Siirry pÀÀsisÀltöön

Kituviikot .... 🐞

 

                                 Minun kituviikkoni alkoivat oikeastaan jo viime viikon perjantaina kun Vuokatin mÀÀrĂ€viikko oli tullut pÀÀtökseensĂ€ ja Pete Parkkonen lauloi Vain ElĂ€mÀÀ ohjelmassa uuden sovituksen Meiju Suvaksen kappaleesta .... Pure Mua.... Muistan tunteen kun pakkasin tavaroitani  kotiin lĂ€htöÀ varten ja tiesin ettĂ€ nyt sitten kevennellÀÀn pari viikkoa ennen Joensuu Night Run 12 h rataultra kisaa. Tuo versio kappaleesta sai minut   tanssimaan ja jatkoin tuota tanssia vielĂ€ seuraavana pĂ€ivĂ€nĂ€ kotonakin.

                                

              Harjoittelu tuntui kuitenkin vielĂ€ tĂ€ysipainoiselta kun kotiin palattuani juoksin kevyen 15 kilometrin lenkin kotimetsĂ€n lĂ€heisyydessĂ€. Silloin olin vielĂ€ tĂ€ysin kovan harjoittelun rytmissĂ€ ja itsetunto oli taivaissa. Mutta pikku hiljaa kun huomasi ettĂ€ harjoittelu kevenee ja tuleva kisa lĂ€henee, tuli jotenkin ihmeellinen epĂ€varmuuden tila. Aivan kuin olisin ollut kalliolla ja miettinyt, kykenenkö                    kuitenkaan laskeutumaan sieltĂ€ alas. JĂ€isinkö vain sinne katselemaan.  SelviĂ€isinkö siten helpommalla enkĂ€ puhuisi siitĂ€ kenellekÀÀn, koskaan.        

        Tunteet ailahtelevat itsevarmuudesta epĂ€varmuuteen, energisyydestĂ€ oman toiminnan taantumaan.     Tarkoittaa kĂ€ytĂ€nnössĂ€ sitĂ€, ettĂ€ tiedĂ€n harjoitelleeni riittĂ€vĂ€sti ja uskon itseeni mutta selviĂ€isinkö sittenkin helpommalla olemalla osallistumatta kisaan lainkaan, johon kuitenkin haluan ihana valtavasti.         



     
                      HyvinkÀÀn Juoksijoiden keskiviikkoisella yhteyslenkin reitillĂ€  aloin jo tekemÀÀn valmistelevaa ajattelutyötĂ€. Olin tĂ€llĂ€ kertaa vauhtiryhmĂ€n 7 min /km ainut juoksija mutta jĂ€in  tekemÀÀn siihen oman juoksuni enkĂ€ lĂ€htenyt nopeimpien matkaan sillĂ€ tĂ€mĂ€ oli harjoituksena treeniohjelmassani. Ja teki hyvÀÀ mÀÀrĂ€viikon jĂ€lkeen palautella rauhallisella vauhdilla. 
                   
                  Rauhallisella vauhdilla juostessani tein pÀÀssĂ€ni muistilistaa niistĂ€ varusteista ja asioista joita pitÀÀ tulevan kisan vuoksi vielĂ€ hoitaa. Ja mitĂ€ otan mukaan. Taas sitĂ€ hermoja raastavaa, erityisesti minulle joka olen malttamaton odottamaan, oli siitĂ€ huolimatta odotettava. Puolitoista viikkoa tulevan kisan starttiin. Muistilista pÀÀssĂ€ni, siirrĂ€n ne sitten vielĂ€ kotona paperille ja kun yksi asia tai varuste on hoidettu, viivaan sen yli omaan tapaani. 

                 Kituviikoilla ja erityisesti kituuttavalla kisan alusviikolla kĂ€yn tunnetiloissa aivan kuin LinnanmĂ€en vuoristoradalla. JĂ€lleen alkaa tuo sama möykky kasvamaan sisĂ€llĂ€ni joka vie ruokahaluni viikoksi. En tiedĂ€ mistĂ€ ihmeestĂ€ se johtuu. Aina sama ennen kisaa. Johtuuko se harjoittelun kevenemisestĂ€ vai onko se kuitenkin psykofyysinen ilmiö. Tiedostan sen hyvin ja yritĂ€n taistellakin vastaan. Jopa suuressa itsevarmuudessani luulin ettei se tĂ€llĂ€ kertaa pÀÀsekÀÀn yllĂ€ttĂ€mÀÀn minua. Olin vÀÀrĂ€ssĂ€. 

       Onneksi työ ja muu arki vievĂ€t ajatuksia muualle mutta silti siellĂ€ jossain alitajunnan alamaailmassa mietin miltĂ€ tuntuu seistĂ€ Joensuu Night Run startissa  muiden juoksijoiden kanssa. MiltĂ€ tuntuu kiertÀÀ rataa vielĂ€ aamuyön tunneilla ja pysynkö matkassa edes siihen saakka. Munaanko itseni vai voinko ehkĂ€ olla tyytyvĂ€isempi kuin odotinkaan. Sujuvatko valmistelut hyvin tai pÀÀsenkö kisamatkalle lainkaan. KĂ€ykö niin kuin viime vuonna ja jĂ€lleen raastava vuosi on edessĂ€ odottaa seuraavaa. 

Niin, mistĂ€ nĂ€istĂ€ tietÀÀ. Olen kuitenkin rauhoittanut itseĂ€ni ja todennut, on vain kaksi vaihto ehtoa. KyllĂ€ tai ei, hyvĂ€ tai paha, onnistunut tai epĂ€onnistunut, iloinen tai surullinen..... vastaukseksi pohdinnoilleni. Joko kaikki menee sinua tyydyttĂ€vĂ€llĂ€ tavalla tai sitten joudut pettymÀÀn. Sellaista elĂ€mĂ€ on, eivĂ€tkĂ€ kaikki asiat mitĂ€ olet kisan eteen tehnyt yksinkertaisesti riitĂ€ tai sitten tulee joitain muita asioita mitkĂ€ ovat tavoitteesi tiellĂ€. Joskus hypĂ€tÀÀn esteet onnistuneesti, joskus kolistellen ja silloin kun este putoaa niin voi dĂ€m. 

Onneksi kituviikoille sattuu kivaakin tekemistĂ€. Se vie nopeasti taas ajassa eteenpĂ€in. Yksi hetki juhlituttaa ja saa mielen iloitsemaan taas jostain hauskasta. 




         Olin neljĂ€ttĂ€ kertaa mukana NenĂ€pĂ€ivĂ€ juoksussa. HyvinkÀÀn Juoksijoita oli tĂ€llĂ€ kertaa kolmella eri viestiosuudella. ViestissĂ€  juostiin kaikkiaan 200 km 24 tunnin aikana, HelsingistĂ€ Tampereen Tohloppiin.  Oma osuuteni oli HyvinkÀÀn kirjasto aukiolta Rekkarastille, vĂ€hĂ€n vajaa kuusi kilometriĂ€ . Matkaan me lĂ€hdettiin torstai iltana klo 22.15. Osuus hujahti ihan hetkessĂ€, oli  vaan niin kivaa rupatella kaikennĂ€köistĂ€ ja juosta yhdessĂ€.  
              Torstain juoksussa kyllĂ€ vĂ€hĂ€n mÀÀrĂ€viikko taisi painaa takana. Jalat oli alkuun aika lyijyĂ€ mutta aukesivat sitten puolen vĂ€lin jĂ€lkeen. Oli hyvĂ€ ettĂ€ perjantaille oli suunniteltu lepopĂ€ivĂ€. Olin vĂ€hĂ€n alamaissa kun juoksu ei kulkenutkaan enÀÀ niin hyvin ja  kaiken lisĂ€ksi yöunikin jĂ€i lyhyeksi kun NenĂ€juoksun  jĂ€lkeen ei saanut millÀÀn unta. 

         Ja siinĂ€ se taas nĂ€htiin, ensin itsevarmuuden riemua ja heti alamaissa kun vĂ€hĂ€n tökkii. No vielĂ€ on kuitenkin harjoituksia jĂ€ljellĂ€. Huomiselle yksi keskipitkĂ€ 15 km kevyt lenkki. Ensi viikolle  vĂ€hĂ€n mĂ€kitreeniĂ€ ja hyvin kevyttĂ€ lyhyttĂ€ lenkkiĂ€. Taistelua möykkyni kanssa siinĂ€ sivussa. 




           YritĂ€n antaa sille vĂ€hĂ€n neniin ja nĂ€yttÀÀ miten nautin silloin kun treeni ja juoksu kulkee. Ja aina tulee niitĂ€ kausia kun menee hyvin tai huonosti. HyvĂ€n kauden jĂ€lkeen joudun ehkĂ€ nöyrtymÀÀn huonoon ja huonon jĂ€lkeen riemuitsen hyvĂ€stĂ€. SitĂ€ se on. 

No kituutellaan sitten viimeinen viikko tuossa tunteiden myllerryksessĂ€. Ja nautitaan siitĂ€ miten onnistunut valmistautuminen alla ainakin on. En tiedĂ€ olisinko voinut tehdĂ€ jotain enemmĂ€n tai paremmin ja olisiko edes ollut tarve. MinĂ€ lĂ€hden matkaan minun nĂ€köisen juoksuni kanssa. Annan sen viedĂ€ minut sellaiselle rataultralle kuin se haluaa ja katsotaan sitten miten se minua vie.                          VielĂ€  seitsemĂ€n yötĂ€ ja nĂ€iden jĂ€lkeen kahdeksas juostaan ja valvotaan. Toivon niin. 



...LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu.... lennĂ€ tunnemyrskyistĂ€si rataultran starttiin....🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol