Siirry pÀÀsisÀltöön

Punttisalilta voimaa siipiin .... 🐞

Voimaharjoittelu kuulu osana juoksutreeniohjelmaa. PidĂ€n sitĂ€ ihan yhtĂ€ tĂ€rkeĂ€nĂ€ kuin mitĂ€ tahansa treeniĂ€ joka harjoitusohjelmassa on. Mun mielestĂ€ni harjoittelu on kokonaisuus, se koostuu osista ja niiden yhteisvaikutuksella  mulla on parhain mahdollisuus pÀÀstĂ€ lĂ€helle asettamaani tavoitetta tai vielĂ€ parempaa tavoitteeseeni. Olen kuitenkin armollinen itselleni ja jĂ€tĂ€n "vara 1". 

Pyrin treenaamaan tĂ€ysillĂ€ ja parhaani teen ettĂ€ treenistĂ€ tulee onnistunut vaikkei se todellakaan aina ole niin. On huippupĂ€iviĂ€ ja niitĂ€ kertoja milloin kokee olevansa se surkein ja heikoin. SehĂ€n tĂ€ssĂ€ kivaa onkin, pohjalta voi nousta aina uudestaan ja uudestaan. 

Olen vuosia harrastanut juoksua mutta en voinut ymmĂ€rtÀÀ mikĂ€ vaikutus voimaharjoittelulla voi juoksuun olla. Joskus ajattelin ettĂ€ kyllĂ€ juokseminen juoksijaa vahvistaa. 

SiitĂ€ alkaen kun aloin treenaamaan ammattilaisen ohjauksella, sisĂ€llytettiin voimaharjoittelu heti mukaan harjoitusohjelmaan. Pikkuhiljaa aloin huomaamaan ettĂ€ voimatreeni alkoi tuottaa tulosta ja sain potkua askeleeseen, juoksu oli jotenkin ponnekaampaa eikĂ€ niin perĂ€ssĂ€ laahaavaa miten ehkĂ€ parhaiten voisin kuvailla. 


Salilla olin vuosien varrella kĂ€ynyt ennenkin, omaksi ilokseni ja muiden tekemĂ€llĂ€ ohjelmalla treenaten. Salitreeni  on ollut usein kausittaista, innolla alkuun ja jossain vaiheessa lopahtanut. Olen melko hyvin kuitenkin perillĂ€ perustekniikoista ja perusliikkeistĂ€ lihasryhmittĂ€in, mutta siihen se sitten jÀÀkin.  Tosin ei mun oikeastaan muuta tarvikaan tietÀÀ kuin osata tehdĂ€ oikein voimaharjoitteluohjelmassa olevat liikkeet ja apuhan on lĂ€hellĂ€ jos olen jotenkin pulassa treenieni kanssa.  Luotan valmentajaani tĂ€ysin, haluan harjoitella hĂ€nen laatimalla ohjelmalla, tarvitsen ammattilaisen ohjauksen myös voimaharjoittelussa, itsekseni siitĂ€ ei tulisi yhtÀÀn mitÀÀn. Toki voisinhan  mennĂ€ salille treenaamaan omin ohjelmin mutta se onkin sitten toinen juttu, onko siitĂ€ juoksuuni riittĂ€vÀÀ hyötyĂ€. Haluan sen hyödyn jos jotain jonkin asian eteen teen. 

Voimaharjoittelu tuo myös mukavaa vaihtelua treeniin. Jotenkin koen ettĂ€ se palauttaa juoksulenkin jĂ€lkeen  vaikka jalat usein tutisevat ja koko kroppa on ihanan vĂ€synyt. Seuraavana pĂ€ivĂ€nĂ€ lenkillĂ€ myös tietÀÀ miten edellisenĂ€ pĂ€ivĂ€nĂ€ on kyykĂ€tty ja tehty maastavetoja. 

Jalka ei ole ehkĂ€ niin lennokas kuin levĂ€nneenĂ€ mutta tietÀÀ kyllĂ€ ettĂ€ nyt on tehty työtĂ€ mikĂ€ sitten joskus kantaa ja nostaa askelta.  Ja huomaahan voimatreenin ihan vain arkijutuissakin, omassa työssĂ€ni siitĂ€ on myös hyötyĂ€. 

Oli muuten aika hauskaa kun erÀÀnĂ€ kertana salilla mietin, miksköhĂ€n mĂ€ aina valitsen saman avainkaapin, kyllĂ€ nro 24 sen olla pitÀÀ. Ja voi ei jos se kaappi on varattu... minkĂ€ mĂ€ nyt otan? Kaappeja on tyhjillÀÀn ovet avonaisuutta huokuen mutta kun mĂ€ vaan haluan sen 24.  Ei se kaappi mitenkÀÀn hyvĂ€llĂ€ paikkaa ole tai jotain muuta. EhkĂ€ se on mun onnennumero, mĂ€ olen aina tykĂ€nnyt numerosta 24. PitĂ€isköhĂ€n ens kerralla vaihtaa ja ottaa aina ihan eri kaappi kuin viimeksi, kĂ€ydĂ€ kaikki kaapit lĂ€pi. No kerron siitĂ€ sitten joskus jos nĂ€in pÀÀsen  vielĂ€ tekemÀÀn. 

Voimaharjoittelu on kivaa. TĂ€nÀÀn nautin musan tahdilla treenistĂ€ ja olin tĂ€ynnĂ€ energiaa, kuvittelin olevani ihan hirveen vahva ja pÀÀtteeksi kuulin sanovani itselleni... tÀÀ on ihana ohjelma. Ennen olen inhonnut kyykkyjĂ€, olen ollut niissĂ€ niin surkea, on ollut tuskallista tehdĂ€ toistoja  ja on tuntunut etten montaa kertaa pÀÀse oikealla tekniikalla ylös. Niin se vaan kuitenkin on, kerta kerran jĂ€lkeen on helpompaa . On ollut ehkĂ€ helpompaa tehdĂ€ toistoja jollain laitteella vaikkapa prĂ€ssillĂ€. SiinĂ€ mĂ€ voin kyllĂ€ vĂ€hĂ€n lintsata mutta oman kropan painolla en voi. 

Ei kannata antaa periksi vaikkei alkuun jaksakaan. Pikku hiljaa hyvĂ€ tulee, tĂ€ytyy vaan alkuun hyvĂ€ksyĂ€ se ettĂ€ 1 menee kertaa 1, jossain vaihessa huomaa ettĂ€ nyt meneekin 4 kertaa 6. 
Lihaksekaan eivĂ€t kipeydy samalla tavalla kuin alkuun paitsi silloin kun ohjelma taas  vaihtuu ja se on mun mielestĂ€ vaan positiivinen asia, taas on uusilla tehty töitĂ€. 

Viime kesÀnÀ kun juoksin maratonia kiitin jokaista voimaharjoittelutreeniÀ mitÀ olin tehnyt. KestÀvyyskunto oli parantunut ja niin oli voimakin.
Voimaharjoittelulla on itselleni niin iso merkitys ettÀ kyllÀ se joka kerta muistuttaa jos meinaan harkita jotain muuta tekemistÀ kun harjoitusohjelmassa lukee puntti. Kunnioitan sitÀ ja kiltisti suuntaan matkani salille kohti ensin kaappia 24.


...LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... joskus vielĂ€ tosi vanhvoin siivin ... 🐞


Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol