Siirry pÀÀsisÀltöön

Heksinki Central Park Run 10 km.....🐞


                                        Olin suunnitellut ettĂ€ juoksen rataultran ja tulevan elokuisen maratonin vĂ€lissĂ€ pari lyhyempÀÀ kisaa. Viime vuoden Suvi-Illan ilmoittautumiseni siirtyi tĂ€lle vuodelle ja vaihdon puolimaratonin kympin matkalle. LĂ€hempĂ€nĂ€ kisaa huomasin kuitenkin kalenteristani ettĂ€ olin jo viime kesĂ€nĂ€ lupautunut olemaan ensiapu tiimissĂ€ amerikkalaisen jalkapallon turnaus pĂ€ivĂ€llĂ€. Kisaan  teki mieli ja hain juoksukalenterista kympin kisan kesĂ€kuun puoleen vĂ€liin. 




Kalenterista valikoin Helsinki Central Park Run joka starttasi 17.6.2022 PaloheinĂ€n ulkoilumajalta. 


                      On kivaa kĂ€ydĂ€ kisoissa pitkin vuotta ja siinĂ€ sitĂ€ oikeastaan tiedĂ€n oman sen hetkisen kuntoni. Vaikka treeneissĂ€ joskus tuleekin niitĂ€ aallon pohjia ja tuntuu ettei homma etene mihinkÀÀn ja vaivun omaan surkeuteeni, innostaa aina kisan jĂ€lkeinen fiilis asettamaan katseen seuraavaan. Se maaliin saapumisen tunne on minusta vaan niin wau vaikka olisi mennyt kuinka surkeasti. Jos en pysty parempaan niin sitten vaan en yksinkertaisesti pysty. Silti rakastan juosta omia Mummelijuoksujani.


                  Tiesin jo kisaan ilmoittautuessani ettĂ€ mitÀÀn enkkoja en tule HCP:lla juoksemaan, jo yhtenĂ€ syynĂ€ siksi  ettĂ€ reitti oli pÀÀosin hiekkatietĂ€. LĂ€hdin kuitenkin hakemaan hyvÀÀ tasaista juoksua joka kertoisi minulle tĂ€mĂ€n hetkisen vauhtikestĂ€vyyskuntoni. Ja on kivaa kisata pitkin vuotta eri mittaisia matkoja. Ne innostavat ihan valtavasti omaa harjoittelua ja kivaa katsoa mitĂ€ Mummelista milloinkin irti saa. 




                     Kisa pĂ€ivĂ€ oli perjantai ja olin sattumalta saanut siihen vapaapĂ€ivĂ€n töistĂ€. Kilpailua valitessani ajattelin ettĂ€ ennĂ€tĂ€n sinne hyvin työpĂ€ivĂ€n jĂ€lkeen koska startti on klo 18.00. Olin kuitenkin tehnyt muutamia pidempiĂ€ vuoroja töissĂ€ ja nyt sain nauttia vapaasta perjantaista ennen kisaa. 

             Olin innoissani koko pĂ€ivĂ€n ja vĂ€lillĂ€ kĂ€vi silti ajatus, jos en lĂ€htisikÀÀn, no se on se sama ajatus mikĂ€ kummittelee ennen ihan joka ikistĂ€ kisaa vaikka malttamattomana odottaa kisan alkua.  

Saavuin kisapaikalle hyvissĂ€ ajoin ja hain numeroni kisatoimistolta. Aurinko paistoi kuumasti PaloheinĂ€n ulkoilumajalla ja ajattelin ettĂ€ voi kun menisi pilveen edes vĂ€lillĂ€. Palasin autolleni ja lĂ€hdin tekemÀÀn ihan pientĂ€ kevyttĂ€ veryttelyĂ€ lĂ€histön kevyenliikenteen vĂ€ylĂ€lle, sitĂ€ ennen pienet venyttelyt ja muutama pikkuvuoro hyppely.  Kahden kilometrin mittainen verkka tuntui jo heti alkuun kivan kevyeltĂ€ ja ilmavalta. Tuntuma oli hyvĂ€ eikĂ€ jaloissa ollut minkÀÀnlaista lyijylastia jota olin joissain treeneissĂ€ tuntenut parilla viimeisellĂ€ viikolla. Veryttelyn loppuun otin muutamia reippaampia avaavia vetoja ja vedot tuntuivat ilmavan kevyiltĂ€. Tein pÀÀssĂ€ni suunnitelmaa miten tulevaa kisaa juoksisin. Ajattelin ettĂ€ soratiestĂ€ huolimatta yritĂ€n pitÀÀ vauhdin lĂ€hellĂ€ 5.30 molemmin puolin. Alle 57 min loppuaikaa olin haaveillut, asetin kisavauhdin tavoite 56.58. Koskaan aikaisemmin en ollut asettanut kellooni kisavauhtia, myös sitĂ€ oli ihan jĂ€nnĂ€ lĂ€hteĂ€ kokeilemaan. Toivoin etten sotkisi sillĂ€ koko juttua. 


         Kisapaikalla oli kivaa taas katsella sitĂ€ ihanaa juoksijoiden joukkoa ja nĂ€hdĂ€ heidĂ€n innostuksensa, katsella kuinka kannustajat istuivat aurinkoista alkavaa iltaa nurmikolla nauttien hetkestĂ€. Kivaa taas jutella kuulumisia juoksututtujen kanssa ja lĂ€hteĂ€ pikkuhiljaa lipumaan kohti starttialuetta . LĂ€htölaukausta odotellessani juttelin juoksujuttuja erÀÀn nuoren naisen kanssa joka oli starttaamassa 15 km matkalle, toivotettiin tsempit ja fiilis oli kyllĂ€ niin kiva.  Kisassa oli mukana 5km, 10 km ja 15 km matkat.  LĂ€htöpaikalla asetuin melko taakse, muistan niitĂ€ juoksuja joissa olen aina lĂ€htenyt juoksuun joukon perĂ€pÀÀssĂ€, tĂ€llĂ€ kertaa olisin kyllĂ€ voinut lĂ€hteĂ€ vĂ€hĂ€n lĂ€hempÀÀkin starttiviivaa. VĂ€lillĂ€ aliarvioin itseni ja unohdan ettĂ€ kehitystĂ€ juoksuvauhtiini on kuitenkin tullut ihan kivasta tĂ€mĂ€n tavoitteellisen harjoittelun tuloksena.  Kun paukusta lĂ€hdettiin matkaan, alku oli hieman hidasta ohittelua ja hain omaa uomaani. Yritin pÀÀstĂ€ hieman vĂ€ljemmille vesille keskittyen vain omaan juoksuuni. JĂ€lleen olin jĂ€ttĂ€nyt kaiken ylimÀÀrĂ€isen pois, ei musiikkia, ei puhelinta kannettavana, vain auton avaimet kulkivat mukana. 

              PÀÀtin etten himmaile alussa vaan lĂ€hden heti juoksemaan tavoite vauhtia, oli lopputulos sitten mikĂ€. Asfaltilla olin tyytyvĂ€inen miten kevyeltĂ€ 5.30 vauhti tuntui. Muistan miten minua Ă€rsytti kun 1,5 kilometrin jĂ€lkeen kÀÀnnyttiin hiekkatie osuudelle ja vauhti tippui heti. Reitti juostiin viiden kilometrin rinkinĂ€ kaikilla matkoilla. ItsellĂ€ni siis edessĂ€ kaksi kierrosta. 


đŸ“·Niklas Holmberg 


             EnsimmĂ€inen kierros meni melko lailla suunnitelmien mukaan  vaikka Ă€rsytti ihan hirveĂ€sti miten vauhti soralla tippui. Toki myös auringon paahde  aukealla ja voimakas tuuli tekivĂ€t omat upeat olosuhteet hampaat irvessĂ€ juoksuuni. PöllyĂ€vĂ€ kuiva hiekka kuivasi kurkkua ja minun oli pakko kastella suuta jokaisella juomapisteellĂ€, niin reitillĂ€ kuin kierroksen vaihtuessakin.  Olin ajatellut ettĂ€ kympin juoksen ilman juomataukoja, kiristĂ€n sillĂ€ sekkoja, mutta kurkku oli kuin hiekkapaperi, ei auttanut muu. 

        Itse juoksu oli mielestĂ€ni hyvin rullaavaa ja ponnekasta, hiekallakin yritin kiristÀÀ vauhtia aina kun siihen tuli reitillĂ€ sopiva suora, tasainen pĂ€tkĂ€. Enkkoja ei tule, ei. No reippaampi kymppi kyllĂ€ juostaan mukavassa tapahtumassa ja ihan kivalla reitillĂ€kin. Aurinko paahtoi ja vĂ€lillĂ€ sitĂ€ pÀÀsi karkuun puiden varjoon kauniilla pĂ€tkĂ€llĂ€ keskuspuiston reittiĂ€. Toinen kierros sujui melko samaan tapaan vaikka parilla viimeisellĂ€ kilometrillĂ€ juoksu jo painoi. Varmaan huohotin ÀÀneenkin, katselin kellosta kisavauhtisuoritusta ja naureskelin itselleni. Silti kello pisti puskemaan eteenpĂ€in. Alle tuntiin on mentĂ€vĂ€. Niin se meni viime kesĂ€nĂ€kin melko samoissa olosuhteissa HĂ€meenlinnassa. Ja se mistĂ€ olin erityisen tyytyvĂ€inen, vaikka juoksu oli taistelua itseĂ€ vastaan, se oli silti helpompi kuin vuosi sitten. Muistan miten ihanaa oli pÀÀstĂ€ taas hetkeksi asfaltille juoksemaan  kun lĂ€hdin toiselle kierrokselle, alustasta sai tukea ja potku oli vakaampi, vauhti nousi taas hetkeksi. 

          Kahdeksan kilometrin kohdilla askel painoi ihan kivasti, ajattelin ettĂ€ nyt vaan keskityt tekemiseen ja yritĂ€t olla miettimĂ€ttĂ€ paljonko vielĂ€ on matkan jĂ€ljellĂ€. Kellon sykkeen mittaus oli ollut alusta lĂ€htien ihan sekaisin. Tosin sykkeitĂ€ en katsonut missÀÀn vaiheessa vaan menin tĂ€ysin kropan tuntemuksen mukaan, ainut mitĂ€ seurasin aina silloin tĂ€llöin oli kelloon asetettu kisavauhti. Paljonko olen jĂ€ljessĂ€ ja pystynkö vielĂ€ kiristĂ€mÀÀn lopussa. MiksköhĂ€n sitĂ€ kuitenkin tĂ€llaisesta nauttii ja mistĂ€ tulee aina se lopun voima kun nĂ€kee ettĂ€ maali lĂ€hestyy. Ainakin yrityksissĂ€ pieni napsaus ylöspĂ€in, ihan wautsia, kohta juoksu on juostu. 

đŸ“·erĂ€s juoksija


             Maalissa nautin taas sen ihanan fiiliksen minkĂ€ juoksu saa aikaiseksi joka kerta. Tavoite aika oli lipunut ohi ajat sitten mutta pÀÀasia itselleni ettĂ€ tunti alittui. Stravaan tallentui 10.10 km matkan ajaksi 59.42. Virallinen aika taisi olla jotain 59.54. Assulla olisin saanut paremman ajan mutta tĂ€mĂ€ otettiin tĂ€llĂ€ kertaa. 

          Itse tapahtuma oli mielestĂ€ni niin kiva ja hyvin jĂ€rjestetty ettĂ€ PaloheinĂ€ssĂ€ voisin juosta ensi kesĂ€nĂ€kin. Vaikka reitti olikin pÀÀosin hiekkatietĂ€ mikĂ€ hidastaa juoksuani, oli se kuitenkin muuten mukava ja ihanan vehreĂ€n kesĂ€inen. Nautin tuoksuista ja tuulen suhinasta kun se sopivasti osui puiden latvoihin. Nautin koko tapahtuman tunnelmaan ja olin niin innoissani juoksustani ettĂ€ unohdin kokonaan loppu jÀÀhdyttelyt kisan jĂ€lkeen.  Haltioissani endorfiiniryöpyt kehossani leijailin kotimatkan takaisin HyvinkÀÀlle. Voi ettĂ€ miten kivaa on kĂ€ydĂ€ juoksutapahtumissa ja enemmĂ€n pitĂ€isi juosta nĂ€itĂ€ lyhyempiĂ€ kisoja. Kympit tekisi kyllĂ€ niin hyvÀÀ, ei pÀÀse helpolla Mummeli, ei.  MĂ€ niin haluan vielĂ€ juosta nopeammin, tĂ€mĂ€ ei riitĂ€ mulle. Voi olla ettĂ€ se on vain toiveajattelua mutta unelmoidaan nyt sitten kuitenkin. Treenit jatkuu ja seuraava kisa onkin sitten radalla. Nyt vaihdan juoksualustani hiekkaharjoittelusta assulle ja radallekin. Ja niinĂ€ hetkinĂ€ kun juoksukengĂ€t lepÀÀ, arki antaa kaikelta työltĂ€ aikaa, asetun tuoliini nauttimaan kesken olevaa kirjaani....






... "Subhash palasi sisÀlle aikomuksenaan levÀtÀ vÀhÀn aikaa mutta vaipuikin sikeÀÀn uneen..."




... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... Helsinki Central Park Run tunnelmista  ratajuoksun juureen....🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol