Siirry pääsisältöön

Helteisen päivän pitkä lenkki....🐞

           Nyt on saanut nauttia helteisten päivien lämmöstä ja aamupala terassilla on vienyt ajatukset viimeisten espanjan matkojen hetkiin reilu pari vuosi sitten. Miten ihanaa oli lähteä vain juoksemaan kun oli lämmin. Ei pukemisia, shortsit ja toppi päälle vain. 

        Ja ajatella että kehtasinkin välillä aurinkoisena päivä juoksemaan juoksumattolle kun näitä päiviä suomessa on kuitenkin niin vähän. Toisaaltaan on hyvä miettiä sitäkin millainen aurinkoinen päivä on ja mikä on oma harjoitukseni. 

       Viime sunnuntaina harjoitusohjelmassa oli seuraava treeni :
Pk1 15km + pk2 10 km = 25km. Mietin kovasti missä ja minkä reitin juoksisin ja yhtenä vaihtoehtona oli myös juoksumatto. Nyt oma fiilis oli kuitenkin sellainen että halusin ulos, nauttimaan päivän kirkkaudesta. Kesä on meillä niin kovin lyhyt ja lämpötila oli laskeskenut parilla asteella eikä enää mittari näyttänyt ihan kolmeakymmentä. Hellepäivä kuitenkin +27- +28°  paikoitellen. 

      Olen juossut paljon helteisiä lenkkejä ja hellettä on osunut joskus kisapäivillekin joten omaan kokemukseeni nojaten valmistauduin juoksuun ja päätin tehdä sen asfalttireitillä. Mietin kohteet joissa voisin tankata juomapulloni. Ajattelin että  25 km peruskestävyys vauhdilla tulee hellesykkeillä kestämään itselläni kolmen tunnin molemmin puolin. 

            Matkaan lähti mukaan juoksuliivi minkä taskuihin sujautin kaikki tarvitsemani tykötarpeet. Sieltä löytyivät geelit, suolarakeet, täytetyt lötköpullot, musakuulokkeet  avaimet, puskapaperia jos puskaan joutuu,  pitkähihainen ohuen ohut paita. Ai niin ja toki pari laastaria ja avaruuslakana ovat aina pakattuna. 
Olin syönyt aamupalan ja annoin sen sulaa n.pari tuntia ennen starttia. Ja koska tiesin hikoilevani runsaasti otin yhden Nesteytys Ratiopharm poretabletin joka sisältää glukoosia ja elektrolyyttejä.  Itselläni iholle nousee hikoilun mukana  valkoinen karhea suolakerros ja jos en huolehdi suolan saannista pitkän juoksun aikana, tulee aivan varmasti huono olo. 


         Lähdin matkaan tosi rauhallisesti. Itselläni vaatii ainakin 2 km ihan vain kevyttä hölkkää alkuun ennen kuin kroppa aukeaa juoksulle, joskus jopa enemmänkin ja kun useampia kilometreja on takana olen valmis juoksemaan. 
Aurinko oli pistävä ja pakotin itseni jarruttelemaan vauhdissa, se että edessä oli kolmen tunnin treeni, pisti koko ajan tarkkailemaan tuntemuksia. Juomaa kulki mukana 2 litraa lötköpulloissa. Kaksi pulloa juoksuliivin etutaskuissa ja kaksi selkätaskussa. Kolmessa Dexalin urheilujuomaa ja yhdessä pelkkää vettä. Alku aikoina täytin pillillisen juomarakon pitkille lenkeille mutta totesin moneen kertaan sen epäkäytännöllisyyden varsinkin siinä vaiheessa kun se olisi pitänyt täyttää. Erittäin helppo ja miellyttävä se on käyttää juostessa mutta koin hankaluutta sen täyttämiseen matkan varrella. Joten nykyisin pitkiksellä on mukana 2 - 4  500 ml:n lötköpulloa jotka on helppo täyttää reitin varrella ja pujauttaa liivin taskuun. 

          Aikaisemmin otin pidemmillä matkoilla energia geelin n.puolen tunnin välein. Nyt kuitenkin viimeisellä rataultralla huomasin että se on ehkä itselleni liian tiuhaan koska siitä tuli  vähän äklö olo. Päätin muuttaa välin 5km jaksoihin.

     Olin juossut rauhallista vauhtia n. kaksi kilometria ja huomasin että hellejuoksussa minun on tiputettava vauhtia sykkeiden mukaan. Tuntui alkuun hieman laahustamiselta mutta sitten rauhallinen juoksu rullasi mukavasti. Viiden kilometrin kohdalla otin ensimmäisen geelin ja laitoin yhden suolakiteen hiljaa liukenemaan ylähuulen alle. Kasvoille oli jo tuossa ajassa noussut valkoinen karhea suolakerros. Olen aikanaan käyttänyt suolatablettejakin mutta itse tykkään käyttää suolakiteitä ja säädellä omaan rytmiin suolan käyttöä ja tämä on minun kohdalla toiminut hyvin.

    Koko matkan ajan otin pieniä hörppyjä urheilujuomaa juostessani mutta 20 minuutin välein join hieman reippaamman annoksen. Viiden kilometrin välein pidin lyhyen paussin samalla kun otin geelin ja huuhtelin sen vielä vedellä alas.  Vesilötköpullo oli juoksuliivin selkätaskussa ja sen hetken samalla jaloittelin kävelyllä edestakaisin. Pitkällä lenkillä pyrin siihen että juoma- tai geelitauolla pidän itseni jonkinlaisessa liikkeessä, juoksu muuten vähän jäykistyy alkuun. Tosin on toki tilanteita että otan geelin ja juoman vauhdissa juostessani mutta tälläisellä pitkällä hitaalla lenkillä se ei ole tarpeen. 

     Kahdentoista kilometrin kohdilla juoksu oli kevyttä ja ilmavaa. Olo oli ihan hyvä eikä pistävä aurinko haitannut. Yllä oli ohuet hyvin hengittävät juoksuvaatteet ja päässä juoksulippa. Lippa helpottaa kovasti eikä aurinko porota ihan kasvoihin. Olenkin kunnostautunut lipan käyttäjä ja pitäähän se myös kivasti hiukset pois silmiltä.  Ja kun aurinko ei pääse porottamaan pistävästi kasvoihin ei ainakaan itselläni tule tukalaa oloa. 

Olin puolessa välissä sopivasti jäähallin kohdilla ja tein pika käynnin sinne ja täytin vesilötköt. Hetken pidin kylmällä vedellä kasteltuja käsipyyhkeitä niskallani kunnes jatkoin matkaa. Pysähdys ei kangistanut, virkisti kivasti. Reitin suunnittelussa mietinkin paikat  missä voin tarvittaessa tankata lötköpullot. Ei niitä aina edes tarvitse täyttää, riittävät kyllä ihan hyvin mutta olen joskus kaatanut lötköstä vettä päällenikin mutta  nyt nesteet olivat jo niin lämpimiä etteivät ne olisi virkistäneet lainkaan. 

         Koko lenkki ja treeni sujui ihan hyvin. Viimeisen kympin kiihdytin koska näin oli harjoitusohjelmaan suunniteltu, peekoo ykköseltä peekoo kakkoselle. Ei tuossa vauhdissa eroa paljon ollut mutta oli kuitenkin ja kun vauhti vähän kiihtyi, oli sitä myös helpompi ylläpitää. 
Loppumatkan pieni vaiva oli vasemman pohkeen oireilu. Se oli räpsähtänyt parikin kertaa tässä vuosien varrella. Tuon pohjevamman vuoksi käytin  kompressiosäärystimiä jotka nyt helteellä jätin pois. Muutamia kertoja tein pienen pysähdyksen  ja lyhyet venytykset. Onneksi vaiva meni sillä. 

       Hellelenkki sujui kokonaisuudessaan erittäin hyvin. Olen kuitenkin sitä mieltä että se ei ole mitään leikkiä. Minun on osattava huolehtia nesteytyksestä ja viilennyksestä tarpeen mukaan. Mutta erityisesti tarkkailtava omaa oloani. Jos juoksu rullaa hyvin ja hikoilen, olo on hyvä niin silloin kaikki on kunnossa. Hellejuoksu vaatii aina itseltäni totuttelua ja jos on tiputettava vauhtia niin sitten tiputetaan. Vuosien kokemus on tehnyt sen että olen oppinut juoksemaan kelillä kuin kelillä.

        Pitkiksen jälkeen otin vielä heti yhden Nesteytys Ratiopharm poreen, join vettä ja vishyä. Otin palautusjuoman ja vasta n. tunnin päästä söin normaalin ruuan. Oleilin viileässä huoneessa, rentouduin. Tein ihan pienet nopeat venyttelyt ja suihkun jälkeen istuin tuoliini lukemaan. Fiilis oli aivan taivaallinen. Juoksu on ihanaa..... Lennä lennä Kesäkerttu.... hellejuoksun juurelta lukuhetkeen suureen....🐞
  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              Edellistä kirjoitustani päättäessä mietin, olisiko se pitänyt päättää vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta heräsin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtäkkiä Polarin kello näyttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin että no näyttää mitä näyttää ja mietin että kello on ollut yöllä huonosti kädessä tai jotain muuta  ja vempeleitä ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidä liikaa tuijottaa.       Hyppään edellisen postauksestani kohdasta siihen mitä en siis vielä kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljän aikaan perjantai iltapäivällä pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmä oli. Säädin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kädet täristen hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennätti vielä merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltävän yön pienessä horroksessa ja olin tosi väsynyt. Ajattelin että sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielä viileämpää ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiä on  vähemmän liikkeellä.         Sunnuntaina heräsin  kuitenkin pienessä kurkkukivussa eikä olo ollut yhtään levänneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jälkeen on ollut samanlaisia oireita. Epäilen että astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                Päätin jättää pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopäivä ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinä toivottavasti pääsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista päivä on kulkenut aikojen saatossa epäonnen päivänä. Vaikkei oma päiväni vielä päätökseen olekaan kulkenut se heräsi minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet täysin normaaliksi sairasteluiden jälkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herätelty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lääkärin ohjeet ja tänä aamuna uskalsin toivoa että startti tapahtuu huomenna. Lopullinen päätös tehdään vasta kalkkiviivoilla.  Ensimmäisen kerran voin sanoa etten jännitä yhtään. Etenen juuri niinkuin edetä voin. Viimeinen herättely lenkki odottaa vielä ja minä keskityin vain lomapäivän olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkä huomenna juostaan ensimmäistä Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol