Siirry pÀÀsisÀltöön

Juoksin ja Juoksen...🐞

 

        Olen pohtinut vastausta saamaani kysymykseen. MikĂ€ on juoksumatkoista minulle se mieleisin? TĂ€hĂ€n on todella vaikea vastata sillĂ€ juoksu on niin monipuolinen laji. Toki omalla kohdallani olen saanut opetella juoksemaan eri matkoja eri tavalla ja tĂ€mĂ€ on tehnyt juoksuharjoittelusta ihanan mielekĂ€stĂ€  puuhaa.   On ollut oma tiensĂ€ opetella juoksemaan kymppi kymppinĂ€ ja maraton maratonina. Ja kun tĂ€hĂ€n vielĂ€ lisĂ€tÀÀn matkoista 800m, on koettu juoksuharjoittelun nautinnon monipuolinen kirjo. Ja tĂ€ssĂ€ sitĂ€ sitten ollaan. MikĂ€ on se mielekkĂ€in. 


Helsinki 2009 42.2 km


                     TĂ€ssĂ€ kuvassa kuvittelin vielĂ€ juoksevani maratonia seuraavanakin vuonna mutta kuten olen aiemmissa postauksissa kertonut lopetin juoksun kokonaan muutamaksi vuodeksi. Siirryin kovatehoisille ryhmĂ€liikuntatunneille, viisi kertaa viikossa. Kroppa meni aivan sekaisin ja painoa kertyi.  Kuvittelin mitĂ€ kovempi meno ja mitĂ€ useammin, sen parempi. 


Tukholma 2016 42.2 km


      Seuraava  maraton oli tuskaa. Juoksun nautinto ja juoksu olivat  kaukana. Mutta tuolla lĂ€skimaratonilla tein pÀÀtöksen ettĂ€ haluan opetella juoksemaan. Haluan joskus olla Juoksija. 

Saan kiittÀÀ juoksuystĂ€vÀÀni joka keksi nimen KesĂ€kerttu. HĂ€nen innoittamana olin Juoksuvalmentaja Pasi PÀÀllysahon tasotestissĂ€ ja nyt yhteistyö on jatkunut jo reilut neljĂ€ vuotta. Ilman juoksuvalmentajaa tuskin koskaan olisin osannut opetella juoksemaan eri matkoja niin miten ne tĂ€nÀÀn juoksen. 

              Eri pituisia matkoja juostessa minun pitÀÀ miettiĂ€ tai oikeastaan tietÀÀ millĂ€ teholla kykenen juoksemaan minkĂ€kin matkan. Tehdyt harjoitukset ja kisakokemus ovat  opettaneet  tunnustelemaan oman kropan. MielestĂ€ni juostu kisakokemus on arvokkaan tĂ€rkeĂ€ jos tĂ€htÀÀn tavoitteissani aikojeni parannukseen vaikka itse harjoittelu onkin kaiken perusta. Toiston kautta opittu oman kropan tuntemus auttaa taktikoimaan mutta myös luottamaan omiin kykyihin ja voimavaroihin. 


2024


Maraton onnistuessaan on juoksun nautintoa joka on monen onnistuneen yhteistekijĂ€n summa. Tankkaus ennen kisaa ja kisan aikana. Oma vire ja olosuhteet tekevĂ€t omaa silaustaan nautinnon toteutuksessa. Toki omat hapotukset ovat edessĂ€ mutta niinhĂ€n ne ovat jokaisella juostulla matkallani. 

Puolimaraton vauhti on ehkĂ€ sitĂ€ miellyttĂ€vintĂ€, mitĂ€ kykenen yhtĂ€jaksoisesti juoksemaan. Se on mielestĂ€ni helpompaa yllĂ€pitÀÀ kuin maratonvauhti mutta maratonilla se söisi minut lopussa ja on  kympille liian hidasta. 

    Kympin vauhti on haastavaa. Sen oma ponnekkuus saa janoamaan tĂ€tĂ€ matkaa jostain syystĂ€ aina vain enemmĂ€n ja enemmĂ€n. EhkĂ€ johtuu siitĂ€ ettĂ€ omissa harjoituksissani olen aivan rakastunut vauhtikestĂ€vyyden kehittĂ€miseen. Kymppi on pitkĂ€ matka ja siinĂ€ voi saada katastrofaalisen tunteen jos jokin menee pieleen. Keskeytys on minulle vaihtoehto vain terveydellisistĂ€ syistĂ€. KĂ€rsitÀÀn sitten tuskaa jos tĂ€ytyy ja napataan niitĂ€ huonojakin aikoja. Jostain syystĂ€ kymppi haastaa minua enemmĂ€n kuin joskus edes osasin kuvitella. 

Vitonen on ihana ja vaikean karsea.  SiinĂ€ kympin vauhdin vĂ€linen raja voi olla joskus  haalea. Haluaisin siihen kuitenkin  aivan selkeĂ€ eron. Toki useimmin nĂ€in onkin. Vitosen kisoja on ollut  ehkĂ€ vĂ€hemmĂ€n kuin muita, mutta kyllĂ€ siinĂ€ on hyvĂ€n tuntuman ennĂ€ttĂ€nyt saamaan. En kyllĂ€ ole yhtÀÀn vitosta juossut ilman lopun autuaallista tuskaa. 

Cooperia olen aikuisiĂ€llĂ€ juossut vain kaksi. Luulisin ettĂ€ muistaisin jokaisen juoksemani. 

Keskimatkat 800m. Radalla, pienellĂ€ sisĂ€radalla on varmasti yksi mahtavimmista juoksukokemuksistani. Jo kropan hallinta uudessa juoksuvauhdissa haastoi koko naisen. SitĂ€ tunnetta kun juoksee lujaa ja kroppa on luuloissa enemmĂ€n ilmassa kuin maassa on jotain aivan mahtavaa. Se menee  selkeĂ€sti kokemuksena 12 tunnin ultrajuoksun  edelle vaikka ultra on sitten matkana taas aivan oma juttunsa. 


2024 Saul SM Hallit


Mieltymykseni on kuitenkin kuten edellĂ€ kerroin, vauhtikestĂ€vyydessĂ€ mutta erityisesti  myös nopeudessa. Joskus sanoin ettĂ€ tahdon juosta nopeammin ja pidemmĂ€lle, tĂ€nÀÀn ehkĂ€ sanon ... nopeammin... oli se juostava matka sitten mikĂ€ tahansa. 

En voisi juosta erimatkoja ajan parannus mielessĂ€  jos en olisi opetellut juoksemaan niitĂ€. MikÀÀn vauhtihuippu tai juoksulahjakkuus en ole, enkĂ€ tule olemaan, mutta jo se ettĂ€ kykenen parantamaan aikojani on ihan mielettömĂ€n kivaa. Haastaa itsensĂ€ eri pituisille juoksumatkoille . 

  Olen pahoillani, mutta minun tĂ€ytyy vastata kysymykseen tylsĂ€sti ,  etten tiedĂ€ tai en osaa sanoa. Itse juoksu on minulle mielekkĂ€in. On ihanaa ettĂ€ voin soveltaa itseni juoksemaan niin 800m kuin maratoniakin. Ne ovat juoksukokemuksia omassa ainutlaatuisuudessaan ja jokainen kokemus antaa minulle ihan ÀÀrettömĂ€n paljon. 


...LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu ... lennĂ€ ensin 800 m ja siitĂ€ vielĂ€ 42.2 km...🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol