Siirry pÀÀsisÀltöön

Kaupunkimaratonin KympillĂ€...🐞

 

     TĂ€ytyy myöntÀÀ miten kivaa oli taas asettaa numero rintaan ja juosta. Alla viikon normaalit harjoitukset ja kisana juostava treenikymppi kutkutteli kovasti. Oli jĂ€nnÀÀ huomata miten nopeasti kisavĂ€symys hĂ€viÀÀ ja haluaa Ă€kkiĂ€ pÀÀstĂ€ taas starttiviivalle. Toukokuun puolimaratonin jĂ€lkeen oli kivaa hengĂ€htÀÀ  vain treenien parissa,  mutta aika pian sitĂ€ alkoi odottamaan seuraavaa kisaa. HĂ€meenlinnan Kaupunkimaratonin Kymppi  oli sovitusti seuraava juoksu, joka juostiin lauantaina 20.7.2024.


HĂ€meenlinna 20.7.2024


               Oli kivaa pÀÀstĂ€ taas kylÀÀn HĂ€meenlinnaan. Kaupungilla on itselleni tavallaan aika lĂ€heinen merkitys. Aikoinaan siskon siellĂ€ asuessa tuli usein vietettyĂ€  aikaa ympĂ€riinsĂ€ ja työt Keskus-Sairaalassa ajelutti minut sinne kuuden vuoden ajan.  

           Juoksun juhlassa pÀÀtin viettÀÀ kiireetöntĂ€ pĂ€ivÀÀ ja Nauttia. AAh oli ihanaa herĂ€tĂ€ hyvin nukutun yön jĂ€lkeen, ei mikÀÀn voittaja fiilis mutta oikeinkin leppoisa. Treenikymppi ei jĂ€nnittĂ€nyt, oli vaan ihana pÀÀstĂ€ menemÀÀn. Muistin valmentajani sanat edelliseltĂ€ viikolta ja mietin voiskohan?

        KesĂ€sÀÀ oli juuri kesĂ€isen vaihteleva. Joko tulee vettĂ€ tai ei. EhkĂ€ paahtaa pistĂ€vĂ€sti mutta aurinko lippa jÀÀköön tĂ€llĂ€ kertaa. Mahdollisimman vĂ€hĂ€n mitÀÀn ylimÀÀrĂ€istĂ€ vaikka tĂ€ytyy myöntÀÀ ettĂ€ aurinkolippa on pelastanut monta juoksua, tai ainakin luulen niin.  Mukavan rauhallinen touhu oli kisatoimistolla, niin ajoissa olin taas paikalla. Oikeastaan kisapaikalle saapuminen on pĂ€ivĂ€ssĂ€ ihan  sitĂ€ parasta.  

Kisatoimisto

TĂ€llĂ€ kertaa pÀÀtin nauttia jĂ€rjestĂ€jĂ€n kaikki tarjoamat palvelut. 

Alkuveryttelyt tein tuttuun tapaan;  rauhallista kevyttĂ€ juoksua, jonka sisÀÀn rakensin hieman koordinaatioita ja kisa vauhtiset vedot. Pari lyhyttĂ€ ja yksi pidempi. Kroppa kertoi heti, ettĂ€ tĂ€nÀÀn on kiva lĂ€hteĂ€ juoksemaan. Minusta on jĂ€nnÀÀ tunnustella sitĂ€ omaa olotilaa, sitĂ€ miettii itsensĂ€ pÀÀstĂ€ varpaisiin ja tunnustelee samalla kuormansa. 



Aurinko paistoi pistĂ€vĂ€sti, mutta vĂ€lillĂ€ pilvet ajelehtivat eteen.  Hiki tuli jo odotellessa starttia ja yritin viimeiseen saakka pysytellĂ€ vĂ€hĂ€n varjossa. Suunnittelin juomapisteet ja mietin koko muunkin juoksuni. LĂ€hden hakemaan omaa reittiennĂ€tystĂ€. Viime vuoden loppuaika HĂ€meenlinnan kympillĂ€ oli 54.33, ei muuta kuin sitĂ€ alittamaan, toivoin. 

Reppu oli jĂ€tetty varustesĂ€ilytykseen ja ensimmĂ€isen kerran koskaan jĂ€tin lompakon ja auton avaimet arvotavara sĂ€ilytykseen. Miten helppoa, eikĂ€ tarvinnut huolehtia mistÀÀn muusta kuin tulevasta juoksusta. 

    Kympin lĂ€htöryhmĂ€ssĂ€ asetuin aika lailla keskivaiheille. Pienet hyppelyt vielĂ€ paikoillaan ja viimeisten minuuttien odotusta. Tutut oli moikattu ja juttelut juteltu. Tsempit jokaiselle matkaan lĂ€htijĂ€lle. Ihan wautsia ajattelin, mutta muista, pÀÀ kylmĂ€nĂ€ pĂ€ssi. 

       Piti aloittaa rauhassa mutta niin se vain meni. Juoksu tuntui kevyeltĂ€ enkĂ€ lĂ€htenyt himmailemaan. Yritin keskittyĂ€ siihen ettĂ€ vauhti pysyy tasaisena. Juoksin  miesjuoksijan perĂ€ssĂ€ jolla oli kivan tasainen vauhti ja sopi itselleni hyvin. Aika pitkÀÀn mentiin siinĂ€ samaa tahtia. Lopun parissa nousussa  jĂ€in. Viisi kilometriĂ€ oli helppoa,  mutta hiekka osuudella Vanajan rannassa potku vei voimia ja vauhtikin oli tietysti hitaampaan. JĂ€lkeenpĂ€in katsoin ettĂ€ kilometri seitsemĂ€n oli kisan hitain. 

SÀÀ  oli  aika kuuma. Maalissa mittari nĂ€ytti +24 astetta. Juomapisteille en jÀÀnyt, vaan nappasin veden lennossa, kaadoin suurimman osan maahan ja juostessani kostutin pienellĂ€ tilkalla suuta, jotenkin helpotti tukalaa olotilaa. Yritin vĂ€lttÀÀ ylimÀÀrĂ€iset liikkeet, nyt pelataan. 

Kaurialan kenttĂ€, maali 

     Maratonportista tĂ€llĂ€ kertaa vasemmalle, kutosrataa kiertĂ€en maaliin. Loppukirin ajatuksena on toivo ja  jokainen askel tuo lĂ€hemmĂ€s. Aivan ihanaa siinĂ€ raastossa on kiihdyttÀÀ vielĂ€ niin paljon kuin pystyy, tĂ€mĂ€ on sekuntipeliĂ€, siinĂ€ voidaan tehdĂ€ ennĂ€tyksiĂ€. Sekunti voi olla ase itseĂ€si vastaan. Kello nĂ€yttÀÀ gross time 54.07. Netto 53.59. Olin oman juoksuni voittaja. Juoksin henkilökohtaisen kympin kisan ennĂ€tykseni.  Se tuntuu ihan Ă€lyttömĂ€n hyvĂ€ltĂ€. On ihanaa tehdĂ€ töitĂ€ ja harjoitella ihan vaan sekuntienkin vuoksi. Mutta se sekunti on tunteena ja juoksun tuntemuksena aivan ÀÀrettömĂ€n paljon.  

Kympin kisat opettavat valtavasti. Kun niitĂ€ olen raastanut on kaikki muu juoksu jostain syystĂ€ minulle  paljon helpompaa.  Kympin kisassa joudun myös taktikoimaan ,mutta mikĂ€ tĂ€rkeintĂ€ , luottamaan itseeni. Kun aloitin tavoitteellisen harjoittelun ja olin pÀÀssyt loppuaikaan 58.02, tiesin ettĂ€ olen sellaisen matkan kyydissĂ€ mitĂ€ on mielenkiintoista jatkaa. On jĂ€nnÀÀ hakea omia rajoja ja pystyĂ€ jatkamaan vaikka luulee voimien loppuvan seuraavaan askeleeseen. 


PR 53.59


Tiesin ettĂ€ 54 menee rikki. En ihan uskonut ettĂ€ juoksen sen treenikymppinĂ€ ja oletin sen jotenkin tapahtuvan vasta ehkĂ€ syksyllĂ€. Oli kuitenkin kiva kutina lĂ€hteĂ€ sitĂ€  salaa tavoittelemaan reittiennĂ€tyksen rinnalla. Ja mitĂ€ sitten, no ei kun jatkamaan. Harjoittelemaan ja urheilemaan. 

        Kilpailun jĂ€lkeen istuin pitkÀÀn muiden juoksijoiden ja talkoolaisten  kanssa jĂ€rjestĂ€jĂ€n tarjoamalla keittolounaalla. SiinĂ€ juteltiin taustoista ja juoksun merkityksestĂ€. Mukana oli entisiĂ€ kilpaurheilijoita, nuorempaa ja vanhempaa juoksijaa.  Ei luovuta juoksusta ei ja niin kauan jatketaan kun kroppa antaa jatkaa. Urheilu tekee onnelliseksi, niin minĂ€ ajattelin. 


Laulun sanoin... "I wanna run to the end of the world, just to see if it´s possible. I don´t care what I`ve been told. I wanna run to the end of the world..."


...LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ .. run to the end of the world... 🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol

Juoksuvuosi 2023...🐞

        Kivaa vielĂ€ pysĂ€htyĂ€ miettimÀÀn kuluneen vuoden juoksuja. Harjoitteluun tuli hieman mÀÀrÀÀ ja tehoakin lisÀÀ.  Alku vuonna harjoitusohjelma sisĂ€lsi myös kahden treenin pĂ€iviĂ€, jokunen tupla loppu vuonnakin. Kisat oli rytmitetty aika kivasti. Syksyn rataultrasta luovuttiin, keskityttiin harjoitteluun ja palautumiseen lokakuisen maratonin jĂ€lkeen. Juoksuvuoden ensimmĂ€inen kisa oli helmikuussa jonka muuten unohdinkin IG tilinini postauksesta.       Helmikuun maantiejuoksu cupin 4.osakilpailu oli ensimmĂ€inen kerta kun osallistuin Aktia cupiin (MK Facade). TĂ€mĂ€ juoksu melko surkeissa olosuhteissa kĂ€ynnisti kisavuoden eikĂ€ tavoitteellinen harjoittelu olisi yhtÀÀn mitÀÀn jos en osallistuisi kilpailuihin. Juoksin vain yhden osakilpailun, sain siitĂ€ 10 pistettĂ€ ollen lopputuloksissa sarjani 7.  Maaliin pÀÀsin ajassa 58.34.      Harjoittelu oli noussut uudelle tasolle. Kahden treenin pĂ€iviĂ€ kovilla viikoilla oli kahdesta kolmeen, kevyellĂ€ viikolla ei. Talven surkeiden jÀÀkoppurakelien ai