin pienessä kurkkukivussa eikä olo ollut yhtään levänneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jälkeen on ollut samanlaisia oireita. Epäilen että astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                Päätin jättää pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopäivä ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinä toivottavasti pääsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista päivä on kulkenut aikojen saatossa epäonnen päivänä. Vaikkei oma päiväni vielä päätökseen olekaan kulkenut se heräsi minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet täysin normaaliksi sairasteluiden jälkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herätelty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lääkärin ohjeet ja tänä aamuna uskalsin toivoa että startti tapahtuu huomenna. Lopullinen päätös tehdään vasta kalkkiviivoilla.  Ensimmäisen kerran voin sanoa etten jännitä yhtään. Etenen juuri niinkuin edetä voin. Viimeinen herättely lenkki odottaa vielä ja minä keskityin vain lomapäivän olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkä huomenna juostaan ensimmäistä Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol