Siirry pÀÀsisÀltöön

Juosta vai harjoitella....🐞

          Olen tĂ€ssĂ€ kuluvan kesĂ€n aikana pysĂ€htynyt taas pohtimaan omaa harjoittelua, omaa juoksemista. Miksi juoksen, harjoittelen. Olen kĂ€ynyt lenkillĂ€ kolmekymmentĂ€ vuotta, tai voisin sanoa ettĂ€ enemmĂ€nkin kun mietin kouluvuosia. Se on ollut haluttu ja helppo muoto liikkua, sillĂ€ liikunta ja urheilu ovat vaan niin waujuttu minulle. 

 

     
           Toisaaltaan on aika kurjaa kun sitĂ€ pitÀÀ pohtia siksi ettĂ€ on kohdannut arvosteluja. Olen saanut arvostelua siitĂ€ ettĂ€ juoksen. Oikeastaan tĂ€mĂ€ alkoi sen jĂ€lkeen kun aloin harjoittelemaan tavoitteellisesti. "ONKOHAN SILLÄ MENNYT VÄHÄN YLI"... "onko sulla jokin addiktio". Ja tĂ€mĂ€ kaikki vain siksi ettĂ€ juoksen ja erityisesti siksi ettĂ€ harjoittelen harjoitusohjelman mukaan.    
"Ainako vaan juostaan"  Ihmettelyjen mÀÀrĂ€ on yllĂ€ttĂ€nyt minut, sillĂ€ minut tunteneet ovat tietĂ€neet ettĂ€ olen juossut vuosia.  Mietin miksi joku ihmettelee ettĂ€ ihan tavallinenkin ihminen voi harjoitella tavoitteellisesti parantaakseen juoksukuntoa. Harjoittelee koska fiiliksen mukaan liikkuminen ei enÀÀ tuonut mitÀÀn uutta. 

      Minusta siinĂ€ on valtavan suuri ero ettĂ€ lĂ€hdenkö juoksulenkille vai harjoituksiin. Vaikka kyse onkin juoksemisesta, harjoitellessa se on paljon muuta. Ulkopuoliselle toki voi nĂ€yttÀÀ siltĂ€ ettĂ€ on kyse pakkomielteestĂ€ kun harjoittelen aktiivisesti. EivĂ€t kaikki poistu työpĂ€ivĂ€n jĂ€lkeen pukuhuoneelta juoksuvarusteissa pĂ€ivĂ€stĂ€ toiseen. 

       
đŸ“·kemir

        Viimeiset kaksikymmentĂ€ vuotta juoksua fiiliksen mukaan ei parantanut kuntoani, yllĂ€piti kyllĂ€. Pystyin hölkkÀÀmÀÀn kympin, puolimaratonin, maratoninkin lĂ€pi. Ja vaikka jossain vaiheessa aloin juoksemaan enemmĂ€n kilometrejĂ€, se ei kehittĂ€nyt juoksunopeutta yhtÀÀn.  EhkĂ€ jaksoin hölkĂ€tĂ€ pidempÀÀ matkaa paremmin. Oikeastaan vasta nyt kun kunto on kohonnut sÀÀnnöllisen harjoittelun myötĂ€ olen löytĂ€nyt sen mistĂ€ juoksussa minulla tĂ€llĂ€ hetkellĂ€  on kyse. Ja juoksu on jopa helpompaa kun pystyn  pitĂ€mÀÀn vauhtia paremmin yllĂ€. 

        Olen lukenut erinĂ€isiĂ€ kirjoituksia harjoittelusta ja jaksamisesta. Onko pakko yrittÀÀ treenata enemmĂ€n kuin mitĂ€ arki sallii tai yrittÀÀ pÀÀstĂ€ samoihin treenimÀÀriin ja tuloksiin kuin joku toinen vaikkei itsellĂ€ siihen mahdollisuuksia olisikaan. 
Itse olenkin  katsonut hyvĂ€ksi sen ettĂ€ harjoittelen ammattilaisen ohjauksessa. Ja se mikĂ€ mielestĂ€ni oli kaikkein tĂ€rkeintĂ€, oli ennen harjoittelun alkua tehty juoksijan tasotesti joka kertoi sen hetkisen kuntoni. Harjoittelu lĂ€hti siltĂ€ pohjalta ja on edennyt suunnitelmallisesti. On myös pysĂ€hdytty miettimÀÀn harjoittelun kulkua ja olen ollut rehellinen harjoitus- ja kisapalautteissani. Jos treeni on tuntunut raskaalta tai ÀÀrimmĂ€isen hyvĂ€ltĂ€, olen nĂ€mĂ€ ajatukset kertonut treenipalautteessa. 


         
          Olen harjoitellut tavoitteellisesti noin kaksi ja puoli vuotta. Kunto on kohonnut ja juoksuvauhdit parantuneet. Huomasin tĂ€ssĂ€ kevÀÀn ja alkukesĂ€n aikana ettĂ€ arjen- ja muiden haasteiden lisĂ€ksi aloin titrailemaan jo suunniteltua harjoitusohjelmaa. Jos jouduin siirtĂ€mÀÀn treeniĂ€ saattoi siinĂ€ kĂ€ydĂ€ niin ettĂ€ treeni ja lepopĂ€ivĂ€t tai kovatehoiset harjoitukset eivĂ€t menneet niin kuin valmentaja oli ne suunnitellut. Yritin vain saada kaikki harjoitukset tehtyĂ€ vĂ€littĂ€mĂ€ttĂ€ siitĂ€ onko tulos oikea.Jonkin ajan kuluttua aloin huomaamaan ettei treeni kulje ja kerroin tĂ€mĂ€n treenipalautteessani. Toki vaihtoehtoja voi olla miksi treeni ei kulje. Sovittiin ettĂ€ seurataan tilannetta ja ollaan tarkkana. 
Se ettĂ€ titrailin itse treenijĂ€rjestystĂ€ vei hyvĂ€n vireen pois ja teki jalkoihin  lyijymĂ€isen tunteen. 

      Taas mietin haluanko lĂ€hteĂ€ lenkille juoksemaan vai haluanko harjoitella. Oma vastaukseni tĂ€hĂ€n oli, -  haluan harjoitella. 
No jos kerran haluan harjoitella niin katso sitten miksi treenejĂ€ pitÀÀ itse titrailla.  Ja niin puutuinkin tĂ€hĂ€n asiaan. Mietin ne syyt jotka pistivĂ€t siirtĂ€mÀÀn treenin seuraavaan pĂ€ivÀÀn. Toki yllĂ€tyksiĂ€ arkeen aina tulee mutta ne ovat yksittĂ€isiĂ€. Suunnittelin ettĂ€ jos teen treenin aamulla niin huolehdin siitĂ€ ettĂ€ olen ajoissa nukkumassa. Nukkumaan menokin hieman viivĂ€styi kun tuli kesĂ€n ihanat valoisat illat. Ei kesĂ€illan valoisuus tarkoita sitĂ€ etten tarvitsisi unta ja lepoa. 

     Nyt olen taas pitĂ€nyt kiinni juoksuvalmentajan suunnittelemasta aikataulusta  harjoitusohjelmassa. Huomaan miten hyvĂ€ vire treenissĂ€ on. Palautuminen on hyvÀÀ ja tunnen miten kevyet jalat on juostessa. Olen tehnyt myös ennen juoksuun lĂ€htöÀ lĂ€hes joka kerta alkuun lyhyet venytykset lihasryhmĂ€ kohtaisesti ja alle vielĂ€ matalatehoiset hyppelyt, joissain treeneissĂ€ myös ihan lyhyt avaava veto, pylvÀÀn vĂ€li pariin kertaan.
Jos lĂ€htisin vain juoksemaan, alku olisi kankeaa ja ehkĂ€ loppulenkistĂ€ voisin olla tyytyvĂ€inen juoksun tuomaan nautintoon. 
Kun taas lĂ€hden harjoittelemaan, teen niin miten on sovittu ja luotan siihen ettĂ€ jos olen uskollinen harjoittelulle se antaa minulle sitĂ€ mitĂ€ haluan. Haluan olla vielĂ€ joskus paremmassa juoksukunnossa kuin nyt mutta jĂ€rkevĂ€sti harjoitelleena. 

    Juoksuharjoitus sisĂ€ltÀÀ valmistautumisen. MissĂ€ ja millaisella alustalla juoksen. MillĂ€ kengillĂ€ juoksen.MillĂ€ varusteilla, mikĂ€ on pĂ€ivĂ€n sÀÀ, teenkö treenin vaikkapa juoksumatolla.Millainen on tĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n harjoitus.  MitĂ€ ja milloin olen syönyt ja juonut.  Huolellinen alkuveryttely, oliko se huolellinen vai nopeasti huitaistut parin lihasryhmĂ€n venytykset. Treenin kulun huolehtiminen alkuveryttelystĂ€ harjoitusosioon ja tĂ€mĂ€n jĂ€lkeen loppuveryttelyyn. Maltanko todella tiputtaa vauhdin veryttelylle. 
En juokse pĂ€ivĂ€stĂ€ toiseen vain lenkkiĂ€ ja kilometrejĂ€. Teen juoksu- ja voimaharjoituksia. Yksi harjoitus voi koostua monesta eri osasta. Ja juuri se tekee harjoittelusta mielenkiintoisen. NĂ€mĂ€ osiot opettavat myös tunnustelemaan omaa itseĂ€, kropan tuntemusta ja harjoituksen etenemistĂ€. PÀÀ tekee töitĂ€ kun mietin samalla treenin kulkua.  Silloin kun harjoituksen osiot sulautuvat hyvin toisiinsa voin todeta ettĂ€ oli ihan wautsi treeni. Ja nĂ€itĂ€ tuntemuksia tulee kyllĂ€. 

    ItsellĂ€ni ote harjoitteluun hieman herpaantui kun huomasin ettĂ€ juoksukunto oli hyvĂ€ ja vauhti parantunut. EpĂ€huomiossa aloin tekemÀÀn harjoituksia hieman ehkĂ€ toisella kĂ€dellĂ€. Unohdin sen ettĂ€ jos haluan harjoitella, pitÀÀ minun sitoutua harjoittelemaan, juosta voin aina. 

          Toki ennen harjoituksiin ryhtymistĂ€ on arjen  tĂ€rkeimmĂ€n asiat oltava kunnossa ja erityisesti oma jaksaminen. KevyttĂ€ lenkkiĂ€ voin juosta virkistys mielessĂ€ hieman nuutuneena ja vĂ€syneenĂ€kin mutta kovatehoiset harjoitukset ja esimerkiksi vaikkapa huolella tehty voimaharjoittelu vaati minulle kyllĂ€ alle kunnon levon ja ravinnon. TĂ€nĂ€ kesĂ€nĂ€ olen pistĂ€nyt itseni nukkumaan keskimÀÀrin 20-30 minuuttia aikaisemmin kuin ennen. Vaikka on kyse pienestĂ€ nipistyksestĂ€ arjen aikataulussa niin voinnissa huomaan sen heti. 


đŸ“·kemir 

        EhkĂ€ ulkopuolinen nĂ€kee juoksukertojeni lisÀÀntymisen aikaisempiin vuosiin verrattuna hurahtamisena  ja joku miettii "onkohan sillĂ€ mennyt yli" . TĂ€nĂ€ pĂ€ivĂ€ kuitenkin juoksen paljon jĂ€rkevĂ€mmin kuin ennen. 
Aikoinaan tanssisali vuosinani harjoittelin keskimÀÀrin samoja tuntimÀÀriĂ€ mitĂ€ nyt. LĂ€hdin harjoituksiin kuten lĂ€hden tĂ€nĂ€kin pĂ€ivĂ€nĂ€. Silloin siinĂ€ ei ollut mitÀÀn ihmeellistĂ€ enkĂ€ koskaan saanut arvostelua siitĂ€ tai epĂ€ilyksiĂ€ ettĂ€ olinko jotenkin hurahtanut, olivatko harjoitukset pakkomielle. 
TĂ€nĂ€ pĂ€ivĂ€nĂ€ suhteeni juoksemiseen on muuttunut,en enÀÀ lĂ€hde lenkille, lĂ€hden juoksemaan  harjoitusta. On upeaa huomata miten monipuolisesta asiasta juoksussa on kyse. Harjoitus on ihan eri asia  kuin juoksusuoritus juoksutapahtumassa tai kisassa.  En edes joskus osannut ajatella mitĂ€ eroa sillĂ€ voisi olla. 
Ja tĂ€tĂ€ monipuolisuuden kirjoa löytyy vielĂ€ lisÀÀ, kun mietin miten erilaista on juosta kymmenen kilometrin suoritus tai vaikkapa maratoni. 

      Onneksi olen löytĂ€nyt tĂ€mĂ€n juoksun monipuolisuuden ja kaiken sen mukanaan  tuoman. On ihanaa juosta oli se sitten lenkki, harjoitus tai kisasuoritus. 



....LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lenkille, harjoituksiin, kisoihin...lennĂ€ juoksemaan...🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol