Siirry pÀÀsisÀltöön

MaantiejuoksuCup 3. Osakilpailu....🐞

 

        Tammikuun MK Facade maantiejuoksucupin 3. osakilpailu juostiin Vantaan Hakunilassa lauantaina 13.1.24. SeitsemĂ€n asteen pakkanen kertautui tuulisella sÀÀllĂ€. Juoksu oli todellista talvijuoksua ja olin tyytyvĂ€inen kisavaatetukseeni. 

đŸ“·Kemir ...TĂ€llĂ€ ilmeellĂ€ lĂ€hdettiin...


Tosin Karvalakki jĂ€i pukuhuoneen naulaan odottamaan ja kengĂ€t vaihtuivat kertaalleen. 

    Aamu oli kylmĂ€. Mittari nĂ€ytti -15 ja auringon nousun aikaan kĂ€vin pikaisesti ilmatieteenlaitoksen sivuilla...Hakunila TĂ€smĂ€sÀÀ. Pakkanen lauhtuu aamusta mutta tuuli tekee siitĂ€ purevan. 


    Pienen harhaan ajon jĂ€lkeen olin reilu tunti ennen starttia kisakeskuksessa Sotungin lukiolla. Ajoin tĂ€pinöissĂ€ni KehĂ€ III liittymĂ€n ohi ja niin sitĂ€ kĂ€ytiin kÀÀntymĂ€ssĂ€  YkkösellĂ€ takaisin. 

Perille pÀÀstyĂ€ni oli kivaa todeta miten paljon juoksijoita oli pÀÀttĂ€nyt lĂ€hteĂ€ kisaamaan. Raaka tuuli sai vetĂ€mÀÀn Karvalakin syvemmĂ€lle ja ei muuta kuin innolla hakemaan kisanumeroa narulta. SiinĂ€ samalla mietin vaatetusta ja kÀÀnnyin kuitenkin vielĂ€ autolle hakemaan nastakengĂ€t. Oli lĂ€hellĂ€ ettĂ€ lĂ€hden normikengillĂ€ juoksemaan mutta tuli sieltĂ€ toimitsijankin suositus, enkĂ€ viitsinyt riskeerata liukastumista. Luotan Gel-Fujisetsuun, voi antaa alamĂ€etkin mennĂ€ huoletta. 

Asics Gel-Fujisetsu 3

AlkuveryttelyssĂ€ tunnustelin vaatetuksen. Talvijuoksuhousut, yli polven ylettyvĂ€t sÀÀrystimet, villahousushortsit talvitrikoiden pÀÀlle, kaks tuubihuivia, kevyt pipo, aluspaita, talvijuoksupaita, seurapaita ja kĂ€sineet. 

đŸ“·Selfie

     Alkuveryttely meni ihan pieleen. Paahdoin saman tien menemÀÀn koska juoksu tuntui niin kevyeltĂ€. Olisi pitĂ€nyt rauhoittaa heti, mutta niin se nyt vain meni. Loppuun otin kaksi avaavaa minuutin vetoa lĂ€hellĂ€ kympin vauhtia. Jalkoja hapotti ja oli myöhĂ€istĂ€ hakea kevyttĂ€ alkuveryttelyĂ€. Tiesin ettĂ€ tĂ€mĂ€ tulee kostautumaan. Oma kroppani vaatii todella rauhallisen lĂ€mmittelyn ja veryttelyn ja kun onnistun tekemÀÀn sen huolella, voin lĂ€hteĂ€ juoksemaan. 

   Sekoilin harhaan ajojeni lisĂ€ksi vielĂ€ lisÀÀ . Olikohan jotain kisajĂ€nnitystĂ€ vai mikĂ€ sai taas törttöilemÀÀn. Wc:stĂ€ ulos tullessani vastaan tuli miesjuoksija joka sanoi: " ai tulinko vahingossa naisten vessaan?" Vastasin tyynen rauhallisesti..."no ei se mitÀÀn haittaa, onhan nĂ€issĂ€ vĂ€liovet."  Poistuin wc:stĂ€, vilkaisin kylttiĂ€ ovessa ja olin itse mennyt tohinoissani miesten wc:hen...😂. No olen niin tottunut töissĂ€ kaikkiin unisex potilashuoneisiin ja vessoihinkin ettei paljoa tule kylttejĂ€ katsottua.

     Kaikki saapumisen ja alun tohina alkoi vihdoin rauhoittumaan. Aamupalasta oli kulunut  monta tuntia ja kisan alle otin yhden Maurten geeleistĂ€. Mukava  koostumus ja mieto maku jotenkin piristi kivasti vaikka tĂ€mĂ€ olikin kofeiiniton versio. Ja kun  reppukin oli  evĂ€iden osalta pengottu, liityin muiden mukaan odottelemaan kisan alkua.



         

    Startti pamahti. Tiesin ettei tule olemaan kevyttĂ€. Alku verkan tuntemus ei ollut hĂ€vinnyt ja keskityin pitĂ€mÀÀn juoksun hallittuna. Suunnitelmana pitÀÀ alku rauhallisempana ja sitten kiristÀÀ minkĂ€ kykenee. Kova vasta tuuli sai vauhdin tippumaan suoralla 10-20 sek tavoitevauhdista ja toivoin ettĂ€ myöhemmin juostaan suojaisemmassa. 

             Puskin tuulta vastaan vaikka jalat olivat kuin spagettia. Oli melko iso kontrasti sille ettĂ€ edellinen ulkojuoksu ennen kisaa oli ollut 26 asteen lĂ€mpötilan erossa vĂ€limeren rannalla. Loput harjoitukset olin juossut matolla. Ajattelin siinĂ€ juostessani ettei olisi pitĂ€nyt jĂ€ttÀÀ voimaharjoittelua vĂ€listĂ€ edellisellĂ€ viikolla. Huomaan valtavan eron lihasten aktiivisuudessa ja kaduin tekemÀÀni pÀÀtöstĂ€. Oma kroppani kaipaa voimaharjoittelun hyötyĂ€ juoksusuoritukseen ja sen on oltava sÀÀnnöllistĂ€, toki huomioon ottaen sen milloin seuraava kisa juostaan. Onneksi valmentajani tietÀÀ tĂ€mĂ€n, joten minun ei  tarvitse  sitĂ€ miettiĂ€. 

     Viiden kilometrin kohdalla kÀÀntöpaikalla juoksu hieman helpottui kun kroppa aukesi. Ajattelin miten kivaa juosta takaisin myötĂ€tuulessa mutta vastaan tuuli paluu matkallakin. Aika taistelua oli kyllĂ€ siitĂ€ huolimatta ja neljĂ€nnen kerran tĂ€llĂ€ samalla reitillĂ€ juoksin raskainta juoksuani. Jonkun edessĂ€ olevan selĂ€n jopa lopussa ohitin, sain pidettyĂ€ juoksun kasassa vaikka reidet olivat velliĂ€. Yritin sen huomatessani saada liikkeen lĂ€htemÀÀn enemmĂ€n lantiosta ja korjasin tippunutta juoksuasentoa. 

 Vaatetus oli kohdallani juuri oikea. EhkĂ€ villahousut ja pitkĂ€t sÀÀrystimet tekivĂ€t hieman topatun olon mutta sain suojauduttua purevalta pakkastuulelta eikĂ€ missÀÀn vaiheessa ollut kuuma. Se siitĂ€ olisi vielĂ€ puuttunut, liikaa vaatetta. Askel piti hyvin lĂ€hes koko ajan vain muutamia lyhyitĂ€ kohtia lukuun ottamatta, missĂ€  lunta oli niin ettei nasta ylettynyt puremaan alustaansa. 

đŸ“·Petteri Jokela

             Maaliin tulo on vaan niin ihanan helpottavaa, tunteet  huipussaan, kivaa kuulla mutkan takaa kuinka kuuluttaja saa kisaan innostavaa tunnelmaa. Henki meinaa loppua, eikĂ€ paljoa naurata.  Loppukirini oli melko vaatimaton mutta kirin kuitenkin. Olin matkalla aivan varma etten siinĂ€ puuskaisessa tuulessa juokse alle tuntiin. KÀÀntöpaikan jĂ€lkeen en katsonut kelloa, vaan menin puolet matkasta tĂ€ysin omalla tuntemuksella. 
YllĂ€tyksekseni tulos oli vain 6 sekuntia huonompi kuin edellisellĂ€ kerralla ja kerĂ€sin 8 pistettĂ€. Aika 58.41. Olin yllĂ€ttynyt ja kurjuuteni ehkĂ€ hieman kirkastui. Olinhan juossut ihan hyvin versus kurjempi keli kuin viimeksi. 


đŸ“·Selfie

Ja kyllĂ€hĂ€n se niin on, oli tuskaa tai ei, aina on kivaa juosta. 
   Endorfiinit varmasti pisti nauttimaan tĂ€stĂ€kin juoksusta ja oli kivaa Ă€rsyttÀÀ purevaa tuulta vetĂ€mĂ€llĂ€ Karvalakki  lĂ€htiessĂ€ pÀÀhĂ€n. VĂ€hĂ€n vielĂ€ törttöilin mutta jÀÀköön se nyt enÀÀ mainitsematta. 
Kiva oli kisapĂ€ivĂ€ ja niin kivaa tavata tuttuja ja seurakavereita taas. 
 Talvijuoksut jatkukoon vaikka haikein mielin reitillĂ€ muistelin VĂ€limeren Rantaa. Harjoitukset jatkuvat. Kauden 2024 ensimmĂ€inen kisa oli juostu. Ja innolla harjoittelen seuraaviin. Kohta vedetÀÀn toisenlaiset juoksukengĂ€t jalkaan ja voihan wuhuu... miten sitĂ€ odotankaan. 


....LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ juosten spagettijalkoinesi voimaharjoittelun juureen...🐞




Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol