Siirry pÀÀsisÀltöön

Hiekalta hiekalle....🐞

     Nyt kun harjoittelu on taas palannut normaali rytmiin ja seuraava maratoni hÀÀmöttÀÀ tĂ€mĂ€n kesĂ€n elokuulla, on vuorossa etapein eteenpĂ€in. Tarkoituksena on juosta vĂ€lissĂ€ kaksi kympin kisaa. EnsimmĂ€isessĂ€ en lĂ€hde ennĂ€tyksiĂ€ hakemaan vaan on tarkoitus juosta hieman reippaampi kymppi, heinĂ€kuulle sitten toivonkin ettĂ€ pÀÀsisin rikkomaan omaa kympin tulostani. 

đŸ“·kemir

                    Tarkoituksella ja vĂ€hĂ€n vahingossakin olen tosiaan lisĂ€nnyt kĂ€velyĂ€ harjoitusohjelman lisĂ€ksi. Ja vahingossa kĂ€vely lisÀÀntyy siksi ettĂ€ Naavan aamun puolen tunnin pissatuksista kertyy matkaa noin 2 km. Olen huomannut miten hyvÀÀ tuo rauhallinen kĂ€vely kropalle tekee. Erityisesti huomaan sen pitkĂ€n juoksutreenin jĂ€lkeisenĂ€ pĂ€ivĂ€nĂ€. Toisaaltaan on rentouttavaa vielĂ€ illalla kĂ€vellĂ€ lyhyt 1-2 km juoksutreenin pÀÀlle. SitĂ€ jotenkin mukavasti pÀÀsee laskemaan juoksun aiheuttamat ihanat kierrokset ja rauhoittaa illan asiat ennen yötĂ€ ja nukkumista. KĂ€vellĂ€ rauhaksiin kotimetsĂ€n polkua ja katsella miten kaikki vihreĂ€ nĂ€yttÀÀ vielĂ€kin vihreĂ€mmĂ€ltĂ€ ja vehreĂ€mmĂ€ltĂ€ kuin kuukausi sitten. 



              Olin viime vuonna ilmoittautunut Forssan Suvi-Iltaan puolimaratonille mutta se siirtyi koronatilanteen vuoksi tĂ€lle kesĂ€lle. Puolimaraton ei kuitenkaan tĂ€ssĂ€ vaiheessa harjoittelua ole matka minkĂ€ seuraavaksi juoksisin. 
Olin jo ennĂ€ttĂ€nyt olla yhteydessĂ€ Forssaan ja vaihtaa matkani kympiksi kun huomasin kalenterini pÀÀllekkĂ€isyyksiĂ€. 
Olin jo viime vuonna lupautunut ensiaputiimiin HyvinkÀÀllĂ€ jĂ€rjestettĂ€vÀÀn amerikkalaisen jalkapallon turnaukseen. 
Turnaus koostuu U11- U13 joukkueista ja on kivaa olla mukana muutenkin kun lapset ja nuoret pelaavat. 

     Suvi-ilta jÀÀ siis juoksematta ja nĂ€in aloin hakemaan korvaavaa kisaa suurinpiirtein tuolle samalle ajankohdalle. Selasin Juoksukalenteria ja ajattelin ettĂ€ toki olisi kivaa jos tuo juoksu olisi lĂ€hellĂ€ HyvinkÀÀtĂ€. No hyvin sattuikin ja silmiini osui pĂ€ivÀÀ aikaisemmin juostava Helsinki Central Park Run joka juostaan Helsingin Keskupuiston reiteillĂ€. Matkavaihtoehdoista löytyikin tuo kymppi ja sinne sitten ilmosin. 



        Nyt on kiva tĂ€ssĂ€ vĂ€lissĂ€ ennen maratonia siirtÀÀ ajattelu kohti tuota tulevaa kymppiĂ€. Ja kun tapahtuman esittelystĂ€ totesin, pÀÀasiassa juoksualustana on soratiet. ErilaisillĂ€ alustoilla juoksussa on itselle kyllĂ€ ihan oma merkityksensĂ€. Toki erilaista on juosta kaikilla ja mielestĂ€ni on kiva ja hyvĂ€ vaihtaa juoksualustaa. Jokainen vaatii sen oman totuttelun ja saa myös miettimÀÀn, millĂ€ kengillĂ€ lĂ€hden juoksemaan. Suoraan asfaltille ja radalle tarkoitettu kenkĂ€ ei vĂ€lttĂ€mĂ€ttĂ€ ole mukava hiekalla juostessa. Ainakin viime kesĂ€nĂ€ sain HĂ€meenlinnassa kokea miten asfalttikenkĂ€ lipsui hiekalla ja sai juoksun tuntumaan raskaaltakin. Ja muutenkin juoksu on hiekalla ja maastossa hitaampaa kuin asfaltilla ja radalla. 

     ItsellĂ€ kodin lĂ€himaastoihin kuuluu pÀÀosin hiekkatietĂ€, peltotietĂ€ ja metsĂ€tietĂ€. Maastoon lĂ€hden aina rauhallisesti ja tunnustellen juoksemaan. Pienet muutokset alustassa pitÀÀ hoksottimet virkeĂ€nĂ€ ja on pakko katsoa tarkemmin mihin jalkansa astuu. Lempi reittejĂ€ni on  harjoitusten aikana sellainen maasto missĂ€ juoksualusta vaihtelee. SiinĂ€ tulee jotenkin mukavasti erilaista Ă€rsykettĂ€ kroppaan ja lihaksistoon, mielestĂ€ni esimerkiksi pitkĂ€t lenkit ovat silloin paljon kevyempiĂ€ juosta vaikka vauhti vaihteleekin. 

       Nyt kun seuraava kisa juostaan pÀÀosin hiekkatietĂ€ olen siirtĂ€nyt harjoittelunkin hiekalla. Ja nyt kun olen tehnyt kĂ€velylenkkiĂ€ ja eri juoksuharjoituksia hiekalla niin juokseminen tuntuu siinĂ€ mukavasti totutulta. Ja luulen ettĂ€ se on aika oikea ajattelu mitĂ€ mietin. PitkĂ€t lenkit hiekalla ovat tuttuja, niitĂ€ olen tehnyt aina mutta reippaammat tasavauhtiset harjoitukset ja tiukat vetotreenit olen yleensĂ€ tehnyt asfaltilla ja radallakin. Toki myös juoksumatolla.


đŸ“·kemir

            SoratiellĂ€ olen kokenut hyvĂ€ksi juosta polkukengillĂ€ mutta nyt viimeiset harjoitukset juoksin kyllĂ€ ihan normi lenkkareilla. Vaikkei ehkĂ€ tuntuma ole niin hyvĂ€ alustan vaihteluun mutta antaa kuitenkin riittĂ€vĂ€n vaimennuksen ja kun tottui niin ihan hyvĂ€ oli juosta. 

          Viime lauantaina tein alkuun 4 kilometrin veryttelyn, sitten valitsin tasaisen soratien pĂ€tkĂ€n ja tein sadan metrin vetoja kymmenen kertaa, vĂ€liin tuli kĂ€velypalautukset. Vedot sujui hyvin kiihtyvinĂ€, hieman hörppĂ€sin irtohiekkaa lenkkarin sisÀÀn ja onhan aina vedon alussa hieman epĂ€vakaampaa kuin asfaltilla, tosin uskon ettĂ€ myös juoksukengillĂ€ on tĂ€ssĂ€ oma merkityksensĂ€. PitkĂ€llĂ€ lenkillĂ€ vauhti on sen verran hitaampaa ettĂ€ epĂ€vakaan alustan vaikutus ei niin tunnu. 
Eilen juoksin veryttelyt ylle ja alle sekĂ€ vĂ€liin tasavauhtisen reippaan 30 minuutin mittaisen vetopĂ€tkĂ€n. Tein koko treenin hiekkatien suoralla. Tien kunto vaihteli ja eroa oli niin alku- kuin loppupÀÀssĂ€kin. TĂ€mĂ€ tasavauhtinen vetopĂ€tkĂ€ antoi vĂ€hĂ€n kuvaa siitĂ€ vauhdista mitĂ€ sitten pyrin seuraavassa kisassa pitĂ€mÀÀn. 

     On aika jĂ€nnĂ€ mutta myös tĂ€llainen juoksualustojen vaihtelu antaa omanlaisen ripauksen itse harjoitteluun, niin pÀÀlle kuin kropallekin. Ja itselleni siinĂ€ on myös se ettĂ€ hyvĂ€ksyn sen miten paljon juoksuvauhti tulee vaihtelemaan niin alustan kuin myös vaihtelevien sÀÀolosuhteiden mukaan. Paikkaa ja juoksualustaa vaihtamalla saa jotenkin treeninkin tuntumaan niin erilaiselta. 

       TĂ€mĂ€ ja ensi viikko vielĂ€ juostaan pÀÀosin soratiellĂ€, muutamilla mattojuoksuilla tĂ€hĂ€n pĂ€ivÀÀn olen hakenut parempaa juoksuolosuhdetta mutta haen matolta myös tiettyĂ€ rytmitystĂ€ ja tĂ€llaisesta koin ihan kivan hyödyn viime kesĂ€n maratonilla. Nyt harjoittelu jatkuu tĂ€ysipainoisesti ja mukana on myös voimaharjoittelu. Paria tekniikkaa pÀÀstiin tarkentamaan ja koin siitĂ€ ison hyödyn omaan harjoitteluun. Voimaharjoittelussa mennÀÀn perusvoimaharjoittelulla ja voimatreeni on viikon lemppareita. Tai niin no, olisi kyllĂ€ aika vaikeaa sanoa mikĂ€ on lempi treeni, kaikki ovat omalla tavallaan niin kivoja ja intohimoisesti kohtaan jokaisen. EhkĂ€ kuitenkin vielĂ€ pohdin sitĂ€ joku kerta tarkemmin.

      Juoksut siis jatkuvat nyt hiekalta hiekalle. Lukuharrastuksissani Routakuun Aika on viimeisin lukemani, aivan sattuman varaisesti valittu. 


            Seuraavan kirjan kannet on jo avattu ja juoksuvarusteet kuivahtaa huomisen kun suuntaan perusvoiman parissa salilleni. 

        En juokse pelkĂ€stÀÀn omaa juoksuani. On kivaa olla HyvinkÀÀn Juoksijoiden kanssa puuhailemassa  Sveitsin Yöjuoksua joka juostaan ensi lauantaina. 
 Juoksulla on iso merkitys, se vaan on ihan elĂ€mĂ€ntapa. 


....  LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu.... hiekalta vielĂ€ paremmin seuraavalle hiekalle.... 🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol