Siirry pÀÀsisÀltöön

Kolme vuotta harjoitellen.... 🐞

              TĂ€nÀÀn on kulunut tasan kolme vuotta kun tein ensimmĂ€isen harjoitukseni Juoksuvalmentajan ohjelmalla. Olen tĂ€ssĂ€ viime aikoina kovasti pohtinut tĂ€tĂ€ kulunutta kolmea vuotta. MitĂ€ se on antanut ja mistĂ€ olen joutunut luopumaan. Olenko kuitenkaan luopunut mistÀÀn vaan tehnyt vain valintojani. Oliko tĂ€mĂ€ nyt kenties tĂ€ssĂ€ vai miten tulen jatkamaan. 




           
             Olen aina nauttinut harjoittelusta ja fyysisestĂ€ tekemisestĂ€. Lapsena lĂ€hdin itsekseni hiihtĂ€mÀÀn, yleisurheilua harjoittelin omalla pihalla, halusin olla urheilija. KĂ€vin balettikoulua joka vei jazztanssin maailmaan, pelasin monta vuotta squahia. Ajauduin hevosmaailmaan, hyppĂ€sin esteitĂ€, ratsastin koulua ja kengitin hevoseni.                                                       
TykkĂ€sin ahertaa heinĂ€pellolla, rakentaa aitoja laitumille, tehdĂ€ tallitöitĂ€ ja hakata halkoja. 




                 Muistan kuinka edesmennyt appiukkoni halusi oikeasti nĂ€hdĂ€ hakkaanko todella halkoja. Iso mies jĂ€i suu auki katselemaan kun halot lentelivĂ€t ja opetti yhden asian. KantapÀÀt nousevat ilmaan ennen iskua. Ja niin minĂ€ korjasin tekniikkani. 

              Vaikka olen liikkunut paljon ja monipuolisesti, en ole kuitenkaan koskaan aikaisemmin pÀÀssyt tĂ€hĂ€n tunnetilaan missĂ€ tavoitteellisen harjoittelun aikana olen ollut. Kaipaan tĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n ja huomisen harjoittelua. Olen sanonut ettĂ€ juoksen niin kaun kuin jalat kestĂ€vĂ€t ja haluan nĂ€hdĂ€ kuinka paljon oma kuntoni voi vielĂ€ vanhemmalla iĂ€llĂ€ parantua. Haluan harjoitella, haluan kisata, haluan juosta niin kauan kuin annetaan. 
  
             Tein pÀÀtöksen ettĂ€ sitoudun harjoittelemaan. Jos Juoksuvalmentaja tekee minulle harjoitusohjelman, haluan tehdĂ€ oman osuuteni. Mahdollistin toteutuksen oman arkeni sisĂ€llĂ€. Tein harjoituksia pojan treenien aikana, juoksin aamulla ennen sovittua tapaamista, työpĂ€ivĂ€n jĂ€lkeen harjoituksiin ja siten loppu ilta oli vapaa. Oli vain jĂ€rjestelykysymys harjoittelun toteuttamiseen. 



               Olen myös ollut onnekas ja sĂ€ilynyt terveenĂ€ melkein koko ajan. Takareiden revĂ€hdys ja tapaturman aiheuttama jalkaterĂ€n vamma johtivat korvaavaan harjoitteluun. Melko pian olen aina pÀÀssyt palaamaan juoksun pariin ja palannut halusta harjoitella taas. Harjoituskertoja on kertynyt  691 kpl, 6046 km. 

Tottakai mietin harjoittelua ja saavutettuja tuloksia myös lukuina. EhkĂ€ se tuo konkreettisemmin tehdyn työn vaikutukset esiin. Jos haluan harjoitella tavoitteellisesti, olenko saavuttanut tavoitteitani. KyllĂ€ olen ja taas asettanut uuden. EhkĂ€ eniten kuitenkin omassa juoksussani arvostan sitĂ€ ettĂ€ kympin tulos on parantunut 17 minuuttia. VauhtikestĂ€vyys harjoittelu on uusi intohimoni ja koen ettĂ€ kympin ajan parantaminen vaatii itseltĂ€ni enemmĂ€n kuin esimerkiksi maratonin. Toki juoksuina ne ovat niin erilaiset mutta nĂ€in minĂ€ koen. 
  
           Harjoitellessani tavoitteellisesti se vaatii minulta jo ennakkoon suunnitellun toteuttamista. Mietin pĂ€ivĂ€n rytmin ja pyrin pitĂ€mÀÀn siitĂ€ kiinni. Oma halu harjoitteluun on niin valtava ettĂ€ haluan tehdĂ€ kompromissit arkeni kanssa ja on toki pĂ€iviĂ€ ettei kaikki mene niin kuin suunnittelin mutta ei mene elĂ€mĂ€kÀÀn. Joskus nautin ja paljon olen myös joutunut olemaan surullinen. Huomisen jano on opettanut nauttimaan tĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n hetkestĂ€. 

            Oikeastaan ensimmĂ€inen asia mitĂ€ ehkĂ€ arjessani tein kun aloitin tavoitteellisen harjoittelun oli se ettĂ€ huolehdin nukkumiseni. Ennen olin iltakukkuja ja olisin edelleenkin mutta nykyÀÀn menen nukkumaan niin ettĂ€ vĂ€hintÀÀn 8 tunnin yöuni on taattu. Se on ehdoton asia joka auttaa minua jaksamaan. Kun olen saanut kunnon yöunet jaksan työpĂ€ivĂ€n jĂ€lkeen juosta ja hoitaa arkeni. Usein työviikkoni on kuusi pĂ€ivĂ€inen, keikkatöitĂ€ alallani olen tehnyt aina urani aikana. Joskus enemmĂ€n ja joskus vĂ€hemmĂ€n. Se mistĂ€ olen aina tinkinyt on tv. En tunne sarjoja, katson vain uutiset ja luen kirjoja. Silloin kun juoksen matolla katselen Yleareenaa tai NetflixiĂ€ ja siksi kolme tuntia saattaa kulua ihan siivillĂ€. 

           Harjoittelu on osa arkeani. Se vie minut mukavasti oman ajatteluni maailmaan. Pohdin siinĂ€ kaikenlaista ja teen suunnitelmaa. Teen pÀÀssĂ€ni kauppalistaa, mietin pojan viikon rytmitystĂ€, kĂ€yn lĂ€pi espanjan sanoja, olen tehnyt kehitysideoita työhöni, keskittynyt harjoitteluun, teen vauhtikestĂ€vyys vetoja ja mietin palautusta, ajattelen lapsen lapsiani ja ikĂ€vöin heitĂ€.  Joissain kevennetyn viikon pĂ€ivinĂ€ kuljen levottomana vapaalla ajalla ja malttamattomana odotan seuraavan treenin alkua. 


 
              Harjoittelu on tuonut minulle itsekuria. On levon kautta antanut hyvĂ€n olon tilan. Parempi kunto auttaa jaksamaan pĂ€ivĂ€ni, voimaharjoittelun myötĂ€ vuosia vaivannut selkĂ€kipu on hĂ€vinnyt. Olen kuluttanut juoksukenkiĂ€ ja parantanut tuloksiani. TiedĂ€n ettĂ€ henkilökohtainen seinĂ€ tulee vastaan eivĂ€tkĂ€ tulokset enÀÀ parane. En tiedĂ€ olenko saavuttanut oman seinĂ€ni, silti janoan sitĂ€ tunnetta kun kiinnitĂ€n numerolapun rintaani ja teen pikku hyppyjĂ€ ennen starttia. 
 
               Tuon yllĂ€ mainitun tunteen jano saa minut harjoittelemaan. Ja tiedĂ€n ettĂ€ Juoksuvalmetaja Pasi PÀÀllysahon harjoitusohjelmalla harjoittelen oikealla tavalla. Itsekseni en osaisi miettiĂ€ harjoittelun ja palautumisen suhteita tai mitÀÀn muutakaan harjoituskauden kulkua suhteessa kisoihin. 
Olen oppinut kuuntelemaan itseĂ€ni ja juoksun lisĂ€ksi olen oppinut paljon myös juoksun ja harjoittelun teoriaa, tekniikkaa unohtamatta. 
         
              


Tavoitteellinen harjoittelu on tuonut minulle valtavasti itsevarmuutta mutta pistÀÀ myös vaatimaan itseltĂ€ni. En enÀÀ olekaan tyytyvĂ€inen pelkkÀÀn lĂ€pi vetoon. MielessĂ€ni on aina tavoite jota kohti lĂ€hden juoksemaan. Pikkuhiljaa juoksuvauhti on kasvanut ja vĂ€lillĂ€ olen kuvitellut itsestĂ€ni isompia mihin kuitenkaan olen kyennyt. Joka tapauksessa minĂ€ toteutan tĂ€llĂ€ hetkellĂ€ omaa unelmaani. Vaikka en tuloksissa koskaan saavuttaisi mitÀÀn ihmeellistĂ€ saan olla harjoittelun maailmassa, haastaa itseni joka kerta kun pistĂ€n juoksukengĂ€t jalkaani. Jonain pĂ€ivĂ€nĂ€ voin muistella juoksijan taivaltani ja asettaa sydĂ€meeni kaikki ne ihmiset ja ystĂ€vĂ€t jotka ovat tĂ€tĂ€ taivalta kulkeneet kanssani. 



....LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu ... lennĂ€ juoksijan taivaltasi tĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n illasta huomisen aamuun...🐞 


Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol