Siirry pÀÀsisÀltöön

Vaasan Rauniopuistoon ...🐞

 

        Olin viikko sitten urheilun tĂ€yttĂ€mĂ€llĂ€ viikon lopun vietolla Vaasassa. Taisi olla melkein kakskyt vuotta siitĂ€ kun olin tehnyt pika visiittiĂ€ laitamilla. Oli kivaa pÀÀstĂ€ juoksemaan uusiin maisemiin ja juoksu oli taas niin helppo ottaa mukaan. Ajellessani kohti Vaasaa mietin ettĂ€ missĂ€hĂ€n siellĂ€ juoksisin. En ollut yhtÀÀn varma siitĂ€, missĂ€ kunnossa juoksualusta siellĂ€ olisi. Maaliskuu oli juuri vaihtumassa huhtikuun puolelle ja takatalven lumiakin vielĂ€ nĂ€ytti riittĂ€vĂ€n. 




Ajomatkalla oli ihanaa katsella kuinka tuulimyllyt pyörÀhtelivÀt, auringon sulattamaa peltoa riitti silmÀn kantamattomiin ja perillÀ Hotellihuoneen ikkunalta aukesi rauhallinen nÀkymÀ jota vain katselin ja katselin.

      Viikonloppu meni niin ettĂ€ minĂ€ juoksin ja poika harjoitteli  maajoukkueleirillĂ€  Fennia Arenalla. KĂ€vin kurkkailemassa Arenan  sijaintia ja totesin ettĂ€ nyt löytyi hyvĂ€ suora lauantain treenille jossa juostiin ensin veryttelyt ja sitten kiihtyvĂ€t vedot palautuksilla. Alusta oli tosin hieman vaihteleva mutta uskoin ettĂ€ selviĂ€n harjoituksesta ihan normi juoksukengillĂ€. 



Yö oli ollut kireĂ€llĂ€ pakkasella ja jÀÀdyttĂ€nyt pĂ€ivĂ€llĂ€ sulaneet kevyen liikenteen vĂ€ylĂ€t. VeryttelyssĂ€ tunnustelin alustaa ja yritin pistÀÀ mieleen missĂ€ kohtaa pitĂ€isi ehkĂ€ alustan takia hidastaakin. Tuuli oli purevaa mutta oli kivaa juosta ulkona. Samalla totesin ettĂ€ 1., 3., ja 5. vedon juoksisin lievÀÀn nousuun. TykkÀÀn tehdĂ€ vedot aina selkeĂ€sti jollain suoralla edestakaisin tai sitten radalla. 

Launtain treeni sai maksimit vilkkumaan siinÀ viimeisen vedossa. Itsekseen juostuna se vaati ihan tÀyden kontrollin mutta siitÀ huolimatta katsoin kellon vÀÀrin ja Àrsytti ihan vietÀvÀsti kun veto jÀi vajaaksi. MÀ vain olen luonteeltani sellainen ettÀ viimeinen minuutti sai sarvet pystyyn mutta kun treeni oli tehty jÀin minulle paljon aikaa kÀveskellÀ siellÀ tÀÀllÀ ja viettÀÀ kiireetöntÀ aurinkoisessa Vaasassa.

 



Sen minkÀ aurinko sulatti sen kirpeÀn yön pakkanen jÀÀdytti.

Sunnuntain ohjelmassa oli kevyt 25 km. Edellisen  saman pituisen olin juossut viimeksi juoksumatolla. Laskin ettĂ€ jos maltan pitÀÀ vauhdin hyvin peekoo ykkösellĂ€ aikaa tulisi kulumaan noin kolme tuntia. TĂ€llĂ€ reissulla piti jo olla  urkkajuomat ja geelit mukana. Musat soimaan ja alkaa viettĂ€mÀÀn taas sitĂ€ kiiretöntĂ€, tĂ€llĂ€ kertaa juosten.  Keli oli ihan mainio mutta pureva kylmĂ€ tuuli puhalsi ja pÀÀdyin laittamaan juoksutakin pÀÀlle vielĂ€ ohuen tuulen pitĂ€vĂ€n liivin ja tuulihousut trikoiden pÀÀlle. 


Lötköt tĂ€ytettynĂ€ lĂ€hdin matkaan melko pian aamupalan jĂ€lkeen. Oli hieman kellopeliĂ€ ettĂ€ ehdin juosta sun muuta ennen kuin pojan leiri pÀÀttyy. KylĂ€ reissu Pirkkalaan myös kotimatkalla ja kiva pĂ€ivĂ€ tulossa. 

                    En tuntenut Vaasan seutua joten lĂ€hdin vain juoksemaan. Alkuun yritin katsoa puhelimelta reittiĂ€ mutta kylmĂ€ tuuli jÀÀdytti sormet ja ajattelin ettĂ€ juostaan nyt vaan jonnekin ja kÀÀnnyn sitten takaisin. KerÀÀn kilometrit ristiin rastiin ja katsotaan mitĂ€ vastaan milloinkin tulee. 
Samalla periaatteella taas kuten aiemmatkin kolmen tunnin treenit. Juoma hörppy 20 min vĂ€lein ja geeli 5km vĂ€lein. TĂ€mĂ€ on ollut minulla toimiva pitkissĂ€ treeneissĂ€ aivan kuin ultrillakin. Tuo suunnitelmallisuus jotenkin rytmittÀÀ treenin kulun. Se tekee siitĂ€ itselleni hallitun. En ajattele juostessa loppu tulosta, etenen vain siinĂ€ hetkessĂ€ kahdenkymmenen minuutin vĂ€lein. YritĂ€n olla tarkka siitĂ€ ettĂ€ hörppy osuu oikeaan kohtaan vaikken kylmĂ€llĂ€ kelillĂ€ niin juomaa kaipaisikaan. Se on kuitenkin samalla harjoittelua seuraaviin pitkiin kisoihin. 

                      Olin juossut noin kahdeksan kilometriĂ€ nauttien kevĂ€t auringosta joka yritti purevan tuulen lĂ€pi vĂ€hĂ€n lĂ€mmittÀÀkin ja katsellut ihaillen Vaasan rauhallisuutta kun kaukaa nĂ€in kohta saapuvani varmaan jonnekin vanhalle kirkolle. Juoksin ilman laseja tai piilolinssejĂ€ enkĂ€ ollut ihan varma mikĂ€ edessĂ€ odotti. MitĂ€ lĂ€hemmĂ€ksi tulin, totesin ettei kirkossa ole kattoa. 



               Olin saapunut Vanhan Vaasan Rauniopuistoon. PyhĂ€n Marian kirkko ja paljon muutakin  oli palanut Vaasan palossa 1852. Historian havina houkutteli lĂ€hemmĂ€s. Kiersin raunioita ja katselin ympĂ€rilleni. Puisto esiintyi omassa arvokkuudessaan ja minĂ€ katselin  miten toisella puolella lapset laskivat pulkkamĂ€keĂ€. Nykyhetki kohtaa historiaa ja vaikka pureva tuuli puhalsi, se ei ollut syy sille ettĂ€ kylmĂ€t vĂ€reet kulkivat lĂ€vitseni. Jotenkin pysĂ€hdyin hetkeen ja ajattelin miten ihmeellistĂ€ on ettĂ€ nyt seison noilla raunioilla jonne en tiennyt saapuvani. Olin juuri edellisenĂ€ iltana hotellihuoneessa lukenut Hannu Salmen teoksen Tunteiden Palo * Turku LiekeissĂ€ 1827 loppuun ja kirjan kartasta kauhistellut miten suuren alueen kaupunkia tulimyrsky oli tuhonnut. 



Juostessani tuota pitkÀÀ hidasta harjoitustani palasin ajatuksissani moniin kirjan kohtiin vaikka musiikkikin soi korvillani. 

Juoksin oman harjoitukseni loppuun ja kun pÀÀsin takaisin lĂ€helle hotellia kerĂ€sin vielĂ€ viimeiset kilometrit Fennia Arenan ympĂ€ristössĂ€ edestakaisin pĂ€tkin. Pojan leiri olisi kohta loppumassa ja paluumatka kotiin pÀÀsee alkamaan. SiinĂ€ samalla mietin miten kivaa on ottaa juoksu ja harjoitukset mukaan, pÀÀstĂ€ uusiin maisemiin juoksemaan. Oma mielenkiintoni kuljettaa eteenpĂ€in ja uteliaisuus saa jostain syystĂ€ juoksemaan vielĂ€ seuravaan mutkan nĂ€hdĂ€kseen mitĂ€ sieltĂ€ paljastuu. Juoksu vie minut sinne minne en voinut koskaan uskoa saapuvani. 

     Viikonloppu Vaasassa jĂ€i muistoksi jonnekin ja mietin niitĂ€ hetkiĂ€ miten hirveen kivaa meillĂ€ oli eikĂ€ muuten riidelty , ensimmĂ€isen kerran, viiteentoista vuoteen kertaakaan reissun pÀÀllĂ€ ollessa. 


.... LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ historian havinassa juoksuhetkestĂ€ alkavaan huomiseen...🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Costa Blanca...Torrevieja....🐞

                Saavuttiin Torreviejaan  lauantaina. Lento oli ajallaan ja hyvin ennĂ€tti vielĂ€ merenrantaan ennen kuin aurinko laski illaksi. Olin nukkunut matkaa edeltĂ€vĂ€n yön pienessĂ€ horroksessa ja olin tosi vĂ€synyt. Ajattelin ettĂ€ sunnuntain pitkis 18 km juostaan heti aamusta. Silloin on vielĂ€ viileĂ€mpÀÀ ja muutenkin kivaa juosta kun ihmisiĂ€ on  vĂ€hemmĂ€n liikkeellĂ€.         Sunnuntaina herĂ€sin  kuitenkin pienessĂ€ kurkkukivussa eikĂ€ olo ollut yhtÀÀn levĂ€nneen oloinen. Muistan joskus aiemminkin miten lentomatkan jĂ€lkeen on ollut samanlaisia oireita. EpĂ€ilen ettĂ€ astmaatikkona koneen ilmastointi vaikuttaa. Se jotenkin tuntuu niin kovalta ja kuivaltakin toisinaan.                PÀÀtin jĂ€ttÀÀ pitkiksen juoksematta ja jatkaa oleilua rauhalliseen tahtiin. Ja kun olo paranee, palaan normaalisti harjoitusohjelman pariin.  Maanantai oli lepopĂ€ivĂ€ ja olokin paljon parempi. Seuraava harjoitus suunniteltu tiistaille ja siinĂ€ toivottavasti pÀÀsen palaamaan taas harjoitusten pariin.       Maanan

Saul SM Maraton....🐞

Perjantai 13.10.23                                                      Perjantai kolmastoista pĂ€ivĂ€ on kulkenut aikojen saatossa epĂ€onnen pĂ€ivĂ€nĂ€. Vaikkei oma pĂ€ivĂ€ni vielĂ€ pÀÀtökseen olekaan kulkenut se herĂ€si minulle varsin mukavasti. Tunsin itseni hyvin voimalliseksi ja yölliset sykkeet olivat palautuneet tĂ€ysin normaaliksi sairasteluiden jĂ€lkeen.  Huominen Saul SM Maraton starttaisi Vantaalla kello 11.00. Oltiin menty kuullostellen vointia ja herĂ€telty kroppaa juoksemaan. Syöty hyvin ja nukuttu. Tankkaus sujunut nappiin. Noudatettu kaikki lÀÀkĂ€rin ohjeet ja tĂ€nĂ€ aamuna uskalsin toivoa ettĂ€ startti tapahtuu huomenna. Lopullinen pÀÀtös tehdÀÀn vasta kalkkiviivoilla.  EnsimmĂ€isen kerran voin sanoa etten jĂ€nnitĂ€ yhtÀÀn. Etenen juuri niinkuin edetĂ€ voin. Viimeinen herĂ€ttely lenkki odottaa vielĂ€ ja minĂ€ keskityin vain lomapĂ€ivĂ€n olemiseen ja luen kaikki Vantaan Maratonin infot ja ehkĂ€ huomenna juostaan ensimmĂ€istĂ€ Saul SM maratonia.       Illan kevyt veryttely ja siihen avaavat vedot ol