Siirry pÀÀsisÀltöön

Juoksujoulua....🐞

 

      TĂ€nĂ€ vuonna  minun jouluni rakentui pala palalta. Juoksu oli touhuissa mukana ja vĂ€lillĂ€ katseli sivusta kun minĂ€ paistoin ruokia pakkaseen. Harjoitusohjelman treenit oli aikataulutettu pĂ€iviini ja kun lĂ€hdin aatto aamun juoksuun oli enÀÀ joulupuuro valmistamatta. 


 

Tonttu valaisi tietĂ€ni  alakertaan. Puuro hautui uunissa kun minĂ€ suuntasin matolle juoksemaan kevyen 15km harjoituksen.  Olin hyödyntĂ€nyt mattojuoksua parin viimeisen viikon aikana. Olosuhteet kotiteillĂ€ olivat olleet loskamöhjöstĂ€ aatto aamun  jÀÀkoppuraan. Ja totesin myös ettĂ€ selviĂ€n treenistĂ€ nopeammin kun jĂ€tĂ€n kaikki pukeutumis rituaalit pakkasvarustuksineen pois.Kerran treenin aikana juoksin alakerrasta sisĂ€lle pienentĂ€mÀÀn  uunin lĂ€mpötilaa.  

   On kivaa tehdĂ€ jouluvalmisteluja ja muistan miten joinain vuosina ennen tavoitteellisen harjoittelun alkua jĂ€tin juoksun sivuun koko touhusta ja aloitin sen sitten taas joskus uuden vuoden jĂ€lkeen jossain vaiheessa. Koska oma suhteeni juoksuun on muuttunut, nyt se  kulkee mukana niin arjessa kuin juhlassakin ja siksi joulukin rakentui pala palalta.

      Aloitin jo syksyllĂ€ joululahjojen hankinnat, ostin jopa kisapaikaltakin lapsen lapsilleni kivaa. Pakkasin lahjoja sitĂ€ mukaan kun niitĂ€ hankin eikĂ€ tĂ€nĂ€ vuonna tullut mitÀÀn lahjatpuuttuu paniikkia. Ruokia valmistelin pikku hiljaa ja kotiakin siivosin pala palalta. 

     Muut vielĂ€ nukkuivat kun minĂ€ suuntasin matolle juoksemaan ja puuro hautui uunissa. Vedin vain aamutakin pÀÀlleni kun kĂ€velin ulko kautta alakertaan. Tykötarpeet mukaan ja treenaamaan. 

Juoksu oli kivan kevyttĂ€ ja ilmavaa, katselin alkuun erÀÀn espanjalaisen sarjan jakson loppuu mikĂ€ oli jÀÀnyt kesken edellisellĂ€ mattojuoksullani. Myöhemmin sitten siirryin lukemaan kirjaa. Olin lukenut Enni Mustosen Pohjantuulen tarinoita osan II ja siitĂ€ innostuneena pÀÀtin lukea koko sarjan. Osan I sain tyttĂ€reni kirjahyllystĂ€ ja kolmosen hain kirjastosta juuri ennen joulua.  



        TiedĂ€n ettĂ€ olisin hyvin voinut kuunnella kirjaa juostessani mutta en ole oppinut siihen. Olen yrittĂ€nyt kovasti kuunnella ÀÀnikirjaa mutta se ei vain ole minun juttuni. Podcasteja kyllĂ€ tulee kuunneltua juostessa mutta koen sen ihan eri juttuna.

Olen kuitenkin ladannut kirjasovelluksen mutta silti rinnalla kulkee aina se ihan oikea kirja. SillÀ lukiessani rentoudun oikeasti parhaiten kun saan kirjan kÀteeni ja kÀÀntelen sivuja. Silloin kun odotan poikaa harjoituksista on kesken olevaa kirjaa kiva lukea hetki puhelimelta.

       Aatto aamun  lenkillĂ€ aika hurahti kuin siivillĂ€, ehkĂ€ vielĂ€ paremmin kuin sarjaa seuratessa kun luin kirjaa padilta. Juoksun liike ei haitannut yhtÀÀn kun teksti nĂ€ytössĂ€ oli riittĂ€vĂ€n kokoista. Olen kyllĂ€ ihan kirja kirjaakin mattojuostessani lukenut mutta se menee vĂ€lillĂ€ vĂ€hĂ€n sĂ€hlÀÀmiseksi hikisin kĂ€sin. Kivaa kuitenkin yhdistÀÀ kaksi harrastusta tĂ€llĂ€ tavoin. 



       Aatto aamun auringon nousu oli kauneummillaan kun harjoitus oli juostu. HyvĂ€n olon tunne kutitteli vatsan pohjaa kun vedin keuhkot tĂ€yteen pakkasilmaa. EnnĂ€ttĂ€isin vielĂ€ hyvin hengĂ€htÀÀ ja nauttia joulupuuroa ennen töihin lĂ€htöÀ. 



    Joulujuoksuni oli erilainen kuin aikaisempina vuosina. Olen kuitenkin tullut hieman kriittiseksi siitĂ€ ettĂ€ onko pakko puskea jÀÀkoppuralla jos on vaihtoehtoja. Vaikka rakastankin talvijuoksua ja luontoa,en halua enÀÀ saada jalkoja kipeĂ€ksi huonosta alustasta. HarjoitusmÀÀrĂ€t ovat kuitenkin sellaiset ettĂ€ jos voin jotain tehdĂ€ kroppani suojaksi niin juostaan sitten vĂ€lillĂ€ matolla. Viime talvena en kai osannut juosta ulkona oikein kun jalat kipeytyivĂ€t erityisen paljon. Nyt ajattelin ettĂ€ jos on kovin jĂ€iset kelit niin juoksen aina jonkun lenkin matolla. SiinĂ€ on jotenkin niin kiva yllĂ€pitÀÀ juoksun rytmiĂ€ eikĂ€ tarvitse varoa askellusta. 

       Aamujuoksu tuntui vielĂ€ ihanan raukeana kropassani kun starttasin iltatöihin. Oli jotenkin kivaa ettĂ€ kaikki palat olivat loksahdelleet paikoilleen ja me viettĂ€isimme joulun juhlaa vasta vĂ€hĂ€n myöhemmin.  Työvuoro taittui nopeasti hyvĂ€ssĂ€ porukassa ja olin joulupöydĂ€ssĂ€ kun Raskasta Joulua soi taustalla. Raskasta Joulua on ihan mun lempparia, konserteissa paikan pÀÀllĂ€ olin kĂ€ynyt monena vuotena. Kiireettömyys toi ihanan levollisen olon, vilvoittelu saunan jĂ€lkeen pakkasilmassa varmasti kruunasi harjoitus- ja joulun alusviikon. Tunne oli vĂ€hĂ€n niin kuin maaliviivan jĂ€lkeen. 




 

         JouluyönĂ€ on ihanaa valvoa. Se on kuulunut perinteeseen omissa jouluissani ihan lapsesta asti. Jotenkin taian omaisuus kulkee yössĂ€ ja kiireettömyys saa nauttimaan yön tunneista. Ja kun herkut oli herkuteltu ja pelit pelattu minĂ€ istuin vielĂ€ tuolissani hetkestĂ€ nauttien. Ei haitannut lainkaan vaikka kello lĂ€heni puolta kahdeksaa joulupĂ€ivĂ€n aamuna, aamu ei vielĂ€ valjennut mutta tuli ulkokynttilöissĂ€ leimusi edelleen.  Oli ollut ihanaa valvoa koko yö. 

Aamuyön  tunteina kun muut olivat jo menneet nukkumaan, minĂ€ muistelin aikaisempia joulujuoksujani. Tunnelma niistĂ€ muistui helposti mieleeni. Villasukkajuoksu Tahkon aamussa ja pyörĂ€hdys kotimetsĂ€ssĂ€ ovat avanneet hetket joulun tunnelmiin. Joulujuoksujeni merkitys on ollut minulle aivan yhtĂ€ tĂ€rkeitĂ€ kuin monet perinteet joita on ihana jatkaa vuodesta toiseen. On kivaa juosta aatto aamussa kun kaikkialla tuhisee ja koko kylĂ€ nukkuu. Ja kun kylĂ€ alkaa herĂ€ilemÀÀn ja tontut hiippailevat nurkissa, minun juoksuni siirtyy viettĂ€mÀÀn lepohetkeĂ€. LepopĂ€ivĂ€ harjoitusohjelmassa saa sen odottamaan juhlan jĂ€lkeistĂ€ aikaa. 


... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... joulutaioistasi tĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n... kevyt 4km +koordinaatiot ja hyppelyt +kevyt 4km ... tunnelmiin...🐞


Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol