Siirry pÀÀsisÀltöön

Esport Arena ja tuiskuviikonloput.....🐞


Se ettÀ Valtterimyrsky ja Tuiskuviikonloppu osuivat juuri tÀhÀn kohtaan

ei ollut syy siihen ettĂ€ juoksin harjoitukseni Esport Arenalla. Toteutin suunnitellut treenit sisĂ€radalla katse kohdistettuna seuraavaa hallipuolimaratonia ajatellen. Olin jo aiemmin  miettinyt olisiko aiheellista joskus kĂ€ydĂ€ hallissa juoksemassa. Tarpominen vaihtelevalla talvialustalla on oma haasteensa mutta oli jotenkin miellyttĂ€vÀÀ pÀÀstĂ€ tasaiseen juoksuun kevyellĂ€ vaatetuksella.




Juuri ennen Valtterimyrskyn alkua suuntasin auton nokkani kohti Espoota. 

Itselleni tuttuun ehkĂ€ huonoonkin tapaan lĂ€hdin matkaan sen kummemmin miettimĂ€ttĂ€. Joskus olisi ehkĂ€ hyvĂ€ hieman ennakkoon tutustua asioihin. ItsellĂ€ni on hieman huono ominaisuus, en esimerkiksi koskaan jaksa perehtyĂ€ kĂ€yttöohjeisiin vaan innolla ryntÀÀn kokeilemaan ja kokemaan kaikkea uutta. Tosin nöyrĂ€nĂ€ sitten takapakin kautta alan ohjeita tavaamaan. 

Esport Arena oli minulle tuttu vain siltĂ€ osin mitĂ€ muiden juoksijoiden pĂ€ivityksistĂ€ 

olin aikaisemmin lukenut. Alku tuntuma oli se ettĂ€ siellĂ€ on kivaa juosta kun ulkona pakkanen paukkuu tai sataa rĂ€ntÀÀ ja kaikkea muutakin vaakatasossa. TĂ€nÀÀn voin sanoa ettĂ€ nyt olen hieman perillĂ€ siitĂ€ mitĂ€ missĂ€ ja milloin. Kahden viikonlopun pitkĂ€t harjoitukset ovat nyt tehty ja tyytyvĂ€isenĂ€ totean miten hyvÀÀ se teki kaikin puolin. 




Viikko sitten lauantaina harhailin Esportin parkkipaikalla ja ensimmĂ€isen kerran jĂ€tin autoni ihan vÀÀrÀÀn paikkaan ja hei, mulle se on aina niin ÀÀrettömĂ€n mahdollista. Ajatukseni varmaan aina harhailevat jossain omieni ylĂ€puolella etten jaksa keskittyĂ€ sen hetken oleelliseen.  Se ettĂ€ huomasin etenevĂ€ni niin innoissani, kĂ€skin itseĂ€ni rauhoittumaan. Ei se halli siitĂ€ mihinkÀÀn katoa.

Ostin 12 euron hintaisen kertalipun juoksuradalle, tajusin kysyĂ€ missĂ€ naisten pukuhuoneet ovat (olen joskus kylpylĂ€ssĂ€ eksynyt sekasaunaan... mutta se onkin sitten ihan toinen juttu...) ja seurasin sisÀÀn astuessani miten ja mihin suuntaan juoksijat juoksevat. 

Oma harjoitukseni oli seuraava;  5 km veryttely, vĂ€liin pk2 kymmenen kilometriĂ€ ja loppuun vielĂ€ 5 km veryttelyĂ€. Laitoin musat korviin ja lĂ€hdin juoksemaan. Alkuun ihan liian lujaa niin verkka kuin kympin peekookin, kyllĂ€ veekoon puolella mentiin. Oli niin magee antaa juoksun rullata ja nauttia siitĂ€ miten kivaa oli juosta vĂ€hissĂ€ vaateissa ilman jÀÀkoppura alustaa.  Tiesin ettĂ€ kello ei mittaa sisĂ€llĂ€ matkaa ja vauhtia ihan luotettavalla tavalla ja onneksi olikin saanut valmentajaltani vinkin kĂ€yttÀÀ juoksussa ratajuoksu moodia ja kierroksia laskin manuaalisesti kierros kierrokselta. Mietiskelin juoksuflowssa musan tahtiin, kuinkahan pitkĂ€ tĂ€mĂ€ rata olikaan, 300, 400 oliks se 400. EpĂ€toivoisesti arvioin menoni. Oli se kai jotain 400.  No nyt tiedĂ€n; alla ratojen pituudet.


Rata 1       390,040 m

Rata  2     397,894 m

Rata  3      405,748 m

Rata  4       413,602 m


EnsimmĂ€inen treenikertani  Arenalla oli ehkĂ€ enemmĂ€n Liisa Ihmemaassa menoa vĂ€hĂ€n niin kuin ensimmĂ€inen mattojuoksuni juoksumaton hankkimisen jĂ€lkeen. Juoksin harjoitukseni kolmos radalla ja olin tyytyvĂ€inen kun tajusin sen ettĂ€ nopeammat juoksijat juoksevat  radoilla 1 ja 2. Keskityin myös seuraamaan muiden harjoittelua ja tarvittaessa vaihdoin hetkellisesti toiselle radalle. Treenin lopussa havahduin siihen ettĂ€ kasvoillani oli valkoiset suolajuovat, olin juonut liian vĂ€hĂ€n. Oli kuitenkin hyvĂ€ ettĂ€ halli treenit oli suunniteltu kahdelle lauantaille ja tĂ€mĂ€n viikonlopun treenin tein suunnitellusti ja harkitusti.  




Toiseen sisÀrata juoksutreeniin lÀhdin miettien. Tarkistin harjoituksen, mietin nesteytyksen, harkitsin varusteet, ajattelin ajankohdan ja hahmotin menoni muiden radalla juoksijoiden sekaan.

Aloitin harjoituksen maltillisesti verytellen 12,5 kierrosta kolmos radan ulkoreunaa, koko treenin pyrin pitÀmÀÀn niin ettÀ oikea jalkani askelsi lÀhellÀ kolmos ja nelosradan viivan kohtaa missÀ yllÀ olevassa kuvassa on "kertaa merkki". Melko hyvin muutamia ohituksia huolimatta sain pidettyÀ juoksun juuri siinÀ.

 Se ettĂ€ edellisellĂ€ kerralla nesteen nauttiminen oli satunnaista, niin seuraavaa hallikisaa ajatellen tein itselleni suunnitelman tasaiseen nesteen nauttimiseen. Mietin miten  juomapisteet on asetettu esim. maraton reiteille. PÀÀdyin siihen ettĂ€ pyrin ajoittamaan juomahörppyni kierroksista vĂ€littĂ€mĂ€ttĂ€ aina noin 20 minuutin vĂ€lein. Se ettĂ€ toteutin tuon suunnitelman, nĂ€ytti lopputuloksessa siltĂ€ ettĂ€ kasvoilla oli kevyt hiki treenin jĂ€lkeen eikĂ€ kuivat suolajuonteet. Olin siis onnistunut arvioimaan oman nesteen tarpeeni. Toiseen pulloon laitoin pelkkÀÀ vettĂ€ ja toiseen urheilujuomaa. NiitĂ€ sitten nautin aina vuorotellen ja loppu treenissĂ€ molemmista pulloista hörppien. Talvella ulkona juostessani kahden kympin lenkillĂ€ korkeintaan kostutan suuta. Tosin energiageeliĂ€ otan vain siksi ettĂ€ elimistö olisi tottunut niitĂ€ kĂ€yttĂ€mÀÀn eikĂ€ erillistĂ€ totuttelua enÀÀ ennen pitkÀÀ kisaa tarvitsisi tehdĂ€. TĂ€mĂ€n olen kokenut hyvĂ€ksi. 

Harjoituksessa juoksin kevyttĂ€ veryttelyĂ€ alkuun 12,5 kierrosta, vauhdin nosto peekoo kakkoselle, tĂ€llĂ€ vauhdilla tasaisesti 25 kierrosta ja loppuun veryttelyĂ€ 12,5 kierrosta. 50 x 405,7 m = 20 285 m. Olin tyytyvĂ€inen hallittuun harjoitukseen, aika kului kuin siivillĂ€ musiikkia kuunnellen, tuttuja morjenstaen ja se ettĂ€ seurasin hallikelloa joka  ohjasi minut tasaisesti juomapisteelle teki treenin kulusta varmasti myös omalla tavallaan hallitun ja sujuvan.  

NĂ€mĂ€ kaksi hallitreeniĂ€ mahdollistivat itselleni suunnitelmat hallipuolimaratonille. PÀÀsin juoksemaan kisakengillĂ€ jotka viimeksi olivat jaloissani 




lokakuussa 2021 Vantaan Maratonin puolikkaalla. TĂ€ssĂ€ samalla totuttelen niihin vielĂ€ mattojuoksun merkeissĂ€.  PÀÀsin myös tunnustelemaan omaa juoksuani sisĂ€tiloissa mikĂ€ kuitenkin aina on erilaista kuin ulkona jÀÀkoppuralla juostessani. Samalla olin tyytyvĂ€inen siihen ettĂ€ oma maratonvauhtini on kehittynyt sitten viime kesĂ€n. NĂ€in aikakin itsekseni laskeskelin.

Innostuin tĂ€stĂ€ sisĂ€juoksuharjoituksesta niin ettĂ€ varmasti jatkossakin tulen tekemÀÀn treenejĂ€ni Esportissa. Ajomatkaa yhteen suuntaan tulee 67 km ja aikaa siihen kuluun n. 55 min. Uskon ettĂ€ hyvĂ€llĂ€ kelillĂ€ selviĂ€n kyllĂ€ juohevammin. Kymppi kerta kortti on voimassa 3 kk joten uskon ettĂ€ kertamaksuilla menen, sillĂ€ kun lumet sulavat pÀÀsee HyvinkÀÀllĂ€kin sitten jo ulkoradoille treenaamaan.  TĂ€tĂ€ harjoitustapaa ja -paikkaa suosittelen kyllĂ€ lĂ€mpimĂ€sti. Minusta tuntui ettĂ€ jotenkin sain enemmĂ€n irti itse treenistĂ€ kun ei tarvinnut taistella alustan ja olosuhteiden kanssa. Tosin kun talvella treenaa ulkona niin kevÀÀllĂ€ huomaa miten ihan kevyeltĂ€ juoksu tuntuukaan sulalla alustalla pienemmissĂ€ vaatteissa.

Olen todella tyytyvĂ€inen siitĂ€ miten paljon uutta juoksemisesta olen oppinut. Aina ennen luulin ettĂ€ juokseminen on vain  sitĂ€ kun laittaa lenkkarit jalkaan ja astuu kotiovesta ulos ja muuttaa kĂ€velyn juoksuksi. Se on kuitenkin hyvin paljon muuta ja miten ihanan monipuolista juoksuharjoittelu voi olla. Ainakin oma juoksuvalmentajani tekee harjoittelustani monipuolisen, vaihtelevan ja mielenkiintoisen. Ennen tavoitteellista harjoittelua en voinut aavistaa miten paljon erilaisia juoksuharjoituksia voikaan olla ja siihen sisĂ€llytettynĂ€ vielĂ€ voimaharjoittelu, tekniikka ja liikkuvuus. 





Silloin kun treeni on sujunut hyvin on kivaa hypĂ€tĂ€ suihkuun, hörpĂ€tĂ€ hieman palauttavaa, suihkauttaa Biothermit kaulalle. KerĂ€tĂ€ kamppeet kassiin ja ajella kotiin. Haastava keli peittÀÀ KehĂ€ I kaistat ja kun vihdon  kÀÀnnĂ€t auton motarille kohti Tamperetta voit nauttia siitĂ€ fiiliksestĂ€ ettĂ€ olet Juoksija.


....LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu ...... sisĂ€ratajuoksun kautta  innoissas Hallipuolikkaalle....🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol