Siirry pääsisältöön

HCRD juostaan parin kuukauden päästä.... 🐞

Taas tupruttaa lunta ja itse ainakin jo odotan kovasti kuivaa assun pintaa ja lumetonta polkua. Talvi on kuitenkin mennyt melko nopeasti ja kokonaisuudessaan harjoittelu on sujunut hyvin harjoitusohjelman mukaisesti.  Harmi että korona tilanne on rajoittanut  talven juoksutapahtumia. Niistä saa aina niin ihanaa boostia tekemiseen ja on kivaa tavata tuttuja, kuulla juoksukuulumisia ,olla vaan osana siinä juoksijoiden joukossa. Tarkoitukseni oli juosta kaikki Aktia cupin osakilpailut mutta toivotaan että ensi syksy ja talvi olisivat jo toisenlaiset ja tapahtumia päästäisiin järjestämään ajallaan.    Tämän kevään tavoitteissani on juosta Helsinki City Running Day 2021, siellä matkana puolimaraton 21.1 km. Edellisen puolikkaan olen juossut Vantaalla 2019 aikaan 2:17:48. 
Tämän kevään puolikkaalle olen asettanut itselleni tavoitteeksi tietysti sen PB:n ja jos kaikki menee harjoittelussa ja terveyden suhteen hyvin, olisi aika wau päästä lähelle kahden tunnin rajaa. Parhaan puolikkaan ajan olen juossut kauuuuuan kauuuan sitten 2004. Muistin että vuosi olisi ollut 2007, niin jäi hämäämään että tarkistettava se oli. Vuonna 2004 aikaan 2:11:20. Noo tuon juoksun jälkeen vuosia myöhemmin tapahtui paljon kaikenlaista, mukaan tuli myös neljän vuoden juoksu tauko enkä noihin lukemiin ole vielä päässyt.  Minusta on kuitenkin aika kivaa että juoksukipinä heräsi uudelleen eloon muutama vuosi sitten ja aika paljon on tullut sen jälkeen juostua ja nyt innoittajani on tavoitteellinen harjoittelu.


HCRD juostaan 15.5.2021, aika waun keväiseen aikaan. Pari kuukautta kuitenkin kuluu tosi nopeasti ja hujauksessa ollaan toukokuussa. Harjoittelussa pyrin siihen että pystyn toteuttamaan treenin niin kuin se harjoitusohjelmassa on. En lähde sooloilemaan. Joitain työtilanteita on ollut niin   että olen vaihtanut jonkun harjoituksen seuraavalle päivälle. 

Melko vaivoitta olen talven saanut harjoitella. Umpipolulla kaatuminen pyöräytti oikean nilkan mutta vamma oli enemmän pehmytkudoksessa ja teippaamalla kipualueen pääsin hyvin harjoittelemaan ja jalkakin parani ihan hyvin. Pitkät pk lenkit olen pääosin juossut assulla ja metsäteillä. Poluille meno mun hoodeilla on ollut aikamoista rämpimistä. Vetotreenit olen pyrkinyt tekemään tasaisella tien pätkällä, sahaamalla parin kilometrin pätkää edestakaisin ja se on ollut ihan hyvä, toimiva valinta. Tänä talvena lähinnä ulko-olosuhteet ovat tuoneet omat haasteensa juoksuun, mutta hieno talvi meillä kuitenkin on ollut. Mietin hiihtoa vaihtoehtona joihinkin treeneihin ja vähän hiihdinkin.  Tykkään hiihdosta ja olen melko paljon hiihtänytkin aikaisempina vuosina, on vapaan sukset ja perinteiselle skinit. Hiihto on hienoa mutta itse en saa siitä samaa fiilistä minkä juoksu antaa, jotenkin vain kaipaan sitä juoksun  rytmiä ja rullausta. Hiihto on itselleni enemmän nautiskelua upeasta talvesta, on ihanaa hiihdellä rauhaksiin vaikka tuntikaupalla maisemia katsellen. En kuintenkaan oikein osaa vaihtaa juoksuharjoitusta suksille. 
Treeni on treeni ja juosuharjoituksen teen juosten. Ehkä kaipaan juoksun rullausta siksi, että kevyimmillään pitkä parin kympin juoksulenkki on hyvin lähellä  rytmikästä tanssia. 


 Lopputalvena sitten pääsinkin matolle harjoittelemaan. Alkuhankaluuksien ja totuttelujen jälkeen matolla juoksu on hyvä vaihtoehto ulkojuoksulle, treenin kuin treenin on voinut siinä toteuttaa oikein hyvin.   Matolla juostessa on samalla ollut hyvä myös keskittyä tarkkailemaan omaa  juoksuasentoa ja sen  ylläpitoa. Olen ottanut mattojuoksun positiivisesti vastaan yhtenä harjoittelumuotona. Yllätyinkin miten positiivisesti, sillä itselläni oli aikamoiset epäluulot siitä, että jaksanko oikeasti paikallaan juoksua. Jaksan kyllä hyvinkin. Musat täysillä ja joku kiva sarja pyöriään, aika kuluu kuin siivillä.

Odotan HCRD:tä ihan luottavaisin mielin. Oma kunto tuntuu hyvältä ja mielestäni loppu vuoteen verrattuna perusjuoksuun on tullut hieman nopeutta lisää. On tunne että kropalla on enemmän voimaa viedä eteenpäin ja askel on kevyempää. Olenkin miettinyt että mikä olisi fiilis jos nyt pääsisi kuivalle assulle kevyissä vaatetuksissa. Uskon että olisi aika jees. 
Olen sitä mieltä että juoksuohjelman rinnalla kulkevalla voimaharjoittelulla on valtavan iso merkitys.   Valmentajani Pasi Päällysaho on laatinut minulle juoksuohjelman rinnalle voimaharjoitusohjelman. Ohjelmassa on  perus- /maksimivoima sekä nopeusvoima harjoitukset.  
Voimaharjoittelusta on tullut mielekästä ja pidän jokaista treeniä aivan yhtä tärkeänä. Eri treenimuodoista ja harjoituksista rakentuu kokonaisuus   ja uskon että tuo kokonaisuus auttaa minua saavuttamaan omat tavoitteeni tai ainakin pääsemään niihin hyvin lähelle. 

On mielekästä harjoitella kun tavoitteet on asetettu. Tulee ihan entis aikojen opiskeluajat mieleen, silloin harjoittelujaksojen tavoitteita raapusteltiin huolella, askel askeleelta edettiin noviisista taitavaan. Käytiin väliarviointeja ja mitattiin edistymistä. Ehkä tuo tuleva HCR on minulle eräänlainen väliarviointi tulevan kauden muita kisoja ajatellen. Juoksijaksiehkäjoskusvielä kokee olevansa juoksija. Se valmistautuu innolla tämän vuoden juoksuihin. Näkee itsenä toukokuisena päivänä juoksemssa entisen kotikaupunkinsa kaduilla. Antaa juoksun rullata ja haistelee merellistä ilmaa. Aaaah ja nuuh.... lappu rinnassa ehkä vähän liehuen.


.... Lennä lennä Kesäkerttu.... ihan vaikka lujaakin toukokuisella HCRD:llä....🐞

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              Edellistä kirjoitustani päättäessä mietin, olisiko se pitänyt päättää vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta heräsin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtäkkiä Polarin kello näyttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin että no näyttää mitä näyttää ja mietin että kello on ollut yöllä huonosti kädessä tai jotain muuta  ja vempeleitä ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidä liikaa tuijottaa.       Hyppään edellisen postauksestani kohdasta siihen mitä en siis vielä kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljän aikaan perjantai iltapäivällä pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmä oli. Säädin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kädet täristen hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennätti vielä merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltävän yön pienessä horroksessa ja olin tosi väsynyt. Ajattelin että sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielä viileämpää ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiä on  vähemmän liikkeellä.         Sunnuntaina heräsin  kuitenkin pienessä kurkkukivussa eikä olo ollut yhtään levänneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jälkeen on ollut samanlaisia oireita. Epäilen että astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                Päätin jättää pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopäivä ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinä toivottavasti pääsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista päivä on kulkenut aikojen saatossa epäonnen päivänä. Vaikkei oma päiväni vielä päätökseen olekaan kulkenut se heräsi minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet täysin normaaliksi sairasteluiden jälkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herätelty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lääkärin ohjeet ja tänä aamuna uskalsin toivoa että startti tapahtuu huomenna. Lopullinen päätös tehdään vasta kalkkiviivoilla.  Ensimmäisen kerran voin sanoa etten jännitä yhtään. Etenen juuri niinkuin edetä voin. Viimeinen herättely lenkki odottaa vielä ja minä keskityin vain lomapäivän olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkä huomenna juostaan ensimmäistä Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol