Siirry pÀÀsisÀltöön

JĂ€lkimainingeissa ...🐞

 

           Vie oman aikansa ettĂ€ paluu harjoitteluun on valmista ja voi taas nauttia harjoitusohjelman kulusta. Maratonin jĂ€lkeinen lepojakso kulkee flow:n ja alakulonkin vĂ€limaastoissa. Saavutettu lopputulos pitÀÀ innon korkealla mutta kun harjoittelu on alkuun tauolla ja jatkuu vain muutamilla kevyillĂ€ harjoituksilla tunteet ailahtelevat hurjasti. Toisaaltaan on haikeus sitĂ€ endorfiinien rypĂ€ystĂ€ kohtaan ja innolla odottaa kuitenkin uutta saavutettavaa. Jollain tapaa on kuitenkin vaikeaa tarttua edes niihin vĂ€hiin harjoituksiin joita on luvassa vaikka niitĂ€ olisi odottanut haartaastikin. 



         Varmasti kaikkein vaikeinta on saada ote siihen ensimmĂ€iseen treeniin. Asennoitua niin ettĂ€ jos haluan jatkaa niin se on aloitettava nyt, jos sanon;  aloitan huomenna, voi olla ettĂ€ huomisen jĂ€lkeen tulee toinen huominen. Kohta voi olla ettĂ€ niitĂ€ aloituksen pĂ€iviĂ€ on kertynyt ja kaikki on silti vain ajattelun tasolla. Onneksi  tĂ€ssĂ€ kuitenkin helpottaa se ettĂ€ Juoksuvalmentaja on suunnitellut harjoitukseni.

Toinen vaikeus on siinĂ€, vaikka olisin pÀÀssyt heti ensimmĂ€iseltĂ€ pysĂ€kiltĂ€ harjoitteluun etten osaa suhtautua ensimmĂ€iseen treeniini oikein. Voi olla ettĂ€ haluaisin heti lĂ€hteĂ€ paahtamaan ponnekkaasti vaikka tarkoitus on kertoa keholle ettĂ€ juoksuni on tullut takaisin. ÄlĂ€ revi sitĂ€ vĂ€kisin ylös sĂ€ngystĂ€ vaan herĂ€ttele pikku hiljaa ja varovasti ettei se hermostu. Kun olet saanut sen hereille, on mukavaa jatkaa juosten matkaa. 




     EnsimmĂ€iseen harjoitusviikkoon oli suunniteltu kolme kevyttĂ€ 8km lenkkiĂ€ jotka tein maastossa omaan rauhalliseen tahtiin. YritĂ€n muutenkin tehdĂ€ maaston vaihteluja etten aina juokse vain sileÀÀ alustaa. Maastossa juostessani saan huomaamattani tehostettua juoksuaskeleen polven nostoa joka on itsellĂ€ni todettu parannusta vaativaksi. Myös sÀÀnnöllisesti tehdyt koordinaatiot ovat vieneet siinĂ€ omaa juoksutekniikkaani eteen pĂ€in. Kevyet 8km lenkit muistuttivat kroppaa taas siitĂ€ sÀÀnnöllisyydestĂ€  mitĂ€ harjoitellessani haluan toteuttaa ja riittĂ€vĂ€ herĂ€tys mahdollisti mukavasti sujuneen Naisten Kympin kaksi viikkoa maratonin jĂ€lkeen. 

Toisella harjoitus viikolla kilometrit olivat vielĂ€ hyvin maltilliset, kokonaismÀÀrĂ€ssĂ€ mentiin hieman yli neljĂ€nkymmenen. Mukaan tulivat kuitenkin jo koordinaatiot, voimaharjoittelu ja vauhtikestĂ€vyys. Koordinaatioita tehdessĂ€ huomasi miten hyvin se kĂ€vi samalla myös voimaharjoittelusta ja sai lĂ€ssĂ€htĂ€neeltĂ€ tuntuneen juoksun ryhdikkÀÀksi ja aivan kuin olisi aktivoinut lihaksistoa. 



      VauhtikestĂ€vyys alkoi tasavauhtisella vk1 vedolla joka oli kevyen tuntuinen ja vauhtia oli helppo yllĂ€pitÀÀ mutta viikon toinen harjoitus vei 3 minuuutin vedot jo vk kakkoselle. Kropan oli työnnettĂ€vĂ€ ja pystyttĂ€vĂ€ pitĂ€mÀÀn juoksu rullaavana ja ponnekkaana mikĂ€ teki vetojen lopussa ihan kivan tiukkaakin ja oli hyvĂ€ hengĂ€htÀÀ kahden minuutin kĂ€vely palautuksilla. Nyt oli itse kropan hallinta ja rytmitys herĂ€nnyt niihin aiempiin oppeihin ja ensimmĂ€inen tiukan vedon treeni oli sujunut hyvin ennalta suunnitellun mukaisesti. Taustalla tosin painoi ensimmĂ€inen punttitreeni sitten maratonin keventelyn, jolloin voimaharjoittelu oli jĂ€tetty tauolle. Tiesin sen ettĂ€ lihakset tulevat kipeĂ€ksi ensimmĂ€isen treenin jĂ€lkeen vaikka liikkeet olisivatkin ennalta tuttuja ja paino kuormana sama kuin aiemmin.NĂ€in kĂ€y joka kerta kun palaan takaisin voimaharjoittelun pariin.  

    Loppu viikosta tosiaan tuntui ettĂ€ nyt taas ollaan kiinni harjoittelussa ja haikeus oli kadonnut. Nyt oli otettu itseĂ€ niskasta kiinni tai vihdoin pÀÀsty jatkamaan. Ajattelu suuntautui tulevaan ja lĂ€hdin etenemÀÀn askel askeleelta kohti seuraavaa juoksusuunnitelmaa. Etapilta etapille, se on kivaa etenemistĂ€. 

     Pitkikset ovat aina niitĂ€ niin kovin odotettuja ja viikon viimeinen juoksu kevyt 15 km kuuluu mielestĂ€ni puolipitkiksiin. Ei vielĂ€ pitkĂ€ lenkki mutta kestoltaan enemmĂ€n kuin tunti ja tehot siellĂ€ peruskestĂ€vyydellĂ€. Puolipitkikset ovat lĂ€hes aina helppoja mutta huomasin ettĂ€ paluu harjoitteluun tuntui kropassa. Kaikkein kovimmilla oli työntĂ€jĂ€t ja Ă€rsytti aivan vietĂ€vĂ€sti kun huomasi ettei kevyt ehkĂ€ tulekaan olemaan niin kevyt. Toki juoksu itsessÀÀn pysyi kevyenĂ€ mutta voi miten hervottomat jalkalihakset olivat. Voi olla ettĂ€ olisin selvinnyt helpommalla jos olisin juossut tasaisella asfaltilla. 

Juoksin lenkkini Naava vyöllĂ€ mukana. Sen kanssa kaikki sujui ihan hyvin, eikĂ€ juoksun energiaa  tarvinnut siirtÀÀ sen ohjaamiseen. Alustana soratietĂ€, metsĂ€-ja peltotietĂ€, vĂ€hĂ€n polkua ja pieni pĂ€tkĂ€ asfalttia. Hieman nousuakin sain mukaan eikĂ€ reitti ollut ihan tasaisimpia. 



      Keli teki myös omat haasteensa kun juostiin kylmĂ€ssĂ€ tihkusateessa juuri kun olin vĂ€hentĂ€nyt vaatetusta auringon aiheuttaman paahteen vuoksi. Tummat pilvet taivaalla muistuttivat luonnon  ihmeellisyydestĂ€ ja ajoittain armottomasta voimasta ja vastatuuleen juostessani mietin miten hirvittĂ€vĂ€n paljon olen juossut vastatuuleen kevÀÀn ja juuri alkaneen kesĂ€n aika. Toivottavasti tuuli vĂ€lillĂ€ tyyntyisi ja antaisi sen lempeĂ€n tyyneyden joskus tĂ€yttÀÀ juoksupĂ€ivĂ€ni. 

Nyt kun paluu harjoitteluun on tapahtunut niistÀ pienistÀ herÀtyksistÀ alkaen, tuntuu hyvÀltÀ miten olen taas pÀÀssyt siihen mukaan ja taas alan odottaa sitÀ seuraavaa jo huomenna alkavaa harjoitusta. Huomisen harjoitus varmasti palauttaa tÀstÀ viikosta ja aloittaa matkan kohti ensi viikon kulkua.


.... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ niistĂ€ jĂ€lkimainingeistasi ehkĂ€ jopa jonkun aallon huipulle...🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol