Siirry pääsisältöön

Pitkääkin pidempi...🐞

 

   Rauhallinen pitkä  juoksulenkki  on eräänlainen treeniviikon päätös. Siinä tulee tunnusteltua kuluneen viikon kuormat ja tehtyä eräänlainen analyysi kuluneesta viikosta. Pitkän lenkin tuntemukset vaihtelevat niin henkisellä kuin fyysiselläkin tasolla. Tavallaan nautin siitä hurjasti, mutta silti suhteeni pitkään rauhalliseen on erilainen,  oman harjoitteluni muututtua monipuoliseksi juoksuvalmentajan ohjauksessa. Olen huomannut että korvamerkitsen tavallaan lempitreenit ja lähden suoritukseen aina hieman eri asenteella. Pitkä lenkki tavallaan rauhoittaa mutta se vaatii myös tietynlaista siedettävyyttä. 




Silloin kun harjoitusohjelmassa lukee 20km, 25 km tai 28 km on ennakko suunnitelma mielessä erilainen jokaisen harjoituksen kohdalla. Vaikka nykyään rauhallinen kahdenkympin lenkki ei tunnu fyysisessä rasituksessa juuri miltään, mutta kun päälle lisätään esim. viisi kilometriä, tuo lisäys tuntuu takuulla. Ja koska 20km ei oikein tunnu missään, on minusta välillä tosi hyvä mennä vielä noille lisäkilometreille. 

Treeniin valmistautuessa tärkein apuväline minulle on juoksuliivi. Siinä kulkevat mukana niin juomat, energiageelit ja kaikki muut tarvittavat härpäkkeet. Usein liivi tuo lisäpainoa kahdesta kolmeen kiloon. Toki iso ero on, juokseeko pitkän lenkin kesällä vai talvella. Onko liivissä mukana vain omat juomat. Joskus siellä kulkee myös koiran minijuomakippo sekä lisä vesi hänelle. 

Kun viime sunnuntaina juoksin 28 km, tiesin että juomaa pitää olla hyvin mukana mutta myös energiaa.  Ja totta kai palautusta treenin jälkeen. Koiraa en ottanut noin pitkälle hellejuoksulle. 


          
       Kuumalla kelillä  mukana oli myös suolaa pienessä rasiassa. 



Riittävästi nestettä 



Aika harvoin kulutan puoltatoista litraa mutta mieluiten  riittävästi kuin liian vähän. Helteellä voi herkästi juoda myös liikaa, mutta olen opetellut sen 20min taktiikan ja mukana on sekä urheilujuomaa että vettä. Kahdenkymmenen minuutin taktiikka tarkoittaa sitä että otan kulauksen vuorotellen vettä ja urheilujuomaa. Kerta annos on noin suullinen ja juomat otetaan siis kahdenkymmenen minuutin välein. Mielestäni on tärkeämpää ottaa pienempiä määriä tasaisesti kuin  kerralla enemmän. Inhoan  tunnetta kun neste hölskyy vatsassa. Nesteiden lisäksi energiageelit. On aikamoinen taitolaji oppia tankkaamaan suorituksen aikana oikealla tavalla. Kisa - ja treenipäivätkin vaihtelevat eikä tarve ole läheskään sama joka kerta. Mutta kokemus auttaa hurjasti. 

       Kahdenkympin lenkki ei juuri vaadi ihmeimpiä, mutta kun treenin kesto menee sinne kolmen tunnin tietämille tai yli, pitää  olla energia tarkemmin mietitty. Juoksuun lähtiessä en niinkään ajattele kestoa tai matkaa vaan lähden juoksemaan niitä kahdenkymmenen minuutin etappeja joista olen usein puhunut. Pitkässä suorituksessa jopa omalla treenipitkiksellä voi tapahtua vaikka mitä. Ja kun viimeiset kilometrit on juostuna, alkaa aikamoinen voittaja fiilis. Viimeisillä pitkillä harjoituksilla olen saanut jonkun ihmeen lisävireen lopun viidelle kilometrille, aivan kuin juoksu vaan ampaisisi kohti kotia. 

Lähellä kolmeakymmentä kilometriä olevat harjoitukset  vaativat omat sietokykynsä. Vaikka juoksu itsessään peruskestävyys ykkös teholla on helppoa ja vaivatonta, tuntuu välillä puuduttavalta lönkötykseltä ja tekisi mieli kiihdyttää. Pään kovettamiseksi kutsunkin näitä lönköttelyjä, maratonilla sitten kiitän jokaiset lönköttelyt. Treenin kestolla on tarkoituksensa ja nämä pitkääkin pidemmät harjoitukset on treenivuoden aikana suunniteltu juuri niille kuuluville paikoille. 

Vaikka olenkin korvamerkinnyt lempitreenit, on jokaisella harjoituksella omat tehtävänsä. Joskus innolla odotan kun harjoitusohjelmassa lukee kevyt kahdeksan kilometriä mutta kun siellä lukeekin kevyt 28 km, alkaa valmistautuminen tulevaan harjoitukseen jo päiviä aikaisemmin. Se vaatii tarkemman aikataulu suunnitellun. Reitin ja varusteiden mietinnän. Nämä viimeiset maratonin alla tehdyt pitkät yritin myös miettiä niin että jokaiseen juoksuun tulisi edes vähän vaihtelua, ainakin reitin suhteen. 


Valmiina lähtöön 28 km

Joka tapauksessa treeniviikon päätös rauhalliseen pitkään lenkkiin on aivan upea juttu. Oli kyse sitten puolipitkä 15 km tai "ylipitkis" 28 km. Se todellakin kuten alussa sanoin on analyysin paikka. Pohdin kuluneen viikon mutta pohdin myös siitä seuraavan tulevan. Onko edessä kevyt viikko vai lepopäivän  jälkeinen seuraava kova viikko. Tämän pitkän 28km juoksun sisältänyt treeniviikko jatkui kevyellä viikolla. Siinä oli sitten hyvä tunnustella omat palautumisensa ja nauttia kevyestä harjoittelusta. Pitkääkin pidempi vie henkisellä tasolla oman ajattelun maailman joka rytmittyy musiikilla ja tämä on minulle äärettömän arvokasta. 

...Lennä lennä Kesäkerttu... lennä pitkääkin pidemmältä Myrskylän maastoihin...🐞

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              Edellistä kirjoitustani päättäessä mietin, olisiko se pitänyt päättää vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta heräsin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtäkkiä Polarin kello näyttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin että no näyttää mitä näyttää ja mietin että kello on ollut yöllä huonosti kädessä tai jotain muuta  ja vempeleitä ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidä liikaa tuijottaa.       Hyppään edellisen postauksestani kohdasta siihen mitä en siis vielä kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljän aikaan perjantai iltapäivällä pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmä oli. Säädin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kädet täristen hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista päivä on kulkenut aikojen saatossa epäonnen päivänä. Vaikkei oma päiväni vielä päätökseen olekaan kulkenut se heräsi minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet täysin normaaliksi sairasteluiden jälkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herätelty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lääkärin ohjeet ja tänä aamuna uskalsin toivoa että startti tapahtuu huomenna. Lopullinen päätös tehdään vasta kalkkiviivoilla.  Ensimmäisen kerran voin sanoa etten jännitä yhtään. Etenen juuri niinkuin edetä voin. Viimeinen herättely lenkki odottaa vielä ja minä keskityin vain lomapäivän olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkä huomenna juostaan ensimmäistä Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol

Juoksuvuosi 2023...🐞

        Kivaa vielä pysähtyä miettimään kuluneen vuoden juoksuja. Harjoitteluun tuli hieman määrää ja tehoakin lisää.  Alku vuonna harjoitusohjelma sisälsi myös kahden treenin päiviä, jokunen tupla loppu vuonnakin. Kisat oli rytmitetty aika kivasti. Syksyn rataultrasta luovuttiin, keskityttiin harjoitteluun ja palautumiseen lokakuisen maratonin jälkeen. Juoksuvuoden ensimmäinen kisa oli helmikuussa jonka muuten unohdinkin IG tilinini postauksesta.       Helmikuun maantiejuoksu cupin 4.osakilpailu oli ensimmäinen kerta kun osallistuin Aktia cupiin (MK Facade). Tämä juoksu melko surkeissa olosuhteissa käynnisti kisavuoden eikä tavoitteellinen harjoittelu olisi yhtään mitään jos en osallistuisi kilpailuihin. Juoksin vain yhden osakilpailun, sain siitä 10 pistettä ollen lopputuloksissa sarjani 7.  Maaliin pääsin ajassa 58.34.      Harjoittelu oli noussut uudelle tasolle. Kahden treenin päiviä kovilla viikoilla oli kahdesta kolmeen, kevyellä viikolla ei. Talven surkeiden jääkoppurakelien ai