Siirry pääsisältöön

Joskus Kaasu Hirttää Kiinni...🐞

                          Olen oppinut siihen että harjoittelu vaatii aina myös oman valmistautumisensa. Parempi miettiä mitä lähtee tekemään ja miksi. Missä olosuhteissa, kuinka pitkään, missä ja millaisissa varusteissa. Joskus on käynyt niinkin kun olen lähtenyt kylmiltään ajelemaan, kaasu hirtää kiinni enkä edes miettinyt ajelusta yhtään mitään. Saati että olisin ennakkoon tutustunut menopeliin. Onneksi kuiten loppu hyvin, kaikki hyvin.                               Harjoitusohjelma koostuu hyvin monipuolisista harjoituksista. Mitä enemmän kokemus on karttunut, sitä enemmän mietin sitä, mitä teen ja miksi. Mikä on harjoituksen tarkoitus, missä sen voin tehdä ja millä varusteilla. Ajankohdalla ei muuten väliä, kunhan olen rytmittänyt ruokailun oikein ennen treeniä. 


                  Treeniviikon aloittaa usein harjoitus joka on kevyt mutta herättelee mukavasti. Edellisen viikon treenien välissä on voinut olla lepopäivä tai jopa pitkä lenkkikin. Juoksun on tarkoitus olla kevyttä veryttely vauhtia. Tälläisessa harjoituksessa olen todella joutunut pitämään juoksun rauhallisena ja hyvin herkästi vauhti yrittää karata. Miettimällä miettinyt tekemistä. 

Veryttelylenkit teen joko asfaltilla, maastossa ja viimeisin versio...molemmissa. Maastossa vauhti tippuu automaattisesti ja juuri siellä pitää olla tarkkana etten lähde kirimään liikaa. Näihin veryttelylenkkeihin on monesti yhdistetty myös tekniikka harjoitukset. Koordinaatiot ja hypyt pystyy tekemään missä vain. Nämä tulevat usein harjoituksen puoliväliin. Vaikka harjoitus on kevyt, mietin usein millä juoksukengällä treenin teen, jotta voin yhdistää asfaltin, maaston, tukea vaativat harjoitukset ja hypyt. 


                 Joskus harjoitus lähtee vähän lapasesta ja innostun tekemään ihan jotain muuta kuin juoksuharjoituksissa piti tehdä. No hauskaa se on ainakin. 

                    Voimaharjoituksiin on usein yhdistetty kevyt veryttely juoksu. Veryttelyn juoksen sekä ulkona että vaihtoehtoisesti sisällä. Jos juoksen ulkona, mietin valmiiksi vaatetuksen että voin jatkaa treeniä sujuvasti sisälle päästyäni. Kotisalilla on kengät valmiina odottamassa ja muutakin varustusta. Huonoilla keleillä ja talvella juoksen veryttelyn  matolla koska en aina jaksa sitä vaatteiden vaihdon kanssa pulaamista vaikka toisaaltaan aika mitätön juttu sekin. Eikä siihen lopulta niin kauaa mene. Joka tapauksessa mietin ennakkoon treenin kulun. 

         Vauhtikestävyys harjoitukset teen lähes pääsääntöisesti radalla. Kesällä ulko - ja talvella sisäradalla. Mikäli on kyseessä tasavauhtinen veekoo, teen sen myös ihan lenkkimaastoissa mutta tietyn mittaiset vedot palautuksineen toteutuu minusta parhaiten radalla. Siellä on ehkä helpoin seurata treenin kulkua ja aloituspaikalle jätän aina omat tavarani urkkajuomineen. Palauttelun osuessa aloituspaikalle on mukava hörppiä välillä urkkaa, tosin hellekelillä sitä kuluu enemmän, muuten vain kostuttelen suuta joskus. 
Vetotreeneihin valitsen kevyet, joustavat, hyvin hengittävät vatteet. Viileämmällä kelillä saatan pitää alkuveryttelyssä pitkähihaisen jonka heitän aloituspaikalle treenin edetessä. 
Kengiksi valitsen näppärät, liikkeeseen mukautuvat. Joskus pitkiin hitaisiin lenkkeihin tarkoitettu kenkä voi viedä treenin nautinnon antamalla tiiliskivimäisen jarruttavan tunnelman. Olen tenhyt ratavetoja myös hiilikuiduilla, jos olen sisään ajanut kisakenkiäni. 
Rataharjoituksia tehdessäni myös treeniin siirtyminen vie enemmän aikaa kuin se että lähtisin juoksemaan kotiovelta. Mielestäni se maksaa sekä hyödyn että vaivan. Toki välillä on ollut kurja kun radalle päästyä on huomannut siellä olevan joku tapahtuma käynnissä ja lähden siirtymään jollekin toiselle radalle. Talvea ajatellen olen jo valmiiksi varmistanut tulevat harjoittelupaikat.

         Rataharjoitukset ovat sitä kivemmat mitä enemmän niitä olen tehnyt. Kyllä ne alkuun vaativat tietynlaista harjoittelua ja tunnustelua että pääsin hommaan kiinni. Radalla aika kuluu ihan hurauksessa kun pää tekee myös koko ajan töitä. 

Viikon pitkät lenkit vaihtelevat puolipitkästä 15km, pitkään 26 km peruskestävyys juoksuun harjoitusohjelman kulun mukaan. Nämä harjoitukset vaativat jo oman aikataulullisen suunnittelun. Toki jos olisin yksi arkeni kanssa se olisi helppoa mutta elämä koostuu niin paljon muustakin kuin juoksusta, haluan että yhdistelmä on mahdollisimman kiva. 
Varusteilla on pitkällä lenkillä iso merkitys. Joskus saatan todeta että vaatetta on ihan liikaa ja riisunut välistä paitaa juoksureppuuni. Talven haasteet on ehkä eniten varusteet ja kesällä juoma. Jotenkin ärsyttää se juomien kanssa läträäminen mutta kun kisoissa sitten juoksee, tuntuu mukavan kevyeltä kun juomia ei tarvise kantaa mukana.


Pitkälle lenkille teen lähes aina reittisuunnitelman ennakkoon. Juoksen maastossa mahdollisimman paljon mutta paljon myös asfaltilla. Yhdistelmä on aika kiva. Silloin koen että sekä teho että kropan hallinta on mukavassa vaihtelussa. Sää ja juoksualusta ovat varmasti ne ensimmäiset huomiooni otettavat asiat. Miellyttävin kenkä on löytynyt vain kokeilemalla. Oma haaste silloin kun juoksen yhdistelmä maastoa. 
Matkan kulussa joudun todella miettimään etenemistä. Lähes aina lähden liian lujaa matkaan. Nyt olen pakottanut itseni miettimään aloituksen merkityksen ja vaikka kuinka vauhti yrittää karata alun keveydessä,  pyrin jarruttamaan juoksun peekoo ykköselle. Loppu treenin malttamattomuus saa joskus kiristämään tahtia mutta yritän pysyä siellä peruskestävyydellä vaikka joskus hurahdan veekoohonkin hetkeksi. 

       Erilainen harjoitus vaatii erilaisen valmistautumisen. Ja juuri tämä treenien erilaisuus innostaa minua harjoittelussa ihan valtavasti.  Se saa kropan ja mielen sellaiseen sanoisinko "Täpönä" tilaan. Jännää lähteä katsomaan mitä tämä päivä tuo tullessaan. 
Valmistautumisessa yritän huomioida ajan käytön myös lämmittelyissä. Vauhtikestävyys harjoituksen veryttelyjuoksuun en lähde koskaan jos alla ei ole venytyksiä ja matalatehoisia hyppelyjä. Pitkät lenkit saatan aloittaa vain hyvin rauhallisella juoksulla. 

   Olen oppinut myös seuraamaan sadetutkaa. Joskus ulkorata on vaihtunut sisäradoille. Ja vaikka joskus on luvassa kaatosadetta sitä lähdetään selättämään kunnon taisteluasussa. Onko juoksu silloin kovin nautinnollista onkin sitten jo ihan toinen juttu. Ehkä kuitenkin kivasti tehty valmistelu johtaa kivaan lopputulokseen vaikkei juoksu aina kivaa olisikaan. Olen joskus aloittanut treeniraportin sanoilla ... Ihan Paska... ja niinhän se toisinaan kai pitääkin olla. 
....Lennä lennä Kesäkerttu... lennä treenivalmisteluin aurinkoisen polun  kautta vaikka kaatosateiselle assulle...🐞

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ASICS GEL-NIMBUS 25.... 🐞

                     Olen päässyt tutustumaan Asics Gel-Nimbus 25 kenkään noin maratonin verran. Kilometrit kerrytin pelkästään juoksumatolla, sillä tämän talven juoksureitit omien harjoitusmaastojeni osalta ovat olleet surkeassa kunnossa. Luulen etten olisi saanut tarpeeksi sopivaa tuntumaa jääkoppuralla tai muuten huonolla alustalla juosten.             Ennen mattojuoksua totuttelin kenkiin sisätiloissa pieniä matkoja kävellen. Huomasin heti jalkaan laittaessani että tuntuma oli paljon pehmeämpi kuin edellinen mallini Nimbus 23. Jalkaan kenkä sujahti kuin sukka ja huomasin miten hyvin se oli pehmustettu, tämä oli ensimmäinen havaintoni. Jalka lepäsi mukavasti kengässä, tunne oli miellyttävä.  Kengissä on uusi FF BLAST PLUS ECO-pehmuste jossa on 20 % enemmän vaahtoa verrattuna aikaisempiin malleihin. Vaahdon  valmistuksessa on käytetty vähintään 20 % biopohjaista materiaalia. Välipohjan pehmuste mahdollistaa mukavan pehmeän laskeutumisen. Kengän päällisessä on käytetty vähintään 75 %

Rakkaudesta Maratoniin...🐞

          Maanantai aamuna totesin. Jos kaikki sujuu hyvin olen kuuden yön päästä jännittämässä Köpisken maraton startissa. Sinne on vielä hyvin pitkä matka ja nyt en voi muuta kuin antaa ajan kulua ja hoitaa loput harjoitukset.  Oli kivan hyvä mieli ja upea aamu kun kävelin sairaalalle. Kivaa mennä töihin. Sininen taivas taustalla teki urbaanista maisemasta melko kauniin.  Maanantai liiteli menojaan ja kivasti minä siellä kyydissä keikuskelin. Kahdeksan tuntisen jälkeen kodin kautta Helsinkiin. Velodrom huokui omaa historiaansa ja katselin kuinka punapaitaiset alkoivat valua sen uumeniin. Minulla pari tuntia aikaa ja niin siirryin oman harjoitukseni pariin.  Kotoa lähtiessä oli ollut melkein "helle" ja laitoin ylle vain lyhyet vaatteet mutta Velodromilla olikin kylmä ja raaka tuuli. Siinä sitten parkkipaikalla lisäilin vaatetusta ja samalla mietin reittiä. Treeninä kevyt 4km alkuun, väliin koordinaatiot ja hypyt sekä loppuun vielä kevyt 4 km.  Alkuun hölkkäilin rauhaksiin Kä

Napsun Verran Uutta.... 🐞

             Heräsin aamuyön tunneilla vaikka alkuun luulinkin että oli jo aamu. Varovasti kurkin ikkunoihin ja huomasin miten tummaa ulkona oli.    On siis vielä aikaa ennen kuin kello pärähtää soimaan työaamuun. Jäin kuitenkin pyörimään kyljeltä toiselle ja samalla muistelin kulunutta viikkoa. Harjoitusten osalta mennyt oli kovempaa viikkoa. Kilometrejä kertyi reilut 76  ja pari punttitreeniä. Ja kun näin taakse päin mietin, ei se tuntunut juuri paljoltakaan. Ehkä harjoitusten rytmitys on juuri oikeanlainen enkä missään vaiheessa tuntenut että olisi jotenkin raskasta vetää viikkoa läpi.  📷kemir Tiukempaa treeniä seurasi aina joku kevyt ja palauttava.                Harjoittelu kertoo sen että nyt toteutuu se Napsun verran uutta josta jo jossain yhteydessä olen maininnutkin. Harjoitusmäärä lisääntyi hieman entisiin määriin verrattuna ja minun mielestäni se tehtiin juuri oikeaan aikaan. Alla on kolme vuotta tavoitteellista harjoittelua ja harjoitusohjelman läpi vientiä. Määrää ja teho