Siirry pÀÀsisÀltöön

Juhannus juoksut punamurskeella...🐞

         Olen usein puhunut siitĂ€ miten kivaa on kun juoksun voi ottaa mukaan. Niin tein myös Juhannuksena. Pieni hengĂ€hdys hetki töistĂ€ tuntui ihan minilomalta mökkimaisemissa. LĂ€mpimĂ€t kelit oikeastaan vain kruunasivat koko jutun. 


      Torstaina ennen mökille lĂ€htöÀ ja pakkaamisia tein töiden jĂ€lkeen rauhallisen maastokympin kotimaisemissa. Harjoitusohjelmassa oli voimaharjoittelua mutta arki kuvioiden vuoksi jouduin vĂ€hĂ€n titraamaan ohjelmaa. Arki vaan monesti vaikuttaa siihen etten ihan tĂ€ysin pysty noudattamaan treenin rytmitystĂ€. Ja myös huomaan sen eli silloin kun titrailen ohjelmaa ei vireeni ole yhtĂ€ hyvĂ€ kuin silloin kun pÀÀsen tekemÀÀn treenit kuten valmentaja on suunnitellut. Silloin harjoittelu on parhaimmillaan. Oikeastaan Ă€rsyttÀÀ ne arjen esteet jotka menevĂ€t edelle. Hassu ja hauskaa ajatella miten tĂ€rkeĂ€nĂ€ itselleni pidĂ€n tĂ€mĂ€n harjoittelun mutta nautin siitĂ€ ajatuksesta kuitenkin. On kivaa kĂ€ydĂ€ kisaa itsensĂ€ kanssa, toki myös muissa asioissakin kuin juoksun. 

      Maastokymppi ennen mökkimatkaa oli tavallaan myös oma pohdinta hetkeni ja suunnittelin siinĂ€ juostessani mitĂ€ kaikkea pitÀÀ ottaa mukaan. SiinĂ€ sai huuhdella pois työkiireet ja sen pĂ€ivĂ€isen ajattelutyön. Oma hiljainen aika jossa seurasin miten tossu irtoaa toisen jĂ€lkeen. Ei ollut kuitenkaan mitÀÀn parasta juoksuani mutta kaikki sujui ihan suhteellisen tyydyttĂ€vĂ€sti. 

          Juhannusaattona oli aivan wautsin kiireetön aamu. Ajattelin ettĂ€ kun aamupala on sopivasti sulanut lĂ€hden tekemÀÀn vetotreeni radalle. Iittalassa on ihana pieni urheilukenttĂ€ jossa olen juossut ennekin. Harjoitusohjelmassa oli 2 km veryttely + 5× 3 minuutin vedot kĂ€vely palautuksella ja loppuun vielĂ€ 2km veryttely. 
Vaikka aamu olikin kiireetön, en meinannut taaskaan malttaa odottaa radalle pÀÀsyĂ€. En edelleenkÀÀn tiedĂ€ mikĂ€ minua tuossa ratatreenissĂ€ niin viehĂ€ttÀÀ. Se vaan on niin kivaa. 

        Iittalan urheilukenttĂ€ on kaunilla paikalla ja sen oma vaatimattomuus silti hyvin hoidetuin paikoin viehĂ€ttÀÀ minua joka kerta. Usein olen juostessani miettinyt ettĂ€ millaisia liikuntatunteja tai urheilukilpailuja kentĂ€llĂ€ on sen historiassa kĂ€yty. Ja kun juoksen omaa kierrostani, voin joka kerta katsahtaa jĂ€rvelle ja haistella sieltĂ€ tupsahtavaa lipuvan laineen tuoksua. 


đŸ“·kemir


        Juhannus aaton helteiseen treeniin varustauduin hyvin hengittĂ€villĂ€ vaatteilla. Asicsin race tankilla ja fujitrail juoksuhameella. Aivan ihanteelliset hellesÀÀn vaatteet. Racetank on verkkomaisen ohut eikĂ€ sitĂ€ juurikaan huomaa juostessa. Juomapullon asetin radan varrelle mistĂ€ kostutin suuta aina sopivassa kohdassa treeniĂ€.
Alkuveryttelyn aloitin pienten venyttelyiden ja hyppelyiden jĂ€lkeen. Kierroksia miettimĂ€ttĂ€ nautin punamurkeskeen pehmeydestĂ€ 350 metriĂ€ pitkĂ€llĂ€ radalla. Alusta oli niin miellyttĂ€vĂ€ juosta. PehmeĂ€mpi kuin asfaltti mutta silti jĂ€mĂ€kĂ€mpi kuin mikÀÀn hiekka- tai soratie. Askeleessa ei ollut yhtÀÀn lipsumisen tunnetta. Ja vaikka pĂ€ivĂ€stĂ€ oli tulossa hyvinkin helteinen, pieni tuulen vire jĂ€rven suunnalta vilvoitti vĂ€lillĂ€ kivasti. 

    Kahden kilometrin veryttelyn jĂ€lkeen pÀÀsin varsinaisen vetotreenin pariin. 5 × kolme minuuttia rennon reipasta vauhtia. Ja aina vedon loputtua kĂ€veleskelyĂ€ kahden minuutin ajan vetojen vĂ€lissĂ€. Vedot sain tehtyĂ€ mukavan tasaisesti ja pyrin aina saamaan niistĂ€ hieman nousujohteiset. ViimeisessĂ€ vedossa sykkeet ja vauhtikin saa karata. 
MielestĂ€ni parhaiten vetotreenit saan onnistumaan radalla. SiinĂ€ on jotenkin helppo suunnitella koko treenin rytmitys ja niinĂ€ pĂ€ivinĂ€ kun vire on hyvĂ€, sitĂ€ oikein nauttii kun huomaa ettĂ€ treeni etenee juuri niinkuin pitÀÀkin. Ja on jĂ€nnÀÀ miten tuo reippailu jÀÀ harjoituksen lopussa pÀÀlle. Tuntuu ettĂ€ loppuveryttelyssĂ€ vaan niin haluaisi jatkaa ja on  vaikeaa yrittÀÀ juosta rauhallisemmin. Tosin kun siihen olen pÀÀssyt kiinni, on treenin pÀÀtös vaan niin kivan tuntuinen. 
Punamurske ei pölissyt, siinĂ€ sai hyvin kimmoisan askeleen, kuopaisu onnistui hyvin ja pohja jaloille mukavan tuntuinen vaikka se oli varmasti rutikuivin mitĂ€ aikoihin. Viime syksynĂ€ se oli kosteudesta mukavan tanakka, jos  vertaan harjoitusta edellisiin. 
        


          Aah miten ihanaa, ajattelin. Nyt paluu mökkeilyn pariin. Juoksu oli lĂ€htenyt Juhannusreissuun ja odotteli niitĂ€ kesĂ€yön valkoisia hetkiĂ€ ja sitĂ€ miten ihanaa on istahtaa terassille ja antaa ajan lipua kiireettömĂ€nĂ€ ohi, ajattelematta seuraavien sekuttien tarkoitusta. Arjessa on pĂ€iviĂ€ ja hetkiĂ€ jotka vain tuntuvat juhlalta vaikket niitĂ€ sen kummemmin juhlisikaan. Juoksukin pujahti ylpeĂ€nĂ€ omaan rooliinsa, melkein olleen tĂ€rkeĂ€mpi kuin aikoihin. 

       Juhannusaatto antoi itsensĂ€ olla pĂ€ivĂ€ muiden joukossa. Se kuitenkin katkaisi arjen kivasti ja itselleni se oli liitettynĂ€ pidennettyyn viikonloppuun ja kesĂ€n valoisin oli kyllĂ€ aika ihanaa ihailtavaa illan edetessĂ€ yöttĂ€mĂ€ksi yöksi.

JuhannuspĂ€ivĂ€nĂ€ oli harjoitusohjelmassa lepoa ja niinhĂ€n sitĂ€ sitten lepĂ€iltiin. Muutenkin koko viikonloppu oli sitĂ€ kiireetöntĂ€ yhdessĂ€ oloa. Ja vielĂ€ ehkĂ€ enemmĂ€n sellaista mitĂ€ kotona ei tekisi kun jokainen on omissa jutuissaan ainakin jonkin verran. Oleilua, piha- ja sisĂ€pelejĂ€. Kuka muistaa purkkista, se on vaan niin hauskaa. Potkaistaan purkki, nĂ€in pelastetaan kiinni jÀÀneet ja sillĂ€ aikaa kun yksi laskee silmĂ€t kiinni sataan, muut juoksevat piiloon. NiinpĂ€ niin....juoksevat. 



          Sunnuntaina oli sitten paluu kotiin ja mietin kovasti missĂ€ vaiheessa teen treenini. Juoksenko mökillĂ€ vai myöhemmin illalla sitten kotona. Hellekeli jatkui ja harjoitusohjelmassa luki kevyt 25 km. Olen juossut pitkiksiĂ€ helteellĂ€ ennenkin mutta nyt kun lukemat ovat 30 ja ehkĂ€ ylikin, pÀÀdyin juoksemaan  harjoituksen juoksumatolla. Taas omaa kiireetöntĂ€ aikaa. Rytmitin juoksun 20 minuutin etappeihin, vauhti oli rauhallinen ja peekoo yksi sykkeillĂ€ harjoittelin maltillisesti koko ajan. Katselin yleareenaa, juoksu rullasi kevyesti, otin urheilujuomat 20 minuutin vĂ€lein ja niin aika kului lĂ€helle kolmeen tuntiin. Olin omassa juoksukuplassani ja olin kotona. Joku kĂ€vi aina vĂ€lillĂ€ kÀÀnnĂ€htĂ€mĂ€ssĂ€ luonani, joku pyöritteli pÀÀtÀÀn ja minĂ€ sen kuin nautin vaan. 

     On hassua miten luontevasti juoksu taas sulautui kaikkeen. EhkĂ€ se on niin osa minua ettei sitĂ€ edes huomaa miten minĂ€ sen juoksuni sulautan pĂ€iviini ja salakuljetan erinĂ€isiin paikkoihin. No en minĂ€ sitĂ€ salakuljeta, ylpeĂ€sti esitĂ€n kuitenkin. Toki kolmen tunnin matolla juoksu ehkĂ€ nĂ€kyy pĂ€ivĂ€ssĂ€ paremmin kuin lyhyet vetotreenin mutta se miten treenin rytmittÀÀ pĂ€ivĂ€n kulkuun ratkaisee paljon. 
Juoksu vietti Juhannusta ja niin vietin minĂ€kin. On kivaa olla taas työpĂ€ivissĂ€ kiinni, muistella punamurskeella etenemistĂ€. Tarkistaa taas tĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n harjoitusohjelmaa olemalla minĂ€ tĂ€ssĂ€ pĂ€ivĂ€ssĂ€. TietÀÀ miten kivaa on kun elokuu vihdoin koittaa ja pÀÀsen lomalla. Silloin myös  juostaan Maraton, jos juostaan, sinne on nyt kuitenkin katseeni. Teen taas sitĂ€ henkistĂ€ valmistautumista ihan sen oikean treeninkin lisĂ€ksi. Eilen hierojalla, tĂ€nÀÀn lepopĂ€ivĂ€ ja huomenna taas juostaan. 

       Pojan ollessa harjoituksissa, en juokse sillĂ€ aikaa vaan istun helteen lĂ€mmössĂ€ nurmikolla, katselen ja luen. Aurinko menee pilveen ja tuuli yltyy, tuleekohan kohta ukkonen. 



       Harjoittelu jatkuu, alustana asfaltti ja rata, ehkĂ€ joku lyhyt maastokin. Matolle tarpeen mukaan. HeinĂ€kuun ratakymppi tulee kuitenkin melko pian, niin yritĂ€n kyllĂ€ rataa kierrellĂ€ taas vĂ€hĂ€n enemmĂ€n. TĂ€llĂ€ vkolla mennÀÀn kevyttĂ€ viikkoa ja tuntuu taas ihan oudolta miten vĂ€ljÀÀ harjoittelussa on mutta hyvĂ€ niin. On myös kivaa ettĂ€ tuntuu kevyeltĂ€, niinhĂ€n sitĂ€ kuuluukin. Ja yleensĂ€... voi miten wau, juoksu rullaa kevyen viikon jĂ€lkeen.



..... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... punamurskeelta helteisten pĂ€ivien harjoituksiin....🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol