Siirry pÀÀsisÀltöön

Joensuu Night Run 12 h rataultra.... 🐞

 



                                   Joensuu Night Run 12 h rataultra oli kisa jota olin odottanut kaksi vuotta. Viime vuonna jouduin jĂ€ttĂ€mÀÀn kisan vĂ€liin tapaturmaisen jalkaterĂ€vamman vuoksi. EnsimmĂ€isen kerran juoksin Joensuussa kaksi vuotta sitten ja juostessani pÀÀtin etten enÀÀ koskaan lĂ€hde tĂ€llaiseen kisaan vaikka todellisuudessa tiesin ettĂ€ lĂ€hden kuitenkin. 




               Olin todella jĂ€nnittynyt vaikka alla oli hyvĂ€ valmistautuminen ja melko terveenĂ€ olin sĂ€ilynyt koko treenivuoden. Kaikki matkustamisen alku sĂ€hellykset kertoivat ettĂ€ nyt ajatus kulkee nopeampaa kuin itse toiminta. VÀÀrĂ€n lipun osto lĂ€hibussiin, kaukojunassa istuin vÀÀrĂ€llĂ€ paikalla ja kiven kovaan vĂ€itin sitĂ€ omakseni. Kuohuovat cocicset sain kasvoilleni junakansan nĂ€hden ja silloin sanoin itselleni ettĂ€ nyt rauhoitu. 


Kilpailu kĂ€ytiin lauantai 19.11 -  sunnuntai 20.11.2022 

klo 20.00-8.00 vÀlisenÀ aikana Joensuu Areenalla


Tikkurilan asema


                    Matkustin Joensuuhun jo perjantaina samaan tapaan kuin kaksi vuotta sitten. Halusin pÀÀstĂ€ aloilleni rauhoittumaan ja keskityin vain lepÀÀmiseen. MitÀÀn sen kummempia tankkauksia en viikolla tehnyt, söin normi ruokaa ehkĂ€ vĂ€hĂ€n enemmĂ€n kuin normaalisti, perjantaina ja lauantaina sitten normaali mÀÀrĂ€t. Hotellissa lueskelin, katselin tv:tĂ€ ja kirjoittelin. Valvoin hieman normaalia pidempÀÀn . Yöni nukuin ihan hyvin vaikka kello olikin siitĂ€ eri mieltĂ€. 

                                                   
                             Lauantaina nautiskelin  aamupalan ihan rauhassa enkĂ€ pitĂ€nyt mitÀÀn kiirettĂ€ minnekÀÀn sillĂ€ eihĂ€n mitÀÀn kiirettĂ€ ollut. Mielikin oli jotenkin rauhoittunut  , ehkĂ€ se johtui siitĂ€ ettĂ€ matkustamisen aiheuttama oma kuormansa oli eilisessĂ€. 

      PÀÀtin lĂ€hteĂ€ pienelle kĂ€velylle. Kaipasin raitista ilmaa eilisen junamatkan ja hotellissa vietetyn ajan jĂ€lkeen. SÀÀ oli kivasti kirpeĂ€llĂ€ pienellĂ€ pakkasella, tuuli tuntui ytimissĂ€ ja mietin ettĂ€ miten tÀÀllĂ€ Joensuussa on aina niin kylmĂ€. Olinko kĂ€ynyt useinkin, no en, tasan kaksi kertaa marraskuussa, kaipa silloin voi olla kylmĂ€. 

Joensuu Areena 


        Joensuu Areenalle pÀÀstyĂ€ni möykky pyörĂ€hti omituisesti sisĂ€llĂ€ni. Olin kai niin edellisen kerran muistoissani ja tavallaan kauhean innoissani siitĂ€ ettĂ€ olen taas tÀÀllĂ€. Muistelin sitĂ€ tunnetta kun kaksi vuotta sitten kiersin rataa ja miltĂ€ tuntui kun 12 tuntia oli kulunut. En voinut yhtÀÀn tietÀÀ mikĂ€ tulisi olemaan tulevan yön kokemukseni, se on vain elettĂ€vĂ€ sillĂ€ hetkellĂ€ kun siinĂ€ hetkessĂ€ ollaan.                       KĂ€velin kuitenkin hyvin rauhallisin mielin takaisin hotellille, olemaan ja odottamaan. Koitin ottaa pienet pĂ€ivĂ€unet, pimensin huoneenkin mutta eihĂ€n se uni tullut.






             Ennen kisan alkua aikaa oli ollut ihan valtavasti ja tuo valtava aika kulunut ihan hujauksessa. Varusteet oli tarkastettu moneen kertaan ja kassissa oli kahdet kisakengĂ€t, kahdet sukat, geelit, marmeladit, elektrolyyttijuomat, lĂ€mmintĂ€ vaatetta ajatellen aamuyön tunteja  ja toppavaatetusta paluumatkaa varten. 
Oli siellĂ€ varmasti paljon muutakin ja niin minĂ€ lĂ€hdin hotellista laukku heiluen. Oli hienoa ettĂ€ nyt se kituuttava aika oli todella takana. EnÀÀ en voinut muuta kuin mennĂ€ eteen pĂ€in. 








                            Olin kisapaikalla noin tunti ennen starttia. Paljon oli jo kisaajia paikalla ja huoltopöydĂ€t tĂ€yttyneet. Ihana juoksun ja jĂ€nnityksen kuhina ilmassa. Sain kisanumeroni ja kisamuiston kĂ€teeni ja lĂ€hdin valmistautumaan. No ei siinĂ€ sen kummempia valmistautumisia ollut. PÀÀllysvaatteet pois ja kisakenkÀÀ jalkaan. 


đŸ“·Teemu Vartiainen


đŸ“·Teemu Vartiainen


                                  Oli taas niin  kivaa tavata tuttuja ja tutustua uusiin juoksijoihin. Odotteluaika kului nopeasti ja nautin valtavasti siitĂ€ ettĂ€ olin kuplan alla jossa sÀÀ oli aivan ihanteellinen yön juoksuun. Toki siinĂ€ samassa toivoin itselleni parasta. Ja ei sitĂ€ ultrajuoksussa oikeastaan muuta voikaan. Vaikka olisin kuinka hyvin harjoitellut, palautunut ja tehnyt kaiken niin kuin pitÀÀ niin silti matkalla voi tapahtua ihan mitĂ€ vaan. Se  vain kuuluu tĂ€hĂ€n lajiin. Vaikka olo olisi kuinka hyvĂ€ ja olen voimissasi, kaikki voi muuttua hetkessĂ€. 

                              Startissa olin juoksija joukon hĂ€nnillĂ€. Olin tehnyt mielessĂ€ni vain muutamat suunnitelmat.  TĂ€rkeimpĂ€nĂ€ ehkĂ€ pidin sitĂ€ ettĂ€ juoksen 20 minuutin etapeissa, en suunnitelle yhtÀÀn pidemmĂ€lle. TĂ€tĂ€ etappijuoksua olin tehnyt jo toista vuotta omissa pitkĂ€n lenkin harjoituksissani ja olin kokenut sen hyvĂ€ksi. Urheilujuoma kahdenkymmenen minuutin vĂ€lein. Puolen tunnin vĂ€lein otin palan marmeladia, kerran tunnissa energiageeli ja  kolmen tunnin vĂ€lein olin laskenut ettĂ€ tarvitsen lisĂ€ksi noin 150-200  kcal energiaa. 
 
                                 Kaksitoista tuntia on pitkĂ€ aika ja siinĂ€ ei hĂ€tiköidĂ€. Minun piti vain keskittyĂ€ meneillÀÀn olevaan hetkeen. Olin pÀÀttĂ€nyt olla seuraamatta tulostaulua, sillĂ€ niin hitaasti siinĂ€ kilometrit kertyivĂ€t. Minulle oli ihan sama olinko edennyt  5 kilometriĂ€ vai kahdeksan. EnsimmĂ€iset kuusituntia juoksin vain omaa kehoani kuunnellen, vĂ€lillĂ€ seurasin sykkeen kellosta vaikka senkin kyllĂ€ tiesin omasta olostani. Melko alussa tuli hieman röyhdyttĂ€vĂ€ olo ja melko kova virtsahĂ€tĂ€. Ajattelin ettĂ€ nyt juon kyllĂ€ ihan liian isoja mÀÀriĂ€ ja tĂ€stĂ€ eteenpĂ€in olin tarkkana siitĂ€ ettĂ€ juon vain juuri ja juuri puolikkaan mukillisen enkĂ€ yhtÀÀn enempÀÀ. Olin laskenut nestetarpeeni suhteessa liikuntaan ja lĂ€mpöön. Loppu tulos oli hyvĂ€. 

                        Juoksin siis kaksikymmentĂ€ minuuttia kerrallaan ja juodessani kĂ€velin jĂ€rjestĂ€jĂ€n huoltopöydĂ€ltĂ€ viimeiselle roskikselle ja sitten taas juoksuun. Marmeladin otin puolen tunnin vĂ€lein pöydĂ€ltĂ€ni lennossa  ja geelin kerran tunnissa nopeasti jatkaen matkaani.  Olin ajatellut ettĂ€ kun viisikymppiĂ€ tulee tĂ€yteen niin lopun matkaa etenen juoksu-kĂ€vellen.                                                         Juoksu oli vielĂ€ kuuden tunnin kohdalla ihan kevyen tuntuista eikĂ€ mitÀÀn ihmeellistĂ€ vaivaa ollut. Jos tunsin pienen Ă€llötyksen niin otin kiteen suolaa ja laitoin sen huulen alle sulamaan. TĂ€mĂ€ auttoi ja arvasin ettĂ€ se johtui suolan puutteesta kun tunsin karhean suolakerroksen kasvoillani. 

                Kuuden tunnin kohdalla otin elektrolyyttijuomani ja laitoin  omat kuulokkeet korviini. JĂ€rjestĂ€jĂ€n puolesta tuli hyvÀÀ musiikkia koko ajan mutta tiesin ettĂ€ vĂ€syttĂ€viĂ€ tunteja olisi vielĂ€ edessĂ€. Halusin sÀÀstÀÀ omia voimiani niin paljon kuin mahdollista ja vain keskittyĂ€. Musiikkini vei minut omaan maailmaani vaikka kuulinkin ympĂ€rillĂ€ olevia ja joitain jutustelujakin siinĂ€ tuli vaihdettua. Sain valtavasti voimaa siitĂ€ ettĂ€ kuvittelin tutun kappaleen soidessa juoksevani Torreviejan aallonmurtajalla sinisen meren ympĂ€röimĂ€nĂ€. Toisella hetkellĂ€ olin viime talven pitkĂ€llĂ€ lenkillĂ€ni tai juoksin mÀÀrĂ€viikkoni keskiviikon toista harjoitusta. Olin myös muisteluissani  tekemĂ€ssĂ€ yövuoroa osastolla, valvomassa 20 potilaan kanssa, hakemassa juuri leikattuja osastolle, vastaamassa yksin soiviin kelloihin ja juoksemalla kĂ€ytĂ€vÀÀ edes takaisin aamuun saakka. TĂ€llĂ€ tavalla sain mukamas "tekemistĂ€"  ja ajankulku unohtui ihan kokonaan. Ja ne olivat yön huippuhetkiĂ€ kun juoksusuuntaa vaihdettiin kolmen tunnin vĂ€lein. Miten hassua kuinka paljon sitĂ€ suunnan vaihtoa jossain kohtaa odottikin. 

                    Juoksu sujui yhdeksÀÀn tuntiin asti ihan hyvin. En ollut aloittanut viiden kympin jĂ€lkeen juoksu-kĂ€velyĂ€ vaan etenin edelleen samalla taktiikalla kuin alussa. Jonkin aikaa jalkoja oli vaivannut aivan kuin sukka olisi rutussa kengissĂ€ ja hiersi. Mietin pitkÀÀn otanko varakengĂ€t vai sinnittelenkö vain. PÀÀtin vaihtaa kengĂ€t ja samalla sukat. Sukkia vaihtaessani huomasin ettei kyse ollut sukan rutusta vaan rakoista pikkuvarpaissa. Olin tehnyt tĂ€ydellisen emĂ€virheen ja laittanut aivan uudet sukat ensimmĂ€istĂ€ kertaa jalkaan jotka olivat huomattavasti paksummat joita olin kisakengissĂ€ni kĂ€yttĂ€nyt. Toki ne olivat sen ensimmĂ€iset yhdeksĂ€n tuntia kivan pehmeĂ€t. Juoksin varakengillĂ€ni kierroksen ja totesin ettei ollenkaan hyvĂ€. Jalat olivat sen verran turvoksissa ettĂ€ pÀÀtin vaihtaa alkuperĂ€iset ja juoksin rakkojeni kanssa. Askeltaessa yritin aina vĂ€hĂ€n vaihtaa jalkaterĂ€n asentoa ettei  kipu koko ajan tunnu samanlaiselta. Oli kuitenkin vielĂ€ kolme tuntia edessĂ€.


đŸ“·Teemu Vartiainen


                  Juoksu sujui toisella puoliskolla ihan hyvin. Tosin vauhti oli hidastunut n. 20 sekunnin molemmin puolin. AamuyöllĂ€ diureesi kĂ€ynnistyi kai luonnolliseen tapaan ja jouduin kĂ€ymÀÀn wc:ssĂ€ pis pis pissailemassa aika usein. Kaikki syömiset ja tankkaukset olin jatkanut samaan tapaan koko yön. En uskaltanut tehdĂ€ siinĂ€ mitÀÀn muutosta ettei vatsa menisi sekaisin. Kahden viimeisen tunnin aikana ensin tavoitteeni oli rikkoa edellisen 12 h juoksuni tulos joka oli 78,7 km. Ja kun tĂ€mĂ€ oli tĂ€ynnĂ€ halusin sen 80 km rikki. Ajattelin ettĂ€ kun se tĂ€yttyy niin jĂ€ljellĂ€ olevat minuutit kĂ€velen tai ainakin juoksu-kĂ€velen. 

       Jostain ihmeestĂ€ sitĂ€ vielĂ€ sain halua jatkaa rauhallista juoksuani. ViimeisillĂ€ kierroksilla lopetin tulostaulun katselun ja keskityin jokaiseen askeleeseen. Ja kun viimeisiĂ€ minuutteja kuulutettiin niin ihmeen vimmalla sitĂ€ vielĂ€ halusi kiristÀÀ vauhtia. Ihan jĂ€rjettömĂ€n merkityksetöntĂ€ mutta niin luonnollinen reaktio ja aivan ihanaa saada tietÀÀ pÀÀsevĂ€nsĂ€ kohta maaliin. 




              Olin saanut juosta hyvĂ€n rauhallisen juoksuni. Tulos 83,3 km oli tĂ€llĂ€ kertaa lĂ€hes viisi kilometriĂ€ parempi kuin edellisellĂ€ kerralla.  Olin ihan hirvittĂ€vĂ€n liikuttunut. Kyyneleet nousivat silmiini ja vielĂ€ kun olin könkĂ€nnyt kĂ€vellen hotellihuoneeseeni, istuin onnellisena tuoliin ja kyyneleet vain valuivat vanana. Olin juoksija ja huoltaja. Itse kannoin kamppeeni ja ajattelin ettĂ€ voi kun olisi ollut joku jolle olisi voinut edes vĂ€hĂ€n valittaa. Kisakavereilta sain vertaistukea ja miten kivaa oli nauttia juoksijoiden kanssa saapuneesta aamusta. 

            JĂ€in vielĂ€ kilpailun jĂ€lkeen yhdeksi yöksi Joensuuhun ja palasin kotiin vasta maanantaina. Muistan miten jĂ€rjetöntĂ€ oli pari vuotta sitten lĂ€hteĂ€ heti kotiin, valvoa yli vuorokausi ja mennĂ€ seuraavana aamuna töihin. Halusin ettĂ€ palautuminen lĂ€htee heti kĂ€yntiin. Vaikken pĂ€ivĂ€llĂ€ osannutkaan kierrosteni vuoksi nukkua, niin sain vain olla aloillani. 


                       Matka Rossoon oli niin könyttĂ€vĂ€ ettĂ€ sinne selvisin hyvin. Se oli ainut asia suihkun lisĂ€ksi mitĂ€ koko sunnuntai pĂ€ivĂ€n aikana tein. Ja kun olin nukkunut seuraavan yö hyvin oli kivaa matkustaa kotiin. Junassa huomasin ettĂ€ nyt on kaikki hyvin kun pystyin lukemaan  kirjaani. 






           Kotiin lĂ€htiessĂ€ni ajatus oli jo muuttunut kun yöllĂ€ mietin etten enÀÀ juoksisi ultria. Vaikka yö oli ollut  minulle helppo enkĂ€ voinut lainkaan puhua mistÀÀn selviĂ€misestĂ€ tai taistelusta. Onni oli ollut tĂ€llĂ€ kertaa kanssani. Sain aikaiseksi tasaisen rauhallisen juoksun ilman suurempia ongelmia. Olin silti  ajatellut keskittyvĂ€ni tĂ€stĂ€ eteen pĂ€in lyhyemmille matkoille. Mutta katsotaan nyt sitten miten tĂ€stĂ€ jatkossa etenen. Intohimo elÀÀ edelleen ja kun pÀÀtökseni teen, teen sen nopeasti ja tunteella, kuten aina. En ole varmasti koskaan elĂ€mĂ€ssĂ€ni tehnyt yhtÀÀn ainoaa jĂ€rjellĂ€ ratkaistavaa pÀÀtöstĂ€ vaan aina tunteella. 



.... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ tunteissasi oikeastaan ihan minne vaan .... 🐞


Kiitos Ultrajuoksuseura Sisulle upeasta elĂ€mysyöstĂ€. Niin hyvĂ€t ja toimivat jĂ€rjestelyt ja ihana kannustus auttoi jaksamaan 

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol