Siirry pÀÀsisÀltöön

Forssan RatakympillĂ€....🐞

       Olen aina innoissani seurannut kaikenlaista urheilua tv:stĂ€. Muistan jo  lapsesta asti istuneeni katsomassa kuinka juoksijat kiertĂ€vĂ€t rataa ympĂ€ri ja mitĂ€ ihmeellisempiĂ€ jĂ€nnitys nĂ€ytelmiĂ€ olenkaan nĂ€hnyt. Erityisesti 10000 metrin juoksua  oli hauska seurata. Asetin suosikin ja arvailin voittajaa. 
En olisi koskaan uskonut ettĂ€ löydĂ€n itseni  joskus juoksemassa kympin kisaa radalla. 




     Vaikka kymppejĂ€ on tullut vuosien varrella juostua, ne ovat olleet pÀÀosin asfalttireiteillĂ€, maastossa ja jokunen polullakin.  Ennen kuin aloin harjoittelemaan tavoitteellisesti juoksin kympin aikaan 1:12 ja siksi harjoittelun myötĂ€ olin innoissani kun toissa kesĂ€ alitin tunnin ajassa 58:02. 
Minulle se oli iso juttu kaikkien vuosien juoksutaukojen ja muiden lisĂ€ksi. Ja tuosta jĂ€i jano pÀÀstĂ€ alittamaan vielĂ€ sekin. 

     Viime kesĂ€nĂ€ juoksin yhden kympin kisan ja nyt kesĂ€kuussa toisen, molemmat aikaan 59 ja risat, niin jĂ€i kaivelemaan parannus.
 KesĂ€kuisen Helsinki Central Park Runin kympin jĂ€lkeen aloin valmistautumaan Forssan Ratakympille. Ajattelin ettĂ€ teen kaiken juuri niin kuin harjoitusohjelma sanoo ja pyrin harjoittelemaan radalla mahdollisimman paljon. 
  
      Viimeiset treenit menivĂ€t nappiin, juoksu tuntui hyvĂ€ltĂ€ ja tiesin ettĂ€ jos kaikki olosuhteineen on kohdallaan niin voin jopa tehdĂ€ oman kympin enkkani. Harjoittelun lomassa kiinnitin vielĂ€ paremmin huomion lepoon ja ravintoon. Menin ajoissa nukkumaan, peitin kesĂ€n valoisat illat pimennysverhoihin, söin sÀÀnnöllisesti ja viikko ennen kisaa pyrin vĂ€lttĂ€mÀÀn kaikkea kovin hitaasti sulavaa ja herkĂ€sti turvottavaa. Tein pientĂ€ venyttelyĂ€ ja irroittelua pitkin pĂ€ivÀÀ. Kaiken sen ihanan valmistautumisen seassa minua jĂ€nnitti ihan mielettömĂ€sti tai en tiedĂ€ oliko se jĂ€nnitystĂ€ vai enemmĂ€n  sitĂ€ ettĂ€ olin vaan taas niin kovin tĂ€pinöissĂ€ni. Toivoin ettĂ€ pysyn terveenĂ€ ja pÀÀsisin kokemaan jotain mitĂ€ halua. 


                 KisapĂ€ivĂ€ oli torstai 14.7.2022, olin ihan normaalisti töissĂ€ mutta sattumalta olin saanut siihen työajan lyhennyksen ja pÀÀsin vuorosta jo kahdelta. Ajattelin ettĂ€ ajelen rauhassa Forssaan ja kulutan sitten siellĂ€ perillĂ€ aikaa ennen kuntosarjan starttia. Sarjoja oli kolme, kunto-, kilpakunto- ja kilpasarja. Kuntosarja ilman aikarajaa, kilpakuntosarja, aika alle 50min ja kilpasarja, aika alle 40 min. Jokaisella sarjalla oli oma startti. Kuntosarja juostiin ensin ja se starttasi 17.30.






                Kisapaikka oli entuudestaan tuttu, olin juossut Forsassa pari maratonia ja puolikkaita aikaisempina vuosina. Sinne saavuttuani katselin miten ihmeen hiljaiselta siellĂ€ nĂ€ytti, olihan Suvi-Illan hulinat aina ihan toista luokkaa. 
Aikani kuluksi ajoin Forssan sairaalan pihaan ja kĂ€vin siinĂ€ aulassa pyörĂ€htĂ€mĂ€ssĂ€ muistelemassa miten vuosia vuosia sitten olin siellĂ€ työharjoittelujaksolla. Miten isolta sairaala silloin nĂ€ytti ja nyt kuitenkin niin pieneltĂ€. HyvĂ€t ja opettavaiset muistot sieltĂ€ silti. 





                   Kisapaikalla   Lamminrannan UrheilukentĂ€llĂ€   valmistelut olivat jo kivasti kĂ€ynnissĂ€ kun palasin paikalle kaupunki kierrokseltani. KĂ€vin kurkkaamassa radalla ja voi ettĂ€ miten kivalta tuntui. En olisi vuosia sitten uskonut ettĂ€ juoksen 10000m radalla numerolappu rinnassa. SydĂ€n pompsasti innosta ja samalla totesin ettĂ€ olosuhteetkin on vallan kivat. NiinĂ€ hetkinĂ€ kun aurinko oli pilvessĂ€, oli jopa hieman viileĂ€. Verkankin tein ihan pitkĂ€hihaisessa ja ohuen ohuessa juoksutakissa. 

            Tein huolellisen veryttelyn. Alkuun ihan vĂ€hĂ€n kevyttĂ€ hölkkÀÀ jonka jĂ€lkeen tein lyhyet lihasryhmĂ€ kohtaiset venyttelyt. TĂ€mĂ€n jĂ€lkeen matalatehoiset hyppelyt hallitusti 120 kontaktia aina 20 - 30 sarjoissa. Olen todennut ettĂ€ hyppelyt avaavat kroppaa kivasti, nostaa sykkeen hetkellisesti. Hyppelyjen jĂ€lkeen tein tasaisella asfaltti pĂ€tkĂ€llĂ€ kevyttĂ€ veryttelyĂ€ johon loppu puolella lisĂ€sin parit rennon reippaat vedot lyhtypylvÀÀltĂ€ toiselle. Kaikkiaan rauhallista juoksua reilut kaksi kilometriĂ€. VeryttelyssĂ€ juoksu ja kroppa tuntuivat hyviltĂ€, henkĂ€isin hiljaa ja ajattelin ; kunpa nyt vaan malttaisin tehdĂ€ niin kuin sovittiin. Ennen starttia veryttelyn jĂ€lkeen pidin itseni koko ajan ihan pienessĂ€ liikkeessĂ€. JĂ€in samalla arvuuttelemaan juoksenko ohuella pitkĂ€hihaisella vai pÀÀdynkö toppiin. Kisan aikana totesin ettĂ€ valitsin juuri oikein, Asicsin ohuen ohut Race Tank oli huomaamattoman kevyt ja hengittĂ€vĂ€. 


             KĂ€vin jĂ€lki-ilmoittautumassa kisatoimistolla ja fiilis nousi korkealla. Niin kiva tunnelma toimitsijoiden ja juoksijoiden kesken. Sain ystĂ€vĂ€lliset opastukset kaikkeen mitĂ€ tarvitsin. Katselin samalla kuinka joku jo siellĂ€ hiljaa kierteli radalla. Niin minĂ€kin sitten uskaltauduin aidan toiselle puolelle ja mietin; tÀÀllĂ€ olla ja kohta mennÀÀn. Tuuli yltyi vĂ€lillĂ€ kovin ja tummat pilvet nousivat ylĂ€puolelle. 
                        

            Pieni joukko juoksijoita seisoi iloisena kaarevalla starttiviivalla, saimme ohjeen mistĂ€ kohtaa kierroksen vaihtuessa pitÀÀ juosta jotta kierroslaskuri pÀÀsee laskemaan jokaiselle oikeat kierrokset. Ja ei muuta kuin hep ja sitten mentiin. LĂ€hdin heti hakemaan omaa vauhtia ja samalla omaa paikkaani radalla, parin ohituksen kautta pÀÀsin omaan uomaani. Juoksu rullasi kivasti ja oli helppoa pitÀÀ vauhtia yllĂ€, olin tyytyvĂ€isenĂ€ siinĂ€ vauhdissa johon tiesin kykenevĂ€ni. Alku puolella aina kierroksen vaihtuessa toimitsija ilmoitti kuinka monta niitĂ€ on juostuna. Kolmen kierroksen kohdalla mietin ettĂ€ miten hirveĂ€n monta oikeasti vielĂ€ onkaan ennen kuin pÀÀstÀÀn tuohon kahteenkymmeneen viiteen. PÀÀtin olla miettimĂ€ttĂ€ kierroksia ja keskittyĂ€ vain juoksuun. MiettiĂ€ vain juoksun kulkua.  

        Olosuhteet olivat hyvĂ€t, ei kuuma eikĂ€ kylmĂ€. Aurinko oli vĂ€lillĂ€ pilvessĂ€ ja vĂ€lillĂ€ paistoi hetkellisesti kuumasti. Maalisuoralla oli lĂ€hes koko kisan ajan voimakas vastatuuli mutta hyödynsin taas takasuoralla myötĂ€isen ja vĂ€liin nostin siinĂ€ vauhtia. Viisi kilometriĂ€ meni hyvin ja aika kului nopeasti, nyt sitten vaan tarkkana toinen puolikas. Alun vauhti oli hieman tipahtanut mutta juuri hyvÀÀn omaan, siihen mihin kykenin niin ettĂ€ juoksu pysyi hallittuna. Jossain 6 kilometrin kohdalla alkanut kylkipistos yltyi seitsemĂ€n kilometrin kohdalla niin ettĂ€ tiputin vauhtia aavistuksen, tasasin hengitystĂ€ ja korjasin juoksuasentoa. Aivan kuin kova tulppa olisi ollut kyljessĂ€ ja nuoruuden liikuntatunnit tulivat mieleen. Ajattelin ettĂ€ jos en tiputa vauhtia en pÀÀse kunnialla maaliin, sen verran kipu oli yltynyt. Pikkuhiljaa kylkipisto laimeni ja meni lopulta ohi ja loppua kohti yritin vielĂ€ lisĂ€tĂ€ vauhtia. Jos vastatuuli hidasti niin kiihdytin taas myötĂ€isellĂ€. 

          Toimitsija kuulutti sarjan voittajan maaliin ja mietin kuinka monta kierrosta hĂ€n olikaan edellĂ€ni ja samassa tein nopean pÀÀssĂ€ laskun arvioiduilla kierros ajoillani mihin loppuaikaan ehkĂ€ pÀÀsisin.  Nyt loppuun asti vaan, ihan hyvĂ€ tĂ€stĂ€ tulee. Oli ihan mielettömĂ€n kivaa kun huomasi miten pystyy pitĂ€mÀÀn vauhtia yllĂ€. Tosin siinĂ€ samalla rankkaa raastoa ja omalla kynnyksellĂ€ menoa. KyllĂ€ minĂ€ naama irvessĂ€ taistelin itselleni juoksua aina askel toisensa jĂ€lkeen. Laskin ettĂ€ 57 alitus tulee olemaan totta. Kiihdytin viimeisen kierroksen ja otin loppuun kirin ja kun maaliviiva ylittyi ajattelin ettĂ€ voihan vau sun Mummeli. Toimitsija kyseli nopean kommentin ja olin haltioissani ettĂ€ sain kertoa juosseeni oman ennĂ€tykseni kympillĂ€. Valtavan kiva tunnelma kulki mukana.

           Juomapaikan kautta autolle ja siinĂ€ vielĂ€ kysyin loppuaikani, 56.35. Ajelin kotiin taas niin haltiossani. VauhtikestĂ€vyys harjoittelu on tuottanut tulosta. Vasta kun aloitin tavoitteellisen harjoittelun tulivat mukaan vauhtikestĂ€vyys. Vuosikausia olin aina juossut samaa vauhtia, ehkĂ€ joitain yksittĂ€isiĂ€ hieman nopeampia. Mutta neljĂ€n vuoden juoksu tauko oli tiputtanut minut taas lĂ€htöruutuun. 

                Myöhemmin kun tulokset olivat julkaistu, huomasin ettei juoksuni nyt niin hyvin mennytkÀÀn. Virallinen aika oli 56.52.6. Olin kai kuullut kisapaikkalla vÀÀrin. No hĂ€llĂ€ vĂ€liĂ€. Tuo virallinenkin aika on minulle valtava saavutus ja hyvĂ€ aika. Se ettĂ€ kympin aika oli parantunut harjoittelussa n. 16 minuuttia on minulle todella paljon. Niin se vaan kunto voi vielĂ€ vanhemmallakin iĂ€llĂ€ kasvaa kun harjoittelee oikein. EhkĂ€ kympin ajan parannus on ollut itselleni jopa isompi saavutus kuin maraton ajan. 

         TĂ€stĂ€ tuloksesta ja tĂ€mĂ€n hetkisestĂ€ juoksukunnostani iso kiitos Juoksuvalmentaja Pasi PÀÀllysaholle. HĂ€n tekee minulle niin ÀÀrettömĂ€n hyvin sopivat harjoitukset, tietÀÀ ja tuntee minun kykyni ja kuntoni. 






                   Se ettĂ€ kuukausi aikaisemmin juoksin Helsinki Central Park Runin kympin aikaan 59.54 jĂ€tti minulle janon ja palon juosta lujempaa, tiesin ettĂ€ pystyn parempaan. Mutta ettĂ€ tulos parani nĂ€inkin paljon oli minulle kyllĂ€ niin iso juttu. TĂ€mĂ€ jĂ€tti sellaisen innon pÀÀlle ettĂ€ voi kun saisin vielĂ€ joskus juosta lujempaa. Toivoa vain pitÀÀ ettĂ€ saisi olla terveenĂ€ ja harjoitella. Se fiilis on niin uskomaton kun ylittÀÀ maaliviivan ja erityisesti sen ettĂ€ oma raja ylittyy. En oikein sanoin osaa kuivailla sitĂ€ miten wautsista palkinnosta siinĂ€ on kyse. Rakastan harjoittelua, rakastan urheilua, on ihanaa saada olla kuntoilija, juoksija joka voi aina kerta toisen jĂ€lkeen laittaa numerolapun rintaan ja nauttia raastosta ja vapauden tunteesta. Onneksi juoksun kanssa voi tehdĂ€ kaikenlaista kivaa. 


                        On jĂ€nnÀÀ miten huumassa sitĂ€ pĂ€iviĂ€ kulkee, elÀÀ kisaa ja tunnetta uudelleen. On vaikeaa keskittyĂ€ edes lukemaan kun into leijailee ja sekoittaa ajatuksen palaten radan tunnelmiin. Ja sekin vielĂ€, miten ihmeessĂ€ olen aivan hurahtanut ratajuoksuun. Se on Ă€rsyttĂ€vĂ€n ja ihanan tylsÀÀ. 
Ihan harmittaa ettÀ Twisted River on vielÀ niin paljon kesken ja haluaisin jo Katrinan kimppuun. Taidan kohta pitÀÀ lukumaratonin kun lepÀÀn harjoittelulta.






Lupasi Forssan Salamalle olla radalla myös ensi kesÀnÀ. Lupasin itselleni ettÀ olen vielÀkin sÀntillisempi kuin aikaisemmin. KevÀÀn hieman repsahtanut harjoittelu ote on löytÀnyt intohimon, sen valtavan tunteen miksi tÀmÀ kaikki on niin ÀÀrettömÀn kivaa.





..... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu....  lennĂ€ rata ennĂ€tykseltĂ€ maratonin juureen..... 🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol