Siirry pÀÀsisÀltöön

Napsun Verran Uutta.... 🐞


             HerĂ€sin aamuyön tunneilla vaikka alkuun luulinkin ettĂ€ oli jo aamu. Varovasti kurkin ikkunoihin ja huomasin miten tummaa ulkona oli.  On siis vielĂ€ aikaa ennen kuin kello pĂ€rĂ€htÀÀ soimaan työaamuun. JĂ€in kuitenkin pyörimÀÀn kyljeltĂ€ toiselle ja samalla muistelin kulunutta viikkoa. Harjoitusten osalta mennyt oli kovempaa viikkoa. KilometrejĂ€ kertyi reilut 76  ja pari punttitreeniĂ€. Ja kun nĂ€in taakse pĂ€in mietin, ei se tuntunut juuri paljoltakaan. EhkĂ€ harjoitusten rytmitys on juuri oikeanlainen enkĂ€ missÀÀn vaiheessa tuntenut ettĂ€ olisi jotenkin raskasta vetÀÀ viikkoa lĂ€pi. 


đŸ“·kemir

Tiukempaa treeniĂ€ seurasi aina joku kevyt ja palauttava. 


              Harjoittelu kertoo sen ettĂ€ nyt toteutuu se Napsun verran uutta josta jo jossain yhteydessĂ€ olen maininnutkin. HarjoitusmÀÀrĂ€ lisÀÀntyi hieman entisiin mÀÀriin verrattuna ja minun mielestĂ€ni se tehtiin juuri oikeaan aikaan. Alla on kolme vuotta tavoitteellista harjoittelua ja harjoitusohjelman lĂ€pi vientiĂ€. MÀÀrÀÀ ja tehoa pikku hiljaa lisĂ€ten. Kunto on kohentunut pikkuhiljaa ja myös juoksutekniikkaan saatu parannusta. 

        Kahden harjoituksen pĂ€iviĂ€ on nyt tasaisesti alla, tĂ€mĂ€ ehkĂ€ niitĂ€ uusimpia muutoksia vaikka kahden harjoituksen pĂ€iviĂ€ olen tehnyt ennenkin mutta en niin sÀÀnnöllisesti kuin nyt. Oikeastaan viime syksynĂ€ Vuokatin mÀÀrĂ€viikolla huomasin miten hyvin itselleni sopivat kahden harjoituksen pĂ€ivĂ€t. Jotenkin treenivire ja jaksaminen on minusta paljon parempaa kun kroppa on herĂ€telty aamulla ja illalla mennÀÀn jotain rauhallista ja palauttavaa harjoitusta. EikĂ€ sitĂ€ edes ihmeemmin huomaa ettĂ€ mÀÀrÀÀ tulee lisÀÀ. Saan olla tyytyvĂ€inen Pasi PÀÀllysahon ohjelmaan. 

               Lempiharjoituksiani on aamun voimaharjoittelu ja illalla kevyt palauttava juoksu. Ihan alkuun ajattelin ettĂ€ tuleekohan juoksusta yhtÀÀn mitÀÀn jos kroppa on vĂ€synyt tai lihakset kankeat. NĂ€in ei kuitenkaan ollut. Toki alkuaskeleet voivat illan lenkillĂ€ olla vĂ€hĂ€n jĂ€ykĂ€t mutta kun jatkan juoksua rauhallisella vauhdilla, ne aukeavat siitĂ€ melko mukavasti ja juoksu alkaa rullaamaan. Tuntejakin on kulunut mukavasti palauttaen. 


                 Napsun verran uutta on toteutunut nyt kahden harjoitusjakson ajan. Yksi jakso kestÀÀ sen kolme viikkoa. Kolmen viikon jaksossa on kaksi tiukempaa viikkoa ja nĂ€iden jĂ€lkeen kevyt viikko. Aikanaan ampumaradalla opin sen ettĂ€ parhaaseen lopputulokseen pÀÀsi kohdistamalla kivÀÀri oikein. Napsu ylös, Napsu alas tai oikealle ehkĂ€ vasemmallekin. EhkĂ€ siksi harjoittelussakin puhun Napsun verran. Pieni muutos voi tehdĂ€ hyvÀÀ. 

Oikeastaan minĂ€ itse tein aloitteen siihen ettĂ€ harjoittelun tehoa ja mÀÀrÀÀ lisĂ€ttiin. Olin huomannut ettĂ€ kohentunut kunto voisi kantaa vĂ€hĂ€n enemmĂ€n. Omasta mielestĂ€ni en ole mikÀÀn pÀÀtön treenin ahmija. Toki nautin harjoittelusta mutta osaan myös pitÀÀ jĂ€rjen kĂ€dessĂ€. Olen monesti sanonut ettĂ€ haluan harjoitella ja parantaa tuloksiani sillĂ€ fiiliksen mukaan liikkuminen ei enÀÀ riittĂ€nyt minulle. EhkĂ€ siksi ettĂ€ olen liikkunut fiiliksen mukaan koko ikĂ€ni. No tulipa taas tĂ€mĂ€ sama sanottua. On kuitenkin kivaa katsoa mihin saakka kroppa kestÀÀ ja miten kehittyy  vielĂ€ nĂ€in vanhemmalla iĂ€llĂ€. Sekin tuli taas sanottua. 



                           Kahden harjoituksen pĂ€iviĂ€ kolmen viikon harjoitusohjelmaan tulee 2-3 aina per kova viikko. Vaikka yhdelle pĂ€ivĂ€lle saattaisi kertyĂ€ n. 20 km juoksua tai treenin kestoa n. 2,5 tuntia olen monesti tehnyt treenit jo klo 17 tai viimeistÀÀn klo 18 mennessĂ€. Paljon jÀÀ vielĂ€ iltaan aikaa touhuta arjen juttuja. Ja nĂ€iden harjoitusten vĂ€lissĂ€ teen ihan normi työpĂ€ivĂ€n. Toki juoksumatto ja kotisali sÀÀstÀÀ tosi paljon aikaa, kun siirtymisiĂ€ salille tai paremmille juoksu alustoille ei tarvitse tehdĂ€. MenneenĂ€ talvena totesin ettĂ€ juoksumatto on ihan paras hankintani mitĂ€ juoksuharrastukseni eteen olen voinut tehdĂ€. Talvella kuluu Ă€kkiĂ€ jo puoli tuntia kun etsii ja pukee kaikki kerrokset ja siirtyy hyvĂ€lle alustalle juoksemaan.

                MielestĂ€ni pĂ€ivĂ€n toinen treeni on ihanan nautinnollinen. Olen joka kerta saanut todeta miten hyvin se on palauttanut. Olen pitĂ€nyt tehon juuri oikein ja saanut todeta ettĂ€ jĂ€kistynytkin kroppa aukeaa kivasti aina viimeistÀÀn siellĂ€ treenin loppu osiossa ja niinhĂ€n se viimeistÀÀn pitÀÀkin. Ei ole ollut yhtÀÀn harjoitus kertaa jossa olisin joutunut jÀÀmÀÀn takkuiseen tilaan tai olisin kokenut sen ylirasittavaksi. Toinen treeni alkaa aina todella rauhallisella vauhdilla, kroppaa kuunnellen etenen ja lisÀÀn vauhtia sen mukaan. Silloin kun treeni ja juoksu kulkee hyvin, tekee aina mieli ottaa loppuun kiihdytyksiĂ€, on aika wautsi tunne kun treeni on palauttanut treenistĂ€.

            Kovilla viikoilla kilometrejĂ€ kertyy reilu seitsemĂ€nkymmentĂ€, pari voimaharjoitusta ja koordinaatioita, hyppelyjĂ€. KevyellĂ€ viikolla ehkĂ€ nelisenkymmentĂ€ yhdellĂ€ voimalla. Harjoitusten sisĂ€ltö toki vaihtelee ja minusta on ihanaa miten monipuolisesta lajista juoksussa on kyse. On tosi kivaa tehdĂ€ erilaisia harjoituksia ja samalla tunnustella mistĂ€ kroppa tykkÀÀ.

          Harjoittelussa ja toki myös työnteossakin pidĂ€n tosi tĂ€rkeĂ€nĂ€ sitĂ€ ettĂ€ maltan palauttaa. Olen todella tarkka siitĂ€ ettĂ€ noudatan kevyellĂ€ viikolla kevyttĂ€ harjoittelua ja lepopĂ€ivĂ€t ovat lepopĂ€iviĂ€. Olen aina tehnyt ja teen edelleen myös keikkatöitĂ€ joten työviikko on monesti kuusi pĂ€ivĂ€inen. TĂ€mĂ€nkin olen kertonut aikaisemmin ja ehkĂ€ juuri siksi pidĂ€n tĂ€rkeĂ€nĂ€ levon merkitystĂ€.  Joka pĂ€ivĂ€stĂ€ otan lepohetken enkĂ€ tingi yöunista. Kerran erĂ€s henkilö luuli ettĂ€ aamutreeni on pois yöunistani. NĂ€in ei kuitenkaan ole. Jos herÀÀn viideltĂ€, aloittaaksesi harjoituksen puoli kuusi, olen mennyt yöunille yhdeksĂ€ltĂ€. Silloin alla on kahdeksan tuntia unta ja treeni kulkee lĂ€hes joka kerta juuri toivotulla tavalla, olen pirteĂ€ töissĂ€, tee vielĂ€ toisen treenin heti töiden jĂ€lkeen ja sitten on vielĂ€ hyvin lopun arjen aikaa. NĂ€in siis vain keskimÀÀrin 2 kertaa/kovempi viikko. MillÀÀn viiden tai edes vain kuuden tunnin yöunilla en tĂ€hĂ€n touhuun lĂ€htisi.

           Arkeen ja elĂ€mĂ€ni pĂ€iviin mahtuu hyvin paljon asioita. Olen sitĂ€ mieltĂ€ ettĂ€ pĂ€ivĂ€ni ovat nyt minun nĂ€köiset. 



                            Kesti kyllĂ€ vuosia löytÀÀ se oma juttu tai ainakin mikĂ€ tĂ€llĂ€ hetkellĂ€ tuntuu hyvĂ€ltĂ€. Muistan senkin ajan kun tulin töistĂ€ kotiin ja katsoin illan aikana tv ohjelmia aina toisensa perÀÀn ja olin vĂ€synyt. On ihanaa antaa itsensĂ€ harjoittelulle ja toki paljon muullekin. Ja kun harjoittelu on oikein suunniteltu pĂ€iviin, ei se voi olla mitÀÀn muuta kuin nautinto. En ole koskaan harjoitellut vĂ€kisin enkĂ€ koskaan tule niin tekemÀÀn. 

                                Napsun Verran Uutta on nostanut harjoittelun uudelle tasolle joka edelleen tĂ€htÀÀ tavoitteisiin. Tavoitteiden eteen on kivaa tehdĂ€ töitĂ€.  Olkoon se tĂ€nÀÀn se ettĂ€ joskus vielĂ€ juoksisin lujempaa tai ainakin paljon pidemmĂ€lle mitĂ€ ennen. Tuokoon se minulle elinvoimaa sillĂ€  Juoksun antama elinvoima on minun arkeni punainen matto. 





.... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu.... lennĂ€ punaisen mattosi pÀÀltĂ€ elinvoimaisena arkesi aamuihin... 🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol