Siirry pÀÀsisÀltöön

Urheiluhierojalle....🐞


           Muistan erÀÀn lumisen kelin juoksulenkin kun liukastelin ja aloin tuntemaan ikĂ€vÀÀ tuntemustani oikean lonkan ulkosyrjĂ€llĂ€. Ajattelin sitĂ€ ohi menevĂ€nĂ€ vaivana mutta kaikista liikkuvuus harjoituksista huolimatta tĂ€mĂ€ vaiva jatkuikin pidempÀÀn. En saanut apua venyttelyistĂ€, tuntui ettĂ€ vaiva vaan paheni. Samalla huomasin myös miten jumissa on koko ylĂ€kroppa. Varmasti työasennot tekivĂ€t tehtĂ€vĂ€nsĂ€ mutta myös liukkaalla juostessani ehkĂ€ jĂ€nnitin koko kropan huomaamattani. Silloin olin treenannut tavoitteellisesti jo pidemmĂ€n ajan joten treenipĂ€iviĂ€ oli kertynyt hyvĂ€t mÀÀrĂ€t. Jatkoin juoksuani ja muuta treenaamista vielĂ€ loppu kesÀÀn saakka, jumit lisÀÀntyivĂ€t eikĂ€ venyttely ja liikkuvuusharjoitukset auttaneet enÀÀ siinĂ€ vaiheessa yhtÀÀn. Lonkkaa sĂ€rki kun ajoin autolla vĂ€hĂ€nkin pidemmĂ€n matkan. Juostessa sĂ€rky  helpotti mutta sitten palasi taas.




       TĂ€mĂ€n kesĂ€n hellelenkillĂ€ muistan miettineeni koko harjoittelun kokonaisuutta. Ei ole kyse pelkĂ€stĂ€ kilometrien taittelusta vaan harjoittelu ja minĂ€ vaadimme myös oheisasioita joilla on valtavan suuri merkitys, onnistuneeseen juoksuun ja hyvÀÀn olotilaan. Siihen ettĂ€ voin ahertaa oman arkeni ja samalla nauttia harjoittelusta. 

             Se ettĂ€ kropassa oli aika ajoin kiristyksiĂ€ ja kolotuksia sai minut lopulta hakeutumaan hierojan kĂ€sittelyyn ja tĂ€mĂ€n vuoden elokuussa tulee kuluneeksi kaksi vuotta kun olen kĂ€ynyt sÀÀnnöllisesti neljĂ€n viikon vĂ€lein Urheiluhieroja Pekka Tynin kĂ€sittelyssĂ€. HĂ€n ymmĂ€rtÀÀ hyvin tavoitteellisen harjoittelun merkityksen, kilpailukaudet, harjoituskauden kaaren,  palautumisen, erilaiset harjoitukset, valmennuksen merkityksen. Henkisen puolen vaatimukset ja minut kokonaisuutena omana arkisena minĂ€nĂ€ni yhdessĂ€ liitettynĂ€ vakavasti ottamaani harjoitteluun. Olen saanut hĂ€neltĂ€ monia arvokkaita vinkkejĂ€, jotka ovat vaikuttaneet palautumiseeni, askellukseen ja moniin juoksutekniikan tekijöihin. HĂ€n ei ole koskaan neuvonut minua vaan auttanut keskustelun kautta oivaltamaan monien tekijöiden merkityksen. 




             Se miksi kĂ€yn sÀÀnnöllisesti hierojalla, on se ettĂ€ haluan ennalta ehkĂ€istĂ€ mahdollisia vaivoja sekĂ€ kireystiloja, turvata palautumisen niin harjoituksista kuin kisoistakin. Hieronta lisÀÀ hapen ja ravinteiden kuljetusta sekĂ€ vilkastunut veren kierto auttaa kuona-aineiden poistumista. SÀÀnnöllinen hieronta vei lonkkakipuni. Ei ole vaivaa levossa tai liikkuessa eikĂ€ autolla ajaessakaan. 

            Alkuun kĂ€vin hieronnassa muutaman kerran tiheĂ€mpÀÀn tahtiin ettĂ€ saatiin pahimmat jumit auki ja tĂ€mĂ€n jĂ€lkeen tulivat sÀÀnnölliset hieronta kerrat neljĂ€n viikon vĂ€lein. Tunnin hieronnassa kĂ€sittelyssĂ€ ovat yleensĂ€ alakroppa ja selkĂ€ / niska / hartioineen. Keskustelussa on se, onko menossa kevyt vai kova viikko. MitĂ€ harjoituksia on juuri takana, mitĂ€ tulossa  tai milloin on tuleva kisa ja milloin on kisattu viimeksi. 

      Olen kokenut neljĂ€n viikon vĂ€lin itselleni juurikin sopivana. Huomaan siellĂ€ kolmen - kolmen ja puolen viikon kohdalle ettĂ€ jostain ehkĂ€ aina vĂ€hĂ€n kiristÀÀ. Ja toki kun ollaan yllĂ€pito hoidossa niin tĂ€mĂ€n vĂ€lin huolehdin venytyksistĂ€ ja lĂ€mmittelyistĂ€ ennen treeniĂ€ ja toki jĂ€lkeenkin sekĂ€ liikkuvuusharjoituksista. VĂ€hĂ€n laiskasti kyllĂ€ tuo liikkuvuus, sen myönnĂ€n. 

Vaikka kĂ€ynkin neljĂ€n viikon vĂ€lein hieronnassa niin tĂ€ssĂ€ huomioidaan myös tulevat kilpailut ja silloin hieronta vĂ€li voi olla lyhyempikin tai joskus venyĂ€ sinne viiteen viikkoon.  Olen huomannut ettĂ€ kroppa toimii todella hienosti silloin jos olen esim. maanantaina ollut hierojalla ja tuleva kisa on lauantaina. Se on juuri hyvĂ€ vĂ€li missĂ€ kevyellĂ€ harjoittelulla kroppa palautuu myös hieronnasta hyvin ennen kisaa. TĂ€mĂ€kin on haettu minulle sopivaksi. Toki itse juoksuun vaikuttavat sitten jo paljon muutkin tekijĂ€t mutta nĂ€in jos asiaa katsotaan hieronnan nĂ€kökulmasta. 




Kilpailua seuraava hieronta mietitÀÀn myös.  Ultran tai maratonin jĂ€lkeen kroppa saa palautua rauhassa itsekseen koko lepo viikon ajan ja yleensĂ€ vasta siellĂ€  viikon - puolentoista kohdalla pitkĂ€n kisan jĂ€lkeen olen valmis hierojan pöydĂ€lle. 

           Ennen tosiaan luulin ettĂ€ kehittyĂ€kseen juoksijana ei tarvitse  muuta kuin laittaa juoksukengĂ€t jalkaan ja  juosta. Jos halusin pÀÀstĂ€ pidemmĂ€lle ja nopeammin ajattelin ettĂ€ juoksen sitten enemmĂ€n kilometrejĂ€. Olen oikeastaan vasta kokemuksen kautta tajunnut niin kehon huollon kuin voimaharjoittelunkin merkityksen. En aliarvio niitĂ€ yhtÀÀn, ne ovat osa tĂ€tĂ€ kokonaisuutta. ViimeisellĂ€ maratonilla kiitin jokaisen voimaharjoittelun ja olin ollut hierojalla juuri oikeaan aikaan. 




      Muistan aina kuinka hieroja kĂ€yntini yhteydessĂ€ keskustelimme kuopaisu harjoituksista ja kerroin miten tiesin itseni juoksevan töksĂ€htĂ€vĂ€sti. TöksĂ€htĂ€vĂ€ssĂ€ askelluksessa  juoksu  hidastuu ja voi aiheuttaa vaivojakin. SiinĂ€ keskustelun hetkessĂ€ hieroja kuopaisi kĂ€dellÀÀn jalkapohjani oikeaa kohtaa ja havainnollisti minulle mihin minun pitÀÀ saada kuopaisuni tuntumaan.  Olen pyrkinyt siirtĂ€mÀÀn tĂ€mĂ€n tuntemuksen myös kuopaisuharjoitusten kautta juoksuuni ja olen  kyllĂ€ tĂ€ssĂ€ tekniikassa kehittynytkin. Ja kun olen kehittynyt kuopaisemaan askeleeni muistan myös jokaisen lenkin jĂ€lkeen nostaa jalat seinÀÀ vasten jotta pakkautunut veri pÀÀsee palaamaan ja helpottaa rasituksen jĂ€lkeistĂ€ palautumista. ItsellĂ€ni olen huomannut sen ettĂ€ se vie sÀÀriin aiheutuneen kireyden tunteen pois eivĂ€tkĂ€ ne ole kĂ€sittelyssĂ€kÀÀn enÀÀ erityisen arat. TĂ€mĂ€ vinkki tuli myös hierojan pöydĂ€llĂ€. 


On ollut oikeastaan aika kiva ja mielenkiintoinen asia todeta ettei juokseminen ole vain pelkkÀÀ juoksemista. Vaan on monia asioita jotka vaikuttavat tekemĂ€llĂ€ siitĂ€ kokonaisuuden. Olen ehkĂ€ vĂ€hĂ€n yllĂ€ttynytkin miten tosissani tĂ€mĂ€n asian kanssa olen. (Niin.. taas minĂ€ sanoin nĂ€in.)  Niin pitkÀÀn kuin se suinkin vain on mahdollista. Ja kuten olen jo moneen kertaan sanonut, vielĂ€ tulee se pĂ€ivĂ€ kun lenkkari hiljenee, tuleeko se huomenna vai vasta joskus myöhemmin, sen aika nĂ€yttÀÀ. Mutta minĂ€ etenen tĂ€llĂ€ kokonaisuudella. Olen saanut harjoitella juuri minulle sopivalla harjoitusohjelmalla ja luotan valmentajaani ihan satana. Olen löytĂ€nyt hierojan jonka avulla voin ennalta ehkĂ€istĂ€ mahdollisia vaivoja. SÀÀnnölliset kĂ€ynnit hierojalla nopeuttavat palautumista ja mahdollistavat osana tĂ€ydellisen harjoittelun. 


Oikeastaan nÀin mietittynÀ ... juoksuni takana taitaa olla kaksi kovaa PeetÀ...



...LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ hierojan penkiltĂ€ kuopaisun kautta eteen pĂ€in vievĂ€n liikkeen avulla vaikka tulevan kisan juureen....🐞



Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol