Siirry pÀÀsisÀltöön

IceHero vs Fujisetsu....🐞

 


Talvijuoksu asettaa taas omat vaatimukset treenivarustukselle ja ainakin

omat juoksureittini ovat monesti jos monenkin laisessa kunnossa. EtelĂ€-Suomen vaihteleva sÀÀ saa myös juoksualustan muuttumaan hyvinkin nopeasti. Ainakin tĂ€llĂ€ hetkellĂ€ nastakengĂ€t ovat itselleni ihan ehdottomat. Tosin kun mietin vuosia taakse pĂ€in omaa juoksu historiaani, niin loppujen lopuksi nastallisilla kengillĂ€ juoksu on oikeastaan aika uusi juttu. 

YritÀn pitÀÀ itsellÀni useampia juoksukenkiÀ niin kesÀllÀ kuin talvellakin

ihan sen mukaan millaisesta harjoituksesta , juoksualustasta on kyse ja toki myös siitĂ€ ettĂ€ jalkaterĂ€n lihakset saisivat erilaista kuormitusta kenkÀÀ vaihtamalla. Oikeastaan jalkavammoja ei itse harjoittelu ole tuonut vaan lĂ€hinnĂ€ tapaturmat joko muualla tai juoksulenkin aikana. 


Asics Gel-Fujisetsu         VJSarva IceHero    


              

                                                           
ItsellĂ€ni on tĂ€hĂ€n asti talvijuoksussa ollut vain yhdet nastakengĂ€t  talvea kohti.

Nyt kuitenkin pÀÀtin hankkia vaihtoparin ja lĂ€hinnĂ€ siksi ettĂ€ harjoittelussa on niin rauhallista pitkÀÀ peruskestĂ€vyys harjoittelua kuin lyhyempÀÀ ja nopeampaa vauhtikestĂ€vyys harjoittelua. Suurin syy kuitenkin on se ettĂ€ harjoittelu alusta vaihtelee melko paljon. Halusin selvittÀÀ itselleni  kuinka paljon kengĂ€llĂ€ on eroa treenin kulkuun, mukavuuteen juoksun aikana ja toki myös turvallisuuteen.

            Omat nastani ovat viime talven Asics Gel-Fujisetsu sekĂ€ tĂ€mĂ€n talven VJSarva IceHero. Olen ollut tyytyvĂ€inen siihen ettĂ€ olen voinut vaihtaa kenkÀÀ treenin ja alustan mukaan. EnsimmĂ€inen vertailu mitĂ€ tein noilla kengillĂ€ oli yllĂ€ olevan kuvan jÀÀkoppuralla. Juoksin siitĂ€ kolmen kilometrin pĂ€tkĂ€n koira vyöllĂ€ mukana  ensin Fujisetsut jalassa ja sen jĂ€lkeen kengĂ€n vaihto ja taas kolme kilometriĂ€ IceHeroilla. 

               Pyrin pitĂ€mÀÀn juoksun saman vauhtisena  ja sekaan otin pieniĂ€ kiihdytyksiĂ€. JÀÀkoppuralla juostessani jotenkin  ehkĂ€ luonnostaan pidĂ€n askeleen hieman matalampana lĂ€hellĂ€ alustaa ja askeltiheyden ehkĂ€ vielĂ€ tiheĂ€mpĂ€nĂ€ kuin sulalla juostessa. Huomasin ettĂ€ Fujisetsun nastat  pureutuivat tasaisesti jÀÀhĂ€n ja sain hyvin voimaa työntÀÀ seuraavaa irtoavaa askelta. IceHerolla juostessani huomasin pienen lipsunnan vaikka nastat lopulta pureutuivat jÀÀhĂ€n. Tasaisella vauhdilla juostessa se aiheutti hieman ylimÀÀrĂ€isen energian kulutusta työntöön. TĂ€stĂ€ en syytĂ€ kenkÀÀ vaan itseĂ€ni ja omaa juoksutekniikkaa askelluksessa. IceHerolla juostessani minun olisi ehkĂ€  pitĂ€nyt paremmin saada askellus pĂ€kiĂ€lle ponnistus vaiheessa. Ulkopohjan muoto on erilainen nĂ€issĂ€ kengissĂ€.  IceHeron kĂ€rki huomattavasti enemmĂ€n irti alustasta kuin Fujisetsun.




                       Vertailuni laajeni muillekin lenkeilleni ja totesin ettĂ€  lumisella auratulla reitillĂ€ en juuri eroa huomaa kengĂ€n pitĂ€vyydessĂ€, molemmat aivan yhtĂ€ luotettavat. Lumi ei juurikaan kerry kummankaan kengĂ€n pohjaan vaan irtoaa sieltĂ€ ihan hyvin, niin pakkaslumi, perunajauholumi kuin vĂ€hĂ€n nuoskan puolelle kÀÀntynytkin. 


-

              Ne askeleet jotka siirtymĂ€ vaiheessa jouduin ottamaan sulalla asfaltilla olivat miellyttĂ€vĂ€mmĂ€t IceHeroilla juosten. EhkĂ€ siksi ettĂ€ ne  ovat rullaavammat kuin Fujisetsut. Tosin mielestĂ€ni on ihan hirveÀÀ juosta nastoilla kuin nastoilla asfaltilla.  Molemmilla olen juossut nolla kelissĂ€ sekĂ€ kovemmalla pakkasella. 

             Toki tĂ€ssĂ€ vertailussa on vĂ€hĂ€n epĂ€reilua se ettĂ€ Fujisetsuilla olen juossut  jo viime talvena. Vanhan ja uuden kengĂ€n vertailu on vĂ€hĂ€n oma juttunsa mutta  kyllĂ€ siinĂ€ voin muistaa oman kokemuksen Fujisetsuista myös uutena.  Molemmat kengĂ€t istuvat jalkaani hyvin, koossa 37 varpailla on hyvin tilaa liikkua ja sitĂ€ testaankin aika ajoin lenkin aikana kun nostan tarkoituksella varpaita ylös juoksun aikana. 

           Fujisetsu on lĂ€mmin, olen koko viime ja tĂ€mĂ€n talven juossut ihan normi juoksusukalla ja kenkĂ€ pysyy hyvin kuivana vĂ€hĂ€n kosteammallakin kelillĂ€. JÀÀkoppuralla pystyn tĂ€ysin luottamaan kenkÀÀn ja saan siitĂ€ hyvÀÀ apua työntöön askeleessa. Sopivan hyvin vaimennettu ja kivan pehmeĂ€ sisĂ€ltĂ€ pitkille peruskestĂ€vyyslenkeille. Vetoharjoituksiinkin ihan sopivan ketterĂ€ mutta itselleni siinĂ€ ominaisuudessa ei pĂ€rjÀÀ IceHerolle. Fujisetsu on ihan nĂ€ppĂ€rĂ€ niin polulla kuin maastoreitillĂ€kin sekĂ€ auratulla kevyen liikenteen vĂ€ylĂ€llĂ€. PitĂ€isiköhĂ€n antaa kengĂ€lle ihan koulunumero.... joo se vois olla 9-. 

  IceHero on huomattavasti lĂ€mpimĂ€mpi kuin ensimmĂ€iset Sarvani muutama vuosi sitten.  Kovallakin pakkasella ( -17 ) pĂ€rjÀÀ normaali juoksusukalla ihan hyvin parin tunnin mittaisessa harjoituksessa. Koossa 37  varpailla on hyvin tilaa liikkua ja kenkĂ€ sopii muutenkin hyvin jalkaani. JÀÀkoppuralla juostessani en ole siihen ihan tĂ€ysin tyytyvĂ€inen mutta tosiaan en syytĂ€ tĂ€stĂ€ kenkÀÀ vaan omaa askellustani, minun pitÀÀ silloin saada paino vielĂ€ paremmin pĂ€kiĂ€lle. Tosin tĂ€mĂ€ korjaantuu siinĂ€ vaiheessa kun vauhti nousee riittĂ€vĂ€sti. Aina en kuitenkaan juokse sellaista vauhtia ettĂ€ tietyn hyödyn saisin.  MikĂ€li talvikisoja tulisi, valitsisin ehdottomasti kisakengĂ€ksi IceHerot jos normaalia juoksukenkÀÀ en voisi kisoissa kĂ€yttÀÀ. NĂ€ppĂ€rĂ€t, ketterĂ€t ja hyvin rullaavat. Sopivasti vaimennetut, sisĂ€ltĂ€ eivĂ€t niin mukavan pehmeĂ€t kuin Fujisetsut. Sopivat mielestĂ€ni polulle, maastoreitille sekĂ€ kevyen liikenteen vĂ€ylĂ€lle.   Koulunumero voisi olla 9-. 




YlhÀÀllĂ€ :     VJSarva IceHero     Alhalla:    Asics Gel-Fujisetsu


                      Olen tĂ€llĂ€ hetkellĂ€ tĂ€mĂ€n talven kuluessa pÀÀtynyt juoksemaan molemmilla kengillĂ€. Pyrin vaihtamaan kenkÀÀ vuorossa olevan harjoituksen mukaan mutta tiukan paikan tullen molemmat kengĂ€t kelpaavat minulle harjoitteluun kuin harjoitteluun. EhkĂ€ enemmĂ€nkin vaihdan kenkÀÀ siksi ettĂ€ toisilla juoksin eilen niin toisilla juoksen tĂ€nÀÀn. Jos enemmĂ€n alkaisin harkitsemaan tarkoituksen perÀÀ niin pitkĂ€t rauhalliset lenkit juoksisin Fujisetsuilla ja nopeat, vauhdin vaihtelut ja kisat siis IceHeroilla. 

                    Itse olen kuitenkin sitĂ€ mieltĂ€ ettĂ€ ei ole hyvÀÀ tai huonoa kenkÀÀ vaan on erilaisia kenkiĂ€ erilaisiin kĂ€yttö tarkoituksiin. On paljon itsestĂ€ni kiinni saanko kengĂ€stĂ€ sille tarkoitetun ominaisuuden ja oikean hyödyn omaan juoksuuni. Luulen ettĂ€ omalla juoksutekniikalla ja anatomisilla  tekijöillĂ€ on tosiaan vaikutusta tietyllĂ€ kengĂ€llĂ€ juoksuun. Viimeisin combo edellisellĂ€ lenkillĂ€ni oli IceHerot Fujisetsujen pohjallisilla. 

               En vertaillut tuote- tai teknisiĂ€ tietoja keskenÀÀn vaan ihan vain omaa juoksutuntemusta. En ole mikÀÀn kenkĂ€asiantuntija vaan oli kiva itsekseen miettiĂ€ kenkien eroja. Toki vaikuttaahan se varmasti tuleviin hankintoihini. Juoksuvarusteissa panostan  eniten  juoksukenkiin ja jos jossain tingin niin tingin sitten vaatetuksessa. Tosin laadukkaat juoksuvaatteetkin kestĂ€vĂ€t hyvin ja antavat mukavuutta juoksuun. Silloin kun harjoitteluun panostaa niin halua panostaa toki myös varustukseen. 

        Talvea on vielĂ€ paljon edessĂ€ ja kun saan nĂ€mĂ€ rokotuksen jĂ€lkeiset raastavat pakolliset "lepopĂ€ivĂ€t " kulutetuksi niin aion jĂ€lleen nauttia harjoittelusta ja talvijuoksusta sekĂ€ IceHeroilla ettĂ€ Fujisetsuilla.



.....  LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu.... sun nastakengillĂ€si talvijuoksu harjoituksesta  toiseen.....🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol