Siirry pÀÀsisÀltöön

Juoksuvuosi 2023...🐞

 


      Kivaa vielĂ€ pysĂ€htyĂ€ miettimÀÀn kuluneen vuoden juoksuja. Harjoitteluun tuli hieman mÀÀrÀÀ ja tehoakin lisÀÀ.  Alku vuonna harjoitusohjelma sisĂ€lsi myös kahden treenin pĂ€iviĂ€, jokunen tupla loppu vuonnakin. Kisat oli rytmitetty aika kivasti. Syksyn rataultrasta luovuttiin, keskityttiin harjoitteluun ja palautumiseen lokakuisen maratonin jĂ€lkeen. Juoksuvuoden ensimmĂ€inen kisa oli helmikuussa jonka muuten unohdinkin IG tilinini postauksesta. 



     Helmikuun maantiejuoksu cupin 4.osakilpailu oli ensimmĂ€inen kerta kun osallistuin Aktia cupiin (MK Facade). TĂ€mĂ€ juoksu melko surkeissa olosuhteissa kĂ€ynnisti kisavuoden eikĂ€ tavoitteellinen harjoittelu olisi yhtÀÀn mitÀÀn jos en osallistuisi kilpailuihin. Juoksin vain yhden osakilpailun, sain siitĂ€ 10 pistettĂ€ ollen lopputuloksissa sarjani 7.

 Maaliin pÀÀsin ajassa 58.34. 

    Harjoittelu oli noussut uudelle tasolle. Kahden treenin pĂ€iviĂ€ kovilla viikoilla oli kahdesta kolmeen, kevyellĂ€ viikolla ei. Talven surkeiden jÀÀkoppurakelien aikaan juoksin aamuharjoitukset juoksumatolla ja aina kun mahdollista, palasin ulkoharjoitteluun. Takana oli kolme vuotta harjoittelua ja mÀÀrĂ€n sekĂ€ tehon nosto tuntui sopivan minulle hyvin. Kroppa oli valmiina ja palautuminen hyvÀÀ. Kiinnitin kovasti huomiota ravintoon ja erityisesti uneen. Usein olin nukkumassa jo klo 21.00.



Sitten tulikin kolme kuukautta vĂ€liĂ€ seuraavaan lappujuoksuun jonka juoksin Kööpenhaminassa. Odotukset olivat korkealla rikkomaan maratonilla  4.30 rajaa tai ainakin pÀÀsemÀÀn lĂ€helle sitĂ€. Toukokuun keli muuttui kuitenkin matkalla helteiseksi ja jouduin tiputtamaan juoksuvauhtia ettĂ€ sain sykkeet pysymÀÀn maratonille maltillisina. Oli kuitenkin kokonaisuudessaan   hyvĂ€ ja oikeastaan melko tasapainoinen juoksu. Vaikken pÀÀssytkÀÀn lĂ€helle 4.30, juoksin oman ennĂ€tykseni 4.40.19, parannusta edelliseen reilut neljĂ€ minuuttia ja olin tosi tyytyvĂ€inen. 

Maratonilta palauteltiin ja harjoittelu oli alkuun kevyttĂ€ mutta pikkuhiljaa pÀÀstiin treenaamaan vuoden pÀÀtavoitetta, maantiekymppiĂ€. Joku joskus ihmettelikin miksi pÀÀtavoitteeni on kympillĂ€ eikĂ€ maratonilla. Ihan vain siksi ettĂ€ oli kivaa kerrankin panostaa lyhyelle matkalle ja tavoitella hyvÀÀ aikaa. Maraton on pitkĂ€ suoritus, vaikka olisi kuinka hyvĂ€ssĂ€ kunnossa, voi matkalla tapahtua mitĂ€ vaan. 

Harjoittelu tuotti tulosta ja sen huomasi myös treenatessa. 



HĂ€meenlinnan Maratonin KympillĂ€ juoksin uuden ennĂ€tykseni 54.23. Kaatosateessa aloitetut alkuveryttelyt olivat onnistuneet ja juoksu sateisen HĂ€meenlinnan maisemissa oli vahvaa ja hyvÀÀ. Jos ennen tavoitteellisen harjoittelun alkua kymppi kulki juoksutapahtumassa aikaan 1.12ja risat, oli harjoittelulla saatu paljon aikaan ja juoksu rytmissÀÀn ja tuntemuksessaan on tĂ€nĂ€ pĂ€ivĂ€nĂ€ aivan toisenlaista. HĂ€meenlinnan kympillĂ€ tiesin ettĂ€ vielĂ€ kykenen rutistamaan. PÀÀtapahtumaan oli aikaa reilun kuukauden verran. Rataharjoittelu jatkui ja nautin ihan valtavasti. 


    Saul SM Maantiekymppi juostiin elokuun lopulla Torniossa ja itsessÀÀn pelkkĂ€ matka sinne oli oma tunteita herĂ€ttĂ€vĂ€ kokemuksensa. - lĂ€hdetkö oikeesti ajamaan kympin vuoksi Tornioon. - Todellakin lĂ€hden, minulle  on aivan se ja sama onko kyseessĂ€ monen tunnin ultra vai vaikkapa pikamatka. Juoksu kuin juoksu. Haen kokemuksia, haen tunnelmaa, haluan vaan ihan mielettömĂ€sti saada elÀÀ sitĂ€ kisaamisen fiilistĂ€. 


đŸ“·Anu MĂ€kinen/mainas.kuvat.fi

            PÀÀtapahtuma toi jĂ€lleen kympin PB:n. Puristin matkalla sen HĂ€meenlinnassa jÀÀneen varan kĂ€yttööni. En uskaltanut katsoa kelloa. Puristin jokaisessa kohdassa matkalla minkĂ€ kykenin ja inhosin nousuja joissa juoksu hidastui. Maaliviivan ylitin ajassa 54.07 ja sain nousta kolmannelle korokkeelle muiden urheilijoiden taputusten  saattelemana. 

    Leijailin omaa juoksuani pitkÀÀn ja tuntuu ettĂ€ leijailen sen muistossa vielĂ€kin. Harjoittelu kuitenkin jatkui kohti Vantaan Maratonia. Kunto oli oikeinkin hyvĂ€. Tuttu reitti Vantaalla, tiesin ettĂ€ voin todellakin jopa alittaa tuon 4.30 rajan helposti. 



    Maaliviivan ylitys tapahtui kuitenkin tuskaisen juoksun jĂ€lkeen. Olin kylmĂ€n kangistama enkĂ€ ehkĂ€ vielĂ€ missÀÀn kunnon maraton kunnossa. Olin kolme viikkoa aiemmin sairastunut  espanjassa kambylobakteerin aiheuttamaan suolistotulehdukseen ja siitĂ€ toipuminen vei yllĂ€ttĂ€vĂ€n kauan aikaa. Surkea aika 4.51.36 ei tyydyttĂ€nyt minua yhtÀÀn vaikka tiesinkin taustat. TĂ€llĂ€ harjoittelu mÀÀrĂ€llĂ€ en halua juosta viiden tunnin maratoneja. Tosin voihan se olla etten koskaan kykene juoksemaan sitĂ€ paremmin. Mummeli ikĂ€isenĂ€kin harjoittelu antaa kuitenkin siihen toivoa ja onpahan jotain hampaat irvessĂ€ tavoiteltavaa. 

Vuosi oli jo melko pitkĂ€llĂ€. Taas palauteltiin maratonilta ja harjoittelu oli kevyttĂ€. Oltiin jo kesĂ€llĂ€ kuitenkin tehty pÀÀtös ettĂ€ marraskuun 12h rataultra jÀÀ vĂ€liin. Ja kun nĂ€itĂ€ vuoden viimeisiĂ€ pĂ€iviĂ€ vietĂ€n, tiedĂ€n sen olleen oikea ratkaisu. TiedĂ€n mitĂ€ on juosta ultraa. SiinĂ€ on oma viehĂ€ttĂ€vyytensĂ€ mutta tasainen hidas hölköttely ei oikeastaan enÀÀ tyydytĂ€ minua. TiedĂ€n ettĂ€ voin hyvin juosta peekoo vauhdilla vaikka kuinka pitkÀÀn, haluan haastaa oman vauhtikestĂ€vyyteni. Ja koska rataultra jĂ€i vĂ€listĂ€. Oli loppuvuoden juoksu vire taas sitĂ€ omaa hyvÀÀ tasoani. 


    Oli hyvĂ€  lĂ€hteĂ€ kohti seuraavaa tavoitettani. 
Haluan juosta kaikki MK Facade Maantiejuoksu Cupin osakilpailut kaudella 2023 - 2024. Kaikkiaan niitĂ€ on viisi ja kaksi ensimmĂ€istĂ€ juostu vaihtelevassa olosuhteessa. EnsimmĂ€isen sai juosta marraskuun  sulalla asfaltilla mutta toinen mentiinkin joulukuun  lumimöhjössĂ€. Vaikka nĂ€issĂ€ juoksuissani yritĂ€n saada hyvĂ€t loppuajat on silti jĂ€nnÀÀ nĂ€hdÀÀn miten pisteet kertyvĂ€t. Hauskaa jĂ€nnĂ€tĂ€ mikĂ€ merkitys millĂ€kin juoksulla on. Ja koska minĂ€ janoan sitĂ€ kisafiilistĂ€ ja itsensĂ€ asettamista raastotilaan on hauskaa kun on cup passi ja saan asettaa juoksunumeron kisapaitaani talvellakin. 

đŸ“·Kemir           đŸ“·Petteri Jokela

56.46                    58.35    

        Vaikka tavoittet on asetettu pitkĂ€lle ensi vuoteen. On ainoa asia elÀÀ hetkessĂ€. Tavoite on ehkĂ€ enemmĂ€nkin toive jota kohti kuljen. 

        Juoksuvuosi 2023 toi minulle  7 kilpailua. Paljon harjoittelua ja sitoutumista. Harjoittelun vakavuus on myös saanut miettimÀÀn puitteita. Jonkun verran kesĂ€llĂ€ harmitti ajella ympĂ€riinsĂ€ etsimÀÀn rataharjoituspaikkaa kun toisaallaan olikin jokin tapahtuma kĂ€ynnissĂ€ eikĂ€ radalle pÀÀssyt. Laaja harjoittelupaikojen tarjonta mielessĂ€ni liityin Espoon Tapioihin vaikka HyvinkÀÀn Juoksijat ovatkin sydĂ€meni asia. Talvella tulen harjoittelemaan Espoossa ja  kun kevÀÀllĂ€ vihdoin ulkoradoille pÀÀstÀÀn uskon etten joudu kÀÀntymÀÀn radalta  pois. 

MinĂ€ luulen ettĂ€ juuri kulunut vuosi on sitoututtanut minua vielĂ€ entistĂ€ enemmĂ€n suhteessa omaan juoksuuni. Vaikka on ollut huippuhetkiĂ€ ja pohjakosketuksia uskon ettĂ€ ollaan hyvĂ€llĂ€ mallilla. Juoksuvuosi 2023 nĂ€ytti minulle sen, ettĂ€ voin saavuttaa sellaista mitĂ€ haluan mutta myös huonoja suorituksia tulee. TĂ€mĂ€ juoksujuttuni ei ole  vain harrastusmielessĂ€ juoksentelua ja kilometrien kerÀÀmistĂ€. Se on tavoitteellista harjoittelua. En lĂ€hde ulos tai sisĂ€lle juoksemaan vain hakeakseni hyvÀÀ fiilistĂ€ vaikka aina se on palkkani kuitenkin. Olen  tekemĂ€ssĂ€ tĂ€tĂ€ vakavissani ja jos joku ihmettelee ettĂ€ miksi ihmeessĂ€,niin vastaukseni on... palo... palo urheiluun ja juoksuun.

Juoksuvuosi 2023 on ollut matka sydĂ€mestĂ€ liikkuviin askeliin. Se on ollut hyvin laaditun harjoitusohjelman toteuttamista ja sanoisinko nĂ€in...  kun lĂ€ksyt on tehty, voi hyvĂ€llĂ€ omalla tunnolla osallistua kokeisiin. 


... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ juoksuvuodestasi toiseen...🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol