Siirry pÀÀsisÀltöön

Alkava penikkavaiva herĂ€tti... 🐞

Paljon aina liikkuneena olen tottunut siihen ettÀ aina vÀhÀn jotain paikkaa kolottaa. On tullut isoja revÀhdysvammoja, ruhjeita ja nyrjÀhdyksiÀ, lihaskipu on ollut se ihanteellisin ja palkitsevin. Kiputilat ovat yleensÀ parhaiten parahtuneet hyvÀllÀ kehonhuollolla.

Lopputalvesta aloin huomaamaan kipua silloin tĂ€llöin sÀÀren etuosassa, levossa ja joskus myös juoksuun lĂ€hdössĂ€. Kipu kuitenkin helpottui nopeasti liikkeelle lĂ€hdön jĂ€lkeen. Ajattelin ettĂ€ se oli ohimenevÀÀ jĂ€ykkyyttÀÀ ja jatkoin samaan tapaan harjoittelua kuin ennenkin. Huomasin kuitenkin ettĂ€ kipu provosoitui jos jalkaan eksyi kenkĂ€ joka ei juostessa rullannut hyvin vaan tavallaan töksĂ€hti alustaan ennen jalkaterĂ€n liikettĂ€, minun mielestĂ€ni  silloin puhutaan traktorinpohjasta. Olen ajanut traktoria ja tiedĂ€n miltĂ€ penkillĂ€ istuessa tuntuu, joissain tilanteissa on ollut vaikea löytÀÀ pehmeĂ€sti rullaavaa etenemistĂ€. 

Jatkoin juoksua ja muuta harjoittelua ja havahduin siihen ettĂ€ vaiva vaan yltyy eikĂ€ paljoa helpota juoksun edetessĂ€. Ajattelin ettĂ€ voihan penikat, sekö sitten on seuraava riesa. Plantaarifaskiittin joskus vuosia vuosia sitten lĂ€pi kĂ€yneenĂ€ olen yrittĂ€nyt olla tarkkana jalkojeni kanssa, jalkapohjat ainakin aina hyvin venytelleenĂ€. 


ErÀÀn pitkĂ€n parin kympin lenkin jĂ€lkeen kipu oli hĂ€vinnyt mutta kun istuin tuoliin ja yritin ojentaa nilkkani, ne eivĂ€t ojentuneet niin ettĂ€ olisin voinut seistĂ€ tai sipsuttaa kĂ€rkitossuilla. KĂ€rkkĂ€rit olivat olleet kaapissa ja edellisestĂ€ kerrasta oli tovi kulunut. Huomasin myös ettĂ€ oikean jalan sÀÀren etuosassa oli kivuliaita pikku patteja. Voi tsiisus ajattelin. 

Ensiavuksi hyvin kevyttĂ€ varovaista hierontaa ja hyvin kevyttĂ€ pientĂ€ venytystĂ€. Muutaman minuutin ajan kylmĂ€pakkausta ja Voltareen geelit yöksi sÀÀriin. 

Olin tĂ€ysin unohtanut sÀÀren etuosan ja nilkan sÀÀnnöllisen venyttelyn ja ojennukset. Tanssitaustan omaavana katsoin tyrmistyneenĂ€ nilkkojeni mitĂ€töntĂ€ ojennusta, sÀÀren etuosan oli aivan kankea ja kireĂ€. Samalla kun yritin ojentaa nilkkani, alkoi "suonenveto" jalkapohjassa eikĂ€ ojentelusta tullut mitÀÀn. 

No niin, mitÀs nyt. Ostin Prismasta halvan n. 9 egee maksavan rullattimen. Kova kuin mikÀ mutta pikkuhiljaa hyvÀ tulee. Ei voinut kuvitella ettÀ olisin voinut sillÀ rullailla kipeitÀ luisia sÀÀren etuosia. Laitoin pitkÀt villasukat jalkaan ja aloitin varovasti ihan muutamasta rullailusta. Ja voi vau miten kivaa se teki ja tuntui ettÀ veri ja kaikki muutkin kuona-aineet kiersi.


Rullasin varovasti ensin sÀÀren etuosan ja sen jĂ€lkeen myös sÀÀriluun molemmin puolin ja lopuksi pohkeen. Myös aivan nilkkanivelen alaosan ja jĂ€nteiden kiinnityskohtia. 

Pikkuhiljaa lisĂ€sin kestoa ja villasukka rullan alla oli helppo lisĂ€tĂ€ myös voimaa hierontaan. Rullailuhieronta helpotti melkein heti lepokipua ja pienet patit katosivat. Ei tĂ€mĂ€ tĂ€ssĂ€ kuitenkaan vielĂ€. Nyt piti aloittaa myös yllĂ€pito ja ennalta ehkĂ€isy. Rullailen jokapĂ€ivĂ€ ainakin jonkin verran mutta tĂ€rkein itselleni on kuitenkin venyttely. Se ettei sÀÀren etuosa enÀÀ mene ihan tukkoon  ja kireĂ€ksi tarkoittaa sitĂ€ ettĂ€ nilkan pitÀÀ ojentua. 

PÀivittÀiset venyttelyt on helppo toteuttaa. TöissÀ, kotona, ihan missÀ vaan. SeistessÀ taittaa varpaat jalkaterÀn alle ja työntÀÀ nilkkaa eteen pÀivÀn, aivan kuin röhentelisi rintaa. NiinhÀn olin aikanaan tehnyt joka ikisen tanssitunnin aluksi, lopuksi ja kaikkina vÀliaikoina. Juoksu on kuin tanssia miten olen voinut jÀttÀÀ sen tekemÀttÀ.

Samaa teen esimerkiksi aamupalla tai ruokaillessa tuolilla istuen. Toki sekin pitÀÀ muistaa ettei venyttely mene överiksi mutta pieniĂ€ venytyksiĂ€ silloin tĂ€llöin. 

Juoksutreenin jĂ€lkeen mulla on nykyisin tapana venyttÀÀ sÀÀren etuosat erikseet ja molemmat jalat  yhtĂ€ aikaa.  Olen rullannut pienen koiran peiton varpaiden alle. Asetun varovasti hiljaa istumaan jalkaterĂ€n pÀÀlle niin ettĂ€ varpaan ovat rullatulla peitolla. Nilkan ja sÀÀren etuosan venytys tuntuu vĂ€littömĂ€sti. Teen tĂ€mĂ€n molemmin puolin molemmille jaloille pari kertaa melko lyhyin venytyksin oman tuntemuksen mukaan. Jos aioit kokeilla liikettĂ€, ole varovainen polven kanssa. Ja en ole mikÀÀn ammattilainen neuvomaan, teen vain niitĂ€ liikkeitĂ€ mitĂ€ joskus tanssitreeneissĂ€ ollaan tehty. 

Molemmat sÀÀret yhtĂ€ aikaa, sama liike mutta siinĂ€ istutaan molempien jalkojen pÀÀllĂ€. Olen vĂ€lillĂ€ tehostanut liikettĂ€ siten ettĂ€ nostan lantiota hieman enemmĂ€n eteenpĂ€in  tai koukistan kĂ€sivarsia jolloin venytyksestĂ€ tulee syvempi. Tarkoituksella pidĂ€n kĂ€mmenet alhaalla alustassa sormet takamusta osoittaen, tulee hyvÀÀ venytystĂ€ myös kĂ€mmenkalvoihin. 

Onneksi havahduin penikoille, sÀÀnöllinen kehonhuolto on tuonut tulosta ja vaiva helpottunut. Nyt vain yritĂ€n ennalta ehkĂ€istĂ€. Minulla on mittari; kun illalla menen nukkumaan, testaan selĂ€llĂ€ maaten, nilkat suoriksi ojennettuna ettĂ€ varpaat koskettavat patjaa. Silloin sÀÀren etuosani ei ole kireĂ€. 

PelkkĂ€ venyttely ja kehonhuolto eivĂ€t vĂ€lttĂ€mĂ€ttĂ€ pidĂ€ vaivaani pelkĂ€stÀÀn poissa. Olen löytĂ€nyt hyvĂ€t kenkĂ€t tĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n treeneihin. 
Asicsin gt2000 on mun pitkiskenkÀ. Hyvin vaimennettu, pehmeÀsti rullaava, tuntuu assulla yhtÀ pehmeÀltÀ kuin s-lab-speedit polulla.


Reippaimmille lenkeille Noosat, ihanan kevyet ja rullaavat. 


Pyrin vaihtamaan juoksukenkiĂ€ eri treenin mukaan mutta en tĂ€ssĂ€ toki pelkillĂ€ kengillĂ€ juokse. KyllĂ€ se tekijĂ€ on siellĂ€ kengĂ€n sisĂ€ssĂ€. Vaivan alussa kiinnitin myös huomiota askellukseen ja tarkastin juoksuasentoani. 

Itse olen saanut moneen vaivaan avun kehonhuollolla. Tosin on se vaan jĂ€nnÀÀ, vaikka sen tietÀÀ niin silti herkĂ€sti unohtaa tai laiskuuttaan jĂ€tĂ€n tekemĂ€ttĂ€ venytyksiĂ€. Ja joskus voi olla jo myöhĂ€istĂ€ kun vaiva on alkanut.  TĂ€llĂ€ kertaa selvisin sĂ€ikĂ€hdyksellĂ€, vaiva on ollut poissa mutta tĂ€ytyy tĂ€ssĂ€ silti hoksottimet pitÀÀ höröllÀÀn. 


... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... juoksulenkiltĂ€ rullattimen ÀÀreen... 🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol