Siirry pÀÀsisÀltöön

Vuoden 2021 vikaa Lappua ei juostu.... 🐞




Olin niin kovin odottanut vuoden  2021 viimeistĂ€ lappujuoksua.  Omalle

kohdalleni ei lappujuoksuja kertynyt kuin kolme ja se ettĂ€ juoksee juoksutapahtumissa lappu rinnassa sen kaiken juoksuporukan mukana on vaan niin ÀÀrettömĂ€n kivaa. Tiesin ettĂ€ saisin oman uuden viiden kilometrin ennĂ€tykseni uuden vuoden aattona tai ainakin uskoin niin. 

             Alkuviikosta ennen vuoden vaihtumista tulikin sitten ilmoitus ettĂ€ kiihtyneen korona-tilanteen vuoksi Vantaan Uuden vuoden juoksu siirtyy seuraavaan vuoteen. Toki vĂ€hĂ€n tĂ€tĂ€ jo aavistelinkin  mutta toivoin vielĂ€ loppuun saakka ettĂ€ kisa juostaisiin. 




No vuoden viimeisen lenkkini juoksin sitten vĂ€hĂ€n fiiliksen mukaan. Ajattelin 

ettĂ€ teen vain kevyen peekoolenkkini mutta innostuin kuitenkin tekemÀÀn vetoharjoituksen joka ei ehkĂ€ ollut ihan jĂ€rkevÀÀ osittain peltotiellĂ€ jossa jalkoja sai nostaa hangesta ihan mukavasti. SiinĂ€ juostessasi kelasin kulunutta vuotta ja tosiaan harmittelin sitĂ€ miten vĂ€hĂ€lle lappujuoksut olivat jÀÀneet. Hienoja juoksuja  kyllĂ€ kaikki. 

                    PÀÀpaino tĂ€llĂ€ hetkellĂ€ on kovasti kas kummaa talvijuoksussa. Omat haasteensa se asettaa kun asuu hieman  kaupungista syrjĂ€ssĂ€. Juoksualusta voi olla oikeastaan ihan millainen vaan. Ei edes riitĂ€ kun katsot ikkunasta, yllĂ€tyksiĂ€ ainakin pitkis lenkillĂ€ varmasti on. Vaikka lunta ei olisi kuin muutama sentti on se kurjaa puuron keittoa juostessa. Sellaista mÀÀrÀÀ ei aurata pois ja voi mennĂ€  pĂ€iviĂ€ kun seuraavan kerran aurataan. SiinĂ€ vĂ€lissĂ€ lumi ennĂ€ttÀÀ sulaa ja taas jÀÀtyĂ€ koppuralle seuraavilla pakkasilla. 




                    YritĂ€n kuitenkin aina juosta mahdollisimman paljon ulkona. Jo ihan sen takia ettĂ€ kaipaan pÀÀstĂ€ ulos. Kaikki monet sisĂ€llĂ€ vietetyt tunnit saavat janoamaan raitista ilmaa. Ja samalla voin myös lenkittÀÀ koiran.


             Jalkatapaturmat varjosti vuotta 2021 eikĂ€ kausi tĂ€stĂ€ syystĂ€ ollut ihan ehjĂ€. Juostuja kilometrejĂ€ kertyi vĂ€hĂ€n vajaa kaksi tuhatta. Tapaturmista huolimatta pystyin kuitenkin lĂ€hes koko ajan liikkumaan ja kunto pysyi hyvĂ€nĂ€ juoksemattomuudesta huolimatta.

Loppu vuodesta hoksasin itselleni aika hyvĂ€n juoksusta palauttavan asian. YleensĂ€ pitkĂ€n lenkin jĂ€lkeen olen tunnin parin jĂ€lkeen tehnyt pientĂ€ venytystĂ€ ja avaavaa liikettĂ€ mutta nyt teinkin niin ettĂ€ noin kaksi - neljĂ€ tuntia juostun pitkĂ€n lenkin jĂ€lkeen tein vielĂ€ erillisen kahden kilometrin kevyen juoksun. Olin tarkkana siitĂ€  etten juokse enempÀÀ kuin kaksi kilometriĂ€.  Tarkoitus oli vain ennalta ehkĂ€istĂ€ joskus pitkĂ€n juoksun aiheuttamaa kankeutta. Se olikin yllĂ€ttĂ€vĂ€n hyvĂ€ juttu, parempi kuin pelkkĂ€ venyttely. Ja vauhdin pidin tosiaan hyvin rauhallisena. TĂ€mĂ€n jĂ€lkeen sitten tein nuo venyttelyt ja kropan auki rullaukset. LepopĂ€ivĂ€n jĂ€lkeen saatoin myös tehdĂ€ aamulla ennen töihin lĂ€htöÀ tuon kevyen kahden kilometrin herĂ€ttelyn ja sitten illalla normitreenin. Illalla tuo normi treeni alkoi paljon kevyemmin kuin ilman aamuista kahden kilometrin juoksua. Olo oli paljon irtonaisempi ja jotenkin itse vire oli parempi. En tiedĂ€ onko tĂ€mĂ€ ihan höpö höpöÀ vai kuvittelua mutta ajattelin ottaa tĂ€mĂ€n kahden kilometrin herĂ€ttelyn tai palauttelun ehkĂ€ hieman enemmĂ€n mukaan vuoden 2022 harjoitteluun. Ja jos tuntuu ettei siinĂ€ ole mitÀÀn jĂ€rkeĂ€ tai muuten haittaa niin jĂ€tĂ€n sen sitten pois. 

              Aikaa tuohon kahden kilometrin juoksuun ei tosiaan paljoa mene, lĂ€hinnĂ€ nĂ€in talvella ehkĂ€ eniten menee pukemiseen mutta siitĂ€ syystĂ€ olen myös tehnyt sitĂ€ ettĂ€ kĂ€yn matolla juoksemassa eikĂ€ tarvitse vĂ€littÀÀ vaatetuksesta ja nopeasti on herĂ€ttely tai palauttelu tehty. 




                        Mattojuoksu on muutenkin kivaa vaihtelua ja se mihin se tuo helpotusta  on pukeminen ja vakaan alustan löytyminen. On kivaa köpsötellĂ€ kevyillĂ€ kengillĂ€ kevyessĂ€ varustuksessa. Tosin aina pitÀÀ keksiĂ€ jotain oheistekemistĂ€ ettĂ€ voi unohtaa paikallaan juoksun.  

                 Tavoitteet olen asettanut vuodelle 2022. Tarkoituksenani on juosta yksi maraton ja kaksi ultran mittaista. Mukaan myös vĂ€hĂ€n lyhyempÀÀkin kisaa mutta katsotaan nyt miten tĂ€mĂ€ vuosi tĂ€stĂ€ etenee. YritĂ€n juosta niin poluilla kuin tasaisellakin. Maastojuoksua tulee paljon jo sen vuoksi ettĂ€ lĂ€hi reittini on soratietĂ€, peltotietĂ€ ja metsĂ€tietĂ€. Ne ovat aina vĂ€hĂ€n hitaammat ja raskaammat kuin  asfaltilla juoksu. Olen myös miettinyt ettĂ€ lisĂ€isin hieman myös sisĂ€radalla harjoittelua ainakin ihan muutamilla kerroilla. Se tekisi myös kivaa vaihtelua talvivaatejuoksulle. Harmi ettei lĂ€histöllĂ€ hallia ole mutta eihĂ€n tuonne Esport Areenalle nyt niin kovin pitkĂ€ matka ole jos sen muutaman kerran ottaisi treeniohjelmaan. 

                Voimaharjoittelu ja tanssi tulevat myös olemaan mukana tĂ€nĂ€kin vuonna ja voimaharjoittelun halua ottaa hyvin sĂ€ntillisesti sillĂ€ sen  positiivinen vaikutus nĂ€kyy todella hyvin omassa juoksussani. Tanssi on taas vĂ€hĂ€n niin kuin kehon huoltoa. YritĂ€n pitÀÀ sen kevyellĂ€ tasolla mutta niin ettĂ€ se tukisi kehon huollon nĂ€kökulmasta omaa juoksuharjoitteluani. Ja se tekee myös pÀÀlle hyvÀÀ, antaa erilaista virettĂ€ ja siinĂ€ tulee tehtyĂ€ rullaavia ja avaavia liikkeitĂ€ jotka ehkĂ€ muuten jĂ€isivĂ€t vĂ€hemmĂ€lle. Ja on kyllĂ€ aivan mageeta taipua musiikin tahtiin ja antaa koko kropan liikkua erilaisin liikkein erilaisen musiikin tahtiin. 





                   Ja toki siis koirajuoksu jatkuu myös. Olen juossut vuodesta 2003 koira vyöllĂ€. Ja ehkĂ€ eniten aikaa vievĂ€ alku valmistautuminen oli kun juoksin poika juoksurattaissa ja samalla lenkillĂ€ olivat mukana myös tyttĂ€reni kaksi mĂ€yrĂ€koiraa ja yksi suomen ajokoira. 

               Ranin kanssa juostaan  taas talvijuoksua  ja tĂ€nÀÀn mietinkin ettĂ€ pitĂ€isikö laittaa Raninkin juostut kilsat ylös ja katsoa vuoden lopussa kuinka paljon se on mukana ollut.  Melkein kaikki mun treenit se juoksee tosin vetotreeneistĂ€ pitÀÀ vĂ€hĂ€n harkita ja yleensĂ€ on kyllĂ€ jĂ€rkevĂ€mpi tehdĂ€ vedot yksin jo pelkĂ€stÀÀn turvallisuus syistĂ€. Juostessa koiran kanssa pitÀÀ kuitenkin koko ajan lukea myös koiraa ja yrittÀÀ ennakoida tulevat tapahtumat. Olen laskenut ettĂ€ keskimÀÀrin kerran vuodessa irrallaan oleva koira on hyökĂ€nnyt tai lĂ€htenyt perÀÀn juoksemaan. SitĂ€ ei koskaan voi tietÀÀ mitĂ€ tapahtuu kun irrallaan oleva koiran yllĂ€ttÀÀ koirakon. 

               No saa nĂ€hdĂ€ millainen juoksuvuosi tĂ€stĂ€ tulee. Toivon ettĂ€ saan olla paljon saman henkisten kanssa. Toivon myös ettĂ€ saan nauttia juoksutapahtumista ja olla yksi juoksija kaikkien muiden joukossa. YritĂ€n juosta vaihtelevilla reiteillĂ€ ja haluan taas ottaa juoksun mukaani minne sitten menenkin. 



.... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu .... juoksemalla  alustalla kuin alustalla vuoden 2022 matkaan.....🐞


Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol