Siirry pÀÀsisÀltöön

Talvijuoksuun astmaatikon avuksi....🐞

Nyt alkaa taas olemaan se vuoden aika jolloin yleensĂ€ on kaikista kylmin kausi. TĂ€nĂ€ vuonna sen vielĂ€ kruunaa tuo mielettömĂ€n kaunis valkoinen talvimaisema jota vain ihaillen katselen ja katselen. 


Olenkin jo aikaisemmin kertonut ettĂ€ rakastan talvijuoksua. On niin ihanaa juosta raikkaassa talvisÀÀssĂ€, nautin ulkona olosta monien sisĂ€llĂ€ vietettyjen tuntien jĂ€lkeen. 

Talvijuoksussa on omat haasteensa ja voin sanoa ettĂ€ Ă€rsyttĂ€vintĂ€ musta on se, miten Ă€lyttömĂ€n kauan menee pelkĂ€stÀÀn pukeutumiseen ennen treeniĂ€. Itselleni on pikkuhiljaa kertynyt vaatetusta erilaiseen  sÀÀtilaan. Talvellakin on niin monenlaista keliĂ€ ja minĂ€ ainakin tarvitsen erilaisia versioita pukeutumiseen. On ihan eri lĂ€hteĂ€ juoksemaan tyynellĂ€ pakkassÀÀllĂ€ kuin pohjoistuulen puhaltaessa purevasti. 

Pakkasrajaa itselleni ei vielĂ€ eteen ole tullut, kylmimmillÀÀn omalla kohdallani mittari on nĂ€yttĂ€nyt -27. Toki silloin ei enÀÀ pelkkĂ€ talvipukeutuminen riittĂ€nyt. Astmaatikkona muutenkin tarkkailen sÀÀtilaa ja hengitysilman lĂ€mmitin kulkee vĂ€hintÀÀn juoksuliivin taskussa. Oikeastaan kun pakkanen menee yli viidentoista niin silloin otan jo hengitysilman lĂ€mmittimen kĂ€yttöön. 


Hankin Jonasportin lĂ€mmittimen sinĂ€ talvena kun aloitin  juoksun uudelleen neljĂ€n vuoden tauon jĂ€lkeen. Hieman totuttelua toki vaati ettĂ€ osaa olla ja hengittÀÀ lĂ€mmitin kasvoilla. 

TÀnÀ talvena hieman fiksailin sitÀ. Katkaisin kuminauhat, niin ettÀ pelkkÀ lÀmmitin jÀi jÀljelle. Voin pujottaa sen esimerkiksi tuubihuivin alle. Mua Àrsytti aiemmin lÀmmittimessÀ ollut kuminauha joka ainakin itsellÀni pyöri siellÀ tÀÀllÀ ja sekoitti hiuksia.


Keksin ettĂ€ pujotan lĂ€mmittimen Buffin maskin sisÀÀn, maskissa on tasku vaihdettavia filttereitĂ€ varten. Tuo tasku on kuin tehty hengitysilman lĂ€mmittimelle. Helpo pujottaa paikalleen taskuun ja saa mukavasti pois kuivumaan ja pystyy putsaamaan. 
Maskin ollessa kasvoilla sitĂ€ ei juurikaan tarvitse siirrellĂ€ tai korjailla. 

Nyt kun olen tottunut  kĂ€yttĂ€mÀÀn hengitysilman lĂ€mmitintĂ€ on helppoa tehdĂ€ lenkille lĂ€htöÀ. Olen oppinut pukeutumaan,  tosin monesti kyllĂ€ tulee ylipukeuduttuakin vaikken mitÀÀn paksuja vaatteita kĂ€ytĂ€kÀÀn, aivan paukkupakkasilla vedĂ€n viimeisenĂ€ toppaliivin juoksutakin pÀÀlle. YlĂ€kropan ja pÀÀn  ollessa lĂ€mmin, ei ÀÀreisverenkierron tarvitse yrittÀÀ lĂ€mmittÀÀ sisĂ€elimiĂ€. Jos ÀÀreisveronkiertoa tarvitaan sĂ€sielinten lĂ€mmitystyöhön   supistuvat verisuonet, verenpaine nousee ja pulssi kiihtyy. Ja tĂ€ytyy sanoa ettĂ€ on myös mielestĂ€ni miellyttĂ€vÀÀ olla kun ylĂ€kroppa on mukavasti suojattu. 

Hengitysilman lĂ€mmitin auttaa siinĂ€ ettĂ€ pystyn toteuttamaan minulle tehdyn harjoitusohjelman, ei aina ole mahdollista juosta matolla. Ja tosiaan niin kuin sanoin, nautin siitĂ€ ettĂ€ pÀÀsen ulos esim.työpĂ€ivĂ€n jĂ€lkeen. En halua kytĂ€tĂ€ sÀÀtĂ€ sillĂ€ silmĂ€llĂ€, voinko tehdĂ€ treenin vai en. Sataako liika, onko Ă€lytön myrskytuuli tai paukkupakkanen. Ei, silloin voisin tuskin koskaan treenata sÀÀnnöllisesti.  KieltĂ€mĂ€ttĂ€ hieman kyllĂ€ kaipaan espanjassa vietettyjĂ€ aikoja; aamulenkin ihanuus tai iltalenkki auringon laskuun, shortsit ja toppi pÀÀlle, juoksukengĂ€t jalkaan, ulos juoksemaan 

Niin, miten se menikÀÀn, sÀÀllÀ kuin sÀÀllÀ ... -27 - +27...

No nyt eletÀÀn myös sitĂ€ aikaa ettei olla viikkoja toisensa perÀÀn espanjassa, ne siellĂ€ vietetyt ajat ovat  eletyn elĂ€mĂ€n muistoja. Torreviejan kaupungista tuli vuosien aikana tuttu paikka minne oli aina kiva palata, katsotaan sitten taas joskus kun ajat ovat paremmat, tulee se vielĂ€.  Suomessa juoksen talvessa, kevÀÀssĂ€, kesĂ€ssĂ€ ja syksyssĂ€... tĂ€nÀÀn... suomalaisessa pakkastalvessa, runsaslumisessa , ihanassa  valkoisessa lumihunnussa. 

MĂ€ rakastan talvea ja lunta, oikeestaan onko kauniimpaa? Lumi tekee ihanan hiljaisuuden, ihan kuin se veisi mukanaan johonkin ihmeen omaan maailmaan . TĂ€nÀÀn tuolla juostessa hengitysilman lĂ€mmitin kasvoilla ihailin jokaisen mĂ€nnyn lumikruunua, jokaista jĂ€ljetöntĂ€ hankea matkani varrella, jokaista lumeen painunutta askeltani. Ihailin yksinkertaisesti suomalaisen talven kauneutta. 

Hengitysilman lÀmmittimen kÀyttö saattaa vaatii joillekin totuttelua enemmÀn kuin toisille. Ja voi olla ettei siihen totu lainkaan. TÀmÀ on tosiaan vain oma kokemukseni, kokeilujen kautta toimivaksi todettu. En koskaan halua antaa ohjeita kenellekÀÀn, kerron vain oman kokemukseni . Ja itse otan vastuun siitÀ ettÀ astmaatikkona uhmaan talvipakkasta, onko se jÀrkevÀÀ, tiedÀn kyllÀ... no apuvÀlinein yritÀn pÀrjÀtÀ ja nauttia huomisenkin treeneistÀ.


....LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... sÀÀssĂ€ kuin sÀÀssĂ€ ....🐞












Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol