Siirry pÀÀsisÀltöön

Sellainen Liikkuja....🐞


      Olen ollut elĂ€mĂ€n mittainen liikkuja. IG Seuraajiltani saamani kysymykset saivat minut pohtimaan oman liikkujani tarinan. Ja kuten blogini esittelyssĂ€ olenkin kertonut miten vinguin isÀÀni jÀÀdyttĂ€mÀÀn luistinradan kotipihalle, on se varmasti ensimmĂ€isiĂ€ intohimojani liikuntaan. 


Raija, MinÀ ja Peggy

     Alkuun kermakakkuhattu heilahti piruetin tahtiin ja voi wau miten kivaa oli myöhemmin sirklata illan pimeydessĂ€, tĂ€htitaivaan alla ja jalassa oli kunnon kaunarit, oli jo valssihyppyjen aika. 

Kotipiha oli talvi- ja kesĂ€urheiluareenani. Talvella ensimmĂ€inen lumi sai minut kaivamaan sukset esille.          Sahasin samoja suksen jĂ€lkiĂ€ niin kauan ettĂ€ pihaa ympĂ€ri kiersi upeat Olympia ladut.Keravanjoen jÀÀ kutsui myös hiihtĂ€mÀÀn, joskus evÀÀt repussa sitĂ€ sellaista pitkÀÀ ja rauhallista. 



KesÀllÀ pihalla oli pituus hyppy paikka, korkeushyppyteline ja nurmikolla juoksurata. SiellÀ tehtiin kÀrrynpyöriÀ ja painittiin. Pelattiin sulkista ja kaikki pihapelit purkkiksesta lÀhtien mahtuivat Arenalleni. Halusin olla urheilija.

     KĂ€vi kuitenkin niin ettĂ€ tanssi astui elĂ€mÀÀni kun olin yhdeksĂ€n vanha. Silloin alkoi ohjattu harjoittelu. Balettitunnit imaisivat minut mukaansa ja tanssi on ollut mukana joillain lailla tĂ€hĂ€n pĂ€ivÀÀn saakka. SisĂ€llĂ€ni elÀÀ pieni tanssija lopun elĂ€mÀÀ. 



     Ilmeeni kuvan liikuntatunnilla oli aivan sama kuin saman pĂ€ivĂ€n illan baletissakin. Kunnioitin opettajaa ja yritin tehdĂ€ kaiken niin kuin opetettiin. Kolmen vuoden pÀÀstĂ€ tanssittiin kĂ€rkitossuilla ja kĂ€vin lĂ€pĂ€isemĂ€ssĂ€ Kansallisbaletin balettikoulun pÀÀsykokeen. Tie vei myöhemmin Tanssiteatteri Raatikon jazztanssitunneille ja olin itseni enemmĂ€n tanssisalilla kuin missÀÀn muualla. Minulla oli valtavan hyvĂ€ rytmitaju ja liike kulki kropassa luontevasti, koreografiat olivat intohimo oppia ja siirryin nopeasti pidempÀÀn harjoitelleiden tunneille. En ollut luontaisesti erityisen notkea mutta tehty työ toi hyvĂ€n tuloksen. Notkeutta olisi ehkĂ€ ollut hyvĂ€ yllĂ€ pitÀÀ. 


Tanssin rinnalle tuli myöhemmin squash. Tikkurilan jÀÀhallin squash kopit kutsuivat muutaman vuoden ajan.



       Vaikka harjoitus vuoro ei ollut puolta tuntia pidempi oli se joka kerta tiukkaa vÀÀntöÀ veren maku suussa. Olin tullut lĂ€hemmĂ€s urheilua ja kĂ€vin vĂ€lillĂ€ tuulipuku suhisten juoksemassa ja rakastin koulun yleisurheilutunteja. Kuuskyt metriĂ€ radalla oli lemppa vaikken mikÀÀn luokan nopein ollutkaan. 

Sitten oltiin aikuisia ja tehtiin lapsia. Liikkumaan ja tanssitunnille palasin vielĂ€ Helsingin Tanssiopistolla mutta asuinpaikan vaihto sai lopettamaan tanssin, ei ollut tanssituntia tarjolla. KĂ€vin jumpissa ja kuntosalilla. Liikuin jollain lailla, vĂ€lillĂ€ hölkkĂ€sin. 

    TyttĂ€reni halusi  ratsastustunneille ja ajattelin ettĂ€ aloitan siinĂ€ itsekin. KĂ€ydÀÀn yhdessĂ€ alkeistunnit kymmenen kertaa ja se on sitten siinĂ€. EnsimmĂ€inen kerta hevosen selĂ€ssĂ€ vei minut vuosien matkalle. Kouluratsastus oli kuin tanssia, estehyppyjĂ€ rakastin vaikka joskus esteet ylitettiin hevosen kaulalla roikkuen. 

Islanninhevos vaelluksella

Hevosvaellukset yhdistettynĂ€ melontaretkiin oli mielettömiĂ€ elĂ€myksiĂ€. Myöhemmin ostin oman hevosen, opettelin kengittĂ€mÀÀn sen. Tallityöt ja heppakesien heinĂ€talkoot olivat aivan parasta. Rakastin hevosen tuoksua ja kun omani asetti turpansa olkapÀÀlleni, puhalsi ilmaa sieraimistaan, aika pysĂ€htyi elĂ€mÀÀn. 

Hevosvuosieni aikaan olin jo juossut Naisten KymppejĂ€. Juoksu alkoi nousemaan tĂ€rkeĂ€mmĂ€ksi ja haaveilin juoksevani joskus puolimaratonin ehkĂ€ jopa maratoninkin. Tanssi kulki hiljaa rinnalla, vĂ€lillĂ€ löysin itseni latinomix tunneilta. Ostin uudet kovakĂ€rkiset balettitossut ja olin aikuisbalettitunneilla. VĂ€lillĂ€ ne ovat jalassani vielĂ€kin. Toisinaan  testaan sipsuttelenko edelleen, eikĂ€ kauaakaan kun niillĂ€ viimeksi hieman kopsuttelin. 

EnsimmÀiset kÀrkitossuni

   Olen monesti miettinyt sitĂ€ miten paljon olen liikkunut. MitÀÀn vuosien taukoja ei ole koskaan ollut. Ei edes ruuhkavuosina. Olen aina ollut jotenkin liikunnassa kiinni. Lopettanut juoksun, lihonut toistakymmentĂ€ kiloa ryhmĂ€liikunnan parissa. LöytĂ€nyt juoksun uudelleen. Aloittanut tavoitteellisen harjoittelun melkein mummeli-iĂ€ssĂ€. Tavoitteellinen harjoittelu on paras tie mihin liikunnan tiellĂ€ni olen koskaan lĂ€htenyt. 

Olen pohtinut sitĂ€kin miten hyvin olen vĂ€lttĂ€nyt rasitusvammat. Tanssitunnilla revĂ€htĂ€nyt takareisi revĂ€hti pari vuotta sitten juostessa uudestaan muut vammat ovat olleet tapaturmien aiheuttamia. En tiedĂ€ onko se vain yksilöllinen taipumus vai onko liikunta suojannut kroppani. 




Liikkuessa tunnen aivan samoin tĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n harjoituksissa kuin isĂ€ni jÀÀdyttĂ€mĂ€llĂ€ jÀÀllĂ€. Olen aina itse hakeutunut liikunnan pariin. En ole tarvinnut rinnalleni vahvistavaa kaveria. Olen yhdeksĂ€n vuotiaasta saakka vienyt itse itseni harjoituksiin. Minulla on ollut jokin kumma jano ja intohimo liikuntaan aina, eikĂ€ se helpoin tie ole riittĂ€nyt minulle koskaan. 

Sellainen liikkuja minÀ olen ollut. Ihan kaikki ei tarinaani edes mahdu. Vuosien varella olen kokeillut kaikenlaista, joukkueurheilua joskus olen jÀÀnyt kaipaamaan. Tosin tanssiesitykset ovat olleet yhteistÀ tuotantoa ja on ollut ilo saada olla osa tanssijoiden "joukkuetta."

    Olen kulkenut kivan tien Juoksijaksi. Juostessani minĂ€ usein elĂ€n tĂ€tĂ€ elettyĂ€ tietĂ€ uudelleen. 


....LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ liikunnan tiesi kautta juoksijan tulevaan, edessĂ€ olevaan....🐞


Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol