Siirry pÀÀsisÀltöön

Talven Vika Viikko...🐞

 

         Talven viimeistĂ€ viikkoa viedÀÀn. On ihanaa miten valon mÀÀrĂ€ on lisÀÀntynyt ja vaikka loskajÀÀmössösössö Ă€rsyttÀÀkin, tietÀÀ ettei sitĂ€ enÀÀ kovin kauaa voi jatkua. Ja viikon aikana talvi vaihtuu kevÀÀseen. On kivaa huomata ettĂ€ harjoitukset jatkuvat kisattujen etappien jĂ€lkeen ja syksyn maraton tuntuu niin kovin kaukaiselta. Etapit auttavat pitĂ€mÀÀn kiinni harjoittelussa ja juoksu on Ă€lykivaa. 





Viikko kĂ€ynnistyi sisĂ€treeneissĂ€. Karvalakin kokoiset lĂ€hmylumihiutaleet eivĂ€t innostaneet yhtÀÀn ulkojuoksuun ja pĂ€ivĂ€n aikana satanut mössö sai valitsemaan harjoituspaikaksi kotisalin. 

Maanantai 

Alkuun kevyttĂ€ veryttelyjuoksua 3km. VĂ€liin koordinaatiot, perÀÀn reippaat vedot ja loppuun veryttely 3km. 

    Alkuverkka hurahti hetkessĂ€ kun lueskelin samalla pĂ€ivĂ€n lehdet. Kropasta huomasi heti miten hyvin maksimina juostusta kisasta on palauduttu. Juoksumatolla oli kiva rullailla vaihteeksi. JĂ€isellĂ€ tiellĂ€ tehdyt harjoitukset aina hieman mietityttĂ€vĂ€t. 

Koordinaatoissa oli tuttua polvennosto kĂ€velyĂ€, kuopaisua, saksihyppelyĂ€, polvennosto juoksua, pĂ€kiĂ€ hyppelyĂ€ ja polvennostoa vĂ€lihypyllĂ€. Kotisalin lattialla tein liikkeet liikkuvana ketjuna edestakaisin. 

Hyppy takaisin matolle jossa 3 x reippaat  vedot 20sek, palauttelua pari minuuttia vetoa kohden. Lopuun vielĂ€ mukavaa verkkaa 3km ja oli hyvĂ€ todeta miten hyvin kroppa oli lĂ€mmennyt ja koordit antaneet terĂ€vyyttĂ€ vetoihin. Ilta kuudelta olin valmis ja vielĂ€ oli aikaa yllinkyllin. VĂ€hĂ€n oli kotityörĂ€stejĂ€ kun seuraavat pari viikkoa mennÀÀn yhden pĂ€ivĂ€n vapailla. Viikonloppuina  keikkatöitĂ€ oman työn lisĂ€ksi mutta nĂ€in aina vĂ€lillĂ€ ja nĂ€in on menty kohta 30 vuotta.  


Tiistai

    SisĂ€liikunta jatkui. Vuorossa oli juoksuton treeni. Paluu voimaharjoitteluun joka oli kisan vuoksi ollut hetken tauolla ja taas palattiin raudan vÀÀntöön. Noo ei mun puntit mitÀÀn raudan vÀÀntöÀ tai prĂ€ssin pumppaamista ole. 




Alkuun viiden minuutin lĂ€mppĂ€ crossarilla, tĂ€mĂ€n jĂ€lkeen nopeet venyttelyt ja takaketjun avaus, rangan kierrot sun muuta. 
Takakyykky, polven koukistukset, hip thr, avusteinen leuan veto, pystypunerrusta ja pohkeita. Osa sarjoista pidemmĂ€llĂ€ useamman minuutin palautuksella. 
Huomasi hyvin miten voimallista harjoittelu oli ja usein vedĂ€n ensimmĂ€isellĂ€ punttikerralla vĂ€hĂ€n överiksi joten voi olla ettĂ€ huomenna itkettÀÀ. Harhoittelu oli kuitenkin mukavan hallittua, ohjelman mukaista. VĂ€hĂ€n innostuin palautuksissa jammailemaan musan tahtiin ja ihan Ă€ltsin kiva fiilishĂ€n siitĂ€ saatiin. 

Keskiviikko 

      Olin jo treeniohjelman nĂ€htyĂ€ni pÀÀttĂ€nyt ettĂ€ kaikki mahdolliset vetotreenit teen sisĂ€radalla. Joko Esport Arenalla tai Kameleontenissa.  TĂ€lle viikolle valitsin Esportin koska vetojen pituudet olivat 1600 m. 
Alkuun siis  3 km veryttely + 5x1600m/1 min + 3 km loppuveryttely. 
Oli kivaa töiden jĂ€lkeen ajella valoisalla Espooseen. Jokunen juoksija nĂ€kyi ulkona mutta radalla oli vĂ€keĂ€ ihan mukavasti. Oli kivaa moikata Instatuttujakin livenĂ€ ekaa kertaa. 


Vaikka mattojuoksu on tosi hyvĂ€ valinta talvella, en kuitenkaan kaikkia juoksuja halua pelkĂ€stÀÀn matolla juosta. Radalla vetojen pituus on niin helppo seurata ja onhan se kivaa kun nĂ€kee ihmisiĂ€ ympĂ€rillĂ€ saman lajin parissa, vaikka omaan treeniin keskittyykin. 

En muuten muistanutkaan miten hyvÀÀ Vanha Kunnon HartSport on. Muistan kuinka Tikkurilan jÀÀhallilla vihreĂ€ juoma pyöri juomasĂ€iliössĂ€ ja oli kahvion ikkunan takana niin kĂ€den ulottuvilla kun palasi SquashtreeneistĂ€. En ollut juonut juomaa sitten 80-90-lukujen. Se osui Prismassa silmiini ja niin pÀÀtin ottaa juoman testiin treeneihin. Ja kyllĂ€ muuten tykkĂ€sin. Ihana piristĂ€vĂ€ maku joka ei ollut missÀÀn vaiheessa Ă€llönmakea, pĂ€in vastoin. Oikeinkin hyvĂ€ ja edullinen. En tiedĂ€ kuinka paljon se antoi treenin potkua mutta harjoitus oli hyvĂ€, hallittu, voimallisen ponnekaskin. Kilsoja kertyi 14 ja kroppa tiesi tehneen töitĂ€. 


Torstai 

VetopĂ€ivĂ€n jĂ€lkeen vuorossa oli Kevyt 10km. TöissĂ€ tein kovasti mietintÀÀ missĂ€ harjoituksen juoksen. JÀÀnkö keskustaan ehkĂ€ hieman paremmin hoidetuille reiteille. Kenties matolle, mutta pÀÀtin lĂ€hteĂ€ maastoon kun valoisaa vielĂ€ riitti ja halusin ilmaa. 
SÀÀn lĂ€mmetessĂ€ kotihoodin reitit olivat jaloille vaaralliset. JÀÀtynyt kerrostunut lumi oli pehmennyt eikĂ€ tasaista paikkaa ollut missÀÀn. Keskityin pitĂ€mÀÀn askeleen lantion alla ja tihensin askellusta. Yhden metsĂ€tien pĂ€tkĂ€n jouduin ottamaan ponnekkaammin ja yhtĂ€kkiĂ€ tunsin kuinka tipahdin oikealla jalalla nilkkaan asti kuoppaan. Karmea pamahdus kĂ€vi, koirakin sĂ€ikĂ€hti ja aivan kuin sisuskalut olisivat nousseet kurkkuun. 


Jalka upposi lumen peittĂ€mĂ€n jÀÀtyneen lĂ€tĂ€kön jÀÀn lĂ€pi. SiinĂ€ olisi voinut kĂ€ydĂ€ tosi huonosti jos askel olisi osunut kuoppaan toisenlaisessa kulmassa. Onni oli ettei mitÀÀn vÀÀntöÀ tapahtunut ja sain ponnistettua pohjalta hyvin ylös. KyllĂ€ tuo pisti tarkentamaan askellusta ja miettimÀÀn missĂ€ minĂ€ nĂ€mĂ€ loput juoksut juoksen ennen kuin sulat tiet kutsuu. 

Perjantai

Lepo. 
Lepari tuli juuri hyvÀÀn kohtaan. Nautin nojatuolissani SaulpausselĂ€n hiihdot ja fanitin MM hallit loppuun asti. 

Lauantai 

Kevyt 20km. En jÀÀnyt matolle juoksemaan ja katselemaan hiihtoja enkĂ€ lĂ€htenyt Esportia kiertĂ€mÀÀn. Valitsin juoksuareenakseni eilen lanatun hiekkatien. Pinta oli huomattavasti tasaisempi vaikka jalka pyöri sulaneessa möhjössĂ€ joka askeleella. PÀÀtin etten lĂ€hde maastossa kauemmas vaan juoksin yhtĂ€ kilometrin pĂ€tkÀÀ edestakaisin. Joka toinen kilometri loivaa nousua ja joka toinen taas kivan kevyemmin. TĂ€llĂ€ tavoin tiesin ettei mitÀÀn paukahtavia yllĂ€tyksiĂ€ tule, en halua mitÀÀn nilkan vÀÀntöjĂ€ tĂ€hĂ€n hetkeen. 



Alkuun kilometri eees taas tuntui tappotreeniltĂ€ mutta lopulta aika kului hurauksessa ja oli oikeinkin hyvĂ€ vaihtoehto. Geelit otin 5km vĂ€lein ja testasin uudet Asicsin Fujispeedit. Oli kivaa juosta ulkona pitkĂ€stĂ€ aikaa ilman nastoja ja nĂ€mĂ€ maasturit olivat oikeinkin jees ja mahdollisti möhjöjuoksun ehkĂ€ jopa paremmin kuin nastarit. 

Sunnuntai 

Kevyt 6km matolla oli mukavan leppoisaa ja palauttavaa viikon treeneistĂ€. TĂ€mĂ€ lyhyt aika hurahti kuin siivillĂ€ Iivon hopeahiihdon loppua seuratessa. Eilinen möhjössĂ€ juoksu ei juurikaan kropassa tuntunut. Huomenna on ihanaa pÀÀstĂ€ hierojalle, pitÀÀ lepopĂ€ivÀÀ ja siirtyĂ€ seuraavan harjoitusviikon pariin jossa hieman lisÀÀ mÀÀrÀÀ ja tehoakin. 



Voi olla ettĂ€ viikosta jÀÀ pÀÀllimmĂ€isenĂ€ Möhjö mieleen. Kokonaisuus oli kyllĂ€ Ă€ltsin kiva ja monipuolinen. Kaikki taas rytmitetty niin kivasti. Sivulauseena tĂ€ssĂ€ on mukavaa todeta ettĂ€ karkkilakkokin on pitĂ€nyt. 63 pĂ€ivÀÀ ilman kaikkea mahdollista makeeta. Olo on hyvĂ€ ja yllĂ€ttĂ€vÀÀ, minĂ€ entinen sokerihiiri en kaipaa karkkia tai suklaata yhtÀÀn. 


...LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ MöhjöltĂ€ tuleviin kevÀÀn kuiviin keleihin..🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol