Siirry pÀÀsisÀltöön

Hierojalta Arenalle....🐞



       Nyt on jo hyvĂ€ uskomus siihen ettĂ€ tauti alkaa olemaan taittunut.  Ă„Ă€ni on vielĂ€ vĂ€hĂ€n kĂ€heĂ€ mutta muuten vointi ihan hyvĂ€. Tarkoituksella  olen pitĂ€nyt riittĂ€vĂ€n pitkĂ€n toipumisen. Vaikka tĂ€nÀÀn oli tunne ettĂ€ olisi voinut juosta, luki harjoitusohjelmassa Hieroja /lepo. 



     Oli kivaa kĂ€ydĂ€ hierojanpöydĂ€llĂ€ toteamassa miten hyvin sÀÀren  etuosat ovat pysyneet kunnossa. Olen todella kiinnittĂ€nyt huomiota siihen, ettĂ€ askel on rullaava, eikĂ€ sÀÀrtĂ€ kuormittavaa töksĂ€hdystĂ€ pÀÀse tapahtumaan. Tarkastan koko ajan ettĂ€ minulla on juostessa oikeanlainen kenkĂ€ sekĂ€ askeleen tekniikka.  SÀÀnnölliset kĂ€ynnit hierojalla ovat arvokasta kehonhuoltoa josta en aio tinkiĂ€ niin kauan kun harjoittelen tavoitteellisesti.  

         Tiistaille oli harjoitusohjelmassa suunniteltu kevyt 6km. Edellisen pĂ€ivĂ€n hieronnasta saa paremman hyödyn kun seuraavan pĂ€ivĂ€n treeni sĂ€ilyy kevyenĂ€. Ilmoitan aina ennakkoon valmentajalle hieronnan ajankohdan ja se sisĂ€llytetÀÀn harjoitusohjelmaan. 
Koska keuhkoputken tulehdus oli vasta takana ja pĂ€ivĂ€n treeni ensimmĂ€inen sitten viikkoon, pÀÀtin jĂ€ttÀÀ pakkasjuoksun -16 asteessa vĂ€liin ja tehdĂ€ harjoituksen matolla. 



Aloitin todella rauhassa vointia tunnustellen mutta muuten pidin vauhdin kevyenĂ€ ja tasaisena. Maton kaltevuutta vaihdoin muutamia kertoja treenin aikana joka teki kivaa vaihtelua. Kroppa oli hyvin mukana ja kevyt kutonen oli varmasti hyvĂ€ tapa palata takaisin harjoitteluun. 

HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ đŸ‡«đŸ‡ź

       Minun pĂ€ivĂ€ni herĂ€si virkeĂ€nĂ€ aamun harjoituksiin. Tosin vetkuttelin ettĂ€ sain luettua kirjan loppuun, en malttanut jĂ€ttÀÀ keskenkÀÀn. Pullopostia Seilin  saarelta oli ensimmĂ€inen teos joka paljastui adventtikalenteristani. 

     Keskiviikolle suunniteltu kaksi harjoitusta. Vetotreenit ja kevyt 6km. Koska oli vapaapĂ€ivĂ€ eikĂ€ tarvinnut hötkyillĂ€ töihin lĂ€hdöllĂ€, pÀÀtin tehdĂ€ vedot ensin. Alkuun ajattelin ettĂ€ ajan Esport Arenalle mutta sitten pÀÀtin  ettĂ€ jÀÀnkin kotimatolle juoksemaan.Vasta ensimmĂ€isiĂ€ harjoituksia sairastelun jĂ€lkeen. Ja mietin jos juoksu ei kuljekaan on ehkĂ€ turha lĂ€hteĂ€ ajamaan Espooseen. 
3km veryttely + 5 x 1600 m/ 1min (vk1 vauhdilla) ja loppuun 3 km veryttely. 



     VeryttelyĂ€ olin  tĂ€ssĂ€ harjoituksessa enemmĂ€n kuin aikaisemmin. Oikeastaan oli oikeinkin hyvĂ€ ja koko treenille kertyi matkaa 14 km. 
Vedot tein omaa oloani tunnustellen, sykkeet pidin hyvin maltillisena ja vasta kaksi viimeistĂ€ vetoa hieman reippaammin. Juoksu tuntui koko ajan hyvĂ€ltĂ€ ja hallitulta. Mattojuoksu on ihan kivaa mutta kyllĂ€ sitĂ€ ulkoilmaa kaipaa. 

     Ulkoilma olikin ihanaa vaikka kylmÀÀkin, mutta teki tosi hyvÀÀ pÀÀstĂ€ ulos juoksemaan. Starttasin keskiviikon toiseen harjoitukseen vielĂ€ valoisan aikaan ja kropassa oli tosi hyvĂ€ vire aamutreenin jĂ€ljiltĂ€. 


Juoksu rullasi tavallisilla juoksukengillĂ€ todella kevyesti ja oli vaikeaa pidĂ€tellĂ€ kun olisi ollut helppo juosta lujempaa. Keskityin siihen ettĂ€ harjoittelun tarkoitus on veryttely. Pakkanen kiristyi juoksun aikana, oli ihanaa kunnella narskuntaa jalkojen alla. 
MinĂ€ nautin nĂ€istĂ€ kahden treenin pĂ€ivistĂ€. Ne ovat omalla tavallaan haastavia mutta kun harjoitukset on tehty, on ihan mielettömĂ€n hyvĂ€ olo. 
Kevyt 6 km pÀÀtti pĂ€ivĂ€n, oli kivaa odottaa Linnan Juhlien alkua ja juhlistaa Suomen ItsenĂ€isyyttĂ€ itsekin. 

      Torstaina ohjelmassa oli puntti. Voimaharjoittelu on mukavan palauttavaa ja nautin siitĂ€ ettĂ€ monesti se katkaisee treeniviikkoa, silloin jos se on pĂ€ivĂ€n ainoa harjoitus. Jos voimaharjoittelun yhteyteen ei ole merkitty veryttelyjuoksua, en koskaan lĂ€mmittele juoksumatolla ennen sarjoja. PidĂ€n totaali tauon juoksuaskelista. YleensĂ€ lĂ€mpĂ€t otan crosstrainerilla, teen muutamia avauksia, joskus matalatehoisia hyppelyjĂ€. 




      Olen oppinut valtavasti voimaharjoittelusta ja sen merkityksestĂ€ juoksuun. Pohtinut jokaista liikettĂ€ ja miettinyt niiden merkitystĂ€. Olen ajatuksen kanssa malttanut keskittyĂ€ liikkeeseen ja unohtanut jalkaprĂ€ssin pumppaamisen. Voimavalmennus on myös hillinnyt malttamattoman sieluni, minĂ€ oikeasti pidĂ€n sen kolmen minuutin palautuksen, silloin kun se on ohjelmaan laadittu. Omilla ohjelmilla en ole harjoitellut enÀÀ yhtÀÀn. Minun mielestĂ€ni on tĂ€rkeÀÀ ettĂ€ valmentaja tietÀÀ mitĂ€ minĂ€ teen ja miksi. 

   Perjantaina kevyt harjoitus, 3km juoksu peruskestĂ€vyys + koordinaatiot ja hypyt + 3 km juoksu peruskestĂ€vyys. MinĂ€ niin polleena ajattelin vielĂ€ edellisessĂ€ postauksessa ettĂ€ sÀÀstĂ€n juoksumattojuoksut tĂ€nĂ€ talvena vain ÀÀri olosuhteisiin... ja hah..  oli ihanaa töiden jĂ€lkeen heittÀÀ kevyt vaatetus pÀÀlle ja suunnata alakertaan. Juoksuosuudet juoksumatolla ja tekniikkaharjoitukset kotisalin lattialla. 



        Sain tehtyĂ€ oikeinkin laadukkaan treenin ja keskityin huolellisuuteen. Matolla juostessa sÀÀdin kaltevuutta 3-4 napsua aina 30-60 sek ajaksi. Koordinaatiot tutulla samalla rytmillĂ€ kuin ulkonakin...
Polven nostokĂ€vely, kuopaisu, polven nostojuoksu, saksi hyppely, polven nosto vĂ€li hypyllĂ€ ja pikkuvuoro hyppelyt. 
On siinÀ kanssa mukavuuden haluinen... lÀl lÀÀ, sen verran annan periksi olosuhteille kun kerran voin. Ja kirjoittihan uusi Juoksija-lehti juuri tuoreessa numerossa mattojuoksun hyödyistÀ ... lÀl lÀl lÀÀ ...

        Lauantaina harjoitusohjelmassa oli vuorossa 2km alkuveryttely + vĂ€liin 8 x 800 m kympin vauhdissa / 2 min palautuksella ja lopuksi + 2 km loppuveryttely. 
Olin jo alku viikosta pÀÀttĂ€nyt ettĂ€ juoksen sen Esport Arenalla. SiellĂ€ on niin kivaa tehdĂ€ vetotreenit hallitusti. 
Toki aina arveluttaa alustan kovuus mutta valitsin treeniin Asicsin Novablast 4, jotka ovat ihanan pehmeĂ€t  ja kimmoisat kengĂ€t. 
Ajelin HyvinkÀÀltĂ€ Espooseen pienessĂ€ höttölumisateessa ja perille pÀÀstyĂ€ni mietin ettĂ€ minkĂ€hĂ€nlainen ruuhka on radalla kun parkkipaikka oli aivan tĂ€ynnĂ€. Jouduin jĂ€ttĂ€mÀÀn autoni kauemmas. 

Juoksijoita toki oli mutta erittĂ€in hyvin tilaa. Veryttelyt tein ulkoradalla ja vetoihin siirryin kakkosradalle. Hyvin nukutun yön jĂ€lkeen olin energinen. VeryttelystĂ€ vetoihin kaikki oli helppoa ja vetoihin jĂ€i vielĂ€ varaa vaikka kuinka. Pidin kuitenkin maltin ja vasta parilla viimeisellĂ€ vedolla vĂ€hĂ€n luukutin. 


     Oli kyllĂ€ niin kivaa juosta sisĂ€llĂ€ ja katsella talven etenemistĂ€ Arenan ikkunasta. Mieli oli hyvĂ€ ja nautin tekemisestĂ€ ihan Ă€lyttömĂ€n paljon. Samalla myös vĂ€hĂ€n jĂ€nnitti kun olin pÀÀttĂ€nyt testata alkusyksystĂ€ hankkimani piikkarit. Piikkarit oli hankittu aivan tarkoituksella mutten ollut vielĂ€ testannut niitĂ€ missÀÀn. Kotona olin kĂ€vellyt niillĂ€ ilman piikkejĂ€ mutta ensimmĂ€iset juoksuaskeleet otin Arenan radalla. 

Kun pÀÀtreeni oli ohi, vaihdoin piikkarit jalkaan loppuveryttelyn ajaksi. Ihan kevyttĂ€ hölkkÀÀ muutamilla kĂ€velypĂ€tkillĂ€. Ja koska tiesin kropan ollen hyvin lĂ€mmennyt, uskalsin ottaa muutamia reippaampia vetoja. Olihan se testattava millaisen potkun ja työnnön saa aikaiseksi. Voi wau sitĂ€ tunnetta, tuskin maltan odottaa ensimmĂ€istĂ€ piikkarikisaa. En kuitenkaan ala yksin sooloilemaan, valmentajan kanssa sitten katsotaan miten homma etenee. 


   Sunnuntaina luvassa pitkistĂ€. VielĂ€ aamulla mietin matolle vai ulos. Lunta oli sadellut pikkuhiljaa ja kotihoodin reitit olivat auraamatonta assua. PÀÀtin kuitenkin lĂ€hteĂ€ ulos, sillĂ€ kaipasin raitista ilmaa sekĂ€ vaihtelua sisĂ€treenille. 
Olo oli taas energinen hyvin nukutun yön jĂ€ljiltĂ€ ja nautin juoksun keveydestĂ€ vaikka alusta raskas olikin. Tai en kokenut alustaa muuten raskaana mutta se hidasti menoa. Halusin pitÀÀ juoksun kevyenĂ€ niin kuin treenin tarjoitus olikin. Olin tarkkana ettei syke karkaa yli 136, eikĂ€ se karannutkaan. 



KĂ€vin Naavan kanssa kÀÀntymĂ€ssĂ€ HyvinkÀÀn keskustassa. Kaikkiaan n. 15 km auraamatonta ja vain kaupunki alueella oli hoidetumpaa. Mukava pikkupakkanen -5 sai olon tuntumaan raikkaalta. NastakengĂ€t oli aivan turhaa, sillĂ€ lunta oli niin paljon ettĂ€ olisin selvinnyt tavallisilla juoksukengillĂ€ ihan hyvin. Juoksin talven ensimmĂ€iset nastajuoksut sillĂ€ samalla testailin ja mietin millĂ€ kengillĂ€ osallistun seuraavaan maantiejuoksu cupin osakilpailuun. 

     Viikon pitkis teki ihanan pÀÀtöksen treeniviikkoon ja oli taivaallinen olo teekupin ÀÀressĂ€. Harjoitustehoiltaan viikko taisi olla jotain keskiluokkaa. KilometrejĂ€ kertyi yhteensĂ€ 63.6. Olin hyvin voimallisesti harjoittelun pÀÀllĂ€ koko viikon. Varmasti suurin syy treenin miellyttĂ€vyydelle on se, ettĂ€ ne on suunniteltu minulle Ă€ltsin hyvin sopiviksi. On nautinto siirtyĂ€ seuraavasta harjoituksesta toiseen. TĂ€mĂ€n viikon aikana mikÀÀn ei tökkinyt ja uskon ettĂ€ runsailla yöunilla ja ravinnolla on myös suuri merkitys. 

Sellainen oli KesÀkertun talvinen treeniviikko, nyt sain sen vietyÀ lÀpi kun edelliseen postaukseeni tuli hieman yllÀtyksiÀ.


...LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ talviharjoituksistasi teekupposen ÀÀreen lĂ€mpöiseen...🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol