Siirry pÀÀsisÀltöön

Harjoitusohjelma kulkee mukana.... 🐞

Harjoitusohjelma kuuluun arkeen, lomaan ja juhlaankin. Se on osa minua. KeskimÀÀrin n. tunti pĂ€ivĂ€ssĂ€ on mun juttua mulle ja mun kanssa. Se on loppujen lopuksi hyvin vĂ€hĂ€n. Tuon tunnin kykenen ottamaan itselleni ihan hyvin.  MĂ€ nautin siitĂ€ ettĂ€ mulla on harjoitusohjelma. Menin minne tahansa, se kulkee aina mukana.

Toki olen saanut kuullakin siitĂ€, joidenkin mielestĂ€  on turhaa stressata lomalla treenejĂ€, voihan sitĂ€ joskus ottaa vĂ€hĂ€n rennommin.  Itse nautin treenaamisesta, se myös rytmittÀÀ pĂ€ivÀÀ kivasti, enkĂ€ ole koskaan kokenut sitĂ€ stressaavana. LĂ€heiseni ovat oppineet sen, ettĂ€ on tietyt asiat mitĂ€ haluan tehdĂ€ ja niistĂ€ pidĂ€n kiinni.  Treenit on mun hengĂ€hdyshetki arjessa ja etenkin juostessa se on myös pÀÀ tyhjennys hetki. TyössĂ€ teen koko ajan ajatustyötĂ€, monta asiaa on vireillĂ€ yhtĂ€aikaa, on tehtĂ€vĂ€ pÀÀtöksiĂ€ ja pystyttĂ€vĂ€ ottamaan vastuuta, mukauduttava nopeasti hetkessĂ€ muuttuviin tilanteisiin . On ihanaa kun tulee hetki jolloin voi vaan olla, ajattelematta yhtÀÀn mitÀÀn, antaa vaan juoksun ja treenin viedĂ€.


Olen kĂ€ynyt Vuokatissa vuodesta 2003 alkaen, viihdyn siellĂ€ 2-3 kertaa vuodessa aina viikon kerrallaan. Sinne on ihana palata lomailun merkeissĂ€. Viikkoni ovat olleet erilaisia tĂ€ssĂ€ vuosien varrella, vĂ€lillĂ€ on olen juossut polkuja ristiin rastiin, yksi talviloma kului hiihdellen perinteistĂ€ ja vapaata ja toisinaan taas pĂ€iviin kuulunut kaikkea kivaa , Vuokatissa voi tehdĂ€ niin paljon kaikenlaista tai olla vaan tekemĂ€ttĂ€ yhtÀÀn mitÀÀn, nauttia ja olla vaan. TĂ€mĂ€n tammikuun lomalla harjoitusohjelma kulki mukana. 

LĂ€htö Vuokattiin hieman viivastyi ja perillĂ€ olimme vasta sunnuntai ja maanantai vĂ€lisenĂ€ yönĂ€. 

Maanantai  .... kevyt 6 km

Rauhallisen aamupalan jÀlkeen puin juoksuvaatteet ylleni ja ajattelin miten wau onkaan, nythÀn pÀÀsen villasukkailemaan kun luntakin on ihan mukavasti.

 
Villasukkajuoksua olin harrastanut jo useamman vuoden, pisin lenkki sukilla on ollut puolimaratonin mittainen. Uskon ettĂ€ tanssitaustalla on oma merkityksensĂ€. Villasukilla juoksu tuntui heti ensimmĂ€isestĂ€ kerrasta lĂ€htien hyvinkin luontevalta. Juoksu oli kuin tanssi, mieli palasi kylmille tanssisaleille ja muistan miten sÀÀrystimillĂ€ kiedottiin balettitossut piiloon alkulĂ€mmittelyissĂ€. PĂ€kiĂ€askellus oli helppoa ja askel kimmoisa. Toki maltilla sukkailun aloitin, ensimmĂ€isellĂ€ kerralla 8km ja myöhemmin sitten pidempÀÀ matkaa ja useammin, miten sÀÀt milloinkin sallivat. KesĂ€llĂ€kin olen juossut villasukilla mutta se ehkĂ€ kuluttaa sukkaa turhaan ja olenkin pÀÀtynyt kesĂ€isin juoksemaan paljasjalkakengillĂ€. En ole mikÀÀn paljasjalkajuoksija mutta pyrin kerran viikossa juoksemaan paljasjalkaillen vahvistaaksesi jalkaterĂ€n pieniĂ€kin lihaksia. Heti kun huomaan kivistystĂ€ tai kiristystĂ€ akilleksen tienoilla vaihdan juoksukengĂ€t paljasjalkakenkiin. Muutenkin vaihdan juoksukenkiĂ€ lenkin ja treenin mukaan. 

Maanantain lenkille lÀhdin rauhallisella vauhdilla, keli oli mukavan tyyni ja ihanteelliset 4 astetta pakkasta. Oli kivaa kÀydÀ katsastamassa lÀhi seutu ja kaikki nÀytti taas niin ihanan tutulta. Juoksu rullasi kivasti, tuntui vÀlillÀ aivan tanssilta ja sinne tÀnne hypÀhtelin grand jete-hyppyjÀ. Treeni viikko lÀhti mukavasti kÀyntiin ja pÀÀsin vielÀ hiihtÀmÀÀn ja laskettelemaankin.

Tiistai.... Veryttelyt alkuun ja loppuun 2km + 2km, vĂ€liin 3x 8min        palautuksin

Olin kokoajan luullut ettĂ€ tiistai oli punttipĂ€ivĂ€. Onneksi kuitenkin tsekkasin harjoitusohjelman aamukahvia juodessa. Ihan vaan siks ettĂ€ musta on kivaa noudattaa treeniohjelmaa niinkuin se on laadittu.  Keli oli taas ihan mukava, pikkupakkanen ja tyyni. Alku-ja loppuverkat kevyesti, vedot tuntui ihan kimmoisilta, toisin lumessa juostessa vauhdissa en kesĂ€kelin vauhteihin ihan pÀÀssyt. Pito oli hyvĂ€, juoksin Asicsin gelfujisetsuilla mutta jotenkin lumessa tulee aina se palaa takaisin fiilis, kun juokset askeleen, valuu takaisin ainakin osa askelta. Lenkki antoi ihan wau fiiliksen ja ⛄ odotteli mua lenkiltĂ€ takaisin. 


Keskiviikko .... Puntti

Pakkasaamussa kĂ€velin salille, tuuli oli yltynyt edellisistĂ€ pĂ€ivistĂ€ ja pakkanen tuntui kirpakalta, pipopÀÀ sai vetÀÀ myös huppua pÀÀhĂ€n. KĂ€velystĂ€ sai mukavan alkulĂ€mpĂ€nkin vaikka tein kyllĂ€ kunnon lĂ€mmittelyn vielĂ€ ennen varsinaisia  liikkeitĂ€, dynaamisia venyttelyjĂ€ /aukaisuja unohtamatta. 
Katinkullan kuntosali oli mulle jo edellisistĂ€ lomareissuista tuttu, oli helppo aloittaa treeni, vĂ€hĂ€n niin kuin olisi kotisalille palannut.  MĂ€ nautin punttipĂ€ivistĂ€, se tuo kivaa vaihtelua juoksuun, jotenkin palauttaa edellisen pĂ€ivĂ€n tai pĂ€ivien treenistĂ€. PitÀÀ kuitenkin kropan vireessĂ€ ja antaa erilaista boostia ja ajateltavaa. 
Treenin jĂ€lkeen oli taas koko lomapĂ€ivĂ€ edessĂ€, aikaa tehdĂ€ kaikkea kivaa, tai olla tekemĂ€ttĂ€ yhtÀÀn  mitÀÀn, nauttia vaan ihanasta Vuokatin maisemasta.


Torstai... Kevyt 10 km

SÀÀ oli kylmempi kuin edellisenĂ€ pĂ€ivĂ€ ja tuuli yltynyt vielĂ€ lisÀÀ. KĂ€vĂ€isin ennen juoksuun lĂ€htöÀ kurkkaamassa ulkona, mittari nĂ€ytti -14 mutta tunne oli yli kahdenkymmenen. Tiesin ettĂ€ hyinen taivallus on luvassa. 

Ajattelin suunnata rauhallisen lenkkini urheiluopistolle, kĂ€yn siellĂ€ joka kerta lomani aikana, on kivaa pÀÀstĂ€ bongaamaan ihan oikeita urheilijoita ja muutenkin tuo miljöö on tĂ€ynnĂ€ urheilutuntua ja antaa potkua itsellekin. Olen usein kĂ€ynyt siellĂ€ syömĂ€ssĂ€ tai ihan vaan kahvilla, pÀÀstĂ€kseen osaksi tuota urheilijoiden maailmaa ja on siellĂ€ tullut  bongattua huippujakin niin   Suomesta kuin ulkomailtakin.

Juoksujalkineiksi valitsin jĂ€lleen villasukat. Olin tilannut sukkani jo hyvissĂ€ ajoin ystĂ€vĂ€ltĂ€ni. Minun piti juosta niillĂ€ vuoden 2019 Villasukkajuoksun SM-kisassa. Tuo kisa tosin peruttiin  lumi pulan  vuoksi ja siirrettiin tĂ€lle vuodelle, tĂ€mĂ€ vuosi peruuntui korona tilanteen takia. No toivotaan ettĂ€ ensi vuonna pÀÀstÀÀn taas Villasukkajuoksun SM-kisoihin.  Olin niin sĂ€ilyttĂ€nyt upeita sukkiani mutta Vuokatin lumisilla teillĂ€ ja poluilla pÀÀtin ottaa ne kĂ€yttöön.

Juoksu rullasi ihan kivasti vaikkei lumimöhjö kĂ€velytiellĂ€ vauhteihin pÀÀssyt. EnkĂ€ oikeastaan mitÀÀn vauhteja tavoitellutkaan vaan nautin kaikesta nĂ€kemĂ€stĂ€ni, erityisesti ihanasta talvesta. Matkalla ajattelin ettĂ€ voi kun olisin laittanut toppahameen pÀÀlle, kylmĂ€ viima tuntui reisissĂ€ ja takamuksessa, eikĂ€ yhtÀÀn helpottanut voimaharjoittelun jĂ€lkeistĂ€ jĂ€ykkyyttĂ€. Tuulen puuskatkin olivat niin voimakkaat, tuntui ettĂ€ vauhti pysĂ€htyi kuin seinÀÀn ja kylmyys pÀÀsi luihin, ytimiin.  Villasukkajuoksu itsessÀÀn teki jaloille ihanaa ja olenkin monille kertonut ettĂ€ vertaan sitĂ€ tunnetta jalkahieronnan jĂ€lkeiseen, jalat ovat  pumpulin pehmeĂ€t, tuntee miten veri kiertÀÀ ja kaikki jĂ€ykkyys on poissa. 

Perjantai....Lepo

Kunnioitan jokaista harjoitusohjelman lepopÀivÀÀ, en koskaan suunnittele lepopÀiville mitÀÀn muuta kuin ihan tavallista arkiliikuntaa. En lÀhde hakemaan korvaavia lajeja tai edes pyörÀilemÀÀn, annan kropan ja pÀÀn vain olla ja levÀtÀ.

LepopÀivÀn lekottelua, kaikkea kivaa, lomapÀivÀn rauhaa. Vuokatti antaa siihen mitÀ parhaimmat puitteet, se on yksi mun lempi paikoista.


Lauantai... Alku-ja loppuverkat 2km + 2km, vÀliin 7 x 90sek palautuksin

Lauantai oli kotiin lĂ€htöpĂ€ivĂ€. Minulle oli jo heti selvÀÀ ettĂ€ juoksen treenin aamulla ennen kotimatkaa. Tiesin miten vaikeeta olisi enÀÀ lĂ€hteĂ€ treeniin illalla pitkĂ€n ajomatkan jĂ€lkeen. Aamulla pÀÀsin nopeasti liikenteeseen, treeni varusteet olin laittanut jo illalla valmiiksi. Nyt olin tyytyvĂ€inen ettĂ€ toppahame oli varustenipussa. Oli jĂ€lleen jÀÀtĂ€vĂ€ keli, tuuli puhalsi pöllyttĂ€en yöllĂ€ satanutta lunta ympĂ€riinsĂ€. 

Vetoja varten valitsin tasaisen juuri hetki sitten auratun kevyenliikenteen vĂ€ylĂ€n. Alkuverkan jĂ€lkeen juoksin vetotreenit edestakaisin kilometrin mittaisella pĂ€tkĂ€llĂ€, ei haitannut vaikka jokunen koiran ulkoiluttaja antoikin minulle kysymysmerkin nĂ€köisiĂ€ katseita. Kotona olisi kai pidetty kylĂ€hulluna.  Tuollaisella tasaisella pĂ€tkĂ€llĂ€ tehdyn treenin kulkua on  sitten kiva  katsoa kellon sovelluksesta jĂ€lkeen pĂ€in. 

PirteÀn treenin jÀlkeen kÀvin vielÀ katsastamassa lempimaisemani. Kaikkialla oli kaunista, tasainen valkoinen lumi nÀytti niin satumaiselta, eiliset ladutkin kasvaneet umpeen. Mietin siinÀ hiljaa itsekseni; koskakohan ensimmÀiset latukoneet ovat liikkeessÀ. Ajatuksissani sanoin hyvÀstit Vuokatille, pala sydÀntÀ on siellÀ aina ja muistot vuosien varrelta. Hei sitten taas ja kiitos kaikesta, annoit taas parastasi, nÀhdÀÀn ensi kerralla, jooko? SyksyllÀ viimeistÀÀn. Olenko poluillasi, vaellanko vaaralle vai lomailenko muuten vaan, katsotaan sitÀ sitten mutta tehdÀÀn se yhdessÀ tuttuun tapaan.


....LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu...  sĂ€ saat Vuokattia rakastaa... 🐞



Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol