Siirry pÀÀsisÀltöön

Harjoitusareenani...🐞

 

             Olen pohtinut usein sitĂ€ millainen merkitys harjoittelussa on sillĂ€, missĂ€ ja millaisilla alustoilla harjoittelen. Ja kyllĂ€ tĂ€ytyy sanoa ettĂ€ on ollut kivaa ottaa juoksu mukaan ja viedĂ€ se eri paikkoihin. TĂ€llĂ€ viikolla ollaankin tutuissa kotoisissa maisemissa ja pÀÀsen tallentamaan blogipĂ€ivĂ€kirjaani ihan ne arkisimmat areenani. Areenat esittely alkaakin maanantain  LepopĂ€ivĂ€stĂ€, joka saa silmukat pomppimaan ja tarinan elĂ€mÀÀn. 



       LepopĂ€ivĂ€n ensitunnit on työpĂ€ivĂ€n tĂ€yttĂ€mÀÀ mutta lopun vietĂ€n rauhallista aikaa vain nauttien. Toritavarat on toimitettu postiin, haettu HartSportin energianamuja tuleviin pitkiin. Sukan varsi odottaa jatkamaan, ÀÀnikirja on ladattuna mutta silti on kivaa kÀÀnnellĂ€ niitĂ€ ihan oikeita ja aitoja sivuja. LepopĂ€ivĂ€n areena on kotona, ihanaa kaatua nojatuoliin, kuunnella, kutoa ja lukeakin. 

Tiistaina sain siirtyĂ€ lepoareenalta oikein treeniareenoille. Areena aukeaa kuivuvana soratienĂ€ joka ohittaa pajunkissoin koristellun joenvarsi nĂ€kymĂ€n. Soratie vaihtuu autiolta nĂ€yttĂ€vĂ€lle metsĂ€tielle jossa lumimassat hönkivĂ€t vielĂ€ kylmÀÀ ja muistuttavat siitĂ€... vielĂ€ ei ole kesĂ€. MetsĂ€tien pĂ€tkĂ€ saa nauttimaan luonnon lĂ€heisyydestĂ€ ja tunnen kuinka kovin hengitĂ€n metsĂ€n tuoksua. 



    MetsĂ€tieltĂ€ takaisin soratielle saa ajattelemaan miten lĂ€hellĂ€ kaupunki on. Soratie yhtyy asfaltille jonka halkeileva pinta tuo mieleen ihmisen elinkaaren. Lopulta paluu asfaltilta soralle, muistuttaa juuri yli lentĂ€neiden joutsenten lennosta. 


    Keskiviikon areenan aloittaa hieman alas pĂ€in laskeva soratie joka aikaisen aamun usvassa heiluttaa tienvarsi heinÀÀnsĂ€, viime vuodelta kuivahtanutta. MetsĂ€tie ja sitĂ€ reunustamat kuuset kutsuvat kuin uteliaan luolaansa. Kuusi ryhdistÀÀ oloaan ja kumartaa latvaansa huomeneksi. ... Huomenta... sanon hiljaa, ohitan metsĂ€n arvokkaat ja matkaan eteenpĂ€in. 


                     Aamu-usva tuo mukanaan maagisuuden. Hiljaisuus saa höristĂ€mÀÀn korvia. Jokin siellĂ€ syvĂ€n ojan toisella puolella, taitaa katsella juoksijaa. Usva uinuu pellon jos toisenkin yllĂ€ ja kun kÀÀnnyn sinne sakeimpaan, pomppaa sieltĂ€ kolme valkoista takamusta nĂ€kyviin. Tanssivat samaan tahtii aina vain kauemmas ja kauemmas. Peuran siluetti jÀÀ elĂ€mÀÀn hetkeksi, mikĂ€ on juoksijan juoksennella. 

Ja kun juoksijan pĂ€ivĂ€ on pÀÀssyt iltaan on toisena areenana asfalttia. Hiekoitushiekan koristama alusta joka saa vĂ€lillĂ€ hakemaan sitĂ€ tasaisempaa. Hiekka rapisee koko areenan aluella. Hiekoitushiekan rapinassa juoksijajoukko etenee iloisesti jutellen ja kun viimeinen mĂ€ki on saavutettu, tie johtaa lasketellen edessĂ€ aukeavalle parkkipaikalle. Koulu ehkĂ€ kohottaa katsettaan, ovathan nuo tulleet tĂ€nne ennenkin. 


      Torstaina laskeuduin alakertaan. Kuljin talvisĂ€ilössĂ€ olleiden kesĂ€kalusteiden ohi ja ajattelin milloinkahan on aika asettaa ne pihalle. Ovi hieman narahtaa mutta alakerta on muuten hiljainen. 


        Betonilattia antaa tilaa aloittaa. Hyllylle jĂ€rjestetyt vĂ€lineet nököttĂ€vĂ€t nĂ€tisti odottamassa. Juoksumatto seisoo taitettuna, eikĂ€ se tule olemaan tĂ€nÀÀn kĂ€ytössĂ€ lainkaan. YlĂ€kerrasta kantautuu ÀÀniĂ€ jotka vĂ€hitellen hĂ€viĂ€vĂ€t kĂ€ynnissĂ€ olevan musiikin rytmiin. Harjoitus on alkanut ja areenan esirippu on korkealla. 


                  Perjantain aareena kutsuu aamulla,  sillĂ€ tapaan minulle tĂ€rkeĂ€n lapsuuden ystĂ€vĂ€n sitten 38 vuoteen. Kun vielĂ€ hieman vanhan lumen peiton alla oleva peltotie vie minua eteen pĂ€in, muistelen samalla  aikaa, meitĂ€ kurahousuissa. VĂ€lillĂ€ nurmikolla painimassa. 
Tuolta vanhalta lumelta on matkaa vain parisataametriĂ€ missĂ€ vanha aitta kurkkaa kuusikosta. Tie on kuivaa ja pehmeĂ€sti jalka astuu alustaan. 


 
Ojat lorisevat sulaneen lumen vettĂ€, Naava kĂ€y vauhdissa kahlaamassa mutta havahtuu ylitse lentĂ€viin joutseniin. Ne ovat tÀÀllĂ€ aina tĂ€hĂ€n aikaan vuodesta, aina parittain, joskus joku yksinĂ€inen on lentĂ€nyt yli huutaen. 


Lauantain lepopĂ€ivĂ€n areenaksi 


Olen lastenlasteni luona. Juoksu lepÀÀ hetken hiljaa ja kun pĂ€ivĂ€ Turussa kulkee iltapĂ€ivÀÀn ovat HurjapÀÀt ollet ratissa ja me Finnkinon   areenalla. 


       Sunnuntaina areena aukeaa kotiovelta. Sora rapisee tossun alla. Kun kaarran oikealle,huomaan miten puhtaaksi asfaltin pinta on harjattu. Voin katsella eteenpĂ€in niin pitkĂ€lle kun katse riittÀÀ eikĂ€ hiekoitushiekka tĂ€ytĂ€ pintaa siellĂ€kÀÀn. Kuljen eteenpĂ€in ylittĂ€en joen jonka vesi on korkealla. Vanhuslumi koristaa vielĂ€ ojan reunaa eteenpĂ€in siitĂ€kin.
 Saavun  mĂ€en alle, mĂ€en jonka kanssa olen kohdannut niin monia kertoja ennenkin. MĂ€ki kertoo pĂ€ivĂ€n vireeni, aivan alkuaskeleilla voin tietÀÀ tunteeni tulevan mĂ€en laella. 
Jatkan ohittaen taajamaksi muutettua metsikköÀ. MĂ€nnyt huojuvat hiukkasen, nyt kivikko koristaa reitin alkua ja viettelevĂ€ mutka saa jatkamaan innolla. 




         Minun harjoitusareenani muuttuvat mukanani. Joskus ne ovat tĂ€ssĂ€ aivan lĂ€hellĂ€ mutta toisinaan voin löytÀÀ jostain hyvinkin kaukaa. Joskus unohdun harjoittelemaan aina vain samalla areenalla ja kun havahdun sen huomamaan, vien juoksuni taas jonnekin muualle ja yritĂ€n saada vaihtelun taas jatkumaan. 




Minun areenani ovat minulle mahdollisuus omanlaiseen nĂ€ytökseensĂ€. KĂ€sikirjoitus ja vuoropuhelut on joskus harjoiteltu, toisinaan voin improvisoida kaiken. 
Annetaan vain aiheeksi Juoksu ... niin minĂ€ esitĂ€n sinulle nĂ€ytelmĂ€ni... 
En tiedĂ€, onko siinĂ€ komiikkaa vai draamaa mutta tositapahtumiin se perustuu kuitenkin. 


....LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ esiripun alta juoksevan nĂ€ytelmĂ€n ensi iltaan...🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol