Siirry pääsisältöön

Lasse Viren Hölkkä...🐞

 

    Lasse Viren Hölkkä juostiin sunnuntaina 15.9.2024 ja oli vuoroltaan 51. Matkoina olivat 10.3 km maantiejuoksu, puolimaraton 21.1 km sekä 6 km patikka/sauvakävely/hölkkä ja tietysti tyttöjen ja poikien lyhyemmät matkat sarjoineen. Itse juoksin kisassa viimeisen alimatkan ennen maratonia. Maantiejuoksu 10.3 km tulee olemaan erilaista kympin raastoa kuin kesällä juostut tasaisten reittien kisat, ajattelin.  Asennoiduin jo ilmoittautumis vaiheessa siihen, että tämän kisan tarkoitus on viettää juoksupäivää ilman sen kummempia tavoitteita. Olin jo monta vuotta miettinyt että tähän tapahtumaan haluan vielä joskus osallistua, ihan vain tavatakseni idolini livenä. 



Juoksusää oli mitä mainion. Syyskuun helteet olivat kääntyneet vileän puolella ja kieltämättä, kyllä se viileältä tuntuikin. 

Ja tällä ilmeellä lähdettiin

Tiesin että reitti tulee olemaan vaihtelevaa, ylä-alamäkeä, soraa, asfalttia ja lopun pururataa. Matkaan  lähden siis tunnustellen. 

Kiparkatissa oli jo kiva juoksijoiden kuhina kun saavuin kisapaikalle. Auto ohjattiin hienosti pysäköintiin joka oli heti kisakeskuksen välittömässä läheisyydessä. 



Ei mitään ennakko odotuksia juoksun suhteen muuta kuin se, että tunti on alitettava. Muutama vuosi sitten Vantaan tasaisella reitillä juostu varttimaraton 10.5 km antoi ennakko tavoitteen, silloin aikaa kului 1.01.43. 

Minulla oli tälle juoksupäivälle paljon tärkeämpi tavoite kuin loppuaika. Olin pakannut reppuuni toisen kisakengistäni, joilla on tarkoitus startata seuraava maraton. Ja kun näin Lasse Virenin kisapaikalla, pyysin hänen nimikirjoituksensa kenkääni. 





          On kunnia pukea nämä kengät maratonilla  jalkaan ja uskon tai tiedän, että kulku tulee olemaan parempi kuten Lasse Virenin kysymykseen vastasin. 

Ennen juoksuun lähtöä olin tiedustellut ystävältäni reitistä. Itse olin ajatellut että soraa olisi enemmän kun olin miettinyt millä kengillä kisan juoksisin. Niinpä kenkävalinta osui juuri oikeaan hänen neuvoillaan.  

Startti 

Lähdin säästelemään nousuissa ja kiristämään tasaisella, ajatuksella. Koska reitti oli itselle tuntematon, ajattelin että keskiraskaaksi ilmoitettu reitti olisi ollut raskaampi mitä se lopulta oli. Olisin voinut paahtaa menemään ehkä vielä paremmin mutta nythän sitten tiedän toivottavasti seuraavaa kertaa ajatellen. Vaikka reitti oli mäkinen ja vaihteleva alustoineen, se oli ihan älyttömän kiva juosta. Vaihtelu teki juoksusta mielenkiintoisen ja koko ajan reitillä oli myös muita juoksijoita. 

Oikeastaan vasta lopun viimeinen kilometri alkoi hapottamaan kun jalka upposi sateiden pehmentämällä pururadalla. Siinä kyllä tuntui kun kympin päälle oli  lisätty vielä se 300 m. 

Mikä helpotus kun oli kiivetty maalialueelle ja ajattelin lähteä omaan tuttuun loppukiriini. Alamäessä ohitin miesjuoksijan ja tunsin samassa hänen vauhdinnostonsa. Vauhti kiihtyi ja juostiin maalisuoraa rinnakkainen. Kiristän ,kiristän ja hän kiristää.  Elämäni ensimmäinen heittäytyminen maaliviivalla. Ihan älyttömän wau ja  sainpas tietää miltä heittäytyminen tuntuu kun vetää kirin loppuun saakka. Maaliviiva ylittyy molemmilla aikaan  57.37.  Maalissa sitten onnittelimme  toisiamme kädestä puristaen, halatenkin. Naurukin taitaa raikaa ja voi että miten kivaa oli.  Loppukirit on juoksun suola. 




Terveisiä siis näyttelijä Pekka Rädylle Lasse Viren Hölkän upeasta loppukiri kamppailusta kanssani. Tämä muisto tulee elämään aina. 

Juoksuun olin oikeinkin tyytyväinen ja erityisesti olin tyytyväinen siihen että reitti oli keskiraskas. Miten hyvää tekee lähteä juoksemaan ei-ennätysajat  mielessä ja saamaan vaihtelua sekä tietynlaista vaikeustaso eroa lappujuoksuun. Tämä on asia jota tulen haluamaan jatkossakin. 


📷Juoksuystävä

Lasse Viren Hölkässä olen toivonut olevani mukana jo vuosia sitten mutta tähän ajankohtaan on ollut aina jotain muuta, usein lomaa ulkomailla tai jotain. Olen aina toivonut että pääsen näkemään Virenin tapahtumapaikalla. Juoksija jonka ura, mutta erityisesti harjoittelu on kiinnostanut minua aina. 


Kullatut Sekunnit kirja oli haettava kirjastosta  heti Hölkän jälkeisenä päivänä. 

"1969: 10.4     Tiellä yhtä mittaa 1 tunti 20 min - 20 km

                16.4     Tiellä tasavauhtia 1 tunti 15 min - 20 km "


     Lasse Viren Hölkkä oli iloinen juoksutapahtuma keskiraskaalla reitillä. Järjestelyt toimivat hienosti ja kannustustakin reitille riitti.  Oli kivaa jäädä vielä tapahtuma alueelle kahvittelemaan ja nauttimaan juoksun täyteistä päivää. Ihan pieni kutkutus jäi mieleen, kyllä tuota loppuaikaa täytyy vielä seuraavalla kerralla päästä vähän kohentamaan. 


   Nyt  sitten ajatuksissa pikkuhiljaa valmistautumaan  vuoden päätapahtumaan. Saatiin kaikki alimatkat hienosti vietyä läpi ja aika kivalla mallilla nyt ollaan. Etappeja ollaan edetty. Kyllä tavoitteellinen harjoittelu on kivaa, eikä juoksuharrastus olisi mitään ilman näitä upeita juoksutapahtumia. 


...Lennä lennä Kesäkerttu...lennät alimatkat juostuna maraton starttiin...🐞


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              Edellistä kirjoitustani päättäessä mietin, olisiko se pitänyt päättää vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta heräsin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtäkkiä Polarin kello näyttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin että no näyttää mitä näyttää ja mietin että kello on ollut yöllä huonosti kädessä tai jotain muuta  ja vempeleitä ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidä liikaa tuijottaa.       Hyppään edellisen postauksestani kohdasta siihen mitä en siis vielä kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljän aikaan perjantai iltapäivällä pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmä oli. Säädin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kädet täristen hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista päivä on kulkenut aikojen saatossa epäonnen päivänä. Vaikkei oma päiväni vielä päätökseen olekaan kulkenut se heräsi minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet täysin normaaliksi sairasteluiden jälkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herätelty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lääkärin ohjeet ja tänä aamuna uskalsin toivoa että startti tapahtuu huomenna. Lopullinen päätös tehdään vasta kalkkiviivoilla.  Ensimmäisen kerran voin sanoa etten jännitä yhtään. Etenen juuri niinkuin edetä voin. Viimeinen herättely lenkki odottaa vielä ja minä keskityin vain lomapäivän olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkä huomenna juostaan ensimmäistä Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol

Juoksuvuosi 2023...🐞

        Kivaa vielä pysähtyä miettimään kuluneen vuoden juoksuja. Harjoitteluun tuli hieman määrää ja tehoakin lisää.  Alku vuonna harjoitusohjelma sisälsi myös kahden treenin päiviä, jokunen tupla loppu vuonnakin. Kisat oli rytmitetty aika kivasti. Syksyn rataultrasta luovuttiin, keskityttiin harjoitteluun ja palautumiseen lokakuisen maratonin jälkeen. Juoksuvuoden ensimmäinen kisa oli helmikuussa jonka muuten unohdinkin IG tilinini postauksesta.       Helmikuun maantiejuoksu cupin 4.osakilpailu oli ensimmäinen kerta kun osallistuin Aktia cupiin (MK Facade). Tämä juoksu melko surkeissa olosuhteissa käynnisti kisavuoden eikä tavoitteellinen harjoittelu olisi yhtään mitään jos en osallistuisi kilpailuihin. Juoksin vain yhden osakilpailun, sain siitä 10 pistettä ollen lopputuloksissa sarjani 7.  Maaliin pääsin ajassa 58.34.      Harjoittelu oli noussut uudelle tasolle. Kahden treenin päiviä kovilla viikoilla oli kahdesta kolmeen, kevyellä viikolla ei. Talven surkeiden jääkoppurakelien ai