Siirry pääsisältöön

Hallimaratonilta kotimetsään.... 🐞

 

                                    Viikko sitten Karhuhallissa  juostu puolimaraton on leijailuttanut minua totta puhuen koko viikon ja olen moneen kertaan elänyt niissä tunteissa kun juoksu on itselle juuri sitä mitä haluaa. Se vie olotilaan jonka voi kokea vain siinä hetkessä mutta muistoista se ei häviä milloinkaan. 



                                             📷kemir


                     Harjoitusohjelmassa oli tälle viikolle vain kolme treeni kertaa. Nautin kevennetystä viikosta ja siirryin sisäharjoituksista vihdoin takaisin kotimetsään. Siellä on ihana hiljaisuus jonka aistin joka kerta vaikka juoksenkin musiikkia kuunnellen. Joskus pysähdyn myös katselemaan ihan vain ympärilleni. Kuuset ja männyt kumartaa lumi painollaan, en näe jäljen jättänyttä kulkijaa, Rani vainuaa ja tiedän, siellä se on ehkä tuon kuusikon takana ja käy makuulle ehkä yksin tai lähelle laumaansa. 

                Tunsin palautuneeni hyvin ja oli jo kova palo ensimmäiseen treeniin mutta maltoin ja kunnioitin jokaista lepopäivää mitkä harjoitusohjelmaan oli merkitty. Tiistaina olin jo juoksukoulun harjoituksissa mukana. Alkuveryttelyt, tekniikat ja 5 x 4 minuutin vedot loppuveryttelyineen. Oli ihanan kevyt ja ilmava olo juostessa. Himmailin kuitenkin vedoissa jonkin verran mutta pyrin  keskittymään ja ottamaan harjoituksesta sen nautinnon minkä vettä valuvassa lumiloskamössässä vain kykenin. Oli niin kivaa taas juosta muiden koululaisten kanssa ja treeni sen kun vain hurahti ja toi taas niin hyvän olon.

                 Lumiloskamössö jatkui eikä se haitannut keskiviikon lepopäivääni. Torstaina sitten piti miettiä millaisella alustalla juoksisin. Työpäivän jälkeen laitoin shortsit jalkaan ja juoksin tasavauhtisen kevyen peekoo lenkin matolla katsellen samalla Yle Areenasta Mieheni Vaimo sarjan yhtä jaksoa. Juoksu rullasi taas kivasti. Viilentäjä puhalsi viileetä ilmaa ja teki treenistä siedettävän vaikka sisällä hikoilee silti ihan tarpeeksi. Lyhyelläkin treenillä joutuu kostuttelemaan suuta vähän väliä. Tv-sarjasta huolimatta on aina vähän yksitoikkoista matolla vaikka kuinka yrittää unohtaa ajan kulun. Siksi teinkin vähän vauhdin vaihtelua siinä vaikka olikin kyseessä tasavauhtinen peekoo treeni < 136 sykkeillä. Kai se siten jotenkin muka nopeammin aika vierähtää kun on jotain näperreltävää. Nopeuden säätöä ajatuksissani etsiskelin. Meno oli kevyttä ja ilmavaa, väliin meinasin vauhtiin karata. 




                                 Loppuviikkoa kohden keli vähän viileni ja lumisohjomössö jäätyi. Onneksi aura ennätti vetämään kotimetsään johtavaa tietä ennen kuin se kokonaan jäätyi epätasaiselle koppuralle. Nyt pinta oli kuin röpelöinen luistinrata mutta sileä kuitenkin. Lunta oli sadellut jonkin verran ja sai metsän näyttämään kauniilta. Oli ihanaa päästä ulos juoksemaan. Vaikka ennen hallimaratonia juostut sisätreenit olivat kivoja. Oli ihana vetää keuhkot täyteen raitista ilmaa ja tietää että ihan hyvin tuolla pystyy juoksemaan. Arpoilin ennen lauantain treeniä lähdenkö kevyenliikenteen väylille kohti kaupungin keskustaa vai suuntaako kotimetsälle. Ranin kanssa on ainakin helpompi juosta kohti kotimetsää. Siellä se malttaa juosta paremmin kuin ei tarvitse nuuskia jokaista koiran ruikkimaa jälkeä. Metsä pitää sen valppaana mutta jatkaa matkaa hyvin minun vauhdilla. Otin Ranin vyölle ja laiton Fujisetsut jalkaan.





                     Lauantain kohdalle oli suunniteltu myös kevyt kahdeksan kilometriä. Tuntui jotenkin oudolta kun tänä viikonloppuna ei ole pitkää lenkkiä lainkaan. Sitä vaan on jotenkin niin tottunut noihin pitkiin hitaisiin lauantaina tai sunnuntaina. Kunnioitan kevyttä viikkoa ja pidän huolen siitä että se on tarkoitettu palautumiseen ja lepoon eikä minulla ole mitään tarvetta tehdä övereitä. Osaan hyvin olla paikallani silloin kuin kevennetyllä mennään, haluan ottaa irti siitä kaiken tarkoitetun. 

                   Ilmassa oli pikkupakkanen ja luntakin satoi ihan hiljalleen. Pieni tuuli kulki mukana mutta ei haitannut ja hyvin tarkeni juoksupaidalla ja takilla. Talvijuoksutrikoot jalkaan  ja säärystimet suojaamaan akilleksia. Otin päälle lisäksi  Salomonin liivin. Tällaiselle lyhyelle lenkille se on turhan iso. Mitään juomaa en kuljeta mukana mutta taskuihin saa hyvin puhelimen, musakuulokkeiden rasian, varakuulokkeet... varuiksi... haluan aina juosta musan tahtiin, se on ihan kuin tanssia. Pitäisi hankkia sellainen ihan pieni selkäreppu parille tavaralle. Juoksuvyö olisi muuten hyvä mutta minulla on aina ulkona juostessa koira mukana ja Canicross-vyö kulkee lanteilla joten en viitsi enää toista vyötä laittaa. Olen vuosien varrella kaatunut niin monta kertaa tai sitten joku irrallaan oleva koira hyökännyt. Joten  sen olen päättänyt että puhelin on oltava mukana. Kotireiteillä on harvoin muita kulkijoita.


                  Juoksu rullasi taas kivasti. Oli ihanan kevyttä ja lentävää ihan alusta asti. Päätin että juoksen soramontulle ja takaisin. Tai no katsotaan minne asti ovat auranneet. Alusta oli jäinen mutta Fujisetsu pureutui siihen hyvin , ei mitään edes takaisin liikettä vaan hyvin jalka pystyi työntämään ja matka sujui hyvin. Rani hyppi välillä ojiin ja näin miten se nautti kun pääsi pitkästä aikaa juoksemaan. Se oli ollut monet päivät vain pienellä liikunnalla silloin kun tein treenit hallissa tai matolla. Koirasta näkee milloin energiat kertyy ja sen on päästävä juoksemaan. 

                Ihan ei oltu aurattu soramontulle saakka ja kilometrin verran jouduin juoksemaan hangessa.  Lumen peittämää traktorin jälkeä. Siinä sai nilkkojen kanssa olla tarkkana kun välillä muljahti ja lumen alla oli epätasaista. Kerran sujahdin lumiseen puskaan ja palasin sieltä oksat hiuksissa. Lumi lenteli ja nauratti. 



                                                📷kemir


                           Kevyellä viikolla tein jotenkin kai sitä henkistä treeniä. Muistelin edellisen kisan kulkua ja siihen johtanutta kautta, parin viimeisen kuukauden treenejä. Olin tyytyväinen siitä miten hyvin olin pysynyt harjoittelun rytmissä. Arki on haastavaa ja päivät joutuu suunnittelemaan ennakkoon. Teenkö oman treenin pojan treenin aikana vai juoksenko jo ennen töihin lähtö. Mielummin juoksen aikaisin aamulla jos on pakko, kuin myöhään illalla. Uni on se josta en halua missään nimessä tinkiä. Jos juoksen myöhään illalla niin tiedän etten nuku seuraavana yönä kunnolla. Valitsen sen että menen aikaisin nukkumaan ja herään juoksemaan. Aamulenkki matolla on oikeastaan kaikken nopein vaihtoehto kun ei tarvitse kuluttaa aikaa pukemiseen. Tosin ulkona se on kivaa kun saa Ranin mukaan ja voi katsella kun päivä alkaa heräilemään ja tulee pikku hiljaa valoisaa. 

                       Henkisessä treenissäni suuntasin katseen tulevaan ja totesin että nyt tämä leijailu saa riittää. Lukuhetket ehkä vähän lyhenevät vaikka kannet avaankin päivittäin. Kuvittelen tulevien viikkojen treenejä. Seuraava kisa juostaan eri tavalla. Haluan panostaa siihen kaiken niin hyvin kuin vain voin. Harjoittelu lisääntyy jo taas ensi viikolla. Huomenna  aamulla juostaan, tehdään vähän tekniikka ja avaavia vetoja. Päästään taas harjoittelun makuun ja vähän halliinkin juoksemaan. Malttamattomana opettelen treeniviikkoa ulkoa, katson harjoitusohjelmaa varmaan sadatta kertaa ja tuumaan, joo joo täältä taas tullaan treenaamaan.




                           Ja kun treenit ja muu arki on hoidettu, istun hetken nojatuoliini. Avaan kannet ja menen matkalle ihan jonnekin muualle illan lopuksi. Tällä hetkellä olen lukumatkalla Myrskyluodolle, tyttäreni @merimiesäidinpäiväkirja haasteessa mukana. Haaste jatkuu maaliskuun loppuun joten hyvin ennätän lopun kirjaa lukemaan juoksujeni lomassa. 




       .....Lennä lennä Kesäkerttu.... lumiset oksat hiuksissa vaikka soramontun reunaan....🐞

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              Edellistä kirjoitustani päättäessä mietin, olisiko se pitänyt päättää vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta heräsin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtäkkiä Polarin kello näyttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin että no näyttää mitä näyttää ja mietin että kello on ollut yöllä huonosti kädessä tai jotain muuta  ja vempeleitä ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidä liikaa tuijottaa.       Hyppään edellisen postauksestani kohdasta siihen mitä en siis vielä kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljän aikaan perjantai iltapäivällä pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmä oli. Säädin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kädet täristen hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennätti vielä merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltävän yön pienessä horroksessa ja olin tosi väsynyt. Ajattelin että sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielä viileämpää ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiä on  vähemmän liikkeellä.         Sunnuntaina heräsin  kuitenkin pienessä kurkkukivussa eikä olo ollut yhtään levänneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jälkeen on ollut samanlaisia oireita. Epäilen että astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                Päätin jättää pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopäivä ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinä toivottavasti pääsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista päivä on kulkenut aikojen saatossa epäonnen päivänä. Vaikkei oma päiväni vielä päätökseen olekaan kulkenut se heräsi minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet täysin normaaliksi sairasteluiden jälkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herätelty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lääkärin ohjeet ja tänä aamuna uskalsin toivoa että startti tapahtuu huomenna. Lopullinen päätös tehdään vasta kalkkiviivoilla.  Ensimmäisen kerran voin sanoa etten jännitä yhtään. Etenen juuri niinkuin edetä voin. Viimeinen herättely lenkki odottaa vielä ja minä keskityin vain lomapäivän olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkä huomenna juostaan ensimmäistä Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol