Siirry pÀÀsisÀltöön

Juoksumattonoviisi.... 🐞

Luulin ettĂ€ matolla juoksu on sitĂ€  ettĂ€ laittaa virran pÀÀlle, hyppÀÀ matolle ja antaa askelten viedĂ€. ItsellĂ€ ei juurikaan ollut  matolla juoksusta muuta kokemusta kuin mitĂ€ olin kuntosalilla joskus muutaman minuutin hölkkĂ€illyt  ennen voimaharjoittelua. Tai no jos ihan oikein rehellinen olen ja muistan oiken, olen juossut pari kertaa tunnin lenkin kuntosalin matolla tasavauhtisena .



Olen kuitenkin tĂ€ssĂ€ vuosien varrella tosi monta kertaa miettinyt niin kesĂ€llĂ€ kuin talvellakin ettĂ€ olisi aika mukavaa jos voisi tehdĂ€ treenin sisĂ€llĂ€. Talven haastavat kelit joskus sai ajattelemaan miten ihanaa olisi kun  voisi  juosta vĂ€hĂ€n kevyemmissĂ€ vaatteissa vaikka niin ulkoilma ihminen olenkin. Ei ole haitannut myrskytyyli eikĂ€ paukkupakkanen lenkille lĂ€htöÀ kuin ei myöskÀÀn kesĂ€n helteet. Vuosien harkinta tuli pÀÀtökseen, tyhjensin romuvaraston ja hankin juoksumaton kotiin. 

Pidin itseĂ€ni niin kokeneena juoksijana ettei minun pitĂ€nyt tehdĂ€ mitÀÀn muuta kuin laittaa shortsit jalkaan ja toppi pÀÀlle ja lĂ€hteĂ€ juoksemaan harjoitusohjelman pitkÀÀ lenkkiĂ€. Matto oli juuri saapunut kotiin, kasattu ja tsekattu ettĂ€ matto kulkee hyvin keskellĂ€, ei liikaa vasemmalla eikĂ€ oikealla. Sen verran tutustuin ohjeisiin. 


Ajattelin ettĂ€ miten wau, viikonlopun pitkis matolla juosten ja ampumahiihdosta siinĂ€ samalla nauttien. Harjoitusohjelmassa luki kevyt 18 km. Maastossa, polulla, asfaltilla, ulkona se olisikin ollut kevyt, olinhan  juossut sen  ulkona niin monet kerrat ja paljon pidenpÀÀkin lenkkiĂ€.

Ajattelin ettĂ€ onpas helppoa, sÀÀtÀÀ vaan vauhdin sopivaksi kevyellĂ€ lenkille. Tiesin ettĂ€ sisĂ€tiloissa juostessa hikoilee runsaammin kuin ulkona mutta ylllĂ€tyin kuitenkin miten hirveen lĂ€mmin siinĂ€ kevyesti juostessa tuli, hikeĂ€ sai pyyhkiĂ€ aina uudestaan ja uudestaan, vettĂ€ kului pikkuhiljaa naukkaillen litrakaupalla. Onneksi olin varautunut nesteytykseen ja samoin myös parilla energiageelillĂ€. Geeli  oli mukana  oikeastaan vain siksi ettĂ€ sain vĂ€hĂ€n jotain makua suuhun pelkĂ€n veden sijaan.  

Musat soi korvissa ja ampumahiihdon MM-kisat olivat kĂ€ynnissĂ€ ,seurasin niitĂ€ siinĂ€ samalla juostessani. VettĂ€ kului, hiki valui ja sykkeet olivat korkeammat kuin yleensĂ€. Ihmettelin kun askellus tuntui hieman ehkĂ€ raskaalta vaikka vauhti oli rauhallinen. No ajattelin ettĂ€ kyllĂ€hĂ€n tĂ€mĂ€ tĂ€stĂ€ taas kun kroppa lĂ€htee kĂ€yntiin. YleensĂ€ askel kevenee kun kroppa aukeaa juoksulle. Sykkeet koholla, hiki valui ja edelleen ihmettelin. Olin juossut tunnin ajan ja lopulta tajusin seurata taulun vaihtuvia lukemia, maton kaltevuus  napsahtanut pari pykĂ€lÀÀ ylöspĂ€in ja voi ettĂ€ miten kevyeltĂ€ tuntui kun tajusin laskea kaltevuudet nollille, sykkeet vĂ€hĂ€n laskivat ja askel keveni. SiinĂ€ sĂ€hellyksessĂ€ oma kellokin oli sammunut joksikin aikaa, taisin kirota ÀÀneen, kun se ei nyt sitten todistanut tĂ€yttĂ€ aikaa mitĂ€ matolla oikeasti vietin. Askel rullasi ja olin juossut jo aika pitkÀÀn kun  yhtĂ€kkiĂ€ vauhti hiipui kokonaan ja lopulta matto pysĂ€htyi. Ihmettelin ettĂ€ mitĂ€ mĂ€ nyt oikein tein, tuliko joku sĂ€hkövika tai jotain. No lopulta olin ihan sekaisin paljonko olin ajassa ja matkassa treeniĂ€ juossut. Matto lĂ€hti startista kĂ€yntiin ja sain treenin loppuun. Aikaa kului reilut kaks tuntia ja mattoon kertyi  keskimÀÀrin 17.5 km, ehkĂ€ enemmĂ€n, ehkĂ€ vĂ€hemmĂ€n. KyllĂ€ se sellaista sĂ€hlĂ€ystĂ€ oli tuo mun ensimmĂ€inen mattotreeni.


Samana iltana otin maton ohjekirjan ja luin sen rauhassa lĂ€pi, kyllĂ€hĂ€n mun se tĂ€ytyy tietÀÀ miten matto toimii ja mitĂ€ ominaisuuksia siinĂ€ on. Sekin selvisi miksi matto oli pysĂ€htynyt kesken treenin, siinĂ€ on  asennus eli matto pysĂ€htyy automaattisesti kun se on ollut kĂ€ynnissĂ€ 100 minuuttia. Jos ei halua ettĂ€ matto pysĂ€htyy esim. pitkĂ€ssĂ€ harjoituksessa voi tuon ominaisuuden poistaa helposti ennen treeniĂ€. No nyt sitten senkin tiedĂ€n.

Miten siis toimisin jos olen pÀÀttĂ€nyt hankkia juoksumaton kotiin ja toteuttaa  sillĂ€ juoksuharjoitusohjelman mukaiset treenit.

- lukisin ohjekirjan tarkkaan ennen ensimmÀistÀ treeniÀ
- totuttelisin pienillĂ€ puolen tunnin harjotteilla  sisĂ€llĂ€ juoksuun
- tekisin ensin kevyen tasavauhtisen ehkÀ keskipitkÀn treenin
- tutustuisin kĂ€ynnissĂ€ olevan maton toimintoihin 


Nyt muutaman treenin jĂ€lkeen olen pÀÀssyt sinuiksi maton kanssa. Teen lĂ€mmittelyt, nopeat pikku venytykset ja matalatehoiset muutamat hyppelyt ennen treenin alkua. KĂ€velen liikkuvalla matolla hetken ja pikku hiljaa nostan vauhdin juoksulle. Kello lĂ€htee kĂ€yntiin siinĂ€ vaiheessa kun aloitan itse harjoitusohjelman mukaisen treenin. 

YllĂ€tyin siitĂ€ miten mukavaa matolla juoksu on, olen niin ulkojuoksija ollut aina. Oikeastaan ainut sisĂ€juoksu oli viime marraskuussa juostu 12h  rata ultra Joensuussa , mutta se olikin  vĂ€hĂ€n eri juttu. 
Juoksumatolla tehty treeni on kivaa vaihtelua ulkojuoksulle. Kotona oleva matto tekee harjoittelusta helppoa, ei tarvitse lĂ€hteĂ€ erikseen sisĂ€tilatreeniin, voin rytmittÀÀ pĂ€ivÀÀ ja arkea kivasti. Kevyt vaatetus tekee treeniin lĂ€hdön helpoksi. Juoksukengiksi valitsin Asicsin GT2000 8 Tokyo, aivan loistavat; ihanan pehmeĂ€t niin ulkona kuin matollakin, hyvĂ€ vaimennus ja mukavan rullaavat. Aikalailla mun lempikengĂ€t tĂ€llĂ€ hetkellĂ€, parhaimmillaan pitkillĂ€ lenkeillĂ€ mutta hyvin toimii lyhyemmĂ€llĂ€kin ja vetotreeneissĂ€. 


Hankintaa en kadu yhtÀÀn, pĂ€in vastoin, mietin vaan ettĂ€ voi kun olisin hankkinut aikaisemmin. Nyt jĂ€rjestyi tilaisuus ja sain toimivat tilat romuvarastosta ja romutkin saivat kyytiĂ€.  Uskon myös ettĂ€ tekee hyvÀÀ niin kropalle kuin pÀÀllekin saada vaihtelua juoksuun ja erilaisiin tapoihin toteuttaa treeniĂ€. On varmasti jatkossa myös antoisaa ja kehittĂ€vÀÀkin tehdĂ€ treeni vĂ€lillĂ€ matolla. No joka tapauksessa juoksu on aina kivaa, vaikkei aina niin helppoa olekaan, juoksu on mulle osa minua ja se on tyyppi kenen kanssa on kivaa olla....


... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu....   juoksumatolla 
 vaikka  kalliovuorten taa.... 🐞




Kommentit

Sari sanoi…
Itse aloittelin alkuvuodesta pitkÀstÀ aikaa kuntosaliharrastusta. Juurikin juoksumattoa on tullut kÀytettyÀ paljon. Nyt kun salit on kiinni olen miettinyt pitÀisikö hankkia kyseinen laite kotiin, autotalliin voisi tehdÀ pienen kotikuntosalin. Muuten jÀÀ kyllÀ treenit aika vÀhille.
KesĂ€kerttu sanoi…
Reilun parin kuukauden kokemuksella itse olen kyllÀ tykÀstynyt mattoon. Oikein hyvÀÀ kevÀttÀ sinulle ja onnea kotikuntosalin rakennusprojektiin.

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol