Siirry pÀÀsisÀltöön

Juoksun Vuoksi....🐞

 

        Muistan juosseeni numeropaita pÀÀllĂ€ Pamit jalassa loppukesĂ€n tuoksuisen hetken lyhyttĂ€ reittiĂ€  patsaan ÀÀrelle. Stadion teki suuren vaikutuksen  ja sai minut tapittamaan tv:stĂ€ kaikki mahdolliset urheilukilpailut. Toivoin joskus kilpailevani itsekin, enkĂ€ oikeastaan koskaan heittĂ€nyt sitĂ€ ajatusta mielestĂ€ni vaikka vuosikausiksi, vuosikymmeniksi sen toisinaan unohdinkin. 




         Olen saanut paljon kyselyjĂ€ oman InstaGram tilini kautta ja toki muualtakin. MikĂ€ motivoi harjoittelemaan? Kauanko olen harjoitellut tavoitteellisesti? MillĂ€ harjoitusohjelmalla harjoittelen? MikĂ€ auttaa parantamaan tuloksia? Miten yhdistĂ€n harjoittelun muuhun arkeen? 

Olen tĂ€ssĂ€ blogipĂ€ivĂ€kirjassani nĂ€istĂ€ aiheista jo kirjoittanutkin mutta olen otettu harjoitteluuni kohdistuvaa kiinnostusta ja avaan tĂ€ssĂ€ minulle keskeisiĂ€ asioita sen punaisen langan ympĂ€rille joka saa jatkamaan pĂ€ivĂ€stĂ€ toiseen. 


Olen aina harrastanut liikuntaa. Liikkunut fiiliksen mukaan oman hyvĂ€n olon saavuttamiseksi. Kuntojuossut vuosia. Lopettanut juoksun muutamaksi vuodeksi ja aloittanut uudestaan. 


 2016  5.56.12                  2023 4.40.19

            Oikeastaan sÀÀnnöllisen harjoittelun syke lĂ€hti vasemman puoleisesta kuvasta. Tukholman maraton jonne lĂ€hdin muutaman vuoden juoksu tauon jĂ€lkeen. Se on ristitty LĂ€skimaratoniksi. 

Alkuun harjoittelin Polarin harjoitusohjelmalla ja pÀÀsin maraton loppuajoissa viiden tunnin tuntumaan. Siskoni ohjauksella saatiin peruskunto kuosiin ja lÀpi vein ensimmÀisen polku ultrani. SieltÀ minÀ sitten kuljin sille tielle missÀ nyt olen.

 Alkuun halusin testein selvittÀÀ juoksukuntoni  ja otin yhteyttĂ€ Juoksuvalmentaja Pasi PÀÀllysahoon. Juoksijan tasotestin  jĂ€lkeen marraskuusta 2019 olen harjoitellut tavoitteellisesti hĂ€nen laatiman harjoitusohjelman mukaan.   Olen usein IG postauksissani maininnutkin .... Juoksuvalmentaja ... joka tietÀÀ ja tuntee Mummelin.... ja tĂ€llĂ€ tarkoitan sitĂ€ ettĂ€ hĂ€n on alusta asti tiennyt lĂ€htötasoni ja harjoitusohjelman sekĂ€ valmennussuhteen edetessĂ€ tehnyt juuri minulle soveltuvat harjoitukset. Harjoittelun myötĂ€ oma suhteeni juoksuun on muovautunut juuri niin mitĂ€ joskus ajattelinkin. EhkĂ€ nyt ollaan siinĂ€, mitĂ€ joskus tuon patsaan edessĂ€ ajattelin. Olen valmis osallistumaan kilpailuihin. 




       Harjoitusohjelma on laadittu kolmeksi viikoksi eteen pĂ€in. Yksi harjoitus kestÀÀ tunnista kolmeen tuntiin. TreenipĂ€iviĂ€ on tĂ€llĂ€ hetkellĂ€ keskimÀÀrin 5-6 viikossa. Olen kokeilemalla hakenut  itselleni sopivat harjoitus ajankohdat. TyöpĂ€ivĂ€n jĂ€lkeisen treenin teen heti töiden pÀÀtyttyĂ€. NĂ€in  minulle jÀÀ koko loppu ilta aikaa ja on paljon helpompaa aloittaa treeni heti eikĂ€ vasta parin tunnin pÀÀstĂ€. Aikaisemmin tein niin ettĂ€ kun pÀÀsin kotiin, söin ruoan ja vasta myöhemmin lĂ€hdin juoksemaan. VĂ€lillĂ€ oli todella vaikea kavuta itsensĂ€ uudestaan ovesta ulos kun on kerran pÀÀssyt sisĂ€lle.  Treenivaatteet vaihdan pÀÀlle monesti jo työpaikalla ja silloin ollaan jo pitkĂ€llĂ€ menossa. 

Viikon pitkĂ€t harjoitukset osuvat lĂ€hes aina vapaapĂ€iville ja usein olen aamupĂ€ivĂ€painotteinen. MikĂ€li vapaapĂ€ivĂ€lle on suunniteltua menoa, teen treenin aina ennen sitĂ€. HyödynnĂ€n pojan harjoitusajat ja olen oppinut löytĂ€mÀÀn arjestani aina ajankohdan harjoituksille. Joko harjoittelen kunnolla tai en sitten ollenkaan. Tavoitteeni on parantaa kuntoa ja tuloksia kilpaillakseni. PelkkĂ€ fiiliksen mukaan liikkuminen ei enÀÀ riittĂ€nyt, halusin juoksulta astetta enemmĂ€n. 

     Ruokailun rytmittĂ€misellĂ€ on myös oma osuutensa. TöissĂ€ syön lounaan ja iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pienen vĂ€lipalan ja seuraavan kerran vasta treenin jĂ€lkeen. Harjoituksen      loputtua heti palautusjuoma.                                                 Jos edessĂ€ on tiukat vauhti- tai maksimikestĂ€vyys harjoitukset, on tĂ€rkeÀÀ ettĂ€ ruokailusta on kulunut riittĂ€vĂ€n kauan. TĂ€ydellĂ€ vatsalla olen  kokenut treenin raskauden ja seuraavalla kerralla muistanut pitÀÀ riittĂ€vĂ€n vĂ€lin ruokailun ja harjoituksen vĂ€lissĂ€. PĂ€ivĂ€n mittaa juon riittĂ€vĂ€sti joko vettĂ€ tai hellekeleillĂ€ elektrolyyttijuomaa. 




     Harjoitusten monipuolisuus tekee juoksuharjoittelusta mielenkiintoisen ja innostavan. Kovan viikon harjoitukset ovat rytmitetty niin hyvin etten koskaan ole kokenut epĂ€miellyttĂ€vyyttĂ€ siirryttĂ€essĂ€ seuraavaan harjoitukseen. Paitsi jos olen itse nĂ€pelöinyt tai sÀÀdellyt harjoitusten rytmitystĂ€. Helpoin ja jĂ€rkevin tapa on noudattaa harjoitusohjelmaa siten miten se on laadittu. 

Harjoittelussa pyrin myös vaihtamaan juoksuympĂ€ristöÀ sekĂ€ alustaa. Juoksen asfaltilla, polulla ja melko paljon maastoreittejĂ€. Juoksu vaihtaa paikkaa ja treenit teen niin lomalla kuin arkenakin. 

     Melkein  kolmekymmentĂ€ vuotta juoksin tasavauhtista lenkkiĂ€ joskus jopa kilometrejĂ€ kerĂ€ten. Tulokset paranivat vasta kun aloitin sÀÀnnöllisen harjoittelun juoksuvalmentajan ohjaamana. Voimaharjoittelu ja tekniikkaharjoitukset ovat vaikuttaneet juoksun taloudellisuuteen ja tehnyt juoksusta positiivisessa mielessĂ€ eri tuntuista mitĂ€ se joskus on ollut. Ilmavaa, ponnekasta, eteenpĂ€in vievÀÀ. 



         MyönnĂ€n myös ettĂ€ pitkĂ€jĂ€nteinen harjoittelu vaatii hieman pÀÀtĂ€kin. ItsellĂ€ni pitÀÀ olla pienet pirunsarvet pystyssĂ€ ettĂ€ joskus jaksan vetÀÀ harjoituksen viimeiset kilometrit tai tiukat vedot lintsaamatta loppuun asti. Tai se ettĂ€ lĂ€ssĂ€htĂ€neen oloisena en jÀÀ työpĂ€ivĂ€n jĂ€lkeen sohvalle löhöÀmÀÀn vaan teen voimaharjoittelun ja löhöÀn vasta sitten kun harjoitukset on tehty. Kuuntelen aina itseĂ€ni ja jos koen olevani vĂ€synyt, lĂ€hden alkuun kuulostelemaan kykenenkö tekemÀÀn harjoituksen sillĂ€ teholla miten se on suunniteltu. 

       Harjoittelussa on omat hyvĂ€t ja huonotkin hetkensĂ€. Olen opetellut huomioimaan arjen kokonaiskuorman ja tĂ€mĂ€n hetkisessĂ€ elĂ€mĂ€ntilanteessa pystyn harjoittelemaan hyvin ja tasapainoisesti. Aina se ei olisi ollut mahdollista. Tiedostan hetket milloin haluan olla vain paikallaan ja lepopĂ€ivĂ€t pidĂ€n aina kaikesta liikunnasta lepopĂ€ivinĂ€.  

Voi olla ettĂ€ monen silmissĂ€ en tee mitÀÀn muuta kuin  juoksen mutta loppujen lopuksi se on vain 1-3 h /24h. Jos ei olisi someaktiivisuutta, tuskin sitĂ€ monikaan huomaisi. 

Harjoitella ja urheilla en voi vain laaditun ohjelman vuoksi. Juoksun vuoksi on kivaa katsoa miten homma etenee ja muistaa se tunne kun Pamit irtosivat alustastaan. 


...LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ Nokian Pamit jalassasi numeropaita pÀÀllĂ€ patsaan juurelta tĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n juoksuihin....🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol