Siirry pääsisältöön

Joskus Kaasu Hirttää Kiinni...🐞

                          Olen oppinut siihen että harjoittelu vaatii aina myös oman valmistautumisensa. Parempi miettiä mitä lähtee tekemään ja miksi. Missä olosuhteissa, kuinka pitkään, missä ja millaisissa varusteissa. Joskus on käynyt niinkin kun olen lähtenyt kylmiltään ajelemaan, kaasu hirtää kiinni enkä edes miettinyt ajelusta yhtään mitään. Saati että olisin ennakkoon tutustunut menopeliin. Onneksi kuiten loppu hyvin, kaikki hyvin.                               Harjoitusohjelma koostuu hyvin monipuolisista harjoituksista. Mitä enemmän kokemus on karttunut, sitä enemmän mietin sitä, mitä teen ja miksi. Mikä on harjoituksen tarkoitus, missä sen voin tehdä ja millä varusteilla. Ajankohdalla ei muuten väliä, kunhan olen rytmittänyt ruokailun oikein ennen treeniä. 


                  Treeniviikon aloittaa usein harjoitus joka on kevyt mutta herättelee mukavasti. Edellisen viikon treenien välissä on voinut olla lepopäivä tai jopa pitkä lenkkikin. Juoksun on tarkoitus olla kevyttä veryttely vauhtia. Tälläisessa harjoituksessa olen todella joutunut pitämään juoksun rauhallisena ja hyvin herkästi vauhti yrittää karata. Miettimällä miettinyt tekemistä. 

Veryttelylenkit teen joko asfaltilla, maastossa ja viimeisin versio...molemmissa. Maastossa vauhti tippuu automaattisesti ja juuri siellä pitää olla tarkkana etten lähde kirimään liikaa. Näihin veryttelylenkkeihin on monesti yhdistetty myös tekniikka harjoitukset. Koordinaatiot ja hypyt pystyy tekemään missä vain. Nämä tulevat usein harjoituksen puoliväliin. Vaikka harjoitus on kevyt, mietin usein millä juoksukengällä treenin teen, jotta voin yhdistää asfaltin, maaston, tukea vaativat harjoitukset ja hypyt. 


                 Joskus harjoitus lähtee vähän lapasesta ja innostun tekemään ihan jotain muuta kuin juoksuharjoituksissa piti tehdä. No hauskaa se on ainakin. 

                    Voimaharjoituksiin on usein yhdistetty kevyt veryttely juoksu. Veryttelyn juoksen sekä ulkona että vaihtoehtoisesti sisällä. Jos juoksen ulkona, mietin valmiiksi vaatetuksen että voin jatkaa treeniä sujuvasti sisälle päästyäni. Kotisalilla on kengät valmiina odottamassa ja muutakin varustusta. Huonoilla keleillä ja talvella juoksen veryttelyn  matolla koska en aina jaksa sitä vaatteiden vaihdon kanssa pulaamista vaikka toisaaltaan aika mitätön juttu sekin. Eikä siihen lopulta niin kauaa mene. Joka tapauksessa mietin ennakkoon treenin kulun. 

         Vauhtikestävyys harjoitukset teen lähes pääsääntöisesti radalla. Kesällä ulko - ja talvella sisäradalla. Mikäli on kyseessä tasavauhtinen veekoo, teen sen myös ihan lenkkimaastoissa mutta tietyn mittaiset vedot palautuksineen toteutuu minusta parhaiten radalla. Siellä on ehkä helpoin seurata treenin kulkua ja aloituspaikalle jätän aina omat tavarani urkkajuomineen. Palauttelun osuessa aloituspaikalle on mukava hörppiä välillä urkkaa, tosin hellekelillä sitä kuluu enemmän, muuten vain kostuttelen suuta joskus. 
Vetotreeneihin valitsen kevyet, joustavat, hyvin hengittävät vatteet. Viileämmällä kelillä saatan pitää alkuveryttelyssä pitkähihaisen jonka heitän aloituspaikalle treenin edetessä. 
Kengiksi valitsen näppärät, liikkeeseen mukautuvat. Joskus pitkiin hitaisiin lenkkeihin tarkoitettu kenkä voi viedä treenin nautinnon antamalla tiiliskivimäisen jarruttavan tunnelman. Olen tenhyt ratavetoja myös hiilikuiduilla, jos olen sisään ajanut kisakenkiäni. 
Rataharjoituksia tehdessäni myös treeniin siirtyminen vie enemmän aikaa kuin se että lähtisin juoksemaan kotiovelta. Mielestäni se maksaa sekä hyödyn että vaivan. Toki välillä on ollut kurja kun radalle päästyä on huomannut siellä olevan joku tapahtuma käynnissä ja lähden siirtymään jollekin toiselle radalle. Talvea ajatellen olen jo valmiiksi varmistanut tulevat harjoittelupaikat.

         Rataharjoitukset ovat sitä kivemmat mitä enemmän niitä olen tehnyt. Kyllä ne alkuun vaativat tietynlaista harjoittelua ja tunnustelua että pääsin hommaan kiinni. Radalla aika kuluu ihan hurauksessa kun pää tekee myös koko ajan töitä. 

Viikon pitkät lenkit vaihtelevat puolipitkästä 15km, pitkään 26 km peruskestävyys juoksuun harjoitusohjelman kulun mukaan. Nämä harjoitukset vaativat jo oman aikataulullisen suunnittelun. Toki jos olisin yksi arkeni kanssa se olisi helppoa mutta elämä koostuu niin paljon muustakin kuin juoksusta, haluan että yhdistelmä on mahdollisimman kiva. 
Varusteilla on pitkällä lenkillä iso merkitys. Joskus saatan todeta että vaatetta on ihan liikaa ja riisunut välistä paitaa juoksureppuuni. Talven haasteet on ehkä eniten varusteet ja kesällä juoma. Jotenkin ärsyttää se juomien kanssa läträäminen mutta kun kisoissa sitten juoksee, tuntuu mukavan kevyeltä kun juomia ei tarvise kantaa mukana.


Pitkälle lenkille teen lähes aina reittisuunnitelman ennakkoon. Juoksen maastossa mahdollisimman paljon mutta paljon myös asfaltilla. Yhdistelmä on aika kiva. Silloin koen että sekä teho että kropan hallinta on mukavassa vaihtelussa. Sää ja juoksualusta ovat varmasti ne ensimmäiset huomiooni otettavat asiat. Miellyttävin kenkä on löytynyt vain kokeilemalla. Oma haaste silloin kun juoksen yhdistelmä maastoa. 
Matkan kulussa joudun todella miettimään etenemistä. Lähes aina lähden liian lujaa matkaan. Nyt olen pakottanut itseni miettimään aloituksen merkityksen ja vaikka kuinka vauhti yrittää karata alun keveydessä,  pyrin jarruttamaan juoksun peekoo ykköselle. Loppu treenin malttamattomuus saa joskus kiristämään tahtia mutta yritän pysyä siellä peruskestävyydellä vaikka joskus hurahdan veekoohonkin hetkeksi. 

       Erilainen harjoitus vaatii erilaisen valmistautumisen. Ja juuri tämä treenien erilaisuus innostaa minua harjoittelussa ihan valtavasti.  Se saa kropan ja mielen sellaiseen sanoisinko "Täpönä" tilaan. Jännää lähteä katsomaan mitä tämä päivä tuo tullessaan. 
Valmistautumisessa yritän huomioida ajan käytön myös lämmittelyissä. Vauhtikestävyys harjoituksen veryttelyjuoksuun en lähde koskaan jos alla ei ole venytyksiä ja matalatehoisia hyppelyjä. Pitkät lenkit saatan aloittaa vain hyvin rauhallisella juoksulla. 

   Olen oppinut myös seuraamaan sadetutkaa. Joskus ulkorata on vaihtunut sisäradoille. Ja vaikka joskus on luvassa kaatosadetta sitä lähdetään selättämään kunnon taisteluasussa. Onko juoksu silloin kovin nautinnollista onkin sitten jo ihan toinen juttu. Ehkä kuitenkin kivasti tehty valmistelu johtaa kivaan lopputulokseen vaikkei juoksu aina kivaa olisikaan. Olen joskus aloittanut treeniraportin sanoilla ... Ihan Paska... ja niinhän se toisinaan kai pitääkin olla. 
....Lennä lennä Kesäkerttu... lennä treenivalmisteluin aurinkoisen polun  kautta vaikka kaatosateiselle assulle...🐞

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              Edellistä kirjoitustani päättäessä mietin, olisiko se pitänyt päättää vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta heräsin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtäkkiä Polarin kello näyttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin että no näyttää mitä näyttää ja mietin että kello on ollut yöllä huonosti kädessä tai jotain muuta  ja vempeleitä ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidä liikaa tuijottaa.       Hyppään edellisen postauksestani kohdasta siihen mitä en siis vielä kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljän aikaan perjantai iltapäivällä pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmä oli. Säädin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kädet täristen hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennätti vielä merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltävän yön pienessä horroksessa ja olin tosi väsynyt. Ajattelin että sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielä viileämpää ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiä on  vähemmän liikkeellä.         Sunnuntaina heräsin  kuitenkin pienessä kurkkukivussa eikä olo ollut yhtään levänneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jälkeen on ollut samanlaisia oireita. Epäilen että astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                Päätin jättää pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopäivä ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinä toivottavasti pääsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista päivä on kulkenut aikojen saatossa epäonnen päivänä. Vaikkei oma päiväni vielä päätökseen olekaan kulkenut se heräsi minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet täysin normaaliksi sairasteluiden jälkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herätelty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lääkärin ohjeet ja tänä aamuna uskalsin toivoa että startti tapahtuu huomenna. Lopullinen päätös tehdään vasta kalkkiviivoilla.  Ensimmäisen kerran voin sanoa etten jännitä yhtään. Etenen juuri niinkuin edetä voin. Viimeinen herättely lenkki odottaa vielä ja minä keskityin vain lomapäivän olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkä huomenna juostaan ensimmäistä Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol