Siirry pÀÀsisÀltöön

KesĂ€kertun Talvinen Treeniviikko.... 🐞

 


           Talvi asettaa omat vaatimukset harjoittelulle ja luulen ettĂ€ etukĂ€teis suunnittelu on tarkempaa kuin kesĂ€llĂ€, tai sitten muistan vÀÀrin. EnsimmĂ€inen asia mitĂ€ mietin, on se, millainen on juoksualusta ulkona. TyöpĂ€ivĂ€n jĂ€lkeen haluan haistella raitista ilmaa. Vaikka kotona on juoksumatto, aion tĂ€nĂ€ talvena sÀÀstÀÀ sen kĂ€ytön vain ÀÀriolosuhteisiin. Katsotaan sitten kevÀÀllĂ€ kuinka hyvin olen pysynyt suunnitelmassa. 


Maanantain harjoitusohjelmassa luki kevyt 8 km. Aamulla mietittynĂ€ se kuullosti kivan kevyeltĂ€ ja palauttavalta mutta töiden jĂ€lkeen olin aivan uuvuksissa. Palelin, keuhkoputki oli karhea ja oli voimaton olo. Tuplasin astmalÀÀkkeen ja lepĂ€sin illan, nukkumassa olin jo heti yhdeksĂ€n jĂ€lkeen. 

     Tiistai oli jo aivan toisenlainen. Hyvinkin voimallinen olo vaikka keuhkoputki karhealta vaikuttikin. TöissĂ€ mittailin, ei kuumetta ja pĂ€ivĂ€ sujui hektisyydessÀÀn hyvin ja voi miten kivaa meillĂ€ oli mun huippukollegoiden kanssa. HersyvĂ€ nauru meidĂ€n sisĂ€piirin huumorilla on ihan parasta. Antaa uskomattoman paljon voimaa kiireiseenkin pĂ€ivÀÀn. VĂ€lillĂ€ mietin illan treeniĂ€ ja Tiistain kohdalla lukikin Puntti. 

     JĂ€in hetkeksi arpomaan kumman treenin teen, eilisen kahdeksan kilometriĂ€ vai voimaharjoittelun, kenties molemmat. JĂ€lleen tuli mieleen se miten hevoset  liikutettiin hyvin kevyesti, jos niillĂ€ oli limainen yskĂ€. Joten valitsin kevyen 8km. Lenkin jĂ€lkeen huomasin ettĂ€ tuplattu astmalÀÀke ja hyvin kevyt juoksu sai liman irtoamaan keuhkoista. 

     Oli kiva pikkupakkanen -4. Lumipyry oli laantunut ja kevyenliikenteen vĂ€ylĂ€t pĂ€ivĂ€llĂ€ aurattuja. Ylle kevyt talvijuoksu asu, ilman vĂ€likerrastoa. Oli aivan riittĂ€vĂ€. PÀÀn suojasin hyvin ja laitoin tavalliset juoksukengĂ€t jalkaa. Luminen alusta vaikutti siltĂ€ ettei siinĂ€ nastoja kaivata. Juoksu oli helppoa kuin mikĂ€. Syke pysyi vauhtiin nĂ€hden oikeinkin matalana. Nousuihin juoksu oli vaivatonta. Kokonaisuus ihanan ilmavaa. 



                 Kun kevyt tasavauhtinen kasi tuli pÀÀtökseensĂ€, kello oli vasta puoli kuusi. PimeĂ€ pilkoitteli siellĂ€ tÀÀllĂ€. Osa katuvaloista nuokkui pimeĂ€nĂ€. Talvi-illan tummuus muistutti siitĂ€, miten paljon pimeitĂ€ iltoja  vielĂ€ edessĂ€ olisikin.

          Talvisen treeniviikon suunnitelmat eivĂ€t ihan pÀÀse sinne toteutuneen tilaan, ei ainakaan keskiviikon osalta. Keskiviikko oli tarkoitus aloittaa aamun kevyellĂ€ kuuden kilometrin  lenkillĂ€ ja pÀÀttyĂ€ pĂ€ivĂ€n toisiin harjoituksiin joissa oli tarkoitus juosta veryttelyn jĂ€lkeen vauhtikestĂ€vyys ykkösellĂ€ kilometrin vetoja kahdeksan kertaa, palautukset aina siinĂ€ vĂ€lissĂ€. 


Aamun ensi tuntemukset saivat luopumaan  suunnitellun  treenin. Hengitys aivan tukossa. Normalisoitui vasta pari tuntia lÀÀkkeen oton jĂ€lkeen, Acapella puhallukset saivat liman irtoamaan ja tehostettu astmalÀÀkitys alkoi auttamaan. 
En tiedÀ johtuuko ensimmÀisistÀ pakkasista kun keuhkoputki tuntuu niin Àrtyneen. Ei kuumetta, ei Koronaa. No tiedÀ hÀntÀ onko pakkanen vai virus, nyt kuitenkin otan pienet höllÀt ja tutkitaan seuraavaa pÀivÀÀ, ehkÀ parempaa.

     Torstai oli merkitty lepopĂ€ivĂ€ksi ja hyvĂ€ niin. Tauti ei ottanut helpottaakseen ja niin talvinen treeniviikko sai totaalisen kÀÀnteen. Olisin toivonut ettĂ€ olo olisi ollut yhtĂ€ pirteĂ€ kuin tiistaina. Kuumeeton keuhkoputken tulehdus sai asettumaan nojatuoliin  kirja kĂ€dessĂ€. 


        Toivoa saa mitĂ€ vaan mutta pirteys ei palaa muuten kuin sairastamalla tauti loppuun. Ei ole nopeuttajaa, silloin vaan maltetaan. Vaikka olo on lauantaina hyvĂ€ ja tauti alkaa hellittĂ€mÀÀn, en aio ryntĂ€illĂ€ harjoitteluun. TĂ€ysin oirettomat pĂ€ivĂ€t aion viettÀÀ vielĂ€ levossa. 

JuoksukengÀt on vielÀ hiljaa mutta kohta taas askel irtoaa.


... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu ... lennĂ€ keuhkiksen jĂ€lkeen taas juoksemaan  ...🐞 


Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol